luni, 22 august 2011

Despre veganism si impactul sau asupra lumii

Doresc sa mentionez de la bun inceput ca nu vreau sa "dau" nimanui in cap si ca nu ma consider in niciun caz mai buna ca ceilalti oameni, doar pentru ca eu nu mai mananc carne! Am inceput sa-mi "perii" putin blogul si mi-am dat seama ca are multe lacune, de cele mai multe ori in punctele esentiale (si mi-au atras atentia si mai multe cititoare dragi, de a caror parere am tinut si tin in continuare seama) si asa m-am gandit sa incep incet-incet sa mai completez.
Mai jos, am adunat putina teorie despre veganism (de necrezut, dar n-am reusit in atatea luni sa atac aceasta tema!!), insotita de cateva ganduri personale, ganduri pe care ani de zile (aproape 40!) nici eu nu mi le-am facut, dar care au devenit acum parte integranta a vietii mele noi, la care nu cred ca voi renunta vreodata, din simplul motiv, ca sunt absolut convinsa (100%) de veganism si de hrana vie, ca urmare a experientei personale, dar si datorita experientei adunate la Alianta pentru Sanatate din Germania, si nu in ultimul rand si datorita contactului personal cu multi dintre cititorii acestui blog.

Ce este alimentatia vegana - veganismul?
O alimentatie vegana nu contine niciun fel de produs de origine animala - in dieta vegana nu se consuma carne, peste, lapte si produse lactate, oua sau miere. Atata timp cat este practicata corect, alimentatia vegana este foarte sanatoasa si este cel mai bun lucru pe care il poate face oricare dintre noi pentru mediu, clima, animale si oameni, 
Veganism - pentru sanatatea omului

Ce inseamna o alimentatie vegana practicata corect?
Daca se mananca in fiecare zi cartofi prajiti, se mananca vegan, insa un astfel de mod de alimentatie nu este nici pe departe unul sanatos. Cu alte cuvinte, renuntarea la carne, peste, lapte, branza, oua si miere nu duce automat la atingerea unei stari bune de sanatate. O alimentatie vegana care contine zahar, faina alba, grasimi rafinate, aditivi si produse alimentare procesate industrial (marfa supermarket) este aproape la fel de daunatoare sanatatii, ca si o alimentatie care contine carne, lapte, oua, etc. Domnul dr. Bruker avea obiceiul de a-i numi pe acesti vegetarieni "Pudding-Vegetarier" si nu a incetat o clipa toata viata sa, sa traga semnalele de alarma privind pericolul pe care il reprezinta o astfel de alimentatie pentru sanatate.
O alimentatie vegana integrala (practicata corect) contine fructe si legume proaspete sau uscate (pe cat posibil biologice, netratate cu ingrasaminte chimice), seminte si cereale integrale si uleiuri extrase la rece si nerafinate. Ca indulcitori se folosesc cu masura cel mai bine fructele uscate, nu se consuma nici sirop de agave, de artar sau alti indulcitori supraprocesati, singura alternativa ar fi frunzele proaspete sau uscate de Stevia rebaudiana!

De ce nu se hranesc atunci toti oamenii vegan?
Pentru ca foarte multi oameni cred minciunile din reclame si nu-si pot imagina ca produsele de origine animala sunt de fapt cheia celor mai multe boli! Industria alimentara cheltuie anual niste sume imense pentru a mentine credibilitatea acestor "povesti", am fost zeci de ani de zile "vaccinati" permanent cu ideea ca fara produsele de origine animala nu putem fi sanatosi, ca daca incetam sa consumam carne ne vom confrunta cu niste carente masive, care pot duce la pierderea sanatatii si chiar la moarte. Se finanteaza anual zeci de studii, care sa demonstreze cat de sanatos este consumul de carne, se intocmesc statistici mai mult sau mai putin corecte (de exemplu cele in care sunt bagati toti vegetarienii, si cei care manaca in fiecare zi fast food vegetarian),s.a.m.d. Intrebarea este daca credem aceste lucruri mai departe sau daca incepem sa cercetam singuri lucrurile din spatele fatadei???


Aşa cum nota si dl. prof. Antonio Inacio Andrioli (un foarte cunoscut opozant al tehnicii agro-genetice), 95% dintre toţi cercetatorii şi dintre  toate laboratoarele şi bursele de studii din întreaga lume  primesc finanţǎrile necesare din partea industriei. Cum mai putem avea încredere într-o astfel de ştiinţǎ?? Cum mai putem crede, cǎ rezultatele studiilor lor sunt într-adevar obiective şi reflectǎ realitatea? Pe plan mondial, sunt foarte puţini oameni de ştiinţǎ independenţi, iar rezultatele studiilor acestora sunt de cele mai multe trecute sub tǎcere, încercându-se, prin toate metodele posibile, pe absolute toate planurile, discreditarea, defǎimarea sau intimidarea acestor oameni.

La toate acestea, se mai adauga si faptul ca medicii sunt din pacate insuficient pregatiti in domeniul nutritiei, aceasta materie fiind tratata in toate facultatile de medicina din lume destul de superficial, deci cine nu are inclinatii autodidactice, de unde sa stie ca se poate si altfel??? Tot domnul dr. Bruker sublinia mereu faptul ca medicii  nu sunt suficient pregatiti in acest domeniu in facultatile de medicina, ca stiu la terminarea studiilor absolut totul despre boli, dar prea putin despre sanatate.....

Si pentru ca tot a venit vorba despre statistici, cateva date deosebit de interesante:

Veganism - pentru drepturile omului

Zilnic mor in lume 43.000 de copii de foame, in timp ce aproximativ 50% din productia mondiala de cereale si 90% din recolta de soia sunt folosite ca furaje pentru animalele industriei alimentare din tarile dezvoltate.
Un exemplu concret: In Guatemala, 75% din copiii sub 5 ani sunt subnutriti. In ciuda acestui fapt, in Guatemala se exporta anual 17.000 tone de carne in SUA!! Pentru cresterea acestor animale, sunt necesare cantitati imense de  cereale, cu care ar putea fi hraniti fara problema toti acesti copii subnutriti! In loc sa-i hranim pe oamenii care sufera de foame din lume, noi le luam mancarea pentru a hrani animalele chinuite, tinute in conditii ingrozitoare de industria alimentara. Elvetianul Jean Ziegler, comisar ONU pentru drepturile omului la hrana, sustine clar:
"Agricultura mondiala ar putea sa hraneasca fara probleme 12 miliarde de oameni. Acest lucru inseamna, ca un copil care moare astazi de foame este de fapt asasinat!"


Veganism - pentru protectia climei si a mediului inconjurator
Zootehnia produce cu circa 40% mai multe gaze care provoaca efectul de sera ca toate masinile, avioanele, camioanele ai vapoarele din lume!! Conform unui studiu efectuat de Insttitutul WorldWatch, consumul de carne, lapte si oua este raspunzator pentru cel putin 51% din emisia de gaze!
Fiecare dintre noi decide zilnic la cumparaturi, daca contribuie la distrugerea mediului si a climei!
Pentru mine aceste fapte au insemnat foarte mult, gandul ca pot sa fac ceva CONCRET pentru protectia mediului, ca-mi pot aduce asa mica mea contributie la salvarea acestei lumi minunate, mi-a dat intotdeauna "aripi"....

Veganism - pentru drepturile animalelor
Sa presupunem ca intr-o buna zi ar aparea niste super-fiinte superioare omului. Sa presupunem ca acesea fiinte ar revendica pentru sine cea mai mare parte a lumii si ar exclude omul, exact asa cum face omul cu animalele. Ar avea atunci aceste super-fiinte dreptul sa:
-tina oamenii toata viata lor in captivitate si sa-i chinuiasaca?
-sacrifice oamenii in abatoare pentru a le manca carnea?
-le ia mamelor pruncii, pentru ca acestia sa nu bea lapte mamelor lor, astfel incat acest lapte sa poata fi mult cu masini de aceste super-fiinte, pana la extenuarea completa a mamelor (stiati ca o vaca traieste aproximativ 20 ani, o vaca de lapte din fabricile de animale traieste numai 5 ani!)?
-ii omoare pe pruncii acestor mame?
-testeze pe oameni medicamente?
-faca experimente pe oameni?
-organizeze vanatoare de oameni, ca sport de agrement?
-ii inchida pe oameni in custi, etc.?
Ce morala  domneste in aceasta lume fatarnica, in care dicteaza dreptul celui mai puternic?

Despre faptul ca omul nu are niciunua dintre  carcterisicile carnivorilor, cat si alte date istorice, etice, antropologice,etc.,  deosebit de interesante despre alimentatia naturala, cititi cel mai bine in cartea medicului Marian Paraschiv "Tratat pentru alimentatia naturala a omului".

 Cam aceasta ar fi teoria, practica mea de toate zilele arata asa: eu mananc vegan si crud (in proportie de 100%, foarte, foarte rar fac o exceptie - de exemplu am fost in vara in Romania intr-o vizita la niste rude dragi, care stiau ca eu mananc "altfel" si mi-au pregatit de aceea cu multa dragoste, special pentru mine.... salata de vinete - nu am comentat, am mancat putina salata de vinete pe rosii, toata lumea a fost fericita si eu nu am murit!) de peste 4 ani (din 2007) si nu am absolut nicio carenta, din contra, mi-am rezolvat toate problemele de sanatate, am mai multa energie ca niciodata, mi-am regasit linistea sufleteasca si ce este mai important, m-am regasit pe mine insami! 
Mai mananc cateodata cate o lingurita de miere, miere de salcam adusa de mama tocmai de la Tante Eva de la Husi, cea mai buna miere de salcam din lume, pe care o mananc deja de peste 43 de ani, iar de multe ori, o lingurita din aceasta miere este pentru mine mai mult decat un desert, este un adevarat "medicament" impotriva dorului de tara!
Foarte importante sunt pentru mine plantele din flora spontana, dar si toleranta fata de ceilalti oameni, la urma urmei si mie mi-au trebuit foarte multi ani pana am descoperit toate aceste lucruri, chiar ma intreb acum, cum m-as fi uitat eu cu 25 de ani in urma la cineva care mi-ar fi povestit, ce v-am povestit eu voua astazi......
Va doresc multa sanatate si multa liniste sufleteasca!
Cu drag,
A voastra Mihaela
 

35 de comentarii:

  1. Ciugudean Mircea22 august 2011 la 12:50

    Mihaela esti o draguta atat varianta eleganta cat si cea sportiva.

    RăspundețiȘtergere
  2. acum am facut prima mea mincare vegana (supa de rosii)...si datorita tie...mercic
    Fifi

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu nu mananc carne de un an si jumatate iar alte produse de origine animala doar ocazional, dar abia astept sa ajung la veganism crudivor total. Simt o mare bucurie si nerabdare cand ma gandesc la asta...

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu totusi am o nelamurire. Ceva nu se potriveste, si anume ... mancatul mierii de albine de peste 43 de ani cu aceste poze in care se vede o adolescenta...
    Astept clarificari daca se poate :)...

    RăspundețiȘtergere
  5. Sper din tot sufletul ca toti veganii sa citesca aceasta postare.
    Traiesc intrun mediu in care cunosc foarte multi vegani, dar care din pacate mananca "foarte prost": pateuri,paste si alte produse de soia cumparate de la magazin si... cam atat. As vrea ca toata lumea sa stie cu vegan nu insemana doar soaia sau cartofi sau fasole.
    Veganisul este o provocare pentru gospodine.
    Mult succes Mimi

    RăspundețiȘtergere
  6. Mi-a placut mesajul Irinei de mai sus! Mimi, arati minunat!

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga Fifi,
    Si eu iti multumesc....
    Draga Irina,
    Cred ca banuiesti cum m-am umflt in pene! Adevarul este ca sunt mai aproape de cea de-a 44 aniversare ca de a 43-a......
    Draga Anonim,
    Tot saracul dr. Bruker nu inceta sa spuna cat de nesanatos este sa mananaci produsele superprocesate din soia (care contin la randul lor mult prea multa proteina), din pacate multi nu au aflat aceste lucruri, de aceea si trebuie repetate peste tot. Si ai mare dreptate in ceea ce priveste provocarea, dar este o privocare nemaipomenit de constructiva (pt. mine cel putin).
    Draga Raluca,
    Esti o draguta, sa stii ca m-am gandit mult cu pozele, nu prea imi place mie sa-mi pun poze in Internet, totusi m-am gandit ca ar fi bine sa arat si eu, ca se poate si dupa 2 sarcini si 2 nasteri, la aproape 44 de ani, fara ajutorul chirurgilor, sa fii inca "in forma" si sa te mai poti tine dupa copii....

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna,superb articol!..
    As dori sa completez, nu faptul ca mananci carne este o problema, ci ceea ce contine carnea in ziua de astazi, faptul ca provine de animale crescute fortat si mai ales taiate in conditii de chin... carnea de astazi produsa "in masa" nu este la fel ca cea de acum 50-60 de ani pe care o mancai la tara...
    Prima data mi s-a atras atentia asupra acestei realitati, a fost dupa ce am vazut documentarul Earthlings (daca nu ai vazut,ti-l recomand); mi-a venit sa plang pt bietele animale vazand cum sunt sacrificate pentru noi consumatorii si pt prima data am simtit un interes pt hrana vegetariana. Insa nu am devenit veggana; mi-e greu sa renunt la lactate, la miere, la peste care e f.sanatos, insa o am in vedere. Mi-am dat seama ca pentru a prepara hrana vie e nevoie de multe cunostinte despre nutritie, de efort personal si schimbarea mentalitatii, o noua educatie. Uneori e vorba si de ceva mai multi bani (vezi retetele Ligiei). Dar indiferent ca mananci vegan sau nu, fructele si legumele crude, cerealele raman esentiale si nu ar trebui sa lipseasca din masa de zi cu zi.

    RăspundețiȘtergere
  9. Aproape 44 e o varsta frageda in comparatie cu Mimi Kirk :P. Fiu-meu m-a intrebat: "Mami, daca o sa mananc sanatos toata viata o sa fiu ca Mimi cand o sa fiu batran?" :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte interesant articolul, draga Mimi! Imi place foarte mult sa citesc ce scri, esti o incantare pentru suflet!
    Cat despre poze.... si eu vad o adolescenta frumoasa, naturala!

    RăspundețiȘtergere
  11. Sunt nedumerit de cateva lucruri la cei care mananca cruditati. Printre altele este totala ignorare a perisabilitatii hranei vegetale care nu difera de hrana de origine animala sub acest aspect. Doamnele se intrec sa faca retete cu cruditati ce tind sa le egaleze si sa le depaseasca pe cele obisnuite (care practic au nenorocit omemnirea). Nimeni insa nu se gandeste la ce valoare nutritiva mai are o rosie tocata si amestecata cu mai stiu eu ce si servita dupa o ora, doua sau trei, ori chiar a doua zi dupa ce a stat la frigider. Alimentatia cu cruditati (chiar, de ce i se spune "raw"?) are valoare numai daca legumele si fructele sunt mancate imediat. Dar vad ca se pun rosii la uscat, se face paine coapta la soare, se fac torturi, prajituri si extrem de multe altele, fapt ce presupune diminuarea drastica a valorii nutritive a "produselor". Daca luam un bob de grau si-l macinam, tot continutul sau intra in contact cu oxigenul si mai raman din el intacte doar amidonul si glutenul. Amestecand faina aceea integrala cu apa, degradarea devine si mai grava. Expunand aluatul la caldura solara si la razele lui de tot felul, ce valoare mai are acea "paine eseniana"?

    RăspundețiȘtergere
  12. Draga Shakuka,
    Iti doresc mult succes, ma bucur ca ai descoperit totusi ca hrana vie nu este asa de grea cum pare poate la prima vedere...
    Irina, mi-a placut tare mult intrebarea baietelului tau, sunt fantastice observatiile copiilor!
    Simona mea draga, iti multumesc mult, esti draguta si buna ca de obicei!
    Draga Serban (sau e Vasile prenumele, ma scuz, dar nu imi este clar?),
    In principiu, sunt si eu de aceeasi parere (cum mananc eu in general poti vedea aici: http://hrana-vie.blogspot.com/2011/01/hrana-vie-hrana-naturala-o-hrana-din.html), insa iti spun f. sincer, ca am constatat de nenumarate ori, ca multi oameni sunt pur si simplu socati de un astfel mod de alimentatie, am observat de multe ori, ca aproape toti sunt pregatiti sa guste ceva preparat, dar putini au curajul sa bage pur si simplu cateva frunze in gura. De aceea, mie mi se pare mult mai bine sa incurajez oamenii sa-si faca feluri de mancare din cruditati sau smoothies, decat sa ramana tot la mancarea gatita, deoarece stiu tot din experienta acumulata in acesti ani, ca mai devreme sau mai tarziu, toti cei care sunt convinsi de hrana vie, isi simplifica singuri, din propria convingere mancarea o data cu trecerea anilor!
    Am vrut sa povestesc si pe FB o poveste pe care am citit-o la Anthony de Mello:
    "Intr-o zi au venit la rabin 2 impricinati. Dupa ce isi spune primul pasul, rabinul cugeta putin si-i spune:
    - Tu ai dreptate!
    Incepe atunci si al doilea om sa-si spuna povestea sa, rabinul, dupa ce il asculta si pe el cu mare atentie, ii raspunde:
    - Tu ai dreptate!
    Atunci un alt om din sala ii spune indignat rabinului:
    - Rabi, dar cum se poate sa aiba si unul si altul dreptate!
    Iar rabinul ii raspunse cu multa liniste in glas:
    - Si tu ai dreptate!"
    Un alt lucru esential pe care l-am invatat eu in acesti ani, este faptul ca mancarea nu este totul, daca nu reusesti sa-ti gasesti echilibrul sufletesc si linistea interioara, nu ajuta nici cea mai naturala si mai adecvata mancare! Iar toleranta si intelegerea joaca la randul lor un rol deosebit de important!
    Va doresc tuturor multa sanatate si numai bine,
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cat adevar! Mie mi se pare mai usoara tranzitia catre o hrana bazata pe cruditati daca folosesc tot felul de inlcouitor ai meselor cu care eram obisnuita. Si, asa, mananca si ceilalti membri ai familiei. Fie ca-s ciuperci umplute cu diverse, sau lasagna, sau bomboane din canepa, etc. Si, incet incet, avand in minte ca idealul este sa rontai morcovul ca atare, vom ajunge si acolo. Dar trecem mai usor peste sevraj folosind replicile retetelor conventionale. Cum am mai spus, este un articol frumos si felicitari pentru consecventa.

      Ștergere
  13. Ce frumos ai scris si cata puritate poti sa emani!
    Eu recunosc ca inca mai gust si altceva, daca as fi singura poate mi-ar fi mai usor, insa de un lucru sunt convinsa :de cand am introdus mancarea raw in viata mea si mai ales acea bautura pt mine minunata numita smoothie, efectiv pot sa spun ca m-am nascut a doua oara aici contribuind bineinteles si fapul ca in ultimul an am gasit si ceva mai multa liniste in viata mea.Ce sa zic ..am intinerit..se vede si psihic si fizic( anul trecut la inceput aveam 98-100 de kg, acum am 77.)...e mult inca dar nu se vad..pe strada ma simt ciudat, majoritatea intorc capul dupa mine..si femei si barbati....simt dupa multi ani ca traiesc!!Multumesc Mimi , Andreea , Ligia!
    Cu mult drag, Diana

    RăspundețiȘtergere
  14. Draga Diana,
    Si eu iti multumesc mult si ma bucur enorm de succesul tau, sper sa reusesti si mai departe, in ritmul pe care ti-l impui tu singura, dupa cum simti tu ca este bine pt. tine!
    Iti tin pumnii cu mult drag,
    mimi

    RăspundețiȘtergere
  15. Draga Mimi,arati atat de tanara si delicata in acele poze!
    Si eu mi-am recapatat silueta din adolescenta de cand incerc sa mananc tot mai raw. Daca in primele 2 luni am reusit cam 99% sa mananc asa, acum nu mai reusesc. Am ramas la veganism insa cu convingerea ca proteina animala chiar nu ne este necesara. Dar imi este inca greu sa renunt la unele legume gatite, precum si dulciuri de casa(cateodata, spre rusinea mea chiar si cumparate). Asta se intampla si datorita faptului ca imi place mult sa gatesc.
    Totusi cred si eu ca si Serban ca mancarea cruda nu e ceva ce se poate gati. Ma gandesc ca nici uscarea, dar nici congelarea nu este o metoda raw de conservare ci doar o metoda de conservare. Mai ales conservarea la soare e una gratuita.Nu cred ca in aceste conditii enzimele si nutrientii raman intacti, mai ales ca la soare temperatura trece de 40 de grade si astfel si enzimele cred eu ca mor. Si pentru ca eu cred foarte mult in simplitate, cred (deocamdata) ca si mancarea gatita , simpla, poate fi daca nu benefica, cel putin neutra. Si mai cred ca poate fi alcalinizata prin credinta in Dumnezeu si dragostea pentru natura. Poate ca gandesc asa pentru ca nu am reusit inca sa ma detasez in totalitate de ea(mancarea gatita).Imi doresc insa sa ajung sa mananc cat mai brut si cat mai putin;fara calcule si pregateli in avans.Noua ne place sa ne jucam, dar in joaca noastra uitam ca de fapt toate lucrurile sunt perfecte.
    De folos postarea ta, un imbold in plus sa merg pe drumul care trebuie.
    Multumesc!Calde imbratisari,Angy!

    RăspundețiȘtergere
  16. Cum nu am rabdare sa gatesc am incercat sa gasesc variantele cele mai rapide spre o gastronomie raw simpla. Mai rapida decat bucati de legume puse direct in farfurie n-am gasit!
    Pastele de seminte mi se par prea grele si grasoase, deshidratarile nu-mi inspira nici mie incredere totala (e destul de greu sa crezi ca bacteriile nu prolifereaza fericite la o temperatura asa placuta...), nici centrifugarea alimentelor pentru creme.
    Toata aceasta preparare la rece a hranei are mai mult menirea de a ne face tranzitia mai usoara spre o hrana simpla ... pana la renuntarea la hrana. Chiar daca nu se va intampla intr-o singura generatie. Probabil cateva fructe, un suc concentrat si o leguma de rontait (pentru actiunea rontairii, mai mult) vor inlocui in curand salatele innecate in sosuri.
    In fond, daca principiile homeopatiei functioneaza, inseamna ca o lingurita de suc de legume sau de fructe ar putea sa genereze in corpul nostru vindecarea sau cresterea celulara de care avem nevoie.
    Tot acest curent raw are insa rostul sau. Nu pentru raw-istii veterani. Ei sunt deja constienti de hrana vie. Pentru ceilalti. Care fac tranzitia de la gatit la crud. Efortul intregii comunitati raw, entuziasmul, retele diverse, pozele atractive, intalnirile, festivalurile, restaurantele care apar, toate acestea creeaza o unda portoare ce inspira oamenii sa faca o schimbare majora in modul de hranire. Un nou mod de hranire nu reprezinta doar vanarea legumelor in loc de carne. Nu doar inlocuire aragazului cu dehidratatorul sau cu blenderul. Inseamna o alta relatie cu mediul, cu Viata. Un alt concept despre viata si sanatate. In care iti cresti germenii, incurajezi agricultura biodinamica, in care pretuiesti viul din alimente, energia lor, in care cantitatea cedeaza in fata calitatii, in care atasmentele de vechile gusturi sunt vindecate si esti liber sa te apropii de noi arome, gusturi, parfumuri si texturi....
    Asa ca... ai dreptate Serban. Cadem in patima procesarii raw cum cadeam candva in placerea gratarului. Dar e o etapa. Toti raw-istii cu state stiu ca dupa un an de raw iti trece cheful sa petreci mult timp cu prerarea hranei si te bucuri de o mancare cat mai simpla, frusta.
    Insa cei care au inca nevoie de un imbold, de o tranzitie lina, se vor bucura de retete, bloguri si restaurante raw unde multe mancaruri au aspectul si denumirea asemanatoare cu vechea gastronomie la cald.
    Peste 10 ani restaurantele raw vor fi la moda in timp ce alte comunitati de liquarieni se vor naste, promovand hrana bazata pe lichide si prana... Apropo, parintele Ghelasie era adeptul hranei vii si el spunea ca ziua trebuie sa inceapa cu zeama de legume - o licuare ce nu era nici macar suc stors ci o apa imbogatita de enzimele vii prin punerea legumelor taiate intr-un vas cu apa si lasate asa peste noapte. Nici macar fratii lui nu aprobau asa simplitate... :)
    Camelia Patrascanu

    RăspundețiȘtergere
  17. Draga Camelia,
    Multumesc pt. comentar, ai punctat foarte bine si mi-ai completat perfect raspunsul pt. domnul Serban Vasile! Mancarea nu este totul, dar dureaza ffff mult timp pana descoperim acest lucru....
    Numai bine,
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna, Mimi.
    De mai mult de 1 an nu mai mananc carne, insa nu am renuntat la lactate(adica iaurt si branza de vaci) si oua(extrem de rar). Tot rar, adica o data la 2 saptamani, am mancat, doar in ultimele luni, peste. Asta pentru socializare. In ultimele saptamani insa nu imi mai plac produsele lactate, nu le mai simt nevoia..sau, nu stiu sa explic, nu le mai doreste organismul. Asa cum, anul trecut nu a mai suportat carnea, acum spune stop lactatelor. :)
    Asa ca, m-am reorientat spre o hrana mai cruda, parca nici legumele gatite nu ma mai satisfac:). Unde vreau sa ajung? Citind pe net informatia care exista despre acest subiect, m-am speriat un pic de retetele gasite si de modelele gasite. Io tind spre simplu, spre simplificare. Si dau de deshidrator, rasnite, etc. Io as vrea sa consum totul cat mai simplu, mai natural, nu vreau ca un aliment crud sa aiba gust de branza, de sarmale, de hotdog, de pasta de icre, etc. Inlocuim doar felul de alimentare, nu alimentele in sine. Vreau sa ma hranesc, nu sa mananc. Finalul ar fi ca va multumesc pentru ce ati spus aici:) Pentru ca simteam ca nu fac ceva ok daca nu deshidratez si io niste turtite, chiftelute, etc. Se poate si fara ele, nu?:)

    RăspundețiȘtergere
  19. :))))) Cristina, exact asta este si asta spuneam! Ca asa e cel mai firesc, sa mananci cat mai simplu si neprocesat. Daca tu simti asta inseamna ca sari etapele si avansezi firesc si natural in ritmul vioi al corpuluis i sufletului tau. Prepararea la rece este fascinanta si educativa pentru cei care abia acum isi modeleaza poftele.
    Camelia Patrascanu
    Pana acum au existat 2 cai de evolutie:
    - Calea Constiintei = cand fiinta ta a simtit sa schimbe directai si sa seghideze dupa prorpiul instinct al binelui si al unei armonii mai profunde cu Viata
    - Calea Suferintei = cand ceva a oprit inaintarea, a provocat durere si de aici o imperioasa nevoie de aintelege, de raspunsuri si de adevar si sens profunde

    Tu esti pe prima cale.

    Ambele categorii creaza emulatie, curent, modele si moda.
    Unii simt nevoia sa experimenteze, sa incerce hrana cruda fara sa fie indemnati doar de propria constiinta (desi intuiesc ca este un adevar aici au inca nevoie de stimuli, de imbolduri, de modele). Pentru ei sunt retele. De obicei, veteranii crudisti gatesc extrem d esimplu. Spre deloc. Spre breatharianism.

    RăspundețiȘtergere
  20. Felicitari pentru acest blog!Am primit linkul bogului pe facebook,pe un grup de vegani si vegetarieni din Romania.
    Cu parere de rau trebuie sa scriu aceste randuri:la mine in tara este mare ura si vrajmasie impotriva veganilor si vegetarienilor.Eu nu traiesc cu sufletul linistit aici.Unii ma urasc ca sunt aproape vegan,alti sunt parsivi si sunt deacord cu vorbele mele dar in pe la spate ma fac nebun.Am o catelusa pe care am adoptat o find aruncata pe strada,si ea e vegetariana.Este inimaginabil cata rautate si parsivitate se indreapta asupra mea pentru asta.Desi in alte tari sunt mi de caini si chiar pisici hranite vegan,lucruri dovedite de oameni de stiinta si veterinari,a fi lucruri bune cu conditia ca sa se puna in aplicare acest lucru cu stiinta si cunoastere.
    In tara mea sunt doar eu cu ai mei,si putini prieteni care ma sustin.Soarta mea a fost sa masc aici si aici campul de batalie adevarat..am invatat multe si din rele,sa stiu cum sa vorbesc oamenilor si cum ..sa nu le vorbesc.
    E bine sa fim cat mai multi ca noi suntem vitorul,caci vitorul e vegan.

    RăspundețiȘtergere
  21. Draga Cristina si draga Camelia,

    Asa este, se poate si f. simplu, miliardele de animale de pe lumea asta ne-o demonstreaza zi de zi.... Va doresc multa sanatate si numai bine,
    Mimi
    Draga Dizidentule,
    Sa stii ca ncii in alte parti nu este mai bine, eu unosc PERSONAL mai multi oameni care au fost nevoiti sa emigreze din Germania, pt. ca statul german le-ar fi luat altfel copiii. Motivul: copiii nu pot fi hraniti numai cu hrana vegana cruda.....
    Mimi

    RăspundețiȘtergere
  22. Aoleu..infiorator...incredibil..se baga in viata personala sa stie cum iti hranesti copilul..?

    RăspundețiȘtergere
  23. SE zgudiue universul de marea NEDREPTATE:
    Si copi hraniti cu McDonalds ,Coca Cola si alte chimicale,zahar alb..aia nu sunt luati de la parinti..?

    RăspundețiȘtergere
  24. Exact asta a scris in presa si o mama careia i-au fost luati copiii pt. ca ii hranea vegan si crud, s-a revoltat saraca tare, pt. ca parintii care le dau copiiilor toate prostiile de mancare si le fumeaza in nas si ii pun numai in fata TV si a calculatorului,etc. sunt "normali" si ce le fac ei copiilor este OK.....

    RăspundețiȘtergere
  25. Veganismul este o optiune sa zicem- putin tras de par- asemanatoare cu botezul in apa la maturitate in anumite culte religioase. Copilul este hranit la san cu LAPTE! pana in maxim doi ani sau doi ani jumate, apoi treptat cu toate grupele alimentare, apoi cu nutrientii adecvati cresterii, etc. Alegerea vegana o vor face ca adulti, cand sistemul anatomic uman este pe deplin dezvoltat, altfel...e genocid curat sa impui copilului genul asta extremist de alimentatie. Traiesc si eu in Germania, am si eu rezerve serioase fata de Jugendamt si de politica sa rigida fata de protectia copilului, insa in cazul asta inclin sa le dau dreptate.

    RăspundețiȘtergere
  26. Draga Lucia,
    Daca te-ai fi gandit putin in liniste si nu ai fi scris la furie acest comentar (dupa ce ai citit probabil cel mult 2 minute pe acest blog), nu cred ca ai fi folosit argumente pe care ti le pot desfiinta in cateva cuvinte: toate animalele vegane (vaci, cai, elefanti, etc.) sug laptele mamelor lor, dar nu mai consuma carne sau lapte la maturitate - ce are una cu alta????
    Ma intreb ce te face sa crezi ca esti in posesia adevarului absolut, foarte informata nu pari, ti-as recomanda sa citesti si poate atunci o sa reusesti sa scrii si un comentar fara atata ura.... Sa stii ca m-ai intristat f. tare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-ar placea foarte mult daca ati scrie un articol despre alimentatia copiilor. Cred ca ar fi de mare ajutor pentru mamele mai putin informate. Exemple de meniuri, sau alimente care ar trebui sa fie intr0un procent mai mare, pentru a se intruni toate conditiile necesare dezvoltarii sanatoase a creierului, ma rog, al intregului organism.

      Ștergere
  27. Felicitari pentru consecventa! Si asteptam mai departe articole diverse, sunt o mare sursa de informatie.

    RăspundețiȘtergere
  28. as dori sa stiu daca se poate vindeca artrita psoriazica cu acest mod de alimentatie

    RăspundețiȘtergere
  29. nu am lasat branza si ouale decat tarziu, eram deci o vegetariana falsa(caci mai scapam si la creveti sau peste) si ma gandeam cu groaza ca nu voi putea trai fara branzica si fara oua. Total neadevarat! Nu le-am lasat treptat, ci deodata si de atunci nu am mai pus gura pe nimic, nici un produs animal. Primele imbunatatiri pe care le-am vazut, dupa o Luna, au fost: lipsa durerilor de la ciclul menstrual si energia teribila care parca "m-a invadat". am lasat cafea si ceaiul negru. ma straduiesc sa mananc cat mai mult crud. zilnic mananc cel putin 5-6 feluri de legume si cel putin 2kg de fructe. soya nu e neaparat pe gustul meu, asa ca, in afara de sosul de soya pe care il folosesc cand pregatesc legume in wok, in rest, fara soya! Humusul e insa nelipsit, nu inteleg de ce! as manca zilnic! dar nu gol ci cu o salata de crudita langa si cu lipii. Ma bucur sa vad ca sunteti atatia fani regim de viata vegan. Felicitarile mele!

    RăspundețiȘtergere
  30. Fals....oricum, am pierdut deja prea mult timp incercand sa inteleg ce se intampla cu voi. O serie nefericita de factori v-au adus in stadiul in care sunteti convinsi ca acest stil de viata e nirvana si orice ar incerca cineva sa va spuna impotriva curentului este de fapt manipulare. M-au platit marii producatori de carne sa scriu acest comentariu, nu? Imi pare rau, pentru ca nu pareti oameni slabi la minte cum e Ghita de la tara de la care nu ai ce sa ceri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pt. comentariu. Daca ai fi mancat macar 3 saptamani numai hrana vie, ai fi inteles despre ce vorbesc, asa stiu ca nu ai nicio sansa......
      Iar tocmai pentru ca ma respect pe mine insami, pot sa respect si sa accept in liniste alegerea ta. Si de aceea, iti doresc din toata inima toate cele bune!

      Ștergere