Seiten

luni, 24 decembrie 2012

Draga Mos Craciun,

Te-as ruga sa imi aduci....

"Din batrani se povesteste
Ca-n toti anii, negresit,
Mos Craciun, pribeag, soseste
Niciodata n-a lipsit!"



Copiii si-au scris demult scrisorile catre Mos Craciun, da, chiar si baiatul meu, care desi are deja 13 ani, se mai agata inca, cu ultimele sclipiri ale copilariei ingeresti, ce tocmai s-a pornit la drum din sufletul lui, de un vis frumos......
Maine de dimineata, pe mine ma vor astepta sub brad o multime de oameni faini: Anthony de Mello, Jane Goodall, Ileana Vulpescu, Stefana Velisar Teodoreanu, Ionel Teodoreanu, Petre Ispirescu. Si am gandesc cu drag si-mi amintesc cu multa nostalgie ce frumos spunea si  Octavian Goga : 

"Mos Craciun cu barba alba
Mos Craciun cu traista plina
Vechi stapan atat de darnic
Al copilariei mele.

Azi la noi in sat te-asteapta
Toata casa cu lumina
Cu colinde si cu cantec
Si cu crai, cetati de stele.

Sa cobori si-n seara asta
Sol batran de ganduri bune
Toti te-asteapta-n sat la mine,
Du-te, du-te, Mos Craciune!

De nu ti-o fi peste mana
Treci si pe la casa noastra.
Tu, macar o raza-n suflet
ĂŽi trimite pe fereastra."


Mi-as mai dori sa-i pot ajuta in cele din urma pe oamenii buni care au pus pe picioare lucruri minunate, si care tot mai des sunt nevoiti sa se opreasca la bariera realitatii prozaice: prof.dr. Pavel Chirila, Sanziana Pop, Katrin Bornmüller si Maja Caspari s.a.m.d. - este de fapt o lista interminabila, Romania are parca mai multe suflete de aur, parca tara este mai plina de oameni frumosi si buni, ca niciodata. 
Mi-as dori sa pot sprinjini, concret si practic, si oamenii cu mari idealuri: Alina, Mircea, Teo, Irina....  Lista ar fi al fel de lunga, tineri inimosi si plini de entuziasm intalnesti astazi tot mai des in Romania. Si mi-as dori mult, sa fiu si eu macar o mica parte a visului lor implinit.
Dar si scoala si azilul de batrani si casa de sanatate dintr-un sat uitat de lume, "proiectele mele de fum" deocamdata,  la care imi stau insa mie si inima si gandurile de ani buni de zile, mi le-as dori macar puse cat de cat pe picioare. Dar totul incepe cu un vis, si cine mai stie, ce mi-o mai aduce mie la noapte bunul Mos Craciun......
La multi ani, cu sanatate si bucurie!

joi, 20 decembrie 2012

21 decembrie 2012 - Sau teama de moarte


Astazi se face o afacere din orice. Si cel mai bine se castiga desigur foarte multi bani cu frica oamenilor.  Iar pentru ca din pacate, cei mai multi dintre oameni NU se pregatesc cum trebuie din timpul vietii, ei se tem desigur cel mai tare de moarte..... 

Asa ca de luni (ani) de zile, se vehiculeaza cu infrigurare tema sfarsitului lumii pe 21.12.2012 (sau 22 sau 23???). Discutia mie mi se pare la fel de enervanta, caci cei mai multi, in loc sa FACA in cele din urma ceva cu si din viata lor, stau si bat campii. Sau apa-n piua. 
Asteptam sfarsitul lumii, fara sa vedem ca NOI l-am provocat. Distrugem  aceasta lume, bucatica cu bucatica, fara sa clipim,  de mii de ani. Sfidam toate legile naturii, le calcam in picioare, ne credem creatorii si stapanii lumii. Si acum ne mai miram ca Dumnezeu (natura) s-ar putea "supara" pe noi si ne-ar putea da (in cele din urma) lectia bine-meritata? Eu zic ca ar fi nevoie sa vina de data aceasta mai mult decat un nou potop pentru a ne spala toate pacatele, pentru a sterge toate nedreptatile, crimele, rautatile, parjolirile pe care le-am facut NOI TOTI. Fukushima a fost o mica palmuta de atentionare pe care am primit-o. Si soarta vasului "inscufundabil" Titanic mi s-a parut tot o lectie.  Ca si razboaiele mondiale.  Tsunami. Cutremurele. Furtunile ingrozitoare din ultimii ani. Si tot asa mai departe, istoria este plina de dovezile prostiei omenesti. Caci prostul nu e prost destul, pana nu e si fudul - omul inca nu vede ca TOTUL este de fapt numai raspunsul la faptele sale. Natura nu se razbuna, ci raspunde pur si simplu actiunilor omului. Legea actiunii si reactiunii ramane o lege de baza a vietii!
 
Intr-adevar, va avea loc (sau a avut deja loc? - va spun sincer ca eu nu am reusit inca sa inteleg clar toata povestea) un fenomen astronomic major: alinierea planetelor (de data aceasta, trebuie sa ma bazez si eu doar pe sursele din internet, cunostintele mele de astronomie sunt nule - oare de ce nu se invata ceva atat de important la scoala?), care s-ar putea sa aiba desigur si efecte directe, foarte mari asupra planetei Pamant. Nimic nu este exclus, TOTUL se poate intampla. Dar cine poate sa stie cu adevarat ce se va intampla, si de fapt, de ce avem noi atata nevoie sa o stim dinainte Eu nu-mi fac nici griji, nici mai multe ganduri decat trebuie (asa cum mi-a transmis mie bunica mea o regula importanta de viata). Ce-o fi, o fi. Om trai si om vedea. 
 
Psalmul 45

1. Dumnezeu este scăparea şi puterea noastră, ajutor întru necazurile ce ne împresoară.
2. Pentru aceasta nu ne vom teme când se va cutremura pământul şi se vor muta munţii în inima mărilor.
3. Venit-au şi s-au tulburat apele lor, cutremuratu-s-au munţii de tăria lui.
4. Apele râurilor veselesc cetatea lui Dumnezeu; Cel Preaînalt a sfinţit locaşul Lui.
5. Dumnezeu este în mijlocul cetăţii, nu se va clătina; o va ajuta Dumnezeu dis-de-dimineaţă.
6. Tulburatu-s-au neamurile, plecatu-s-au împărăţiile; dat-a Cel Preaînalt glasul Lui, cutremuratu-s-a pământul.
7. Domnul puterilor cu noi, sprijinitorul nostru, Dumnezeul lui Iacob.
8. Veniţi şi vedeţi lucrurile lui Dumnezeu, minunile pe care le-a pus Domnul pe pământ.
9. Pune-va capăt războaielor până la marginile pământului, arcul va sfărâma şi va frânge arma, iar pavezele în foc le va arde.
10. Opriţi-vă şi cunoaşteţi că Eu sunt Dumnezeu, înălţa-Mă-voi pe pământ.
11. Domnul puterilor cu noi, sprijinitorul nostru, Dumnezeul lui Iacob.
Eu am mare incredere ca Dumnezeu stie El cel mai bine daca este cazul sa termine lumea asta, si daca da, cand anume este cazul sa o faca. Sunt sigura ca stie El exact care sunt oamenii care merita sa traiasca mai departe si care nu, alegerile ni se par poate numai noua, oamenilor de rand, aleatorii. Acestea sunt numai "grijile" lui Dumnezeu si nu ale noastre. Lasati-le pe seama LUI!

NOI avem alte treburi importante de facut. De exemplu, sa incercam - si credeti-ma ca  fiecare dintre noi poate face cu adevarat ceva - sa oprim in cele din urma tavalugul distrugerii lumii minunate pe care Dumnezeu ne-a dat-o pe mana. Cine nu stie cum si ce sa faca, poate sa ia un exemplu de la Jane Goodall:



Caci si Jane Godall vede clar apropierea sfarsitului lumii. Timpul ne preseaza. Asa ca nu-l mai pierdeti cu discutii inutile, ci suflecati-va odata manecile si puneti-va pe treaba!  Din cartea "Reason for hope" de Jane Goodall un citat foarte frumos:

"Da, eu sper. Cred ca putem spera intr-o lume in care stranepotii nostri si copiii lor ce vor veni dupa ei pot trai in pace. O lume in care mai exista copaci si cimpanzei care sar dintr-unul intr-altul, o lume in care cerul este albastru si pasarile canta, si din departare se aud tobele batranilor africani care ne reamintesc de puternica legatura pe care o avem cu Mama Pamant si cu Marele Spirit - Dumnezeul pe care il veneram. Dar asa cum tot repet, nu mai avem mult timp. Resursele acestei planete se termina. Daca chiar ne pasa de viitorul pamantului, trebuie sa incetam sa asteptam si sa-i lasam "pe ceilalti" sa rezolve problema. A venit timpul, ca NOI sa salvam lumea: depinde doar de TINE si de MINE."






















marți, 18 decembrie 2012

Vitamina B12

Am inca atatea lucruri de impartasit, ca nici nu stiu despre ce sa scriu mai intai.... Caci, informatia este vitala, problema insa astazi, cu Internetul si volumul mult prea mare de informatii oferit aici,  este: cum triem  "neghina de grau"???

Pe Facebook si pe toate formurile vegetariene si vegane au loc permanent niste discutii interminabile (si pe care eu, dupa atatia ani de veganism - aproape 8!! - le gasesc de-a dreptul enervante) legate de Vitamina B12. Asa ca am sa va spun astazi si parerea mea personala, pe care nu am mai intalnit-o pe niciun blog sau site in limba romana, caci in general, se preiau si se dau mai departe aceleasi si aceleasi informatii plate si pline  de termeni stiintifici, fara insa a le verifica in prealabil, fara  a le controla in vreun fel, fara a le judeca cu adevarat. Mai departe as da poate numai articolul foarte bine scris  de Cristina Sarbu.

De aceea, voi face desigur din nou apel la bunul vostru simt si la puterea voastra de discernamant, nu uitati: SAPERE AUDE! Cititi, judecati, cugetati si actionati in consecinta. Si inca ceva, eu nu incerc sa conving pe nimeni cu acest blog, nu impun nimanui parerile mele. Eu vi le pun numai la dispozitie, pentru ca asa consider eu ca este corect, sa dau mai departe informatiile, adevarate lectii de viata de fapt,  primite de mine de la oameni de suflet. Si desigur, ca si pana acum, dau mai departe numai informatiile verificate de mine in practica, de-a lungul mai multor ani (!!), informatii care mie mi-au folosit cu adevarat. Ce faceti voi cu ele insa, eiiii, acest lucru va priveste numai pe voi!

Experienta mea cu controversata vitamina B12 se bazeaza in principal pe lucrurile invatate la Alianta pentru Sanatate din Germania, in primul rand pe experientele practice si clinice facute de prof. dr. Probst (medicul aliantei) si  de Brigitte Rondholz (vice-presedinta), amandoi avand in spate nu numai experinta adunata pe parcursul a mai multor decenii cu propriile persoane si cu pacientii lor, ci si pe cea legata de cresterea (cu mare succes, copiii lor sunt deja adulti, studiaza si sunt persoane foarte pasnice, bune si frumoase) copiilor hraniti cu hrana vie fara proteina animala (adica raw vegan -  Cucoana Chirita, Madame Esméralde Piscopesco, Sarmisegetuza Necsulescu&Co va saluta peste veacuri, doar ca frantuzismele de alta data s-au transformat astazi in englezisme, mai exact americanisme - nu am inteles niciodata de ce trebuie sa inlocuim cuvinte romanesti existente cu altele, din limbi straine!?!).

Pe scurt, esentialul acestei discutii se poate reduce de fapt la o simpla propozitie: vitamina B12 este produsa de flora bacteriană din tractul gastro-intestinal (dr. Bruker, dr. Schnitzer, dr. Probst, dr. Schatalova, dr. Marginean, dr. Clement, dr. Marian Parschiv, s.a.m.d).

Pentru a nu-i pune propriului corp "piedica", in afara de eliminarea produselor procesate industrial, a proteinei animale, a zaharului, a produselor din faina alba, a grasimilor rafinate, a drogurilor legale (cafeaua, tutunul, alcoolul, E-urile - cele mai multe dintre ele sunt neuro-transmitatori si actioneaza direct in creier - exemplele de parada sunt desigur aspartamul si glutamatul de sodiu!!) si ilegale, a medicamentelor (m-am abtinut cu greu sa nu le bag la categoria droguri legale...), v-as mai recomanda:

1. Nu mai spalati si nu mai dezinfectati atata alimentele. Daca le cunoasteti provenienta, mancati fructele si legumele nespalate, numai curatate superficial. Nu indepartati niciodata coaja, consumati-o cu mare incredere (de la mar, sfecla, morcov, etc), daca stiti sursa din care provin. Suntem singurele mamifere care isi spala hrana inainte de a o manca! Cand eram mica, mancam la bunica la tara, invatata de prietena mea Mariana (ea avea 5 ani, eu 3), o fata de tarani din sat, morcovii scosi din pamant, scuturati putin si dupa ce indepartam grob pamantul cu mana...hop in gura cu ei (si uite asa se mai poate economisi si suma necesara achizitonarii argilei, pentru ca tot s-au plans multi ca este asa de scumpa!). Si culmea, in perioadele cat stateam la bunica, nu eram deloc bolnava, iar la Bucuresti, o duceam numai dintr-o boala in alta! Iar Mariana avea, asa cum spune mama si astazi, cei mai frumosi dinti, desi nu poseda o periuta de dinti, si cel mai frumos par! In special pe plantele salbatice, se gasesc milioane de microorganisme absolut necesare corpului uman, microorganisme pentru care noi suntem programati genetic si pe care nu le veti gasi pe nicio salata si pe nicio alta planta cumparata din magazin sau de la piata! De accea, cautati locuri curate in padure sau pe campii si mancati-le acolo, direct la fata locului!

2. Nu folositi pasta de dinti cu fluor sau cu alte chimicale. Caci asa distrugeti milioane de bacterii din gura si credeti-ma ca aveti mare nevoie de cele mai multe dintre ele. Eu nu prea sunt convinsa nici de pastele de dinti asa-zise naturale (de cele mai multe ori au si ele nevoie de conservanti, caci altfel s-ar strica de la atata stat in tub, plus ca nu aveti niciodata controlul absolut asupra substantelor continute), de aceea ca solutii cu adevarat naturale v-as recomanda: argila fina (daca nu e foarte fina are prea mult efect abraziv!), sarea, bicarbonatul de sodiu (dar numai cand si cand), uleiul de cocos, pudra de neem. Iar cea mai buna periuta de dinti, este mestecarea unor crengute sau radacini, asa cum fac de exemplu arabii cu miswak (periuta de dinti naturala, o gasiti in orice magazin oriental!).

3. Soarele, miscarea in aer liber, reducerea surselor de stress si de poluare. Natura este adevarata noastra casa, acolo este locul nostru si numai acolo ne vom regasi cu adevarat sanatatea!

4. Natura (Dumnezeu) nu a facut degeaba bacteriile si virusii atat de mici, incat noi sa nu-i putem vedea cu ochii liberi. Noi trebuie sa ne ferim de animale salbatice, de natura dezlantuita (furtuni, avalanse, etc.), de lucruri pe care de cele mai multe ori le vedem cu ochiul liber, si nu trebuie sa ne facem atatea ganduri din cauza microorganismelor cu care fiinta umana traieste de sute de mii de ani in perfecta simbioza, sa nu uitam nicio clipa ca numarul microorganismelor aflate pe si in corpul nostru, este mult mai mai mare ca numarul celulelor din care este alcatuit corpul nostru!! Toate mamele devin isterice la vederea unei capuse sau daca isi surprind copilul ca a bagat in gura ceva de pe jos, dar cumpara fara sa clipeasca tot felul de pachete si borcanele din super-market. Nu credeti ca nu trebuie sa ne temem de "murdaria" naturii, ci mai degraba de sterilitatea alimentelor superprocesate si prelucrate de mana omului??

5. Si desigur ca hotaratoare este si ramane calitatea alimentelor consumate. Caci ce se mai poate astepta de la o leguma transportata saptamani de-a randul, mii de kilometri in jurul globului? Dar de la fructe tratate prin toate metodele chimice si fizice posibile? Si ce mai ramane din toate substantele vitale, dupa ce am mixat alimentele la turatii foarte mari si le-am mai si deshidratat ore in sir? Cat de vii mai sunt ele?

6. Ultimul argument impotriva acestei nebunii legate de vitamina B 12, nebunie dezlanutita dupa parerea mea intentionat si controlata clar de industriile farmaceutica si alimentara, este argumentul de bun-simt referitor la rezultatul analizelor de sange. Rezultatele considerate normale sunt numai valorile medii ale diferitilor parametri din sangele unui anumit numar de oameni (aparent) sanatosi. Dar despre cum se alimenteaza acesti oameni, despre modul lor de viata, nu se scrie nicaieri nimic, aceste lucruri nu se iau in considerare la evaluarea rezultatelor!! Asa ca de ce oare ar trebui sa am eu, aceleasi valori ale analizelor, ca un om care mananca in fiecare zi o friptura, bea alcool, fumeaza, s.a.m.d.??? Unde este, va rog, logica? Eu nu am mai fost de 10 ani de zile sa-mi fac analizele, pana in acesta toamna cand am lasat sa mi se faca la prof.dr. Probst analiza prin microscopie in camera obsura (dark field microscopy), dar numai pentru a le demonstra tuturor celor din jurul meu (si pentru a pune capat discutiilor, care se tot incing de ani de zile pe acesta tema), ca veganismul nu e daunator. Caci la ce-mi folosea faptul ca eu aveam intotdeauna cele mai bune valori? "Ca ale unei fete de 17 ani" mi-a spus ultima data in 2002 medicul internist, la care ajunsesem in disperare de cauza, pentru ca nu mai aveam niciun control asupra sanatatii mele, eram mai mult bolnava decat sanatoasa, eram la numai 34 de ani un om TERMINAT fizic si psihic...... Medicul respectiv, cu greu si-a putut ascunde convingerea ca  ori sunt ipohondra, ori simulanta, ori duc o viata anosta, lipsita de activitati interesante, incercand sa ma impinga cu mare delicateta (la urma urmei eram pacient privat, nu se putea purta cu mine cum ar fi procedat cu oricare alt pacient "normal", eram om de baza - vaca de muls - pentru cabinetul lui), in "sertarul" psihosomatic. Atata timp cat ma simt bine, la ce as avea nevoie sa-mi fac controale si analize? Ca sa-mi spuna CE? Imi amintesc de o doamna medic, care a atacat pe cineva care recomanda hrana vie cu argumentul: "Da, ne simtitm bine, pai asta este dovada ca suntem sanatosi?" Daca as putea, tare as dori sa o intreb pe acea doamna, care  ar fi dupu ea atunci dovada sanatatii......

Inchei rugandu-va sa nu ma credeti pe cuvant; din contra, combateti fiecare afirmatie, ganditi-va logic, puneti-va intrebari, cercetati singuri mai departe. Caci numai asa veti gasi cu adevarat raspunsurile pe care le cautati si de care aveti nevoie!

marți, 11 decembrie 2012

Decembrie 2012 - Alegerile din Romania

Mi-a placut mult timp sa subliniez, cu orice ocazie care mi se oferea, ca eu nu fac politica. Caci din principiu, politica m-a plictisit si m-a dezgustat dintotdeauna, indiferent de directia pe care o reprezenta. Si desi eu admir in general foarte multi oameni, caci sunt atat de multe suflete frumoase in jurul nostru - atat pe pamant, cat si-n cer - care ne lumineaza viata, noua tuturor, am gasit foarte putini politicieni demni de admirat, caci tocmai in politica sunt doar cativa oameni cu "coloana vertebrala": Nicolae Iorga, Mahatma Gandhi, Barbara Rütting, si-nca cateva suflete luminate.  
Politica era pentru mine prea multa vorbarie, de cele mai multe ori, vorbarie goala. Si eu am fost si raman un om al faptelor, caci degeaba spui cele mai frumoase vorbe, daca nu stii sa le transpui in viata, in realitatea fiecaruia dintre noi
In duminica care tocmai a trecut, m-am simtit exact precum Cetateanul turmentat din "O scrisoare pierduta" de Ion Luca Caragiale
"CETĂŢEANUL: Da, iar eu! (sughite.) Am venit pentru istoria aia de care am vorbit az-dimineaţă... Ce facem? Iacă, mâine începe... Eu... Pentru cine votez ? 
TIPĂTESCU (ţinându-i calea să nu coboare în scenă): Pentru cine? pentru cine? Lasă-mă în pace, cetăţene: ai ajuns de nesuferit... Votează pentru cine pofteşti... 
CETĂŢEANUL: Eu nu poftesc pe nimeni, dacă e vorba de poftă... "

Pleaca ai nostri, vin  ai nostri... Oare chiar nu s-a schimbat, dupa atata amar de ani, mai nimic in tara asta???  Eu nu am fost sa votez (desi trebuia sa ma duc si sa-mi anulez singura votul, pentru a micsora astfel posibilitatea fraudei electorale! - ideea mi-a fost sugerata prea tarziu, mie nu mi-a dat din pacate prin cap....), caci asa cum spune un mare roman, un OM adevarat, care are la 93 de ani capul mai limpede si inima mai curata  ca 99% dintre politicienii aflati la conducerea tarii, Parintele Iustin Parvu (AICI puteti citi tot interviul): "Se ajunge să cumperi conștiința omului cu un kg de făină și orez și jumătate de litru de ulei. Acesta este politicianul compromis și care se degradează în fața unui popor. Cu ce încredere poți să îi acorzi unui astfel de politician casa și averea unui stat? Cel care acordă votul de încredere unui astfel de politician nu este ca un nebun care își dă foc la propria casă?". "Cel care guvernează trebuie să aibă durere de inimă pentru sărăcia bieților cetățeni. Atâta vreme cât nu avem la cârma țării oameni care să guverneze cu spirit de jertfă pentru popor și cu bi­necuvântarea lui Dumnezeu, nu ieșim la orizont. Căci așa era formula veche de altădată: cu harul lui Dumnezeu, „din mila lui Dumnezeu Domn al acestei țări…”, și cu voința națiunii. O guvernare fără Dumnezeu este o guvernare fără conștiință. Atâta vreme cât vom alege conducători fără Dum­nezeu, vom merge din rău în mai rău și nu există nicio speranță pentru un viitor mai bun."

Poate ca nu m-as fi apucat sa scriu despre acest subiect, care evident ca nu are (aparent) multe in comun cu tema blogului meu, daca nu as fi citit tocmai saptamana trecuta, cu sufletul la gura, o carte care nu intra de fapt in categoria cartilor pe care le citesc eu in mod obisnuit. Caci este o carte despre politica. Dar mi-a mers atat de mult la inima, incat trebuie sa o dau mai departe: Pentru un ideal comun, de Calin Georgescu. Si de atunci, parca tot imi suna-n cap cuvintele autorului, ca un cantec de jale pentru poporul roman: "In momentul acesta, pt. Romania nu conteaza stanga sau dreapta. Conteaza ceea ce se numeste interes national." "O tara trebuie condusa de oameni care sunt decisi sa faca nu politica, ci istorie." 

Caci de-abia cu cativa ani in urma, am inteles in cele din urma si eu, ca de fapt, NOI TOTI facem politica, prin tot ceea ce facem; fiecare actiune singulara a noastra are un efect asupra celorlati, si daca nu putem schimba dintr-o data toata tara, am putea avea totusi un impact hotarator, mai ales daca am invata sa fim iar uniti - oricum am avea un impact mult mai mare decat ne vine sa credem.  
Eu sunt convinsa ca noi toti am putea face foarte mult, fiecare dintre noi. Schimbarea venita "de jos", este singura schimbare durabila si cu adevarata valoare. Taranul roman a fost independent mii de ani, din pacate, nu a fost constient de marea sa putere. Acum sunt din fericire insa alte timpuri. Caci vin acum tineri idealisti si cu dragoste de glie, care arata ca se poate trai si altfel, fara grija zilei de maine, numai din munca propriilor maini: Irina, Mircea, Flavian, Willy, Teo, si multi altii.  Caci un om care nu se teme, nu este manipulabil. Un profesionist nu este coruptibil. Un om care gandeste logic si trece toate informatiile prin ciurul propriului discernamant, nu se va lasa nici mintit, nici pacalit - de nimeni!  
Imaginati-va o tara in care cei mai multi oameni isi pot asigura singuri hrana, sursele de energie, si toate celelalte lucruri necesare vietii. O tara care isi apara si respecta istoria si mostenirea lasata de strabuni. O tara cu oameni care stiu sa se iubeasca intre ei, care stiu sa transpuna in viata de zi cu zi cuvintele si invataturile lui Hristos, ajutandu-se si sprijinindu-se reciproc. Nu mai asteptati sa va vina ajutor de la UE, de la politicieni, de la imbogatitii imbuibati care trag sforile in conducerea tarii. Caci asa cum spunea tot Parintele Iustin:  "La noi nu ai cu cine să te aliezi, nu există niciun interes nobil la acești oameni poli­tici ca să ridice piatra aceasta de pe mormântul neamului nostru. O țin ferecată și cine să o ridice? Lor le merge bine acolo unde sunt, parlamen­tari, deputați, primari, au copii și rude de îngrășat. Din păcate românul a fost omul cel mai laș, în toate vremurile. Celelalte po­poare din jurul nostru au știut să se unească prin jertfa lor, în fața tancurilor rusești. La noi nu se poate face treaba asta, pentru că fiecare se crede mai papă decât Papa. Interesele și orgoliile per­sonale așa de tare întunecă mintea că fiecare vede în felul lui propriu, niciodată ca celălalt de lângă el".
Sursa WWF - Romania
Si poate Festivalul  Comunitatilor Autosustenabile de la Brasov, la sfarsitul acestei saptamani, este tocmai raspunsul cautarilor voastre, caci nu uitati ca dintotdeauna, oamenii au fost cu adevarat puternici si au reusit cel mai usor sa schimbe raul in bine, numai daca s-au unit si s-au iubit unii pe altii.

duminică, 9 decembrie 2012

Plantele din flora spontana si hrana vie - 10 decembrie 2012, intalnire in Parcul Malou (Bruxelles)

Tocmai cand a venit si in Belgia iarna, m-am hotarat si eu in cele din urma sa organizez o intalnire si aici pentru oamenii interesati de plantele din flora spontana. Caci desi am ca si pana acum foarte putin timp, i-am promis totusi Claudiei de nu stiu cand (sunt deja cateva luni bune!) ca ne vedem, asa ca luni, intre 12.00-12.30, ne intalnim in Woluwe Shopping Center, in zona din fata magazinului bio si Exki. Ni s-a alaturat si Alina, daca cineva mai are timp si chef, este bine venit, m-as bucura insa sa ma anuntati, ca sa stiu cate persoane sunt de asteptat. Vom face o plimbare mai lunga sau mai scurta prin parcul Malou, in functie de vreme si de dispozitia fetitei Claudiei, care este tare micuta si draguta, si de dorintele careia trebuie sa tinem desigur in primul rand seama.
Mai jos, cateva fotografii facute de mine asta-vara in Parcul Titan, parcurile, cu cat mai neintretinute cu atat mai bine, sunt o sursa nemaipomenit de buna pentru plantele din flora spontana. Daca nu ar fi circulatia din oras si cateii, bucurestenii ar trai intr-un paradis natural, caci sa stiti ca veti gasi direct in fata usii blocului vostru, o multitudine de plante biencuvantate.....
Papadie, patlagina, paralute, si multe alte palnte comestibile si deosebit de folositoare pentru sanatate, cat vezi cu ochii.
Morcovul salbatic
Cicoarea

Nalba
Patlagina
Multe plante tin pana tarziu in iarna, daca aveti gradina si planati si pe langa casa, va veti bucura de frunzele lor pana la caderea zapezii. Desigur ca daca veti tine ordinedesvarsita (care este o mare tampenie in gradinarit, este ceva foarte nenatural si de aceea nici nu poate functiona fara "otravuri") fara o frunza, fara un fir de iarba, nuami plantele pe care le considerati voi folositoare, NU veti avea succes - plantele stiu mult mai bine ca orice gradinar, indifernet de cate scoli si cursuri o fi facut el la viata lui,  cum sa-si asigure cel mai bine supravietuirea si de cine sa se inconjoare!
Condurasii au fost infloriti pana acum, la inceput de decembrie (fotografia e facuta pe 18 noiembrie). Si florile si frunzele lor, sunt o mare comoara pentru sanatate si dau un gust nemipomenit de bun oricarei salate. In vara cred ca am avut peste 20 de condurasi in toata gradina. Caci eu ii iubesc tare mult, imi amintesc cu mare drag de Tante Victoria si de gradina ei fermecata: Tante Victoria era profesoara si nu ii placea sa lucreze prea mult in gradina si sa-si strice mainile, dar avea totusi, dupa mine, cea mai frumoasa gradina din Husi. Si ea punea la radacina fiecarui pom fructifer condurasi in toate culorile, care te imbatau toata vara cu mirosul lor si te scufundau intr-o mare de culoare de cum treceai de poarta micii curti, si care se plantau desigur singuri de la an la an.
Condurasii mei in vara.....
Si asa arata in vara acelasi loc din gradina mea.
Desi a nins si aici un pic si a fost si inghet la sol, limba mielului e mai frumoasa ca niciodata, inca infloreste si nu s-a lasat deloc infranta de iarna!
In ghivece am pus salata, loboda si rucola, iar racovina si cresonul cresc de la sine si le tin cald sensibilelor frunze de salata.
Pe movila de compost am si acum galbenele inflorite, florile sunt mult mai mici decat in vara, dar la fel de frumoase.
In Romania, iarna a acoperit deja plantele cu mantia ei de zapada, aici a nins numai foarte putin, deci eu am in continuare plante verzi la indemana, chiar daca nu mai este bogatia din vara. Caci asa cum imi spunea un om drag mie, toate locurile au avantajele si dezavantajelor lor - foarte corect, nu-i asa?