Angi (www.sanatateangi.blogspot.com) a facut o lista excelenta cu plantele comestibile, incluzand si foarte multe plante din flora spontana, ceea ce ma face sa reiau si eu o postare mai veche, ce contine niste date exacte, care demonstreaza foarte clar superioritatea acestor plante salbatice, fata de plantele cultivate.
Eu imi fac smoothie-urile numai cu plante din flora spontana, proaspat culese din gradina sau de la padure, ce poate fi mai sanatos, mai ecologic si mai ieftin?
Plantele din flora spontana
Cu ani în urmă erau foarte cunoscute şi apreciate de toate popoarele pămȃntului ca alimente şi medicamente foarte valoroase. În ziua de azi sunt numite „buruieni“, cei mai mulţi dintre oameni nu le mai cunosc absolut deloc, sunt urâte şi combătute prin toate mijloacele posibile, dorindu-li-se dispariţia.
Într-adevar, o pajişte naturală nu arată aşa de ordonată şi de îngrijită ca un gazon englezesc! Dar pe de altă parte, un astfel de gazon este pentru milioanele de vieţuitoare, al căror mediu de viaţă îl reprezintă câmpiile şi pajiştile, doar un peisaj selenar în care acestea pur şi simplu nu mai pot supravieţui.
Iar din punctul de vedere al sănătăţii fiinţei umane, aspectele referitoare la importanţa integrării plantelor din flora spontana in alimentaţia zilnica cad din ce in ce mai tare în uitare! Pe site-ul asociaţiei terapeuţilor alternativi din Germania se poate citi: “Prin cultivarea intensivă a terenurilor agricole, prin utilizarea excesivă a îngrăşămintelor chimice şi prin încrucişările nenumărate suferite de planetele de cultură de-a lungul timpului, s-a ajuns la sensibilizarea lor foarte puternică. Fără ajutorul omului, aceste plante nu mai sunt capabile să supravieţuiască şi să se perpetueze! În consecinţă este foarte logic, că nu ne putem aştepta la o sănătate de fier de la nişte plante aşa de slăbite şi bolnave. Plantele din flora spontană însă, trebuie să se descurce în natură singure, nu este nimeni care să le plivească, să le ude, să le îngrijească sau să le asigure hrana necesară, corespunzătoare speciei respective. Şi probabil că acesta este motivul pentru care plantele din flora spontană au un conţinut mult mai mare de vitamine, minerale şi alte substanţe vitale faţă de plantele de cultură.”
Pentru exemplificare, urmează un tabel care conţine valori ale principalelor substanţe vitale pentru câteva plante din flora spontană şi plante de cultură:
100g plante
conţin
|
Vit.A
µg
|
ß-Ca-
rotin
µg
|
B1
µg
|
B2
µg
|
C
mg
|
E
mg
|
K
mg
|
P
mg
|
Mg
mg
|
Ca
mg
|
Fe
mg
|
Pr.
g
|
H.
g
|
G.
g
|
Broccoli
|
143
|
864
|
90
|
170
|
115
|
0,62
|
373
|
82
|
24
|
105
|
1,30
|
3,30
|
2,51
|
0,20
|
Urzica
|
400
|
2400
|
200
|
150
|
175
|
0,80
|
400
|
120
|
40
|
200
|
3,14
|
5,50
|
4,80
|
0,70
|
Gulie
|
33
|
200
|
48
|
46
|
64
|
0,40
|
380
|
50
|
43
|
68
|
0,90
|
2,00
|
3,70
|
0,10
|
Creson
|
692
|
4150
|
90
|
170
|
51
|
1,00
|
276
|
64
|
34
|
180
|
3,14
|
1,60
|
2,03
|
0,30
|
Salata verde
|
240
|
1437
|
62
|
80
|
13
|
0,60
|
224
|
33
|
11
|
37
|
1,00
|
1,25
|
1,06
|
0,22
|
Păpădie
|
1317
|
7900
|
190
|
170
|
30
|
2,50
|
440
|
70
|
36
|
158
|
3,10
|
2,60
|
9,13
|
0,62
|
Cartof
|
1
|
5
|
110
|
47
|
17
|
0,05
|
411
|
50
|
20
|
6
|
0,40
|
2,04
|
14,81
|
0,11
|
Loboda
|
600
|
3600
|
90
|
160
|
35
|
1,50
|
400
|
35
|
65
|
100
|
2,70
|
2,20
|
3,00
|
0,30
|
Morcov
|
1574
|
7794
|
69
|
53
|
7
|
0,46
|
290
|
35
|
18
|
41
|
2,10
|
0,98
|
4,80
|
0,20
|
Catină
|
250
|
1500
|
30
|
210
|
450
|
0,50
|
133
|
9
|
30
|
42
|
0,44
|
1,40
|
5,20
|
7,10
|
Spanac
|
781
|
4687
|
110
|
230
|
52
|
1,37
|
633
|
55
|
58
|
126
|
4,10
|
2,52
|
0,55
|
0,30
|
Măcris
|
833
|
5000
|
65
|
160
|
47
|
1,90
|
362
|
71
|
41
|
54
|
8,50
|
2,30
|
2,00
|
0,40
|
Varza albă
|
12
|
72
|
40
|
30
|
46
|
1,70
|
208
|
28
|
23
|
46
|
0,50
|
1,37
|
4,16
|
0,20
|
Mimi vreau sa te intreb ce sti de menta salbatica.Blocul in care locuiesc este chiar langa padure si am vazut foarte multa menta in jur.Eu am citit undeva pe internet ca nu se consuma, dar mi se pare ciudat.Daca e comestibila cum as putea sa o pastrez pentru la iarna? (ma gandeam sa o congelez) Astept pareri.
RăspundețiȘtergereEu nu am auzit pana acum ca ar trebui evitata, nemtii o mananca cu spor. Mai tii minte ce motive erau invocate? Iti spun sincer, ca nu am incercat niciodata sa congelez menta, deci nu stiu cum e congelata. Bunica si mama o uscau. Si Maria Treben si d-na Ibrian la fel, dar incearca sa congelezi, poate isi pastreaza mai bine aroma, sa-mi povestesti si mie neaparat!
RăspundețiȘtergereMultumesc Mimi,intre timp am gasit pe un site ceai de menta salbatica de vanzare. Acolo unde citisem eu ca nu se consuma nu spuneau motivele.
RăspundețiȘtergereO sa congelez si cred ca o sa si usuc ca am de unde.
link-ul corect este http://sanatateangi.blogspot.com/
RăspundețiȘtergereMultumesc, nu observasem ca am uitat un a!
RăspundețiȘtergere