Am inca atatea lucruri de impartasit, ca nici nu stiu despre ce sa scriu mai intai.... Caci, informatia este vitala, problema insa astazi, cu Internetul si volumul mult prea mare de informatii oferit aici, este: cum triem "neghina de grau"???
Pe Facebook si pe toate formurile vegetariene si vegane au loc permanent niste discutii interminabile (si pe care eu, dupa atatia ani de veganism - aproape 8!! - le gasesc de-a dreptul enervante) legate de Vitamina B12. Asa ca am sa va spun astazi si parerea mea personala, pe care nu am mai intalnit-o pe niciun blog sau site in limba romana, caci in general, se preiau si se dau mai departe aceleasi si aceleasi informatii plate si pline de termeni stiintifici, fara insa a le verifica in prealabil, fara a le controla in vreun fel, fara a le judeca cu adevarat. Mai departe as da poate numai articolul foarte bine scris de
Cristina Sarbu.
De aceea, voi face desigur din nou apel la bunul vostru simt si la puterea voastra de discernamant, nu uitati: SAPERE AUDE! Cititi, judecati, cugetati si actionati in consecinta. Si inca ceva, eu nu incerc sa conving pe nimeni cu acest blog, nu impun nimanui parerile mele. Eu vi le pun numai la dispozitie, pentru ca asa consider eu ca este corect, sa dau mai departe informatiile, adevarate lectii de viata de fapt, primite de mine de la oameni de suflet. Si desigur, ca si pana acum, dau mai departe numai informatiile verificate de mine in practica, de-a lungul mai multor ani (!!), informatii care mie mi-au folosit cu adevarat. Ce faceti voi cu ele insa, eiiii, acest lucru va priveste numai pe voi!
Experienta mea cu controversata vitamina B12 se bazeaza in principal pe lucrurile invatate la
Alianta pentru Sanatate din Germania, in primul rand pe experientele practice si clinice facute de prof. dr. Probst (medicul aliantei) si de Brigitte Rondholz (vice-presedinta), amandoi avand in spate nu numai experinta adunata pe parcursul a mai multor decenii cu propriile persoane si cu pacientii lor, ci si pe cea legata de cresterea (cu mare succes, copiii lor sunt deja adulti, studiaza si sunt persoane foarte pasnice, bune si frumoase) copiilor hraniti cu hrana vie fara proteina animala (adica raw vegan - Cucoana Chirita, Madame Esméralde Piscopesco, Sarmisegetuza Necsulescu&Co va saluta peste veacuri, doar ca frantuzismele de alta data s-au transformat astazi in englezisme, mai exact americanisme - nu am inteles niciodata de ce trebuie sa inlocuim
cuvinte romanesti existente cu altele, din limbi straine!?!).
Pe scurt, esentialul acestei discutii se poate reduce de fapt la o simpla propozitie: vitamina B12 este produsa de flora bacteriană din tractul gastro-intestinal (dr. Bruker, dr. Schnitzer, dr. Probst, dr. Schatalova, dr. Marginean, dr. Clement, dr. Marian Parschiv, s.a.m.d).
Pentru a nu-i pune propriului corp "piedica", in afara de eliminarea produselor procesate industrial, a proteinei animale, a zaharului, a produselor din faina alba, a grasimilor rafinate, a drogurilor legale (cafeaua, tutunul, alcoolul, E-urile - cele mai multe dintre ele sunt neuro-transmitatori si actioneaza direct in creier - exemplele de parada sunt desigur aspartamul si glutamatul de sodiu!!) si ilegale, a medicamentelor (m-am abtinut cu greu sa nu le bag la categoria droguri legale...), v-as mai recomanda:
1. Nu mai spalati si nu mai dezinfectati atata alimentele. Daca le cunoasteti provenienta, mancati fructele si legumele nespalate, numai curatate superficial. Nu indepartati niciodata coaja, consumati-o cu mare incredere (de la mar, sfecla, morcov, etc), daca stiti sursa din care provin. Suntem singurele mamifere care isi spala hrana inainte de a o manca! Cand eram mica, mancam la bunica la tara, invatata de prietena mea
Mariana (ea avea 5 ani, eu 3), o fata de tarani din sat, morcovii scosi din pamant, scuturati
putin si dupa ce indepartam grob pamantul cu mana...hop in gura cu ei (si uite asa se mai poate economisi si suma necesara achizitonarii argilei, pentru ca tot s-au plans multi ca este asa de scumpa!). Si
culmea, in perioadele cat stateam la bunica, nu eram deloc bolnava, iar
la Bucuresti, o duceam numai dintr-o boala in alta! Iar Mariana avea, asa cum spune mama si astazi, cei mai frumosi dinti, desi nu poseda o periuta de dinti, si cel mai frumos par!
In special pe plantele salbatice, se gasesc milioane de microorganisme absolut necesare corpului uman, microorganisme pentru care noi suntem programati genetic si pe care nu le veti gasi pe nicio salata si pe nicio alta planta cumparata din magazin sau de la piata! De accea, cautati locuri curate in padure sau pe campii si mancati-le acolo, direct la fata locului!
2. Nu folositi pasta de dinti cu fluor sau cu alte chimicale. Caci asa distrugeti milioane de bacterii din gura si credeti-ma ca aveti mare nevoie de cele mai multe dintre ele. Eu nu prea sunt convinsa nici de pastele de dinti asa-zise naturale (de cele mai multe ori au si ele nevoie de conservanti, caci altfel s-ar strica de la atata stat in tub, plus ca nu aveti niciodata controlul absolut asupra substantelor continute), de aceea ca solutii cu adevarat naturale v-as recomanda: argila fina (daca nu e foarte fina are prea mult efect abraziv!), sarea, bicarbonatul de sodiu (dar numai cand si cand), uleiul de cocos, pudra de neem. Iar cea mai buna periuta de dinti, este mestecarea unor crengute sau radacini, asa cum fac de exemplu arabii cu
miswak (periuta de dinti naturala, o gasiti in orice magazin oriental!).
3. Soarele, miscarea in aer liber, reducerea surselor de stress si de poluare. Natura este adevarata noastra casa, acolo este locul nostru si numai acolo ne vom regasi cu adevarat sanatatea!
4. Natura (Dumnezeu) nu a facut degeaba bacteriile si virusii atat de mici, incat noi sa nu-i putem vedea cu ochii liberi. Noi trebuie sa ne ferim de animale salbatice, de natura dezlantuita (furtuni, avalanse, etc.), de lucruri pe care de cele mai multe ori le vedem cu ochiul liber, si nu trebuie sa ne facem atatea ganduri din cauza microorganismelor cu care fiinta umana traieste de sute de mii de ani in perfecta simbioza, sa nu uitam nicio clipa ca numarul microorganismelor aflate pe si in corpul nostru, este mult mai mai mare ca numarul celulelor din care este alcatuit corpul nostru!! Toate mamele devin isterice la vederea unei capuse sau daca isi surprind copilul ca a bagat in gura ceva de pe jos, dar cumpara fara sa clipeasca tot felul de pachete si borcanele din super-market. Nu credeti ca nu trebuie sa ne temem de "murdaria" naturii, ci mai degraba de sterilitatea alimentelor superprocesate si prelucrate de mana omului??
5. Si desigur ca hotaratoare este si ramane calitatea alimentelor consumate. Caci ce se mai poate astepta de la o leguma transportata saptamani de-a randul, mii de kilometri in jurul globului? Dar de la fructe tratate prin toate metodele chimice si fizice posibile? Si ce mai ramane din toate substantele vitale, dupa ce am mixat alimentele la turatii foarte mari si le-am mai si deshidratat ore in sir? Cat de vii mai sunt ele?
6. Ultimul argument impotriva acestei nebunii legate de vitamina B 12, nebunie dezlanutita dupa parerea mea intentionat si controlata clar de industriile farmaceutica si alimentara, este argumentul de bun-simt referitor la rezultatul analizelor de sange. Rezultatele considerate normale sunt numai valorile medii ale diferitilor parametri din sangele unui anumit numar de oameni (aparent) sanatosi. Dar despre cum se alimenteaza acesti oameni, despre modul lor de viata, nu se scrie nicaieri nimic, aceste lucruri nu se iau in considerare la evaluarea rezultatelor!! Asa ca de ce oare ar trebui sa am eu, aceleasi valori ale analizelor, ca un om care mananca in fiecare zi o friptura, bea alcool, fumeaza, s.a.m.d.??? Unde este, va rog, logica? Eu nu am mai fost de 10 ani de zile sa-mi fac analizele, pana in acesta toamna cand am lasat sa mi se faca la prof.dr. Probst analiza prin microscopie in camera obsura (dark field microscopy), dar numai pentru a le demonstra tuturor celor din jurul meu (si pentru a pune capat discutiilor, care se tot incing de ani de zile pe acesta tema), ca veganismul nu e daunator. Caci la ce-mi folosea faptul ca eu aveam intotdeauna cele mai bune valori? "Ca ale unei fete de 17 ani" mi-a spus ultima data in 2002 medicul internist, la care ajunsesem in disperare de cauza, pentru ca nu mai aveam niciun control asupra sanatatii mele, eram mai mult bolnava decat sanatoasa, eram la numai 34 de ani un om TERMINAT fizic si psihic...... Medicul respectiv, cu greu si-a putut ascunde convingerea ca ori sunt ipohondra, ori simulanta, ori duc o viata anosta, lipsita de activitati interesante, incercand sa ma impinga cu mare delicateta (la urma urmei eram pacient privat, nu se putea purta cu mine cum ar fi procedat cu oricare alt pacient "normal", eram om de baza - vaca de muls - pentru cabinetul lui), in "sertarul" psihosomatic. Atata timp cat ma simt bine, la ce as avea nevoie sa-mi fac controale si analize? Ca sa-mi spuna CE? Imi amintesc de o doamna medic, care a atacat pe cineva care recomanda hrana vie cu argumentul: "Da, ne simtitm bine, pai asta este dovada ca suntem sanatosi?" Daca as putea, tare as dori sa o intreb pe acea doamna, care ar fi dupu ea atunci dovada sanatatii......
Inchei rugandu-va sa nu ma credeti pe cuvant; din contra, combateti fiecare afirmatie, ganditi-va logic, puneti-va intrebari, cercetati singuri mai departe. Caci numai asa veti gasi cu adevarat raspunsurile pe care le cautati si de care aveti nevoie!