marți, 16 octombrie 2012

Hrana vie, singurul panaceu existent pe lume - dovezi din Franta

In ultimul timp, mi-am facut foarte multe ganduri referitoare la acest blog. Va marturisesc cu sinceritate, ca cele mai vizionate postari sunt cele cu retete. Si totusi, eu am conceput acest blog in primul rand, pentru a permite tuturor accesul la niste informatii de o deosebita valoare, informatii care poate nu sunt usor de gasit in alte parti, caci eu am fost de la inceput de-a dreptul privilegiata si am avut accesul direct la date si fapte care nu apar in mod normal in "mainstream; iar datoria mea este sa dau aceste lucruri mai departe, in incercarea de a ajuta la randul meu si altor oameni - exact cum am fost si eu ajutata, atunci cand am avut atata nevoie. Imi vine sa rad, cand imi amintesc ca la inceput nici nu voiam sa scriu retete, fiind de parere ca mi-as pierde numai timpul asa, caci celelalte lucruri pe care le stiu sunt de fapt mult prea importante: caci  cine nu va intelege principiile unei vieti naturale cu hrana vie, nu va ajunge prea departe cu retetele de "raw food".  Iar cine va inlocui doar aragazul cu mixerul si cuptorul cu aparatul de deshidratat, nu va ramane din pacate decat un mic bucataras. Din pacate, realitatea mi-a demonstrat ca fara retete, as cam "vorbi singura" pe acest blog....
Tot de la inceput mi-am dorit de la inceput sa-mi raman mie insami credincioasa si mi-am dorit sa pot sa fiu aici EU si nu sa joc un rol oarecare. De aceea, nu am admis aici nici reclamele (caci asa cum spune bine neamtul, nu am fost dispusa "sa cant cantecul celui care imi da painea" - Wes Brot ich ess, des Lied ich sing!), si nici nu am sustinut oameni in care nu am crezut cu adevarat. Asa acum imi scria o draga de-a mea, pe care o cunosc numai de pe acest blog (deocamdata): "Am vazut o chestie hazlie pe un blog si nu m-am putut abtine sa nu-ti scriu! Ceea ce mi-a placut mereu la tine e constanta in ceea ce faci si ca ramai fidela crezurilor tale! E amuzant, dar si ciudat, sa o tii pe raw, practic, sa propavaduiesti acest lucru, sa urli in gura mare peste tot si, pac, deodata,sa schimbi macazul! Sa incepi ca e buna si carnea de miel, ca proteina animala e misto sau sa " o lasi mai moale cu raw-ul", ca ai "solide argumente stiintifice". Chestia cu stiinta imi place la nebunie, cred ca te face mai important....".
Sigur ca e mult mai usor sa impingem propriile esecuri pe seama hranei vii, sa conchidem ca "nu functioneza" in loc sa cautam cu adevarat greseala pe care poate o facem in viata noastra (si aici nu ma refer strict la alimentatie!). Blogurile raw au rasarit in ultimele luni ca ciupercile dupa ploaie, multe sunt abandonate insa dupa scurt timp, dar la succesul unora dintre ele, nu voi ajunge eu probabil niciodata. Ciudat, nu credeti?
Nu sunt dispusa nici sa-mi schimb stilul, nici nu consider ca este cazul sa va iau ochii cu fotografii frumoase sau cu mai stiu eu ce design de blog iesit din comun - caci eu transmit aici in primul rand informatii vitale, care au fost demonstrate de zeci de ani de medici, oameni de stiinta sau laici, care au trait si au murit pentru aceste idei, informatii care vor dainui tuturor modelor si superficialitatilor de care ne lasam cu totii atat de des furati in ziua de azi....
Nu zic ca nu ar fi o treaba buna, daca as putea sa-mi castig totusi si eu singura painea (ca m-am cam saturat sa depind de portofelul altora) cu pasiunea vietii mele..... Insa, inca nu am gasit calea care sa ma multumeasca, caci eu, printre multe altele, nu sunt de acord nici cu luarea pieii de pe omul aflat la anaghie. Caut mai departe, incercand ca doamna Elena Nita Ibrian sa-mi ramana si-n continuare mentor si exemplu (domnia sa nu a fost de exemplu de acord cu incercarea de a crea un brand Elena Nita Ibrian, fiind de parere ca NUMAI hrana vie trebuie scoasa in fata si nu oamenii din jurul sau din spatele ei: "căci ţărână eşti şi în ţărână te vei întoarce....").
Asa ca retetele vor ramane in continuare rare, voi mai scrie cate una-alta, doar cand voi descoperi ceva cu adevarat deosebit. In schimb, voi continua seria postarilor care demonstreaza eficacitatea fara egal a unei alimentatii cu hrana vie. Si tocmai de aceea, consider ca este cazul sa va vorbesc astazi si despre cateva teorii, cu care eu nu sunt in totalitate de acord, dar din care se pot invata insa extraordinar de multe - desigur daca trecem totul prin ciurul puterii noastre de discernamant si prin sita bunului-simt popriu. Asa cum am tot spus mereu: SAPERE AUDE!
Astatzi, alte dovezi (nu am ajuns nici pe departe la "fundul sacului" - sic!) ale eficacitatii tratarii bolilor cu un regim alimentar, de data aceasta din Franta.
Alimentatia crudivora este impartita in mai multe curente, dintre care cele mai importante ar fi: hrana vie lacto-vegetariana (sunt permise produsele lactate netratate termic, din lapte nepasteurizat), hrana vie vegana si hrana vie carnivora (sau instinctiva). Astazi as dori sa prezint ramura carnivora, nu pentru ca as fi de acord cu ea, dar pentru a fi bine informat in orice domeniu, trebuie cunoscute intotdeauna TOATE aspectele.
Alimentatia crudivora instinctiva  numita pe scurt "Instincto-terapia" a fost  intemeiata in 1964 de fizicianul elvetian Guy-Claude Burger, care, bolnav de cancer fiind, s-a vindecat singur prin aceasta metoda. Teoria sa, care de altfel nu este lipsita de logica si de bun-simt, se bazeaza pe teoriile evolutiei speciei umane, pornind de la simplul fapt, ca ORICE animal pe lumea aceasta poseda un instinct, orice animal stie exact ce trebuie sa manace si orice animal are la dispozitie in mediul sau de viata hrana necesara supravieturiii si perpetuarii speciei. Intrebarea de ce tocmai omul nu ar poseda la randul sau acest simt, este desigur foarte pertinenta si deschide usa multor discutii. Burger a castigat in Franta foarte multi adepti, nenumarati oameni reusind sa se vindece de diferite boli prin metoda sa. Din pacate, imperfectiunea metodei sale a fost demonstrata in mod tragic chiar de moartea foarte prematura a sotiei lui Burger (care se alimenta dupa metoda sa, consumand foarte insa multa carne), lovita de cancer. Tot cam in aceea perioada, Burger a fost dat in judecata pentru abuz sexual (pedofilie - lucruri foarte urate, adevarul il stiu numai bunul Dumnezeu si Burger insusi), a stat multi ani in inchisoare, a fost defaimat si tarat in noroi de nenumarate ori  in presa, s.a.m.d.; in prezent, Burger traieste foarte retras, undeva in sudul Europei si nu mai doreste sa revina in viata publica.
Si medicul francez Jean Seignalet (1936-2003), care a studiat cu minitiozitate teoriile lui Bruger si a altor medici si oameni de stiinta care au efectuat diferite experimente cu hrana vie, a devenit candva atent asupra posibilitatii tratarii bolilor cu ajutorul unui regim alimentar si a inceput sa experimenteze cu sine insusi si cu bolnavii sai care erau dispusi sa faca acest pas. Si asa s-a nascut, dupa ani de zile de experimentari clinice si studii aprofundate, metoda Seignalet, prezentata minutios si pe larg in cartea "L´alimentation ou la troisième medécine" (Alimentatia sau cea de-a treia medicina). Desi, asa cum am spus de la inceput,  eu nu sunt de acord cu multe puncte ale teoriei dr. Seignalet, totusi rezultatele sale clinice nu pot fi pur si simplu trecute cu vederea: caci a reusit sa obtina in 20 de ani rezultate fantastice in comparatie cu rezulatate obtinute tot de domnia sa prin metodele clasice de tratarea a bolilor. Dr. Seignalet a fost absolut convins de rezultatele cercetarilor sale stiintifice, ducand el insusi un regim de viata cu o alimentatie bazata pe instincto-terapia, o alimentatie ancestrala, asa cum o numea domnia sa. Cartea poate fi comandata pe site-ul dr. Seignalet, unde veti gasi de altfel si multe alte informatii referitoare la metoda sa (cu ceva timp in urma, se gaseau aici pagini intregi din carte, intre timp insa au disparut - mare pacat!). Unele dintre referintele de baza ale dr. Seignalet au fost si studiile doamnei dr. Catherine Kousmine, un medic care a tratat la randul sau prin metode naturale, in primul rand prin schimbarea regimului alimentar, boli pentru care medicina alopata nu a gasit nici pana in ziua de azi un raspuns viabil: poliartrita reumatoida, scleroza multipla, cancer, s.a.m.d.
Dr. Seignale a inceput la randul sau cu incercarile de a vindeca poliartrita reumatoida (care a devenit  cum s-ar spune "specialitatea sa", alaturi de scleorza multipla), iar succesul obtinut nu i-a mai dat pace, facandu-l sa continue sa cerceteze si sa studieze efectele nutritiei asupra bolilor pana la moartea sa (de asemenea prematura). A incercat sa gaseasca o explicatie logica a mecanismelor aparitiei bolilor, a incercat sa-si urmareasca pe timp indelungat toti bolnavii si  a incercat sa documenteze temeinic fiecare caz si fiecare maladie in parte. Editia a 5-a, revazuta si adaugita a cartii, contine toate informatiile adunate de dr. Seignalet, raspunde cu siguranta multor intrebari pe care cu totii le avem. Foarte importanta mi se pare de asemenea si incercarea dr. Seignalet de a atrage atentia asupra influentei pe care alimentatia o are si asupra bolilor din cadrul neuropsihiatriei (schizofrenie, depresia nervoasa endogena, migrenele, autismul, Parkinson, Alzheimer, etc.), aducandu-mi aminte de una dintre primele carti despre tratarea naturala a bolilor citite de mine, o  cartea a unui psihiatru american (din pacate i-am uitat numele), care a vindecat chiar si cazuri grave si vechi de schizofrenie, NUMAI cu trecerea pacientilor pe un regim alimentar de tip ancestral.
Dar care sunt principiile  aceastui regim alimentar (ancestrala sau hipotoxic)?
 Dr. Seignalet a eliminat toate alimentele aparute o data cu civilizatia, alimente care corespund in principiu  celor care NU sunt consumate niciodata de animalele salbatice. Iar principalele directive ale metodei Seigbnalet sunt urmatoarele:
1. - excluderea laptelui animal (de toate originile) si a derivatelor sale;
2.- excluderea cerealelor mutante, in special a graului si a porumbului (permite consumul in cantitati foarte mici de orez  si hrisca);
3. - excluderea alimentelor prelucrate la temperaturi mai mari de 110°C;
4. - excluderea uleiurilor  rafinate si inlocuirea  lor cu uleiuri presate la rece, consumate numai in stare cruda;
5. - limitarea produselor poluante (preferarea produselor bio).
Alte sfaturi medicale pe care dr. Seignalet a pus un accent deosebit: renuntarea la tutun, o activitatea fizica suficienta, evitarea impactului stressului, suplimentarea cu vitamine, minerale si fermenti lactici. De asemenea, dr. Seignalet nu uita niciodata sa sublinieze rolul profilactic deosebit de important pe care il are o alimentatie hipotoxica, fiind de fapt singura metoda eficienta  si reala de prevenire a bolilor.
Inchei desigur cu vorbele dr. Seignalet: "In majoritatea bolilor, exista un teren ereditar favorizant... dar in cele mai multe dintre cazuri, terenul ereditar nu este suficient pentru aparitia bolilor. Cele 91 de maladii care profita de metoda Seignalet sunt toate POLIFACTORIALE. Iar regimul alimentar hipotoxic, asociat cu cateva reguli de bun-simt, constituie de cele mai multe ori singurul tratament!"



34 de comentarii:

  1. Ma bucur ca există blogul tau, pe care il urmăresc de ceva vreme, tocmai datorita acestor informatii pe care nu le-am gasit in alta parte. Si datorita simplitatii vietii tale, cel putin asa imi pare mie. Mi-as dori sa fii ghidul meu in aceasta calatorie spre o viaţă sănătoasă, pentru ca imi place linistea pe care o oferi şi apropierea ta de natura. Eu inca cochetez cu acest stil de viata, deoarece mi-e greu sa fac o trecere treptata de la viata haotica pe care o duc acum (cu momente de mancat compulsiv, in special dulciuri rafinate)la o viata sanatoasa. Inca citesc, materialele sunt multe, unele contradictorii (cum ar fi acele superalimente despre care eu simt ca nu sunt atat de bune pe cat sunt de laudate), timpul este limitat.
    As vrea sa fac asta si pentru ca mereu ma simt - si arat – obosita, palida, incercanata, depresiva uneori, nervoasa. Si de teama bolilor care se anunta tot mai agresive si mai numeroase. Simt ca un astfel de stil de viata mi-ar da incredere in mine si in viitor.
    Cresc doua fetite extrem de sanatoase pana acum, cu alimentatie sanatoasa, cu produse cat se paote din sezon si locale, dar nu am timp, sau poate vointa de a ma ocupa de mine. Am incercat o trecere brusca, adica sa las deoparte toate cele nesanatoase, a functionat pentru o saptamana - 10 zile, dar am slabit prea mult. Toti imi ziceau ca sunt extrem de slaba (acum am 50 kg si 1,68, atunci ajunsesem la 48 kg si efectiv nu mai aveam ce sa imbrac) si asa ca incet-incet am revenit la obiceiurile mele. Stiu ca dulciurile numai bine nu imi fac, la fel si mancatul in exces (si nu am gasit o explicatie la faptul ca nu ma ingras, in ciuda caloriilor pe care le ingerez), chiar ma simt rau dupa astfel de practici si am nevoie de un imbold pentru a o lua de la capat. Daca ai ceva idei ce m-ar pute ajuta, as fi bucuroasa sa mi le impartasesti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea Iulia,

      Poate suna ciudat, poate e greu de crezut, dar eu duc acest mod de viata sanatos si gandindu-ma la copiii mei. Ei au fost, sunt si vor ramane una dintre motivatiile mele puternice. Caci atata timp cat sunt mici e usor sa le dai mancare sanatoasa, dar mai tarziu conteaza enorm NUMAI exemplul personal. Eu nu am crezut niciodata in educatia bazata pe norme si principii valabile NUMAI pt. copiii, dar nu si pt. parintii lor (nu e bine sa fumezi, dar parintii arunca o avere pe tigari in fiecare zi; nu e bine sa bei, dar vinul nu lipseste de pe masa; televizorul nu e santos, dar eu nu pierd un episod din stiu eu ce telenovela, etc.). Gandeste-te ca zaharul le distruge in primul rand copiilor dintii si tot sistemul osos si poate iti va veni mai usor sa refuzi data viitoare ciocolata oferita.
      In alta ordine de idei, nu este normal sa slabesti cu regimul natural de viata cu hrana vie. Atata timp cat consumi suficiente frunze verzi (fara ele nu se poate), seminte, nuci, grasimi nerafinate nu este normal sa se slabeasca exagerat de tare. Eu am avut o viata +/- 50kg la 1,68m, chiar si cand mancam carne si dulciuri in prostie, si nu am slabit cu hrana vie decat in perioadele de stress puternic (caci atata timp cat nu vei reusi sa-ti gasesti echilibrul interior, acest lucru se va manifesta si in starea de sanatate). In ceea ce priveste superalimentele, intuitia ta functioneaza f. corect, poate cel mult la inceput, pt. sustinerea organismului slabit de boala. Astfel Dumnezeu ne-a pus la indemana, in natura, absolut toate lucrurile de care avem nevoie pt. a trai mult si bine. De asemenea, lipsa miscarii fizice (caci de la o anumita varsta, nu mai functioneaza coprul ca la 20 de ani) duce la pierderea masei musculare, deci la "slabit".
      Poate ti-ar fi de folos inca o parere primita de mine pe mail, de la un om tare cumsecade, care doreste insa sa ramana anonim:
      "As vrea sa-mi spun o parere despre situatia celor doua persoane care au postat comentarii la articolul recent de pe hrana vie. Este vorba de cele doua care au 1,68 si 50 kg, exact acolo sunt si eu:) happy cu dimensiunile, in plus traiesc si eu in Ro, ca si ele. Deci, din aceste punct de vedere, as putea sa exprim o parere, destul de timida, si bineinteles amendabila oricand.

      PS Parerea trebuie sa o pun separat intr-un nou comentar, caci nu-mi permite spatiul comentariilor.....

      Ștergere
    2. Iata parerea. Cred ca acest tip de viata pe care o ducem acum (si aici), are ceva "nefast" in structura ei adanca. Adica faptul ca ne alimentam asa cum ne alimentam, cu grasimi, multe zaharuri, multa carne, si altele, nu este numai un rezultat al alegerii si greselilor personale, vine mult din societatea de tip roi care incepem sa devenim. Industrializarea, corporalizarea, si aceasta structuralizare a societatii care devine aproape de tip roi(swarm society, as zice) au accentuat aceasta tendinta pana aproape la a o transforma in necesitate, pana la paroxism. Aceasta febra a lucrului, a activitatilor fara intrerupere, activitati al caror autor nu suntem decat din punct de vedere pur mecanic, activitate neintrerupta, daca nu fizica cel putin mentala, cere un aport crescut de "carburant", exact ca la rouirile de albine, care depoziteaza mierea tocmai pentru ca au acest comportament, acea activitate febrila, nesfarsita, fara pauze. Si nu ma refer la "pauze de masa", unde unele firme chiar exceleaza, oferind cine stie ce facilitati la pauza de pranz a angajatilor, pana si locuri de somn am auzit, sau pauzele anuale, numite "concedii", ci la pauze in care fiinta sa se regaseasca pe sine, sa se linisteasca, pentru ca nelinistea generata de acest tip social este treaza in psihic, inclusiv in timpul somnului si a "pauzelor" de orice fel. Individul conteaza mai putin intr-o astfel de organizare, devine "consumabil", deci poate fi uzat inclusiv prin alimentatie, pana la epuizare. Consumul de zaharuri, alcool, etc.. care sunt un "combustibil" rapid este favorizat si devine aproape o "necesitate". Altfel riscam sa pierdem in greutate. Nefasta necesitate!. Sunt convins ca vei argumenta ca cu hrana vie omul poate trece mult mai usor peste aceste stresuri, sunt convins, dar mie mi se par acestea doua antagonice, adica nu se potrivesc, adica hrana vie si tendinta mea spre o viata sanatoasa este doar un pas, pasul care vine de la mine spre societate, mai trebuie ca si ea sa faca pasul spre mine, altfel rezultatul poate fi nul. Asta se poate intampla in doua variante, una ar fi ca intreaga societate sa se schimbe, si probabil ca se va schimba treptat. Varianta a doua, pe care o pot apuca in cursul vietii, este sa ma alatur celor care au aceleasi conceptii cu mine, formand, pe cat se poate un mic nucleu social. Comunicarea cu ei imi ajuta sa ma regasesc, ceea ce este aproape la fel de important ca si celelalte componente ale vietii sanatoase. Daca nu am nucleul, pot trai si la tara si nesanatos, si asta se intampla in qvasimajoritatea situatiilor si cu taranii nostrii.

      Si acum o intrebare, oare persoanele acelea (1,68m , 50 kg ) cu metabolismul acela care le "slabeste" rapid, si aici ma incadrez si eu, ar putea rezolva aceasta prin cantitati mai mari de hrana sanatoasa, in loc sa treaca iar la consumul de zahar? Sau metabolismul lor e o consecinta a modului de trai?

      Ștergere
    3. In timp ce citeam acest raspuns am realizat ca eu consuma cantitati mari de hrana (care nu stiu unde se duc) in timpul programului de lucru. Adica incep sa rontai ceva, apoi nu ma opresc pana nu am terminat respectivul baton de ciocolata, corn, punga cu seminte sau ce o fi. Apoi ajung acasa pe la ora 5 si scot fetele la plimbare. Seara le fac lor de mancare, dar eu sunt prea obosita sa mai mananc ceva si eventual beau pepsi sa rezist pana la miezul noptii cand imi termin treaba. Doamne, ce viata haotica am. Intr-adevar, schimbarea trebuie sa vina de aici, de la stilul de viata. Daca as sti cum sa incep.

      Ștergere
    4. Draga mea Iulia,
      Eu in locul tau, as incerca mai intai sa-mi "trag sufletul" si sa-mi regasesc balansul interior. Nu este greu, dar nimeni nu te poate ajuta cu adevarat, caci numai tu poti sa descoperi, incet-incet si pas cu pas, calea ta. Doamne ajuta!

      Ștergere
  2. citesc de mult blogul tau, mihaela si tr sa ti zic ca esti si pentru mine un exemplu de putere in primul rand. desi te admir si am incredere in cele ce le scrii pe blog., eu sunt de parerea echilibrului. am ajuns la concluzia asta dupa cativa ani de ovo lacto vegetarianism. m am simtit excelent, dar fiindca sunt o mare pofticioasa ma incarcam cu frustrari peste care nu puteam trece uneori. nu stiu daca e chestie de vointa...acum eu si familia mea consumam putina carne, oua, lapte si cat putem de multe legume, salate fructe, alune, cereale. ma straduiesc sa i dau copilului meu doar chestii facute de mine in casa cu produse cat mai bio si cat mai sanatoase. multumim lui dumnezeu ca aproape toata mancarea cu eceptia cerealelor mai speciale si a altor chestii pe care mi le procur de la magazinele bio de pe net, am totul de la mama si de la socri de la tara. totul crescut in curte de noi.
    ceea ce nu inteleg la tine, insa, este faptul ca in ultimul timp pare ca te simti vinovata de ceva, pare ca te scuzi tot timpul. nu inteleg reactia ta, dat fiindca mai citesc si comentariile si foarte foarte rar, daca nu deloc am gasit lucruri "rele scrise " la adresa ta, sau a ceea ce scrii mai exact.
    nu mi permit sa ti dau sfaturi, dar cred cu adevarat ca esti un om exceptional, ca ai gasit un drum care are o portita prea ingusta.multumim ca ne indrumi, ca ne arati calea.chiar daca au aparut un milion de bloguri de toate culorile despre hrana raw, cel putin eu, intru pe ele...citesc 2 retete depre care zic in general ca contin ingrediente greu aceesibile si apoi ma duc repede pe hrana-vie ca sa mi mai mangai si sufletul, ca sa vad ca totusi cineva poate si sa ma mangai ca poate o sa pot si eu.citesc de multe multe ori blogul tau de la inceput si iar ma minunez si iar citesc.
    dumnezeu sa ti dea implinirile de care ai nevoie...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Anca,

      M-am gandit ca o sa fie probabil totul interpretat si altfel, intr-adevar ce te-ai gandit tu ar fi o posibilitate, dar nu explica reactia mea, caci eu nu ma scuz, ci explic, gandesc si cuget in scris pe blog, imi conturez cumva statutul.... In ceea ce priveste comentariile, de ce crezi ca am fost nevoita sa introduc moderarea comentariilor??? Eu nu astept sa fie toata lumea in consens cu mine, dar astept bun-simt, pe care unii oameni se pare ca l-au pierdut definitiv in ultimii ani - poate intr-o zi cand voi fi "coltoasa", voi publica o selectie a "perlelor" primite pe blog.
      In ceea ce priveste echilibrul alimentar, dupa parerea mea, pe care o reprezint de altfel pe ac. blog, numai o alimentatie NATURALA poate fi echilibrata. Ce sunt 2000 de ani de istorie nebuneasca in comparatie cu zecile/sutele/ milioanele de ani de existenta a speciei umane pe acest pamant??? Dar eu sunt deschisa si pot accepta f. usor compromisurile pe care le fac ceilalti oameni, spre deosebire de lipsa totala de toleranta a celor care NU POT accepta modul meu de viata! La urma urmei, fiecare este raspunzator numai pt. ce baga in propria gura si atat.
      Multa sanatate si numai bine, sper sa nu te superi, caci nu doresc decat sa-mi consolidez si sa-mi stabilizez punctul de vedere, care este tocmai NUMAI un punct de vedere intre multe altele!

      Ștergere
    2. draga mea, deloc nu m am usparat si ma bucur daca, intradevar sunt doar ganduri asternute si nu te ai gandit macar vreun pic sa "ne parasesti". ar fi o mare pierdere. si asa consider ca scrii prea putin...zilnic mi ar placea sa citesc ceva nou pe blogul tau, dar cum eu nu am timp de mine decat de un dus amarat seara, banuiesc ca si tie ti e greu cu timpul si mai e si faptul ca tr sa ai informatie valoroasa ca s o pui pe blog, pentru ca altfel toti ne am putea face blog k sa scriem vezi si uscate.sper sa nu le fi incalcit prea mult si sa intelegi exact ce vreau sa zic.
      cat prveste pe cei care nu au bun simt sau pe cei care nu sunt de acord cu tine si mai ales cu modul tau de viata...nu ai invatat inca, acum cand mintea ti s a deschis tocmai datorita modului tau de viata, sa zambesti si sa i lasi in plata domnului.ei nu au cum sa inteleaga...e ca atunci cand explici unui copil integrale.cineva zicea odata...adevarul are 2 parti: in prima faza oamenii rad si apoi incep sa gandeasc, sa inteleaga...multi sunt inca laprima faza. lasa i ca mai au timp
      hai ca am filozofat prea mult....astept cu drag urmatoarea postare :) noapte buna

      Ștergere
  3. Mimi draga, intotdeauna retetele sunt cele care aduc vizitatorii pe blog; plus povestile despre cat de grasa erai si cat de bine ai ajuns acum, cu poze pentru exemplificare. Asta cauta oamenii in principal. Probabil ca ai observat ca pe grupurile raw tot asta e principala grija: cat a slabit fiecare cu raw food. Dar sunt si oamenii care te citesc pentru informatiile pe care le pui la dispozitie, care sunt destul de greu de gasit uneori. Nu te descuraja, si continua sa scrii in continuare.
    Eu nu sunt raw-vegan dar ma intereseaza orice are legatura cu mancarea sanatoasa. Stii ce as vrea sa vad mai mult pe blogul tau? Articole despre plantele din flora spontana. Cu poze, cu povesti despre locul unde le descoperi si despre proprietatile lor.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-am distrat, eu am fost o viata o slabnoaga, hrana vie nu mi-a adus un gram de schimbare..... Ai dreptate, plantele salbatice au fost tratate mult prea pe scurt - tot vreau si vreau si tot nu reusesc..

      Ștergere
  4. Foarte interesant articolul, multumesc Mihaiela.
    Ma gandeam la tratamentul pentru scleroza multipla. Cunosc pe cineva care,de la 20 de ani, sufera de aceasta boala. Am incercat sa-i transmit ca se pot face si alte tratamente, dar se pare ca s-a suparat chiar ca am insistat. I-am trimis prin e-mail mai multe documente, documentare referitoare la alimentatie si scleroza multipla, dar liniste. Nu stiu ce sa mai cred, sincer. Pot fi oare oameni care NU doresc sa se vindece?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie mi s-a intamplat de nenumarate ori acest lucru. Oamenii sunt orbiti si ca intr-o transa. Doresc sa se vindece, dar din pacate, sub influenta mediul, a mentalitatii, nu mai sunt in stare sa judece "la rece" si cu bun-simt. Si din pacate, nu se poate face nimic, vindecarea incepe intotdeauna in propriul cap....

      Ștergere
  5. Foarte interesant articolul, multumesc Mihaiela.
    Ma gandeam la tratamentul pentru scleroza multipla. Cunosc pe cineva care,de la 20 de ani, sufera de aceasta boala. Am incercat sa-i transmit ca se pot face si alte tratamente, dar se pare ca s-a suparat chiar ca am insistat. I-am trimis prin e-mail mai multe documente, documentare referitoare la alimentatie si scleroza multipla, dar liniste. Nu stiu ce sa mai cred, sincer. Pot fi oare oameni care NU doresc sa se vindece?

    RăspundețiȘtergere
  6. Dragă Mimi,

    Este minunat modul în care împărtăşeşti cu atât de multă bunătate şi sinceritate tot ceea ce stii. Am citit cu inima strânsă prima parte a articolului, asta deoarece tonul adoptat m-a speriat şi am crezut că urmează să îţi anunţi retragerea de pe blogosferă. Eu aş fi interpretat acest lucru ca pe o mare pierdere şi cu siguranţă nu aş fi fost singura.

    Într-o lume în care mă izbesc zilnic de un egoism dus la cote maxime, nu pot decât să nutresc sentimente de admiraţie şi de recunoştinţă faţă de tine. Rândurile tale sunt autentice şi o dovadă clară de implicare pro bono. Cu siguranţă şi răsplata ta va fi pe măsura bunătăţii tale. Şi cred ca înţelegi prea bine la ce mă refer.

    Până acuma nu am avut curajul să mă afirm pentru că deşi am aflat despre hrana vie de aproape 2 ani şi te urmăresc cam tot de atâta timp, încă mă consider novice şi nici nu am izbutit atât cât aş fi vrut să izbutesc pe acest plan...

    Te rog să continui demersul început şi să nu-ţi pierzi din elan pentru că, la fel ca şi mine, există mulţi oameni care iti apreciaza munca şi te respectă.

    După cum prea bine spunea Părintele Iustin de la Petru Vodă, avem nevoie de: "Răbdare, răbdare, răbdare..."


    Cu mare drag,
    Ştefania

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Stefania,

      Mi-am propus de fapt numai sa ma adun putin, chiar si astzi mi-am amintit ca inainte de a avea blog si de a fi pe FB, ziua avea cel putin 36 de ore pt. mine....
      M-au bucurat mult vorbele Parintelui Iustin, care imi este mie f. drag, iti multumesc mult de tot, cum iti multumesc si pt. vorbele tale, care desigur ca mi-au facut mare placere - pe care om nu l-ar fi alintat??
      Cu acelasi mare drag,
      mimi

      Ștergere
  7. Buna Mimisor draga!
    am vazut cev cu articolul din Viscri,cred ca e frumos satul ...chiar cautam sa-mi cumpar in Romania o casuta,cautam prin Arad,prin Mures...nu stiu de ce nu m-am gandit la satele sasesti din zona Brasov.
    Vreau sa-ti spun ca datorita tie am inceput sa mananc napi,racovina,iarba caprei si intre timp am descoperit si altele....portoluca,amarantul....sunt o multime.
    Sti ce ar zice barbatul meu de cei care posteaza mesaje negative....tomalo por culo...adica dale la spate.tot timpul vor fi multumiti si nemultumiti...deaia si Dumnezeu a zis ,,Cine are urechi de auzit,sa auda.....sau caini latra,ursul merge....asta o zice abunica mea.Asa ca hai sa mergem noi tot inainte si cine vrea sa fie cu noi sa se alature,cine nu...sa fie sanatos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Viscri e scump din cauza printului Charles, dar in jur gasesti niste minunatii (in cazul in care nu te deranjeaza sa fii vecina cu romi), la niste preturi derizorii. Si eu vreau sa-mi iau ceva (casuta cu pridvor si prispa e un vis vechi), problema (care este de altfel si ceea ce ma impiedica pe mine sa fac ac. pas) este ca daca nu sta nimeni acolo, nu prea e bine. Dar ce-ai zice sa ne facem noi doua vecine, ar fi ceva, nu crezi???

      Ștergere
    2. Mimi,eu daca cumpar ceva vreau sa stau acolo.......sa facem ceva,sa o punem de o gradina eco...ceva,nu stiu exact ce,depinde ce rezerva zona.

      Ștergere
    3. Deci nu sunt singura care viseaza in directia aceasta.... Aha, aha, aha - bine de stiut! Eu trebuie sa astept sa mai cresca inca putin copilasii.... Ia uite ce povesti faine si aici: http://www.formula-as.ro/2005/685/acasa-1/svabii-nostri-cei-de-toate-zilele-6360, http://www.formula-as.ro/2003/590/acasa-1/nouazeci-de-ani-de-amintiri-4536. Hai, ca poate ne-o aduna Dumnezeu prin Romania...

      Ștergere
  8. Iulia, exact in aceeasi situatie ma aflu si eu:(...si eu am slabit mult, la 1,68 ajunsesem la 47 de kg, aratam f rau, efectiv mi se vedeau oasele...sunt contrariata...cum e posibil sa mananci sanatos si sa arati...nesanatos?undeva, ceva nu face sens ptr mine...inca mai studiez, insa lactate nu mai consum,cateva schimbari am facut deja si nu mai este cale de intoarcere...insa 100% raw, nu simt ca e ptr mine...desi mi-as dori!caci cu alimentatia raw ma simt bine, fara discomfort intestinal, greturi, arsuri, etc...insa dispar incet incet...ceea ce ma nemultumeste profund:(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Nicoleta,

      Am scris si mai sus pt. Iulia, subliniez inca o data si aici, acestea sunt semne clare ori ca faceti o greseala ori ca ceva esential va scapa ori ca ceva nu e in regula. Subliniez inca o data importanta frunzelor verzi din flora spontana, importanta biofotonilor, importanta echlibrului psihic si sufletesc, importanta miscarii fizice. Atata timp cat sistemul digestiv nu e curatat si dezintoxicat, vor fi probabil probleme. Iar cine nu are rabdare suficienta, nu va avea nici succes, dr. Seignalet povesteste despre persoane la care s-a instalat starea de remisie a bolii dupa mai mult de un an de regim alimentar consecvent!!! Continuati sa va informati, caci sanatatea este numai o chestiune de informare!

      Ștergere
  9. Draga Mimi,
    Multumesc! Pentru ca aici putem gasi o opinie bine documentata si o recomandare bazata pe experienta. Asta e "segmentul tau de piata":) si-ti multumim pentru asta. Sigur, blogurile cu poze frumoase si retete sunt si ele utile pentru ca sunt o posibila poarta de intrare pentru publicul neavizat (inca). Cel putin pentru mine au fost. Am cautat o alternativa la zahar, am cautat retete pe net, am gasit dulciurile raw, am ramas cu gura cascata, am incercat, m-am minunat si-apoi am vrut mai mult. Asa am inceput sa citesc carti, opinii, bloguri.

    Multumesc tare mult parerii anonimului, pentru ca pune punctul pe i si exprima exact ce simteam si ce experimentez acum, fara a sti s-o pun atat de bine in cuvinte.

    Draga Iulia,
    Pot sa-ti spun ca la inceput, cand am trecut pe "buruieni" si eu am slabit. Nu mult, tot vreo 2 kg, dar tot..prea slaba, oase, etc. Apoi am repus cam 1kg juma' si m-am stabilizat aproape de greutatea initiala, dar fara sa mai am variatiile dinainte. Pur si simplu organismul meu si-a gasit greutatea ideala, la care ma simt f bine si nu-mi mai bat capul cu cifrele de pe cantar.
    Am mai citit/auzit si la altii ca la inceput au slabit mult cu mancarea crudivora si apoi au revenit la o greutate "normala". Eu cred ca organismul, trecut la un alt sistem de nutritie, are nevoie de un timp de adaptare. In care timp incearca sa consume din rezervele vechi pe care "le cunoaste mai bine" si mai apoi, sa scape de toxinele acumulate (in stratul adipos, spre pilda, dar nu numai: colon, ficat, etc). Incearca un smoothie verde dimineata. Pe mine ma energizeaza teribil!

    Draga Gratiela,
    (si pe tine te am in Reader - multumesc pentru blogul tau!).
    Da, e posibil ca unii oameni sa nu doreasca sa cunoasca alte metode de vindecare. A nu se confunda cu dorinta de vindecare in sine. Si eu am incercat sa "fortez" o opinie spre alte persoane si mi-am luat-o rau peste ochi. E o lectie importanta. Ia-o, daca vrei, ca pe o interventie in karma persoanei respective - daca ea nu stie sa accepte/administreze schimbarea, preiei tu responsabilitatea, "ii preiei karma". Responsabilitatea ta se limiteaza la oferirea informatiei. Punct. Mai departe, e liberul arbitru al fiecaruia.

    Si multumesc tuturor pentru acest nucleu social sanatos, care-a incurajat pana si o timida ca mine sa-si exprime o opinie.
    Multa sanatate!
    Daniela

    RăspundețiȘtergere
  10. mimi, pentru ca esti mult mai documentata decat mine ajuta ma te rog intr o problema...am un baietel de 2, 6 si l am dat la gradi. mucii, tusea si durerile de gat nu au intarziat sa apara. il tin in tratament cu ceai de busuioc, de ceapa, ceapa si usturoi crud, miere, lamaie, suc de ridiche neagra. deocamdata am tinut totul sub control asa, dar eu stiu....ma incapatanez sa nu i dau tampenii alopate decat in maxima necesitate. daca mai stii ceva tratamente naturiste pentru tuse, in special te rog, ajuta ma. multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Anca,

      Fetita mea, care tocmai a implinit 9 ani, nu a luat in viata ei un medicament de sinteza, nu a facut niciodata vreo injectie (tot ne intreaba cum e cand iti face injectie), nu a fost bolnava grava de sa fie nevoie sa ajunga prin spitale. Subliniez ca din pacate copiii mei NU mananca ca mine. Deci ce se face in cazul tusei, durerilor de gat, secretiilor nazale, etc., am o reteta INFAILIBILA:
      - primul pas, se scot COMPLET (pt. cateva zile macar) produsele lactate, caci ele provoaca secretiile puternice, mucozitatea exagerata.
      - pasul doi, se scot COMPLET podusele de panificatie (tot asa macar cateva zile), poti sa-i faci orez (integral!!) fiert sau hrisca sau mei. Ai mei mancau cu placere supe de legume (cu tot ce ai tu la indemana sau cu ce-i place copilasului tau in mod deosebit) cu hrisca in loc de paste in ea. Poti sa-i afci sucuri sau sa-i dai cate fructe si legume crude vrea sa manance (si ami ales CE vrea sa manance, copiii stiu inca ce le face bine, ai incredere in poftele sale naturale).
      - se scot complet: zaharul (mierea e f. buna, e medicamanet!), E-urile, produsele din comert.
      - ca medicatie, bitterul suedez al Mariei Treben face adevarate minuni, eu le dau la copii de cate ori vad ca se pregateste sa se instaleze o raceala si-i trec DIRECT de la inceput pe regimul de mai sus. Desi are alcool, se pune doar un varf de lingurita la o cana de ceai. Bitterul suedez e la fel de bun si in cazul otitei, se pune pe o bucatica de vata care se stoarce bine (e interzis sa se bage lichide in ureche!) si se pune vata in ureche, o caciulita groasa deasupra si durerile inceteaza in cca. jumatate de ora (uleiurile volatile lucreaza, am avut ocazi (din pacate) sa probez acest lucru de mai multe ori.
      - se pot da remedii homeopate sau florile dr. Bach (fiica mea aprimit numai globule homeopate, au rezovat de fiecare data problemele), dar aici ar fi bine daca ai cere parerea unui medic homeopat, de fapt, trebuie neaparat gasit un meidc dispus sa trateze copiii cu retete alternative, sa stii ca exista suficienti! Aici gasesti adrese de medici homeopati (si un cabinet de pediatru: http://hrana-vie.blogspot.be/2010/08/centrele-medicale-si-medicii-care.html) si aici gasesti cartea Mariei Treben, cu f. multe sfaturi naturale: http://www.terapii-naturiste.com/gratis/carti/Maria-Treben-plante-medicinale.htm.
      Multa santate si Doamne ajuta!

      Ștergere
  11. După doi ani de tratament cu Actonel, în loc să stopeze, osteoporoza mea a avansat de la -2,8 la -3,1. Sunt vegetariană de 10 ani, mă hrănesc 80 la sută raw; cunoaşteţi vreun tratament, regim, biluţe homeopate, ceva care ar putea restructura osul la vârsta de 57 de ani? Vă mulţumesc şi aştept sugestiile voastre cu speranţă maximă. Numai bine!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Ioana,

      Dr. Probst, medicul Aliantei pt. Sanatate din Germania afirma tare si clar ca osteoporoza este chiar reversibila cu un regim alimentar adecvat, fapt confirmat si de pacientele sale de peste 80 de ani....
      Osteoporoza NU este o problema de CALCIU asa cum stie toata lumea, ci una de SILICIU. Deci, incearca sa-ti maresti doza zilnica cu: argila, coada calului, mei, frunze verzi. O alta cheie deosebit de importanta in combaterea osteoporozei o reprezinta miscarea fizica, deci nu uita sa te misti mult in FIECARE ZI!!
      Pt. globule homeopate as consulta un homeopat, caci ele nu se adreseza unei boli, ci unui bolnav! Multa sanatate si numai bine!

      Ștergere
  12. imi poti da, te rog, ceva surse unde pot citi despre crucifere consumate raw şi leguminoase incoltite? pentru ca parerile sunt contradictorii si aici si am nevoie de lamuriri. Merci.

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna Mimi,

    Si eu te citesc cu mult interes si nu pentru retete, desi le-am incercat aproape pe toate si sunt delicioase. Pe mine m-ai cucerit cu subiectul despre vaccinuri (iti voi fi mereu recunoscatoare pt explicatii si trimiteri stiintifice!) si cu subiectul despre plantele din flora spontana, singurul cadou pe care mi-l doresc de Craciun e dvd-ul lui Markus Rothkranz despre minunatele plante salbatice. Cel mai mare serviciu pe ni-l putem face e sa ne informam in permanenta si desigur sa aplicam ce invatam si ni se potriveste.
    Iti inteleg frustrarile legate de subiectul ''stilul tau de viata e gresit, vei regreta mai tarziu" sau si mai elegant "draga, fa ce vrei, dar nu-ti bate joc de viata copilului" :):). Nu stiu cum te simti tu cand ai ocazia sa asculti o persoana atotstiutoare, dar eu ma simt singura si neinteleasa. Consider ca exista multe diete care sa aduca o sanatate de invidiat celor care o practica, asta referitor la metoda expusa in articolul curent, si ca nu exista o dieta/ stil de viata universal bun pentru toata lumea.
    Ma alatur si eu grupului care iti apreciaza munca, generoziatatea de a impartasi cunostintele acumulate si disponibilitatea de a da un sfat bun, o vorba calda unor persoane necunoscute.

    Cu drag,
    Delia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca te pricepi la "torrents" poti descarca dvdrip-uri dupa cele cinci dvd-uri scoase de Markus Rothkranz despre plantele salbatice de aici: http://bitsnoop.com/raw-food-free-food-and-medicine-201-q33232748.html

      Numai bine si Dumnezeu sa te lumineze sa percepi cat mai bine realitatea si sa intelegi esenta vietii, cele doua aducand mai mult din fericirea adevarata (concreta, de lunga durata,ce nu pleaca usor precum aceea iluzorie) fiintei tale.

      Ștergere
  14. Hrana vegetala cruda nu numai ca este adecvata organismului uman, asigurandu-i o nutritie completa, dar impune si schimbari majore in stilul de viata, ceea ce ii potenteaza enorm valoarea.

    RăspundețiȘtergere
  15. Ideea unei case la tara ma "chinuie" si pe mine. As zice ca mi-am strans o bibliografie serioasa precum si un biblioraft cu fise de tot felul. "Inchinare-as si n-am cui!"...

    RăspundețiȘtergere
  16. Serban,cred ca multi isi doresc casa la tara dar nu stiu cum sa faca atunci cand veniturile nu sunt suficiente.

    RăspundețiȘtergere