Bunicul meu, preot ortodox si om cu suflet tare bun, aduna toata vara
diferite plante de ceai, pe care le usca si le punea fara sa le
marunteasca prea tare (astfel incat sa mai poti recunoaste iarna care este
urzica si care este galbeneaua - in caz ca e
nevoie de un ceai dintr-o anumita planta) in saculeti de panza.
Eu nu
l-am cunoscut pe bunicul, dar mama, care aduna in copilarie impreuna cu
el plantele, mi-a povestit multe si mie de mica, pe cand aduna si ea la randul ei plantele
impreuna cu mine, cand mergeam pe coclaurile Moldovei copilariei ei. E
oare de mirare ca si eu fac acum la fel???
|
Ati observat cat de frumoase sunt florile de busuioc? |
|
Sau cele de cretisoara?? |
|
Plantele proaspat culese - adun toata vara, pe masura ce infloresc diferitele plante, si de cate ori mai adaug plante noi in saculete, de fiecare data mai amestec totul bine cu mana. |
|
Plantele la uscat, pe pervazul ferestrei. |
|
Plantele uscate, le pun in saculeti de panza si le pastrez peste iarna in camara (numai o punga o tin la indemana in bucatarie) |
Eu locuiesc in Republica Moldova si va relatez ca traditia culegerii plantelor medicinale se pierde treptat. Am 27 de ani dar va spun, cu regret ca generatia tinara este interesata doar de distractie si facebook... Cineva daca vrea ceai natural isi procura de la piata sau din farmacie... Traim vremuri de restriste.
RăspundețiȘtergereTare trist, si-n partea astalalta a Prutului e din pacate la fel! Radacinile mele sunt tot in Basarabia, bunica era din Onitcani, raionul Orhei, si asa ma bucur de cate ori imi scrie cineva de pe-acolo si atat de rau imi pare ca eu nu am ajuns nici macar o data sa vad de unde ne tragem.....
ȘtergereCe frumos ai spus darga Mimi!
RăspundețiȘtergereSi bunicul meu a fost preot si iubea foarte mult toate plantele, dar cel mai mult imi recomanda rostopasca. La acea vreme nu prea stiam prea multe, dar acum, sincera sa fiu, in ceaiul de dimineata nu lipseste rostopasca. Ceaiurile mele sunt DOAR plante culese de mine si nu cumpar deloc. Am plante pentru multe gusturi si afectiuni: rostopasca, salvie, talpa gastei, pelin, dragaica, patlagina, urzica (ce bun este ceaiul de urzica!), brusture, galbenele.... si multe altele.
Peste rostopasca, ca si peste podbal, ca si peste tataneasa, ca si peste multe alte plante a tot fost aruncata in ultimii ani o mare umbra de neincredere de catre industria farmaceutica, e asa de mare pacat ca lumea a uitat in cea mai mare parte ce ne-au invatat stramosii nostri.....
Ștergere
RăspundețiȘtergereSi al meu bunic facea la fel, cu verisorii mai mari si cu elevii. Ce mi-a ramas de la el, eu fiind mai mica, sunt serile de iarna, cand imi arata plantele medicinale din carti sau cum cosea cu sfoara paginile revistei Magazin.Eu am mostenit in schimb "Ierbarul fermecat", asa ii spuneam, cu plante presate.
Cand am descoperit eu ce inseamna hrana vie, de multe ori m-am surprins gandindu-ma ce bine ar fi fost daca as fi stiut de mica si i-as fi spus lui tataie ca nu ii fac bine coltunasii prajiti in untura!
Ai mostenit se vede, si tu, ceva din harul bunicului,mai ales acela de a ne impartasi si noua tot ce stii.
Si ca sa revin in prezent, mi se pare mie sau simt,printre atatea plantute,miros de aparat foto nou?
Raluca
Si mie imi pare rau ca nu am avut cu mai multi ani in urma minte de acum, dar ce sa-i facem???
ȘtergereAparatul nu e nou, e un aparat absolut normal pt. uz familial (nu e o camera profesionista), dar am avut eu putin timp si chef sa-l "cunosc" mai bine si i-am citit in cele din urma, dupa multi ani de zile, instructiunile de utilizare....
Ceaiurile le faceti tot fara foc? Infuzie sau cum? Sunt noua pe aici si deocamdata n-am gasit raspuns la aceasta intrebare. Va multumesc. Doamne-ajuta!
RăspundețiȘtergereDiana