Foarte pe scurt si in graba mare.....
Stiu ca va va veni tare greu sa credeti, dar am reusit in cele din urma, in "ceasul al doisprezecelea" (dar douasprezece trecute fix!!!), sa impachetez semintele si maine le voi duce la posta. Sunt foarte putine, motiv pentru care imi cer o mie de scuze, dar au fost mai multi factori nefericiti care s-au cumulat:
1. Din cauza ca trebuie sa-mi refac propria gradina de la zero, am nevoie de mult mai multe seminte ca de obicei;
2. Mult mai multi oameni decat m-am asteptat eu, si-au dorit sa primeasca seminte de la mine; fapt care m-a bucurat de fapt tare mult, si-mi pare tare rau ca din aceasta cauza nu am posibilitatea de a trimite toate semintele comandate, ci numai o parte. De aceea, as dori sa fac acum si un apel la toti oamenii cu gradina, sa stranga in vara care vine seminte nu numai pentru sine, ci ca sa aiba sa dea si la altii, numai asa putem face ceva impotriva Monsanto&Co;
3. Din pacate, semintele mele erau impachetata de mantuiala, doar asa ca sa stea frumos pe raft in subsol, si nu ca sa fie transportate sute de kilometri din Germania si pana-n Belgia; in timpul mutatului s-au varsat multe seminte si am avut pierderi foarte mari.
Voi trimite insa seminte, macar simbolic (dar cel putin 5 feluri de seminte), fiecarei persoane care mi-a scris, am constatat insa deja, ca am zapacit din pacate si ceva adrese (tot din cauza mutatului), de aceea, daca pana la sfarsitul saptamanii viitoare nu primiti nimic, inseamna ca, ori posta belgiana este asemanatoare postei romane, ori ca v-am aiurit eu adresa, deci nu va ramane decat sa mai imi scrieti inca o data ca sa-mi atrageti atentia (ma scuz, mi-as fi dorit sa reusesc sa fac totul mult mai bine, dar.....)!
Va doresc mult spor la gradinarit si ca sa va motivez putin, cateva fotografii personale:
Gainile pe care a trebuit sa le dam cand ne-am mutat. Si asa de frumos imi canta cocoselul sub balcon in fiecare dimineata... |
Iarna belgiana cu iz de Toscana |
Socata cu roinita si stafide |
Natura vie cu buburuza, rucola si patrunjel (buburuza bineinteles ca nu am mancat-o, i-am cantat cu copiii gargarita-rita) |
Gradina mea salbatica si frumoasa, care o sa-mi lipseasca foarte mult.... |
La multi ani si o primavara minunata!
RăspundețiȘtergereLa anul o sa te rog sa-mi trimiti si mie seminte, pentru ca in sfarsit ne-am luat si noi o casuta in care ne vom muta in luna mai.Imi pare tare rau ca nu am mai comunicat, dar am fost foarte, foarte ocupata (delegatii, cautarea casei si actele pentru ea, etc.). Te imbratisez cu drag,
Luciana
Multumesc mult, draga Luciana, tare m-am bucurat sa aud ca ai reusit sa-ti iei o casuta, dupa parerea mea, aceasta este singura solutie viabila la problema crizei. Sa ne arati neaparat poze! Si sigur ca am sa strang iar seminte si-ti voi trimite cu drag si tie. Sa va ajute Dumnezeu sa fiti fericiti si linisti la noua casa, e tot in zona Craiovei?
ȘtergerePrimavara frumoasa draga mea,
RăspundețiȘtergereEsti un inger cu ceea ce faci si iti multumesc in numele toturora care primesc seminte de la tine.
Vasele tale de lut sunt tare tare frumoase.
Te imbratisez cu mare drag,
Mihaela ta
Draga Mimi,
ȘtergereLa multi ani si sa ne bucuram de viata alaturi de cei dragi!Pacat ca nu am cum ca luam eu gainusele tale,langa cele 11 si un cocos+2 curcani cred ar fi trait bine.sper ca le-ai gasit un stapan cumsecade.
Si?te -ai mutat in Belgia definitiv sau numai pentru o perioada de timp?
eu ma reusit sa cultiv cartofi,mazare si salata verde.Salata de fapt avem permanent,tot timpul anului:ceapa verde si usturoi am plantat in toamna si mai avem o leguma numita AVAS,un fel de bob...care e in floare,cultivata tot din toamna iar cea nou semanata e de-o palma.Noi la anumite culturi facem 2 recolte.Ce sa mai zic...ne desfatam cu spanac si noi si gainile,dar mai ales curcani...am adoptat 2 ,saracii stapanul vroia sa-i faca mancare pt caine,pe motiv ca fac multa mizerie.Tare mi-e teama ca curcani vor ajunge in cuptor,pt ca sunt foarte mari si deja nu mai pot sa stea in picioare.Cand le las libere infloreste gradina mea,chiar daca se vede prin straturile de spanac trecerea lor.Daca imi ajuta dumnezeu si anul acesta voi avea puisori,ca gainusa mea pitica cauta loc de clocit.Anul trecut mi-a scos 3 pui din care am ramas cu cocosul din pozele de la profilul din facebook,ceilalti doi au murit de caldura..
Sa dea Domnul sa-ti fie bine in noua casa si sa ne auzim sanatoase.
Cu mare drag,
Elena(Spania)
Draga Mimi
RăspundețiȘtergereSper ca ai fost rasfatata macar putin de Ziua Femeii. Esti o generoasa si iti multumim din tot sufletul. Iti doresc o primavara perfecta pentru sadit semintele, sa se inmulteasca la tine anul asta ca in povesti. si abia astept poze cu noua ta gradina. Pupici
E.
Pregateste-ti uneltele ca semintele sunt pe drum!!! Te pup cu drag!
ȘtergereDragă Mimi...te îmbrăţişez cu drag! Să ai o primăvară frumoasă, ca sufletul tău! Deşi n-am mai dat niciun semn de mult, eşti în gîndurile mele.
RăspundețiȘtergereDoamne, ajută!
Mimi, cand ai timp, ne spui ce plantezi anul acesta?
Ștergeresi care ar fi, din experienta ta, cele mai folositoare plantte pe care ar trebui sa le avem neaparat in gradina?
Multumiri
Draga Mariana,
ȘtergereIti mutlumesc si eu ma duc cu gandul atat de des la voi....
Draga Irina,
Eu sunt in primul rand pt. plante robuste, care sa nu necesite prea multa ingrijire, caci nu am timp. In afara de rosii si castraveti, nu ma mai incurc de ex. cu ardei, pt. ca mi s-au stricat in fiecare an. Nu-mi lipsesc din gradina: stevia, loboda (tot plantez pana in vara ca sa am asa mai multe recolte), patrunjelul verde (nu cel cu frunza creata), leustean, salata pe balcon ca altfel o mananaca melcii limax care au ajuns din pacate si in Ro, grausor, leurda, cultiv si incurajez in mod deosebit urzicile, racovina, barba tapului, macrisul si alte plante din flora spontana. Zmeurii, afinii si murii sunt nepretentiosi, exact ca si fragii, care sunt la mine inaintea capsunilor. Lista e lunga, ma mai gandesc sa concep ceva mai ordonat....
Punem si morcovi si alte minuni mai pretentioase, dar recolta este numai asa de dragul copiilor (cumpar grosul de la tarani), anul trecut morcovii au avut exact 5 cm, dar erau asa de gustosi, incat vom pune si anul acesta.
trimit si eu ceva de pe net folositor pt gradina
RăspundețiȘtergerehttp://www.ghorganics.com/page2.html
si pt seminte aceasta
http://www.kokopelli.asso.fr/boutic/index.html
as trimite si seminte in pliculet insa nu am adresa postala
trimit email...
Multumesc mult, ma innebunesc dupa oamenii ca tine!!! Sigur ca se poate face ceva, indiferent de cat de putin reprezinta ceea ce poate face fiecare in parte, dar din pacate, pt. cei mai multi, este mult mai usor sa se lamenteze si sa-i descurajeze pe ceilalti cu pesimismul lor ingrozitor, decat sa se puna pe treaba....
Ștergereeu cred ca putem lupta contra monsanto intreband daca produsele sunt certificate "ne monsanto" si refuzand sa cumparam monsanto.
RăspundețiȘtergerein plus putem vorbi cu prietenii, vecinii cunostintele sa faca la fel. eu fac deja acest lucru si am observat ca in franta pe produsele de soia incepe sa scrie "recolta proprie certificata ne modificata genetic".
Buna!Si eu locuiesc in Belgia,te rog daca ai putea sa-mi spui de unde iti cumperi tu semintele,legumele,fructele.Multumesc
RăspundețiȘtergereSemintele le am adunate din productia proprie sau le cumpar din surse sigure (http://hrana-vie.blogspot.com/2011/03/bio-pentru-toti-agricultura-biologica.html).
RăspundețiȘtergereIn Belgia, cumpar acum direct de la taranii bio locali (care au si seminte si rasaduri si sunt ffff ieftini si su niste produse de o calitate exceptionala!), daca Leuven nu e prea departe de tine, iti dau cu drag adresele!
Noi locuim in Bruxelles,mai cumparam de la GB legume bio,mai rar de la piata ca sunt mai scumpe.Te rog trimite-mi adresele de la fermieri,daca au si adrese web e si mai bine :)As avea cateva intrebari pt ca vad ca esti foarte documentata,daca ai timp te rog sa-mi raspunzi:1.Ce apa bei? 2.Am vazut ca nu recomanzi uleiurile,mergand pe acelasi principiu sucurile sunt bune?multumesc mult,
ȘtergereClaudia
Draga Claudia (scuza-ma de intarziere, am fost fff. prinsa),
ȘtergereIn Grimberegen e o ferma bio f. mare (produsele de la super-market sunt proaste si mult mai scumpe), eu am de la primarie un prospect cu o lista cu toti taranii din partea flamanda a Belgiei cauta aici: www.hoeveproducten.be.
Uleiul nu mai este un produs integral, de aceea trebuie consumat cu moderatie.
De baut, beau acum SPA in sticle de sticla, daca as sti un izvor as bea apa de izvor insa, apa naturala este in orice caz cea mai buna. Daca nu mai mananci sare, scade enorm cantitatea de apa pe care e nevoie sa o bei.
Mult succes, intreaba la primaria ta locala si de liste cu taranii direct din regiunea voastra, eu am gasit de ex. pe unii care nu sunt in lista centralizata.... A, uitam ca mai e si www.reason2.be, care livreaza acasa!
Multumesc pt raspunsuri :)Multa sanatate!!
ȘtergereEu cumpar de o luna de la oamenii astia, care au si rasaduri si seminte si care mi se par de incredere:
Ștergerehttp://www.wriemeling.be/, dar pt. tine e probabil prea departe.
Buna ziua Mimi,
RăspundețiȘtergereO intrebare : cum prepari socata cu roinita ??? Cu drojdie sau fara??
Multumesc anticipat.
Cu drag,
Cramen
Uitam stafidele.....
ȘtergereBuna ziua draga Carmen,
RăspundețiȘtergereFara drojdie, doar flori de soc, frunze de roinita, miere si lamaie. Dar nu e pt. pastrat peste iarna, ci pt. consumul "direct" (se sifoneaza insa chiar si asa dupa cateva zile!).
Buna Mimi, in functie de timpul tau liber, poti sa-mi dai si mie reteta de socata?
ȘtergereMultumesc
Draga Kimera,
ȘtergereReteta Oliviei este f. buna:
http://oliviasteer.ro/licoarea-lui-elle/
Pofta mare si mult succes!
Buna Mimi, stiu reteta Oliviei, chiar am facut-o si ne-a placut. Ma interesa insa reteta ta ca foloseste pe post de indulcitor stafidele. Chiar am adaugat la reteta Oliviei o lingura mare, varfuita de stafide, mi-a placut, si a fost f interesant ca am vazut cum s-au ridicat stafidele si am stiut ca e gata. In continuare as fi interesata si de reteta ta. Multumesc
ȘtergereDraga Kimera,
ȘtergereReteta este in rpincipiu aceeasi, adica la un 5l de apa, 2-3 maini bune de flori de soc, o lamaie si un pumn de stafide. Ca sa mearga mai repede, mixez 2-3 linguri de stafide cu putina apa, ca sa fie "zahar" care sa hraneasca bacteriile, trebuie oricum mare atentie si consumat mai repede (dupa 2 zile strecurat tot si daca vrei sa se sifoneze bine, mai lasi asa 1-2 zile - pt. copii insa nu le-as da mai veche de 2 zile, mai bine mai adaugi putin apa minerala), pt. ca se altereaza mai repede (zaharul si mierea sunt conservanti).
Mult succes,
mimi
Salut Mimi,
RăspundețiȘtergereAs fi vrut sa postez mesajul de mai jos pe blog-ul tau ( http://hrana-vie.blogspot.com/2011/03/bio-pentru-toti-agricultura-biologica.html ) insa nu am putut, nu prea ma pricep asa de bine la postari.
Salutare tuturor!
Mimi, si eu sunt una dintre persoanele care incearca sa gaseasca soiuri romanesti de mult timp (mentionez ca nu sunt cultivator, ci doar "degustator": mananc din gradina mamei mele, ale carei soiuri autohtone s-au imputinat vazand cu ochii de-a lungul timpului). Cand am gasit si eu un loc de unde as putea sa fac rost de seminte, pe pagina Bancii de Gene era afisat urmatorul mesaj: „Din cauza numãrului foarte mare de solicitãri de seminte venite on-line prin Internet, telefon sau direct la Banca de Gene, precum si a cantitãtii limitate de material disponibil pentru distributie, inscrierea noilor cereri a fost sistatã.”
Prin urmare.... as dori si eu seminte romanesti daca ai...
@Angela: multe din semintele de pe piata sunt fie deja tratate chimic, fie sunt modificate genetic pentru a fi sterile, cum sunt cele de la Monsanto; exista o pagina pe FB (http://www.facebook.com/exposingmonsanto?ref=ts) unde sunt explicate pe larg atrocitatile acestei companii prezente si pe piata romaneasca din pacate...
@Adrian: apreciez foarte mult ceea ce vrei sa faci, sper sa reusesti in demersul tau; si mie imi da tarcoale ideea asta de ceva timp si iti impartasesc total viziunea; succes!
p.s.: mai de mult am incercat o parte din retele tale, dar nu am putut sa iti las vreun comentariu drept multumire (ca si acum, nu am putut posta), iar viata ma reintoarce la tine (eram pe site-ul asta cand te-am gasit din nou: http://stanciova.wordpress.com/2011/04/08/ridichi-si-alte-noutati/#comments)
numai bine!
Buna, florile de soc se pot pastra la congelator pentru socata? eu am congelat cateva si dupa dezghetare devin maro.
RăspundețiȘtergereDin flori uscate se poate face socata.
Ștergere