AICI sunt adunate toate postarile despre plantele din flora spontana pe care le-am scris pana acum, din pacate nu atat de multe cum as fi vrut.....
Acum este plin sezon pentru plantele din flora spontana, va rog mult pe toti, sa va inarmati cu carti de specialitate si pagini descarcate de pe Internet, sa va luati copilasii de manute si sa iesiti la padure. Chiar daca nu va incumetati sa mancati ceva (este de fapt foarte greu sa te otravesti, plantele otravitoare au un gust foarte neplacut si cele mai multe dau reactii violente imediate, cum ar fi: senzatia de arsura in gura, de amortire, de intepare, etc.) - mai ales cu copiii trebuie insa si putina precautie - incercati insa macar sa invatati sa recunoasteti plantele, incercati totusi sa redobanditi cunostintele pe care stramosii nostri ni le-au lasat noua si pe care noi le-am dat uitarii si le-am neglijat, desi suntem de fapt datori sa le dam mai departe copiilor nostri.
Acum este plin sezon pentru plantele din flora spontana, va rog mult pe toti, sa va inarmati cu carti de specialitate si pagini descarcate de pe Internet, sa va luati copilasii de manute si sa iesiti la padure. Chiar daca nu va incumetati sa mancati ceva (este de fapt foarte greu sa te otravesti, plantele otravitoare au un gust foarte neplacut si cele mai multe dau reactii violente imediate, cum ar fi: senzatia de arsura in gura, de amortire, de intepare, etc.) - mai ales cu copiii trebuie insa si putina precautie - incercati insa macar sa invatati sa recunoasteti plantele, incercati totusi sa redobanditi cunostintele pe care stramosii nostri ni le-au lasat noua si pe care noi le-am dat uitarii si le-am neglijat, desi suntem de fapt datori sa le dam mai departe copiilor nostri.
Ar mai fi acum plin sezon si pentru Piciorul caprei (Aegopodium podagraria) care acum arata ca in fotografiile de mai jos, frunzele au un gust usor picant (aminteste de gustul frunzelor de telina) - mai multe fotografii pe net daca cautati pe "cele mai nedorite 10 plante de gradina" (!!!):
Leurda (Allium ursinum), despre care eu nu am scris pana acum considerand ca nu este necesar, si despre care am constatat ieri, cu foarte multa suprindere si tristete, ca a inceput sa fie uitata si in Romania - au scris pe FB o multime de oameni (si nu numai tineri), ca nu au mancat pana de curand niciodata leurda (pentru mine de-a dreptul de neimaginat):
Leurda (in stanga jos), usturoita, iedera si barba lui Aron (in dreapta sus), o planta otravitoare cu care leurda poate fi confundata de catre incepatori, de aceea mirositi fiecare frunza si atunci nu veti mai putea avea niciun dubiu (dar sa nu mancati pana nu ati terminat de cules, ca nu mai simtiti mirosul de usturoi atat de bine!!) |
Leurda in floare in gradina mea alaturi de macrisul iepurelui, roinita, fragi, primule, oregano si patrunjel |
Florile sunt superbe, iar de la leurda se mananca absolut tot: radacina, frunzele, tijele, florile, semintele! |
Desi in toate pietele din Craiova este plin de leurda, mi s-a intamplat sa aud de la colege, ca nu stiu ce este. Unitsorul nu se gaseste in pietele locale. Am incercat sa le explic, celor care vand leurda si urzici, cum arata, pana la urma m-am dus cu o plantuta sa o vada si au zis ca nu stiau ca este comestibila. Duminica ma voi duce sa vad daca vor aduce. Excelenta si aceasta postare. Multumim din suflet.
RăspundețiȘtergereCu drag,
Luciana
Multumesc mult, draga mea! Da, aproape de necrezut..... Si chiar ca e culmea ca nici tarancile nu mai stiu ce e untisorul-grausorul si ca e comestibil, incotro am luat-o oare????
ȘtergereIti doresc o zi minunata,
mimi
Scuze ca intervin dar untisorul e comestibil doar cand nu e inflorit?
Ștergerealex
Draga Alex,
ȘtergereAi dreptate, dar daca citesti la grausor-untisor, vezi ca am scris deja ca trebuie evitat sa se mai culeaga dupa ce a inflorit.
Numai bine si multa sanatate,
mihaela
Multumesc, chiar azi am cules papadie si ma gindeam la aceste plante atit de importante si ignorate. Intimplator, cautind ceva informatii am dat de articolele dumneavoastra. Si eu cred ca dieta moderna e anormala. Orice produs animal ingerat e o greutate pt organism, hrana vie e ideala pt om. Incerc sa ma disciplinez in directia asta. Multumiri pt informatii
ȘtergereDraga mea,
RăspundețiȘtergereCrezi ca leurda se poate ¨conserva¨prin deshidratare?
Multumesc din suflet pentru munca ta sustinuta!Sanatate si voie buna tuturor!
Leurda nu se lasa conservata bine, isi pierde aroma. Maria Treben recomanda adunarea in toamna a bulbilor si pastrarea lor peste iarna ca ursturoiul si ceapa.
RăspundețiȘtergereMultumesc pt. urari si tie numai bine si mult spor!
Cu drag,
mimi
Nici noi nu mancam pana acum 3 ani. De atunci, primavara, sotul, mai ales, mananca pesto de leurda cu paste, pe paine, cu orez, e dependent.Si leurda in orice salata! Eu am mai pastrat la congelator si se pastreaza destul de bine, inca o luna! Atat a mai rezistat la noi.
RăspundețiȘtergereRaluca
Pofta mare si mai departe, si eu sufar de aceeasi dependenta...
ȘtergereChiar acum am terminat de mancat un bol cu salata verde, ridichi de luna, ceapa verde si muulta leurda. Noua ne place mult leurda, sunt obisnuita cu ea de acasa din Baia Mare, ca in aceea zona se face din plin. Interesant e ca aici la Cluj e mai putin cunoscuta si nu se prea mananca iar eu ii duc dorul mereu in perioada asta. Noroc cu mama ca mi-a cumparat o plasa intreaga acum in weekend cu un pret cu care aici cumpar doar jumate de legaturica...Te imbratisez.
RăspundețiȘtergereChiar ar fi interesant de stiut daca in zona Clujului nu se creste atat de bine sau daca lumea a uitat-o! Te imbratisez cu drag si-ti doresc o zi minunata!
ȘtergereMimi draga, chiar este trist ceea ce se intampla. Duminica, de exemplu, am invitat la masa un vecin de acasa (este student la Bucuresti). Am facut o supa cu galuste de spanac, o salata de beauf plina de legume si alaturi o salata plina de verdeturi (loboda, spanac, untisor, leurda, ridichii, ceapa verde). Pur si simplu a refuzat sa manance din salata. El nu a mancat niciodata nimic verde, nu mananca nici macar rosii. Singura leguma acceptata este castravetele. Cand am plecat de acasa de Craciun, tatal lui ne-a dat sa ii ducem cu masina o sacosa plina cu mere. Niste mere extraordinare, culese de pe dealurile Bicazului, pomi nestropiti. Nici macar nu s-a uitat la ele, mi le-a lasat mie ca el nu mananca. Usturoi mananca doar in chiftele.
RăspundețiȘtergereVorbind cu mama despre aceasta intamplare, imi spunea ca asa au fost crescuti. Parintii lui au inceput in ultima vreme sa mai manance verdeturi ca tin tot postul si pentru ca au probleme de sanatate, dar copii...
Ca parinti si nu numai, suntem datori sa ne invatam copii sa manance fructe si legume. La tinerete poate nu simt, dar cu cat trece timpul cu atat degradarea va deveni mai evidenta.
Imi aduc aminte din copilaria mea ca mama nici macar nu ne facea salata primavara din spanac, ridichi si ce mai era. Pur si simplu ne dadea o frunza de salata sau de spanac in mana si mancam asa. Sau stiu ca stateam sambata cu mama la televizor si in fata aveam mereu un castron imens de mere, nu alte prostii.
Nici nu ne dam seama cum sacrificam vietile familiilor noastre pe altarul modernitatii.
Dumnezeu sa te pazeasca si sa fii o lumina in vietile cat mai multor oameni!
Anda
Draga mea Anda,
ȘtergereMi-au mers la inima vorbele tale, iti multumesc din suflet. Cinste mamei tale, asa mi-ar placea sa-si aminteasca si copiii mei asa de frumos despre mine mai tarziu!
Cu drag,
Mimi
Buna seara!
RăspundețiȘtergereAm facut si eu salata cu leurda,ceapa verde si laptuca.A fost delicioasa si f.apreciata chiar si de copii mei.
Si pentru mine untisorul este ceva nou, adica nu stiam ca este bun de mancat. Din imagini insa imi e cunoscut, uitandu-ma in jur, l-am vazut in multe locuri, chiar si in locuri mai putin asteptate, prin oras, inghesuit si prafuit, printre alte plante din spatiile verzi, dar cel mai mult l-am vazut in padure cam in aceleasi locuri pe unde sta si leurda. Am si scos o planta ca sa-i vad radacina, desigur, am pus-o la loc :)
RăspundețiȘtergereAnul acesta insa nu l-am folosit, ajung noutatile: fag, flori de papadii. Da, eu nu stiam ca sunt bune si florile. Untisorul l-am urmarit doar in diverse ipostaze, planta tanara fara flori, apoi in floare... Am sa-l verific la primavara viitoare, asa cum fac de obicei cu fiecare planta noua, fara graba, mai intai in prima zi o frunza sau mai putin, apoi treptat cresc cantitatile. Eu asa consider. Si asa treptat, fara graba, am am ajuns anul acesta la o cantitate de plante semnificativa. Dar mai este un drum lung. Pentru mine graba aceasta in care se fac lucrurile si care e la moda, care e apreciata la orice 'palmas', ca am ajuns sa fim apreciati mai mult dupa cat de rapid ne miscam, nu dupa cum gandim, nu e decat un moft, un lucru care nu aduce nimic bun, cel mult riscul unui accident. O fita care ne va trece la un moment dat. Ioan.
Ca de obicei, tu faci totul perfect, ce pot eu sa-ti mai spun???
Ștergeream vazut ca ai cultivat leurda in gradina, si vreau sa te intreb cum ii merge?
RăspundețiȘtergereEu am gasit pe piata leurda cu radacina si am plantat-o in gradina in zone cu multa umbra. Nu stiu cat de pretentioasa este, insa sper sa mi se prinda. Daca face flori si seminte, se poate inmulti prin seminte oare?
In padure am tot cautat-o, insa nu am gasit-o. De aceea mi-am plantat in gradina.
Leurda are nevoie de foarte mutl timp, de-abia dupa 3-4 ani incepe cu adevarat sa-si "dea drumul"...
ȘtergereVand leurda seva de mesteacan 0747367807
RăspundețiȘtergereDraga Mimi, as vrea sa te intreb daca stii ceva legat de perioada in care se culege leurda? Vad ca ai mentionat ca de la leurda se poate consuma tot dar confuzia mi-a creat-o soacra mea care spune ca frunzele de leurda se culeg doar pana cand incep sa apara florile. Ai mai auzit asa ceva, sau mai bine spus care ar fi explicatia? Mersi mult de raspuns :D
RăspundețiȘtergere