joi, 22 iulie 2010

Macrisul mare

O alta planta deosebit de gustoasa (pentru mine, ocupa si ea unul din locurile fruntase in Top10), pe care probabil cei mai multi o cunosc deja, este macrisul. Se poate folosi si la salate si la smothies (mie imi plac si frunzele si tijele subtiri din partea superioara a plantei si semintele cand sunt inca necoapte), copiii o mananca cu mare placere. Denumirea latineasca este Rumex acetosa, frunzele macrisului contin mult fier, multe vitamine (vedeti si postarea despre plantele din flora spontana) si acid oxalic (deci inca o data  atentie, nu trebuie exagerat si consumata o cantitate foarte mare, fiind contraindicata pentru bolnavii de rinichi si de reumatism!) ceea ce ii confera un gust acrisor. Este o planta foarte putin pretentioasa, creste atat la umbra cat si pe terenuri expuse la soare, se poate recolta deja primavara timpuriu, vara are o scurta perioada de pauza (dupa ce se dezvolta semintele), dupa care se poate relua recoltarea pana toamna tarziu (pana cade zapada).
Wiesen-Sauerampfer (Rumex acetosa)
Foto-Wikipedia
Eu am gazonul plin de macris, am aruncat pur si simplu multe seminte si creste acum cu mare drag, spre marea noastra bucurie.

8 comentarii:

  1. c-am prin ce luna intra in vegetatie macrisul iepurelui?

    RăspundețiȘtergere
  2. tatal meu este bolnav de parkinson intr-o faza mai avansata,l-am internat mai bine decat este acum in spital,i-au marit doza de levedopa a inceput sa mearga atunci dar in schimb avea halucinatii,nu am incercat si cu suc de macris si ceai de coada soricelului ca nu am stuit.crede cineva ca ar mai ajuta pe tatal meu acest leac,ma doare sufleetul cand stiu ce om era cat a muncit si ce a putut sa faca boala asta din el.

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Maria,
    Si mie mi se rupe sufletul cand aud si citesc de atatia oameni bolnavi, cand vad toate anunturile umanitare pt. copiii bolnavi de leucemie sau cancer.
    La Parkinson este absolut necesar sa nu se mai consume nici un fel de E-uri (atentie marita la glutamatul de sodiu si la aspartam), sa se treaca la un regim vegetarian fara zahar, faina alba si grasimi rafinate, fara alcool, cafea sau tutun. Si ar fi bine daca ai putea sa-l duci pe tatal tau la unul din medicii naturisti care trateaza cu ajutorul alimentatiei
    http://hrana-vie.blogspot.com/2010/08/centrele-medicale-si-medicii-care.html
    Macrisul mare creste acum f.f. bine, e in plin sezon ca sa zic asa, iar la padure se gaseste si macrisul iepurelui. Toate plantele din flora spontana au un efect f. mare de dezintoxicare si de curatire a organismului, de aceea sunt recomandate in absolut toate bolile. Daca ar vrea sa faca o cura de primavara cu leurda, urzici, papadie, macris, ar fi foarte bine, iar pe langa toate acestea nu trebuie uitate rugaciunile si mersul la biserica.
    Multa sanatate si Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am si eu in gradina dar eu zic ca e stevie,sau doar seamana?

    RăspundețiȘtergere
  5. Seamana bine, dar daca gusti e acra tare, asa cum sunt de ex. corcodusele verzi!

    RăspundețiȘtergere
  6. ziua buna. mare mare rugaminte ! am mare nevoie de macris (toata planta, cu radacina cu tot) pt. un tratament naturist pt. cancer mamar. am vazut ca dvs. cunoasteti aceasta planta si o culegeti de prin paduri. va rog ajutati-ma. id-ul meu de mail este giuliamrd (yahoo). mii de multumiri si astept un semn pe mail. cele bune.

    RăspundețiȘtergere
  7. Unde locuiesti? Din pacate, imi este greu de trimis ceva din Germania, dar ar fi si pacat, macrisul creste altfel pe toate drumurile....

    RăspundețiȘtergere
  8. Denumire populara : Stevie , cand eram mic nu imi placea :))

    RăspundețiȘtergere