Dupa cum am promis, revin in cele din urma (in forta zic eu..), cu mult elan, bucurie si entuziasmul pe care l-am avut si in 2010, atunci cand am inceput acest blog.
Pentru ca ma bucur de privilegiul de a cunoaste mai multi medici naturalisti si metodele lor de tratament, m-am hotarat sa scriu o serie SI despre medicii contemporani, care practica astazi medicina naturala si care pun un mare accent pe nutritie. Primul episod este despre Dr. John Switzer din Germania (el este de fapt american, initial a venit in Germania sa-si caute radacinile, s-a decis sa studieze medicina la München si aici si-a gasit de-atunci locul...).
L-am cunoscut pe Dr. John Switzer in 2010 la targul de hrana vie Rohvolution din Germania. Am participat la conferinta sa care m-a pus atunci tare mult pe ganduri. Tot ceea ce spune are sens, si desi in cateva puncte parerea sa este destul de diferita de teoriile celorlalti mari profesori ai mei, conceptul sau poate fi foarte usor inteles logic, se pot face direct legaturi cu celelalte teorii de baza ale medicinei alternative si rezista bine si la cernerea prin ciurul propriului discernamant. L-am revazut in 2016 si parca nu trecusera peste el decat cateva zile. Dr. Switzer arata si astazi foarte bine (a implint intre timp 60 de ani), este in general o prezenta foarte placuta, caci aura sa energetica este pozitiva, armonioasa, deschisa si plina de pace. Deci, el insusi confirma in primul rand corectitudinea teoriilor sale (punctul meu de vedere: metoda unui medic, care nu reuseste sa se vindece mai intai de toate pe sine insusi cu metoda respectiva, nu are de fapt nici relevanta si nici mare valoare practica! Un exemplu concret, simplu si de bun-simt: cum as putea sa cred, ca un om obez, m-ar putea invata cum sa slabesc?!?). Metoda Dr. Switzer este de asemenea confirmata si de miile de pacienti, care si-au rezolvat problemele de sanatate cu ajutorul tratamentului sau, creat in peste 20 de ani de practica medicala.
Tratamentul Dr. Switzer are la baza metodele marilor medici ai medicinei naturale, in primul rand tratamentul Dr. Gerson, dar a preluat foarte mult si de la Dr. Johannes Kuhl, Dr. Brian Clement, Dr. Gabriel Cousens, Dr. Johanna Budwig samd. In practica de zi cu zi de la cabinetul sau medical, Dr. Switzer a constatat, ca din pacate, metoda Gerson nu mai avea in ultimii ani rezultatele exceptionale inregistrate de Dr. Gerson cu peste 70 de ani in urma. Acest lucru i-a rapit linistea si l-a facut sa caute neobosit, ani de zile, cauzele acestor esecuri. Si astfel, Dr. Switzer a reusit sa imbunatateasca si sa modernizeze metoda Dr. Gerson, creand un tratament simplu si accesibil, cu care reuseste sa obtina acum iar rezultate foarte bune in tratarea tuturor bolilor in general, si in special, in tratarea cancerului.
Metoda este extrem de simpla: se incepe tratamentul cu diferite metode de detoxifiere si dezintoxicare (dupa Dr. Gerson, bolnavii de cancer nu mor din cauza cancerului, ci ca urmare a unei autointoxicari cu reziduurilor toxice produse de cancer!), care urmaresc restabilirea echilibrului aparatului digestiv si asigurarea functionarii sale corecte (post chetogenic, clizme cu cafea verde sau lichide fermentate, terapii din ayurveda samd). Se continua cu reumplerea/recompletarea rezervelor de minerale, vitamine si alte substante vitale ale organismului (rezerve golite de anii de viata nesanatoasa, caci pentru neutralizarea substantelor nocive ce patrund in organism, corpul trebuie sa-si foloseasca propriile rezerve de minerale, vitamine si alte substante vitale daca nu are alte surse la dispozitie!). Si bineinteles ca se trece in forta la schimbarea modului de viata, in primul rand al alimentatiei. De fapt nimic cu adevarat nou, aproape numai lucruri pe care le stim foarte bine cu totii.... Dr. Switzer a preluat elemente din homeopatie, medicina ayurvedica, medicina ortomoleculara, medicina naturala si a creat o schema de tratament general valabila (la inceputul tratamentului are loc o anamneza mare si se stabileste insa o schema individuala de tratament adaptata la nevoile speciale ale fiecarui pacient - caci Dr. Switzer stie prea bine, ca nu exista boli, ci bolnavi!) pentru cancer, diabet, scleroza multipla, artrita, artroza, Parkinson, Alzheimer samd.
Ce a constatat Dr. Switzer in toti acesti ani? Sucurile de legume, care reprezinta o componenta de baza a metodei Gerson, nu mai aveau clar in ultimii ani acelasi efect pozitiv ca pe vremea Dr. Gerson. Explicatia Dr. Switzer: ca urmare a practicarii agriculturii intensive, a utilizarii excesive a ingrasamintelor chimice si produselor pentru combatarea daunatorilor, precum si ca urmare a denaturarii plantelor de cultura (prin nenumarate incrucisari si alte procedee prin care se schimba mostenirea genetica a unei plante), continutul de nutrienti (vitamine, minerale, enzime, biofotoni samd.) al legumelor si fructelor a scazut dramatic in ultimii 50 de ani! Si astfel, in cautarea unei solutii pentru rezolvarea aceastei probleme, Dr. Switzer a descoperit plantele din flora spontana si a constatat in practica sa medicala, ca ele pot ridica decisiv nivelul calitativ al fructelor si legumelor de cultura. Probabil ca de aceea m-a miscat pe mine atat de tare mesajul Dr. Switzer: el a devenit, ca si mine, un adevarat iubitor al comorilor naturii, plantele din flora spontana reprezinta acum una dintre componentele de baza ale metodei sale de tratament. In peste 10 ani, Dr. Switzer a cautat sa gaseasca o cale, care sa le permita pacientilor sai integrarea plantelor salbatice in alimentatia ZILNICA: baza alimentatiei dupa Dr. Switzer o constituie in principiu cocktail-urile din plante salbatice (in cazul bolilor grave, cel putin 1 litru pe zi!). Pentru a le usura pacientilor adoptarea unui regim sanatos de alimentatie, Dr. Switzer a scris mai multe carti, care contin si foarte multe retete din regimul sau alimentar (cartile cu retete in limba germana le gasiti AICI si AICI, cartea in limba engleza AICI).
O alta componenta de baza a tratamentului Dr. Switzer o reprezinta sucurile de legume fermentate (in zilele urmatoare revin cu reteta de bors-cvas de mei si sfecla - interesant este ca si doamna Elena Nita Ibrian avea o reteta foarte asemanatoare!). Caci egal despre ce boala este vorba, pentru vindecare trebuie restabilit INTOTDEAUNA echilibrul natural al aparatului digestiv!
Dr. Switzer a studiat si ayurveda si homeopatia, iar faptul ca mai multi (peste 20!) terapeuti ayurveda, pe care el ii cunostea bine au murit de cancer, in ciuda unui regim de alimentatie vegetarian, l-a convins de importanta hranei vii (in bucataria ayurveda, aproape toate alimentele sunt preparate termic!), de aceea recomandarile sale dietetice sunt astazi foarte clar definite: alimentatia trebuie sa contina cat mai multe alimente netratate termic!
Desi metoda Dr. Switzer este extrem de simpla, el a reusit sa obtina cu ea rezultate exceptionale (bineinteles ca un pacient care nu coopereaza si care nu se implica in procesul de vindecare nu avea cum sa ajunga prea departe, iar in acest caz vina nu poate fi pusa pe seama metodei!), cazul sau de parada il reprezinta Ralf Brosius, unul dintre primii sai pacienti care au profitat de noua metoda, si care s-a vindecat cu tratamentul Dr. Switzer de cancer pulmonar (s-a operat, dar a refuzat sa faca chimioterapie, a preferat sa urmeze metoda Switzer, oncologii sai ii facusera o prognoza foarte proasta, pe Ralf a depasit-o deja cu multi ani..... - foarte important: Ralf Brosius consuma si astazi hrana vitala cu cocktail-urile din plante salbatice si se ingrijeste mai departe mult de sanatatea sa!).
Ar fi foarte mult de scris despre Dr. Switzer si metoda sa de tratament, de aceea, va recomand cu caldura sa va documentati mai departe (aveti mai sus toate link-urile necesare, AICI gasiti si articolele scrise de Dr. Switzer in limba engleza).
Scurt si despre punctele in care metoda Dr. Switzer difera cel mai mult de metodele altor medici alternativi specializati pe nutritie. Primul punct: de-a lungul anilor, Dr. Switzer a constatat ca celor mai multi pacienti cu boli grave nu le prieste un regim de alimentatie vegan. Bolnavii cronici au in general un aparat digestiv atat de deteriorat, incat organismul lor nu mai este capabil sa asimileze substantele vitale din hrana vegetala si ajung de aceea la carente grave daca urmeaza un regim vegan strict. Dr. Switzer a constatat practic, ca in special bolnavilor de cancer, care sunt foarte slabiti ca urmare a bolii sau a tratamentelor alopate, le prieste fantastic daca mananca si putina proteina animla (galbenus de ou crud, peste crud afumat la rece, gelatina sau sucul de ficat al Dr. Gerson). La inceput, am avut tendinta de a nu fi deloc de acord cu aceste lucruri. Dar viata mi-a dat iar o lectie buna: niste prieteni buni, nu reuseau sa-si rezolve problemele grave de sanatate cu alimentatia raw vegan, desi o practicau (fara sa faca mari greseli) deja de mai multi ani. Dupa ce le-am povestit de Dr. Switzer si i-au studiat metoda, au reusit sa-si imbunatateasca clar starea de sanatate cu numai doua galbenusuri de ou (de la propriile gaini crescute libere in livada) pe saptamana (aceeasi experienta au facut-o si membrii familiei Boutenko din USA, care la randul lor NU mai sunt de mult timp pentru vegan cu orice pret!). Si decizia pentru o alimentatie vegana sau una cu putina proteina animala poate sa fie numai o decizie INDIVIDUALA, luata in functie de constitutia si situatia personala a fiecarui om!! De exemplu, pentru mine alimentatia cu hrana vie vegana este perfecta, dar eu nu as mai spune astazi, ca doar aceasta este calea unica pentru tot restul lumii....
Un al doilea punct diferit esential il constituie consumul de fructe, in special de fructe dulci si uscate. Dr. Switzer recomanda reducerea (in anumite cazuri chiar eliminarea!!) consumului de fructe, pentru ca aproape toate fructele pe care le mancam astazi sunt hibride si au din acest motiv un continut mult prea mare de zaharuri. Si Dr. Brian Clement si Dr. Gabriel Cousens sunt de aceeasi parere, la fel ca si alti medici sau "practicanti de cursa lunga"(peste 12-15 ani!!) ai regimului de alimentatie cu hrana vie. Si aceasta problema este una foarte individuala, care depinde la fel foarte mult de starea particulara a fiecarui organism in parte. la randul meu, si eu am constatat in toti acesti ani, ca prea multe fructe nu-mi fac bine, de aceea si eu am redus fructele de cultura si incerc sa mananc mai multe fructe salbatice (zmeura, fragi, mure, agrise, coacaze, mere padurete samd.). Iar fructele uscate le consum numai la ocazii speciale!
Acum sa trec scurt si la partea practica. Stiu ca va intereseaza tare, de aceea m-am interesat si va pot da mai departe cifrele concrete: o cura de o saptamana cu tratamentul Dr. Switzer costa in jur de 2000€ (cura de 3 zile ar fi in jur de 900€). Daca am organiza o grupa pentru o "saptamana romaneasca", s-ar putea poate face poate ceva economie. Tratamentul consta din o cura de post de 6 zile (fiecarui pacient i se pun la dispozitie suplimentele alimentare, ceaiurile si planul exact pentru postul chetogen) ce poate fi facuta si acasa, dupa care urmeaza marea anamneza si tratamentul propriu-zis la Starnberger See, in Germania (in cabinetul Dr. Switzer si in sectiunea de wellness a unui hotel specializat pe tratamente ayurvedice, fiecare pacient primeste schema lui dinidviduala de tratament). In pret este inclusa mancarea (cocktailuri din plante salbatice, crackers, salate, supe), toate mineralele, ceaiurile si suplimentele necesare neutralizarii si eliminarii toxinelor, precum si terapiile ayurvedice (care dureaza in jur de 2-3 ore in fiecare zi). Se mai adauga cazarea, care poate varia in functie de bugetul fiecaruia, incepand de la 20€ pe noapte pana la..... - Starnberger See este o zona foarte scumpa si selecta, in sus aproape ca nu exista granita la preturi.
Dr. Switzer ar fi foarte interesat sa vina si in Romania, caci are o legatura speciala cu tara noastra - de aceea, ma gandesc sa organizez impreuna cu el o serie de seminare in Romania (nu am insa inca un plan concret, acum lucrez la el). O alta componenta de baza a tratamentului sau o reprezinta administrarea zilnica a unor produse apicole. Si unde se gasesc in lumea asta frumoasa si mare produse apicole exceptionale?!? Exact, ati ghicit, in Romania, gradina Maicii Domnului, aici a gasit Dr. Switzer produsele apicole, care au indeplinit conditiile lui de calitate....
Si tot practic inainte de a incheia, o reteta de la Dr. Switzer care m-a vrajit.
Ingrediente: alge Nori, branza vegana, varza alba cruda si murata, avocado, ardei iute, plante salbatice, ghimbir, sos de soia, Wasabi.
Mod de preparare:
In loc de orezul din conopida de la reteta raw vegan de sushi de AICI, se intinde pe foaia de alge Nori varza alba maruntita cu lama in S a robotului de bucatarie si amestecata cu branza fermentata (cu usturoi si ghimbir ras) facuta din quinoa caju sau seminte de floarea soarelui (si reteta de branza este in principiu reteta fermecata), peste care se presara plante din flora spontana sau frunze de patrunjel taiate fin.
Se adauga fasii subtiri de ardei iute, avocado, castravete, morcov samd. Eu pun si varza murata, Dr. Switzer pune felii de castraveti murati. Se ruleaza foile de alge, se taie in bucatele de 2 cm si presara cu susan alb sau negru (inmuiat si incoltit). Se servesc cu sos de soia si Wasabi.
In bucataria ayurvedica, se pleaca de la ideea ca un fel de mancare care contine toate gusturile, este cel mai satios si satisface pe deplin toate nevoile organismului, de aceea nici nu este nevoie sa mancam mult dintr-un astfel de fel de mancare, ca sa ne simtim fericiti, impliniti si multumiti dupa ce l-am mancat. In aceasta reteta de sushi (mi-e teama ca un bucatar japonez ar face atac de cord daca ar citi-o...) sunt toate cele 6 directii gustative: sarat (varza murata, alegele, sosul de soia), amar (plantele slabatice), dulce (nucile de caju si avocado), iute (ardei iute, usturoi, ghimbir si Wasabi), acru (lamaia din branza vegana si varza murata), astringent (algele si plantele salbatice).
Va doresc din toata inima pofta mare!
Pentru ca ma bucur de privilegiul de a cunoaste mai multi medici naturalisti si metodele lor de tratament, m-am hotarat sa scriu o serie SI despre medicii contemporani, care practica astazi medicina naturala si care pun un mare accent pe nutritie. Primul episod este despre Dr. John Switzer din Germania (el este de fapt american, initial a venit in Germania sa-si caute radacinile, s-a decis sa studieze medicina la München si aici si-a gasit de-atunci locul...).
Gerson 2.0 - Terapia anti-cancer
cu hrana vitala si plante salbatice -
Dr. John Switzer (Germania)
L-am cunoscut pe Dr. John Switzer in 2010 la targul de hrana vie Rohvolution din Germania. Am participat la conferinta sa care m-a pus atunci tare mult pe ganduri. Tot ceea ce spune are sens, si desi in cateva puncte parerea sa este destul de diferita de teoriile celorlalti mari profesori ai mei, conceptul sau poate fi foarte usor inteles logic, se pot face direct legaturi cu celelalte teorii de baza ale medicinei alternative si rezista bine si la cernerea prin ciurul propriului discernamant. L-am revazut in 2016 si parca nu trecusera peste el decat cateva zile. Dr. Switzer arata si astazi foarte bine (a implint intre timp 60 de ani), este in general o prezenta foarte placuta, caci aura sa energetica este pozitiva, armonioasa, deschisa si plina de pace. Deci, el insusi confirma in primul rand corectitudinea teoriilor sale (punctul meu de vedere: metoda unui medic, care nu reuseste sa se vindece mai intai de toate pe sine insusi cu metoda respectiva, nu are de fapt nici relevanta si nici mare valoare practica! Un exemplu concret, simplu si de bun-simt: cum as putea sa cred, ca un om obez, m-ar putea invata cum sa slabesc?!?). Metoda Dr. Switzer este de asemenea confirmata si de miile de pacienti, care si-au rezolvat problemele de sanatate cu ajutorul tratamentului sau, creat in peste 20 de ani de practica medicala.
Tratamentul Dr. Switzer are la baza metodele marilor medici ai medicinei naturale, in primul rand tratamentul Dr. Gerson, dar a preluat foarte mult si de la Dr. Johannes Kuhl, Dr. Brian Clement, Dr. Gabriel Cousens, Dr. Johanna Budwig samd. In practica de zi cu zi de la cabinetul sau medical, Dr. Switzer a constatat, ca din pacate, metoda Gerson nu mai avea in ultimii ani rezultatele exceptionale inregistrate de Dr. Gerson cu peste 70 de ani in urma. Acest lucru i-a rapit linistea si l-a facut sa caute neobosit, ani de zile, cauzele acestor esecuri. Si astfel, Dr. Switzer a reusit sa imbunatateasca si sa modernizeze metoda Dr. Gerson, creand un tratament simplu si accesibil, cu care reuseste sa obtina acum iar rezultate foarte bune in tratarea tuturor bolilor in general, si in special, in tratarea cancerului.
Metoda este extrem de simpla: se incepe tratamentul cu diferite metode de detoxifiere si dezintoxicare (dupa Dr. Gerson, bolnavii de cancer nu mor din cauza cancerului, ci ca urmare a unei autointoxicari cu reziduurilor toxice produse de cancer!), care urmaresc restabilirea echilibrului aparatului digestiv si asigurarea functionarii sale corecte (post chetogenic, clizme cu cafea verde sau lichide fermentate, terapii din ayurveda samd). Se continua cu reumplerea/recompletarea rezervelor de minerale, vitamine si alte substante vitale ale organismului (rezerve golite de anii de viata nesanatoasa, caci pentru neutralizarea substantelor nocive ce patrund in organism, corpul trebuie sa-si foloseasca propriile rezerve de minerale, vitamine si alte substante vitale daca nu are alte surse la dispozitie!). Si bineinteles ca se trece in forta la schimbarea modului de viata, in primul rand al alimentatiei. De fapt nimic cu adevarat nou, aproape numai lucruri pe care le stim foarte bine cu totii.... Dr. Switzer a preluat elemente din homeopatie, medicina ayurvedica, medicina ortomoleculara, medicina naturala si a creat o schema de tratament general valabila (la inceputul tratamentului are loc o anamneza mare si se stabileste insa o schema individuala de tratament adaptata la nevoile speciale ale fiecarui pacient - caci Dr. Switzer stie prea bine, ca nu exista boli, ci bolnavi!) pentru cancer, diabet, scleroza multipla, artrita, artroza, Parkinson, Alzheimer samd.
Ce a constatat Dr. Switzer in toti acesti ani? Sucurile de legume, care reprezinta o componenta de baza a metodei Gerson, nu mai aveau clar in ultimii ani acelasi efect pozitiv ca pe vremea Dr. Gerson. Explicatia Dr. Switzer: ca urmare a practicarii agriculturii intensive, a utilizarii excesive a ingrasamintelor chimice si produselor pentru combatarea daunatorilor, precum si ca urmare a denaturarii plantelor de cultura (prin nenumarate incrucisari si alte procedee prin care se schimba mostenirea genetica a unei plante), continutul de nutrienti (vitamine, minerale, enzime, biofotoni samd.) al legumelor si fructelor a scazut dramatic in ultimii 50 de ani! Si astfel, in cautarea unei solutii pentru rezolvarea aceastei probleme, Dr. Switzer a descoperit plantele din flora spontana si a constatat in practica sa medicala, ca ele pot ridica decisiv nivelul calitativ al fructelor si legumelor de cultura. Probabil ca de aceea m-a miscat pe mine atat de tare mesajul Dr. Switzer: el a devenit, ca si mine, un adevarat iubitor al comorilor naturii, plantele din flora spontana reprezinta acum una dintre componentele de baza ale metodei sale de tratament. In peste 10 ani, Dr. Switzer a cautat sa gaseasca o cale, care sa le permita pacientilor sai integrarea plantelor salbatice in alimentatia ZILNICA: baza alimentatiei dupa Dr. Switzer o constituie in principiu cocktail-urile din plante salbatice (in cazul bolilor grave, cel putin 1 litru pe zi!). Pentru a le usura pacientilor adoptarea unui regim sanatos de alimentatie, Dr. Switzer a scris mai multe carti, care contin si foarte multe retete din regimul sau alimentar (cartile cu retete in limba germana le gasiti AICI si AICI, cartea in limba engleza AICI).
O alta componenta de baza a tratamentului Dr. Switzer o reprezinta sucurile de legume fermentate (in zilele urmatoare revin cu reteta de bors-cvas de mei si sfecla - interesant este ca si doamna Elena Nita Ibrian avea o reteta foarte asemanatoare!). Caci egal despre ce boala este vorba, pentru vindecare trebuie restabilit INTOTDEAUNA echilibrul natural al aparatului digestiv!
Dr. Switzer a studiat si ayurveda si homeopatia, iar faptul ca mai multi (peste 20!) terapeuti ayurveda, pe care el ii cunostea bine au murit de cancer, in ciuda unui regim de alimentatie vegetarian, l-a convins de importanta hranei vii (in bucataria ayurveda, aproape toate alimentele sunt preparate termic!), de aceea recomandarile sale dietetice sunt astazi foarte clar definite: alimentatia trebuie sa contina cat mai multe alimente netratate termic!
Desi metoda Dr. Switzer este extrem de simpla, el a reusit sa obtina cu ea rezultate exceptionale (bineinteles ca un pacient care nu coopereaza si care nu se implica in procesul de vindecare nu avea cum sa ajunga prea departe, iar in acest caz vina nu poate fi pusa pe seama metodei!), cazul sau de parada il reprezinta Ralf Brosius, unul dintre primii sai pacienti care au profitat de noua metoda, si care s-a vindecat cu tratamentul Dr. Switzer de cancer pulmonar (s-a operat, dar a refuzat sa faca chimioterapie, a preferat sa urmeze metoda Switzer, oncologii sai ii facusera o prognoza foarte proasta, pe Ralf a depasit-o deja cu multi ani..... - foarte important: Ralf Brosius consuma si astazi hrana vitala cu cocktail-urile din plante salbatice si se ingrijeste mai departe mult de sanatatea sa!).
Ar fi foarte mult de scris despre Dr. Switzer si metoda sa de tratament, de aceea, va recomand cu caldura sa va documentati mai departe (aveti mai sus toate link-urile necesare, AICI gasiti si articolele scrise de Dr. Switzer in limba engleza).
Scurt si despre punctele in care metoda Dr. Switzer difera cel mai mult de metodele altor medici alternativi specializati pe nutritie. Primul punct: de-a lungul anilor, Dr. Switzer a constatat ca celor mai multi pacienti cu boli grave nu le prieste un regim de alimentatie vegan. Bolnavii cronici au in general un aparat digestiv atat de deteriorat, incat organismul lor nu mai este capabil sa asimileze substantele vitale din hrana vegetala si ajung de aceea la carente grave daca urmeaza un regim vegan strict. Dr. Switzer a constatat practic, ca in special bolnavilor de cancer, care sunt foarte slabiti ca urmare a bolii sau a tratamentelor alopate, le prieste fantastic daca mananca si putina proteina animla (galbenus de ou crud, peste crud afumat la rece, gelatina sau sucul de ficat al Dr. Gerson). La inceput, am avut tendinta de a nu fi deloc de acord cu aceste lucruri. Dar viata mi-a dat iar o lectie buna: niste prieteni buni, nu reuseau sa-si rezolve problemele grave de sanatate cu alimentatia raw vegan, desi o practicau (fara sa faca mari greseli) deja de mai multi ani. Dupa ce le-am povestit de Dr. Switzer si i-au studiat metoda, au reusit sa-si imbunatateasca clar starea de sanatate cu numai doua galbenusuri de ou (de la propriile gaini crescute libere in livada) pe saptamana (aceeasi experienta au facut-o si membrii familiei Boutenko din USA, care la randul lor NU mai sunt de mult timp pentru vegan cu orice pret!). Si decizia pentru o alimentatie vegana sau una cu putina proteina animala poate sa fie numai o decizie INDIVIDUALA, luata in functie de constitutia si situatia personala a fiecarui om!! De exemplu, pentru mine alimentatia cu hrana vie vegana este perfecta, dar eu nu as mai spune astazi, ca doar aceasta este calea unica pentru tot restul lumii....
Un al doilea punct diferit esential il constituie consumul de fructe, in special de fructe dulci si uscate. Dr. Switzer recomanda reducerea (in anumite cazuri chiar eliminarea!!) consumului de fructe, pentru ca aproape toate fructele pe care le mancam astazi sunt hibride si au din acest motiv un continut mult prea mare de zaharuri. Si Dr. Brian Clement si Dr. Gabriel Cousens sunt de aceeasi parere, la fel ca si alti medici sau "practicanti de cursa lunga"(peste 12-15 ani!!) ai regimului de alimentatie cu hrana vie. Si aceasta problema este una foarte individuala, care depinde la fel foarte mult de starea particulara a fiecarui organism in parte. la randul meu, si eu am constatat in toti acesti ani, ca prea multe fructe nu-mi fac bine, de aceea si eu am redus fructele de cultura si incerc sa mananc mai multe fructe salbatice (zmeura, fragi, mure, agrise, coacaze, mere padurete samd.). Iar fructele uscate le consum numai la ocazii speciale!
Acum sa trec scurt si la partea practica. Stiu ca va intereseaza tare, de aceea m-am interesat si va pot da mai departe cifrele concrete: o cura de o saptamana cu tratamentul Dr. Switzer costa in jur de 2000€ (cura de 3 zile ar fi in jur de 900€). Daca am organiza o grupa pentru o "saptamana romaneasca", s-ar putea poate face poate ceva economie. Tratamentul consta din o cura de post de 6 zile (fiecarui pacient i se pun la dispozitie suplimentele alimentare, ceaiurile si planul exact pentru postul chetogen) ce poate fi facuta si acasa, dupa care urmeaza marea anamneza si tratamentul propriu-zis la Starnberger See, in Germania (in cabinetul Dr. Switzer si in sectiunea de wellness a unui hotel specializat pe tratamente ayurvedice, fiecare pacient primeste schema lui dinidviduala de tratament). In pret este inclusa mancarea (cocktailuri din plante salbatice, crackers, salate, supe), toate mineralele, ceaiurile si suplimentele necesare neutralizarii si eliminarii toxinelor, precum si terapiile ayurvedice (care dureaza in jur de 2-3 ore in fiecare zi). Se mai adauga cazarea, care poate varia in functie de bugetul fiecaruia, incepand de la 20€ pe noapte pana la..... - Starnberger See este o zona foarte scumpa si selecta, in sus aproape ca nu exista granita la preturi.
Dr. Switzer ar fi foarte interesat sa vina si in Romania, caci are o legatura speciala cu tara noastra - de aceea, ma gandesc sa organizez impreuna cu el o serie de seminare in Romania (nu am insa inca un plan concret, acum lucrez la el). O alta componenta de baza a tratamentului sau o reprezinta administrarea zilnica a unor produse apicole. Si unde se gasesc in lumea asta frumoasa si mare produse apicole exceptionale?!? Exact, ati ghicit, in Romania, gradina Maicii Domnului, aici a gasit Dr. Switzer produsele apicole, care au indeplinit conditiile lui de calitate....
Si tot practic inainte de a incheia, o reteta de la Dr. Switzer care m-a vrajit.
Sushi cu branza
vegana fermentatata si legume
Ingrediente: alge Nori, branza vegana, varza alba cruda si murata, avocado, ardei iute, plante salbatice, ghimbir, sos de soia, Wasabi.
Mod de preparare:
In loc de orezul din conopida de la reteta raw vegan de sushi de AICI, se intinde pe foaia de alge Nori varza alba maruntita cu lama in S a robotului de bucatarie si amestecata cu branza fermentata (cu usturoi si ghimbir ras) facuta din quinoa caju sau seminte de floarea soarelui (si reteta de branza este in principiu reteta fermecata), peste care se presara plante din flora spontana sau frunze de patrunjel taiate fin.
Se adauga fasii subtiri de ardei iute, avocado, castravete, morcov samd. Eu pun si varza murata, Dr. Switzer pune felii de castraveti murati. Se ruleaza foile de alge, se taie in bucatele de 2 cm si presara cu susan alb sau negru (inmuiat si incoltit). Se servesc cu sos de soia si Wasabi.
In bucataria ayurvedica, se pleaca de la ideea ca un fel de mancare care contine toate gusturile, este cel mai satios si satisface pe deplin toate nevoile organismului, de aceea nici nu este nevoie sa mancam mult dintr-un astfel de fel de mancare, ca sa ne simtim fericiti, impliniti si multumiti dupa ce l-am mancat. In aceasta reteta de sushi (mi-e teama ca un bucatar japonez ar face atac de cord daca ar citi-o...) sunt toate cele 6 directii gustative: sarat (varza murata, alegele, sosul de soia), amar (plantele slabatice), dulce (nucile de caju si avocado), iute (ardei iute, usturoi, ghimbir si Wasabi), acru (lamaia din branza vegana si varza murata), astringent (algele si plantele salbatice).
Va doresc din toata inima pofta mare!
Despre fermentare puteti citi mai departe AICI.