Internetul este o sursa nemaipomenita de informare, din pacate este o sabie foarte periculoasa, cu doua taisuri, de foarte multe ori se intampla sa citim informatii eronate (Internetul este la urma urmei si mai rabdator ca hartia, fiecare are dreptul si poate sa scrie aici ce vrea...), pe care multi dintre noi le luam din pacate de "bune", sursa lor fiind adeseori de "incredere". Dar, "errare humanum est" (chiar si in cazul meu), de aceea, este foarte bine sa verificam in limita posibilitatilor informatiile gasite, dar cel mai bine ar fi poate, sa ne folosim cat mai mult propriul cap si sa judecam de fiecare data logic, absolut tot ce citim!
Si cel mai bun exemplu, este cazul maslinelor. Spre marea mea surprindere, am citit de mai multe ori in Internet (chiar pe paginile deja renumite, ale unor persoane care locuiesc in tari din jurul Marii Mediterane), ca maslinele nu se pot consuma nici crude si nici fara sare, avand asa un gust absolut imposibil!! Noroc ca in acest caz fericit, nu este nevoie nici de studii stiintifice, nici de citate din lucrari de doctorat, nici de rezultatele unor experimente clinice, simpla experienta a unor bastinasi din tarile in care maslinele "sunt la ele acasa", este dupa parerea mea suficienta....
Experienta mea cu maslinele crude se bazeaza in primul rand pe datele aflate de la la Orkos, firma care comercializeaza fructe si legume crude de peste 20 de ani, inclusiv masline crude, de diferite soiuri si din diferite tari de origine, deci se poate porni direct de la premiza, ca ei totusi stiu exact despre ce vorbesc. Maslinele se pot consuma foarte bine coapte (prietenii mei raw-food-isti, care isi petrec iernile in Spania si Portugalia, povestesc ca cele mai bune, sunt maslinele adunate de pe jos, in lunile ianuarie si februarie...), dar mie personal imi plac si proaspete, inca carnoase, gasesc gustul amar al lor de fapt, ca fiind chiar foarte placut (mie imi plac insa cu adevarat si frunzele de papadie - gustibus non disputandum....).
Masline uscate din Spania - Orkos vinde si masline proapsete si semi-uscate si complet usacte, au ceva pentru fiecare gust si pentru fiecare buzunar.... |
Din fericire, eu am mai avut marea sansa insa, sa il cunosc si pe Aristidis Siaperas, un cultivator grec de masline, care vinde cele mai bune masline Kalamata pe care le-am mancat eu vreodata. Aristidis vinde masline bio, la un pret fara concurenta, de aceea trebuie rezervata comanda din timp (desi eu am ramas
anul acesta cu "ochii in soare", primind numai 6 borcane, ma bucur tare mult pentru el, ca ii
este in cele din urma munca recunoscuta si rasplatita!).
In concluzie, pot sa va comunic cu mana pe inima, ca maslinele crude sunt deosebit de gustoase si de sanatoase (desi nu cresc la noi in tara si sunt foarte scumpe, maslinele sunt unele dintre putinele alimente exotice pe care eu vi le-as recomanda totusi sa le consumati, macar din cand in cand, deoarece contin multe substante foarte importante pentru sanatatea nostra, fiind recomandate de toti oamenii care au practicat mai multi ani regimul de viata cu hrana vie, de la doamna Elena Nita Ibrian si pana la Markus Rothkranz!), puteti sa le mancati in liniste. Pentru cei carora totusi nu le vor placea maslinele pure, va recomand cu mare caldura reteta lui Aristidis de conservare a maslinelor. Aristidis pune si putina sare, eu am scos-o insa complet, iar rezultatul a fost deosebit de convingator!
Asa arata maslinele trimise de Aristidis, un carton contine 12 borcane, dar stiu ca ambaleaza si in pungi de plastic (care sunt insa de evitat!) |
Cand maslinele sunt coapte bine, se pun intr-un borcan si se toarna peste ele ulei de masline presat la rece amestecat cu usturoi taiat marunt sau pisat, zeama de lamaie, mirodenii si eventual si ardei iute (maslinele trebuie sa fie acoperite de lichid). Aristidis mi-a recomnadat sa pun oregano, in Germania insa nu are un gust suficient de puternic, de aceea eu am pus cimbrisor (thymian), care creste la mine in gradina tot timpul anului, si iarna chiar, dau zapada la o parte si-mi iau cateva crengute. Ca de obicei, ma abtin sa scriu exact cantitati, puneti voi cel mai bine din toate ingredientele, exact atat cat vi se pare voua suficient ca sa fie gustul bun!
Nu inchei inainte de a adauga, ca toate rudele mele din Romania, consumatoare in mod normal de masline cu sare, asa cum se gasesc ele in comert in tara, au fost entuziasmate de aceste masline, si marinate, dar si asa naturale, fara niciun adaos, asa cum ni le daruieste cu generozitate Mama Natura!!
Si nu trebuie sa uit sa ma scuz, voi fi in urmatoarele doua saptamani mai rar in Internet, copiii au iar vacanta......
imi plac maslinele , le consum cu mare place , uscate nu am mancat inca...
RăspundețiȘtergereAm luat masline uscate din Grecia, din Thassos, de la producatori, precum si din cele murate sau conservate in ulei de masline. Au fost delicioase. Vacanta placuta!
RăspundețiȘtergereCu drag,
Luciana
Vai Mimi, ce pofta mi-ai facut de masline. Aristidis si cele 6 borcane ale voastre merita toata atentia.
RăspundețiȘtergereMaslinul alaturi de lamai este pomisorul care as vrea sa il cresc eu acasa la mine :)
Pana una alta o sa ma multumesc cu maslinele de la kaufland
Arata exact ca maslinele pe care le-am cumparat noi din Grecia, bio, in ulei de masline, insa cred ca ale mele aveau si ceva sare (vorbesc la trecut pentru ca saptamana trecuta le-am papat pe ultimele). Oricum, kalamata sunt preferatele mele, cred ca pastreaza cel mai bine starea naturala, chiar daca cele care se gasesc la noi sunt destul de sarate. Mie cele desarate nu-mi plac prea mult, mi se par moi si parca fierte si tinute prea mult in saramura. Dar pentru ca nu am ajuns inca iarna in Grecia, habar nu am cum sunt cele coapte, culese direct de pe crengi (daca infigi insa dintii intr-o maslina cat ar fi ea de mare si carnoasa, in luna august, nu-ti mai trebuie curand!) In tot cazul, raman mare amatoare de masline! Vacanta placuta Mimi!
RăspundețiȘtergereNu stiu de ce, unii considera maslinele ca nefiind raw. Pentru cei ce inca mai credeti asta, accesati inkul:
RăspundețiȘtergerehttp://www.olivierdeprovence.com/odpce-fr/olives-preparation-conserves.php
Veti intelege ca maslinele sunt preparate prin marinare la rece, cu sare. Asa cum este si varza murata.
Eu am stat cativa ani in Maroc si am murat masline de multe ori dupa reteta locala. Este exact ca cea din link.
corectie - ca cele din link, ca sunt mai multe retete - toate crude (si mai am daca mai vreti :-))
RăspundețiȘtergereMultumesc din nou Mimi, pentru atatea informatii nepretuite. Vacanta placuta.
RăspundețiȘtergereE.
Dragele mele,
RăspundețiȘtergereVa multumesc mult pt. urarile de vacanta, ieri am vopsit pridvorul (caci eu am in Germania casa cu pridvor!!!) si astazi mergem la padure sa culegem alune, maine mergem la ajutoare, iar joi si vineri las copiii sa decida ce facem.
E pacat ca in Romania nu se mai gasesc maslinele de altadata, ma tot gandesc la Mitica al domnului Caragiale, cum meregea el la piata....
Draga Caroline.
Multumesc pt. comentar si link, nu resusec insa sa deschid link-ul, adica se deschide la home, dar mai departe nu merge (voi mai incerca mai trziu inca o data). Din pacate, cele mai multe masline din comert sunt pasteurizate, exact ca si varza murata (in Germania gasesti numai la anumite magazine (f.rar) varza murata nepasteurizata), ca si toate sucurile de fructe de altfel, dulceturile, etc. Nu se mai produce de mult timp asa cum credem noi ca ar trebui sa fie. Iar despre aditivii care sunt adaugati maslinelor, cred ca nici nu mai este cazul sa povestesc....
Numai bine,
Mimi
Ok, luati-le pe cele la butoi, de la magazinele care se aprovizioneaza asa. Se vand varsate si sunt foarte bune. Sau cele ce se gasesc in pungi de plastic vidate (tot de la butoi provin). Nici urma de pasturizare acolo pentru ca ar fi un procedeu mult prea costisitor si inutil. Maslinele se conserva foarte bine in saramura, rezista si cativa ani, fara alt conservant decat sare. Mai ales cele presate.
RăspundețiȘtergereBuna seara , draga Mimi. Si eu locuind in Turcia o lunga perioada de timp, am aflat doua retete de conservare a maslinelor. Eu am incercat sa mananc crude, dar bineanteles ca erau foarte amare. Poate ca trebuia sa mai astept, sa se coaca mai bine. Oricum, nu am mai incercat sa mananc din copac. Stiu insa despre cele necoapte(de culoare verde) ca se pot conserva tinandu-le in apa curata, si schimbandule-o din cand in cand pana le iese gustul amar. Dupa ce iese gustul, se pot consuma imediat, cu ulei si lamaie deasupra. Sunt delicioase, dar nu rezista mult asa, deci trebuie facuta o saramura cu sare si lamaie dupa gust.
RăspundețiȘtergereIar cele negre doar cu sare am gasit conservate. Nu am vazut acolo niciodata uscate la soare, caci as fi incercat. Nu m-am gandit niciodata ca ar putea fi mancate si asa, fara sa fie scos acel gust amar.
Si am adus si eu crude in Romania in dorinta de a-mi le conserva, si pana am avut timp de ele s-au stricat jumatate, mai ales cele negre. Si inca o nedumerire, cum ar putea fi ele uscate la soare tocmai iarna?Parca am o indoiala in privinta asta, sigur nu sant tratate cu ceva ca sa reziste fara sare?
Draga Angy,
RăspundețiȘtergereSecretul este sa fie total coapte,de aceea adaunau prietenii mei maslinele de pe jos! Culmea este ca maslinele nu trebuie uscate la soare, de aceea si Orkos recomanda metoda coacerii in FRIGIDER. Exact ca si curmalele, si maslinele se coc la rece!!
Si puse intr-un borcan bine inchis (ele dezvolta un gaz, de se face automat vid in borcan), chiar fara ulei, sare sau altceva, tin un an de zile, exact pana la recolta urmatoare....
Wow!Multumesc de pont! Nu mi-a spus nimeni pana acum acest secret. Masline coapte in frigider!? Abia astept sa fac rost de ele.
RăspundețiȘtergereMimi esti minunata. Nu m-as fi gandit vreodata, am sa incerc, dar sa vad de unde fac eu rost de masline aici in Canada. Sa incerc prin pietele chinezesti ca numai aia au de toate. Vreau sa incerc numai de curiozitate, sa vad cat de amare sunt, daca pot sa le mananc. .... ca altfel eu sunt ok cu cele negre, uscate, presate si la sare, cumparate vrac de la greci.
RăspundețiȘtergereMinunat..eu sunt Elena,din Spania.Miine ma duc sa culeg masline sa le pun la conservat in ulei.Am un pont pt cei care consuma masline...exista un condiment numit sumak,Angy trebuie sa-l cunoasca,care are un gust acrisor.Pus peste masline si apoi adaugata zeama de lamiie ...e un deliciu.In Germania cred ca Mimi il gaseste la marketul turcesc.
RăspundețiȘtergerePentru maslinele verzi inainte de a se pune in apa,pentru a disparea gustul amar se fac mici crestaturi cu cutitul...si se tin exact 9 zile.Sunt o nebunie ...insa nu tin mult timp,daca nu au sare.
Carolina,daca erai mai aproape acum iti trimite am masline.
apropo de fructe coapte la rece...citricele,daca nu e ploaie si timp innorat nu se coc(portocale,mandarine,etc).
Draga Mimi...cind doresti te astept la cules de masline(am 300 pomi).In decembrie incepem culesul,cu ajutorul Domnului,pentru ulei.Uleiul il facem la o moara unde preseaza la rece,este exact ca o presa de struguri,numai ca e automata.Ai impresia ca iese miere,e o senzatie foarte placuta si un miros bun.
Aici unde sunt eu se consuma ca prim fel piine tastada frecata cu usturoi si apoi pus ulei de maslina sau piine proaspata frecata cu rosii apoi cu ulei.
Draga Elena,
RăspundețiȘtergereImi ploua in gura.... Asata vara am fost in Italia, de unde am venit cu porbagajul plin de ulei de masline, fructe, legume si vin. Am stat la tara, la o familie care face ulei bio de masline, iar uleiul pe care l-am cumparat de la ei, este definitv de o calitatea cu totul deosebita, incomparabil cu tot ce am consumat eu pana acum (eu asa ceva nu am gasit de cumparat in magazinele bio in Germania!).
Multumesc de invitatie, daca ai sti cu ce drag as veni...
Draga Mimi,...vara aici e superb....gasim o multime de smochine salbatice,care sunt mult,mult mai gustoase si aromate ca cele de livada.Acum am plantat in salata verde si escherola,un fel de anghinare,zic eu,are gust usor amarui...,varza de iarna,avas si ustoroi.
RăspundețiȘtergereAstazi am probat pt ptima data un sake din frunze de telina,un pic de patrunjel si bucuioc,o frunza de salata verde o banana si un pic de mar,cam jumatate.Am baut un pahar mare de jumatate de litru.
Am avut musafiri,dar ei au preferat sa bea bere si sa manince migdale coapte cu sare.Asta seara sunt invitata la restaurant si mi e tare teama ca nu am sa ma pot abtine si o sa maninc carne.
Cu brag,
Elena
Buna ziua Mimi,
RăspundețiȘtergereIti urmaresc de ceva timp blogul, dar este prima data cand ma incumet sa-ti scriu.
Ma intereseaza sa stiu cum am putea da si noi de dl Aristidis sa ne trimit masline??
La mine la piata sunt masline Kalamata, dar nu stiu cat de "naturale" sunt si mai au si sare pe deasupra !
Multumesc anticipat si astept cu interes raspunsul tau!
Cu drag,
Carmen
Draga Carmen,
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, de Aristidis e usor de dat, adresa lui este:
Erika und Aristidis Siaperas
Petalidi Messinias
24005 Griechenland
Telefon: 0030 / 69 32 28 73 75
E-Mail: bio.oliven@googlemail.com
Vorbesc germana si greaca, probabil insa ca stiu si engleza. In urma cu 2 ani nu trimiteau in Ro, dar poate cine stie, care o mai fi situatia acum??? Daca afli mai multe, spune-ne te rog si nou!
Cu drag,
Mimi
Buna ziua Mimi,
RăspundețiȘtergereSi multumesc frumos pentru promptitudinea raspunsului!!
O sa iau legatura pe mail cu dl Aristidis si daca nu trimite in Romania, o sa incerc cu o verisoara de-a mamei care este stabilita in Germania ( sa le comande ea si apoi sa le trimita in tara).
Oricum te tin la curent cu evolutia problemei.
O zi frumoasa in continuare!
Cu drag,
Carmen
fetelor si eu va pot trimite masline...dar costa o avere transportul........cu dreg Elena(spania)
RăspundețiȘtergereElena, cam cat ar costa transportul din Spania in Romania daca ai trimite masline? Te-ai interesat cumva?! Ma gandesc daca sunt si alte solutii in afara de posta, de exemplu cu autocarele care fac curse regulate etc... Pe mine m-ar tenta... :)
RăspundețiȘtergereI-am trimis mail d-lui Aristidis. Din pacate, nu trimite masline in Romania... :(
RăspundețiȘtergerePacat, chiar am sperat ca s-a schimbat ceva! Ar ramane numai solutia cu un intreprinzator care sa aduca masline ori de la Aristidis din Grecia ori de la Elena din Spania.....
RăspundețiȘtergereDACA ELENA MAI ESTE DISPUSA SA ITI TRIMITA MASLINE O POAT FACE SIGUR PRIN FIRMA NELU MOISE DACA ESTE SPRE ROMANIA LA 2 EURO KG.ACUM CHIAR ESTE TEMPORADA MASLINILOR.SI EU STAU IN SPANIA AM UN MASLIN IN GRADINA.MAINE TREBUIE SA LE PREGATESC
ȘtergerePacat ca nu a mai intrat Elena. Varianta cu autocarul nu era chiar asa de rea, daca era disponibila acolo unde locuieste ea.
RăspundețiȘtergereEu sunt nevoit sa tin un regim alimentar ultra hiposodat si tare am pofta de masline fara sare. Am gasit ceva prin Bucuresti dar tot au o tenta.
RăspundețiȘtergereBuna, pana la urma, poate trimite cineva masline in Ro la un pret decent? M-ati facut foarte curios in privinta maslinelor, nu stiu ce gust au cele de care spuneti (am mancat doar din Romania unde nimeni nu stie sa-ti spuna daca sunt pasteurizate sau nu, ce contin, ce reteta a fost folosita, daca sunt crude, etc).
RăspundețiȘtergereEugen
Gasesti masline crude la Orkos http://hrana-vie.blogspot.be/2011/01/orkos-alimente-adevarate-pentru.html sau la www.vitakeim.de.
ȘtergereIncat timp pot fi consumate, dupa cat timp se mureaza?
RăspundețiȘtergereAsa cum am scris in postare, pot fi consumate direct.
ȘtergereCrude, din pom?! N-as mai incerca. Prima oara am incercat intr-un septembrie (al lui 2005). A dpua oara, alaltaieri.
RăspundețiȘtergereUna neagra, frumoasa, moale, carnoasa. Cand am muscat si vazut-o asa carnoasa, am crezut ca o sa devorez intreg maslinul. In urmatoatea secunda a ajuns si gustul la mine.
Amar?! Nuu, e mult, mult peste. Imi place ce-i amar, dar nu si ce te arde pe gat. Era un amestec intre ceva ce sterpezeste gura si ceva ce te arde pe gat, cu un gust tare ciudat. Parca-i injectase cineva motorina.
Anyway... Pentru distractia fetelor mele, a meritat experienta. Nevasta-mea radea in hohote si spunea ca fata mea a fost priceless.
Sigur trebuie facut ceva.
Poate lasate la soare.
Poate tinute la rece.
Poate tinute in apa.
Poate cu sare.
Poate cu lamaie.
Poate .... Poate ca cine spune "pot fi consumate direct" n-a pus gura pe o maslina fix dupa ce a cules-o din pom. Gustul ala care-ti sterpezeste gura nu se poate numi amar.
Am gasit blogul cautand retete pentru pregatit masline.
Acum stiu. Maine ne punem iar la drum. Cand ajungem pe langa maslini, sa luam si noi o galetusa( de ici, una de colo).
Suntem in Grecia, calatorim cu o autorulota si ne-am propus sa stam pana prin luna mai.
Oamenii foarte bucurosi si primitori. Nu se supara sa culegi o galeata de masline, dar... Cand nu intelegi din limba gimnastica ca trebuie sa pui apa, lamaie, sare...
Ieri am traversat un munte care era acoperit cu maslini. O padure de maslini. Cand ne apropiam, sotia ma intreba: "ce pomi sunt in padurea de pe muntele asta? La noi sunt conifere pe munti. Astia ce sunt asa pitici?" Cand am ajuns pe drumul gaunos si pietros din padure, am inteles ca padurea era de maslini. Si la fiecare 2 km se gasea cate o casa imensa, frumoasa. "Padurea asta trebuie sa produca pentru cineva", ne spuneam noi.
Poate-l vizitam si pe Aristidis, sa intelegem mai multe din obiceiurile oamenilor, culturi, civilizatie.
Acum am poposit intr-un sat de pescari. Ieri dupa-amiaza, fetele au fost la joaca prin sat si au venit sa ne ceara niste pungi. Dupa 10' s-au intors cu 2 pungi mari de portocale si lamai. Cineva le-a vazut ca vorbeau despre portocalele din pom (se mirau cum stau ca globurile) si le-a invitat sa culeaga. (Au 6 ani, suntem super fericiti ca le putem oferi zilnic ocazii pentru astfel de experiente).
Zilnic vedem cateva camionete cu ladite pline cu masline. Le duc la centre de colectare sau direct la fabricute de ulei (am tot intalnit in drumul nostru), dar inca n-am gasit o gospodarie unde sa vedem procesul ala natural, vechi, cum se facea inainte de invebtarea curentului electric.
Dan.