Nu ştiu cum vă merge vouă, dar eu am rămas cu câteva nostalgii culinare din vremurile "carnivore şi necrude". Printre ele şi icrele, care mie nu îmi picau bine de fapt absolut deloc, mi-a fost de nenumarate ori rău de la ele, dar în ciuda acestui fapt, nu am reuşit ani de zile să mă abţin şi să nu le mai mănânc. Ultimele icre adevarate le-am mâncat cam acum 8-9 ani, şi deşi şi atunci mi-a fost rău toata noaptea de la ele, gustul lor tot nu-mi ieşea complet din cap. Până acum două săptămâni însa, când am creat cu totul şi cu totul întâmplător această reţetă. Deci, dacă vreţi să mâncaţi cele mai bune icre pe care le-aţi gustat vreodată, incercaţi "Salata vegană de icre a la Mimi"! Pofta bună!
Ingrediente:
-o cană de linte incolţită;
-zeama de la o lamâie;
-alge Wakame (nu ştiu daca se gasesc în Romanaia, dar se pot înlocui cu orice alte alge marine - neaparat marine, altfel lipseşte gustul de peşte);
-o ceapă.
Si datorita Mariei mi-am dat seama ca am uitat sa mentionez un ingredient, care se mai poate adauga si care mai atenueaza gustul de linte, dand in acelasi timp si o textura mai pufoasa si anume 1-2 linguri de ulei presat la rece (eu incerc sa il evit, dar pentru un gust mai fin, este totusi mai bine sa se foloseasca si ulei). Multumesc mult Maria!
Se proceseaza ingredientele în robot, iar rezultatul arata aşa:
ce idee geniala!!!daca-mi spui unde gasesc algele si cum arata promit sa incerc! crezi ca merge reteta cu foi de alge pt sushi ?
RăspundețiȘtergereAlgele le cumpar de la Bio-Geschäft, cele mai bune sunt la www.Orkos.com (firma franceza de raw despre care ti-am mai povestit, cu cele mai bune fructe tropicale din Europa, livreaza si la Viena).
RăspundețiȘtergereTatal meu, un anti-vegetarin convins, a mancat (bineinteles ca nu i-am spus ce sunt de fapt) si nici nu s-a prins ca nu sunt icre adevarate!!!
Cu Nori nu am incercat niciodata, deoarece nu sunt raw, cel mai bune sunt, din ce am incercat eu, algele Wakame.
In Romania am gasit Wakame la Pukka Food - in Bucuresti.
RăspundețiȘtergereEste geniala reteta, o testez chiar acum :)
Multumesc
Draga Laura, te rog mult de tot sa-mi spui daca ti-a placut.
RăspundețiȘtergereAm mai uitat sa spun ca Wakamele pe care le cumpar in Germania sunt sarate, de aceea eu nu pun sare, acum nu stiu cum sunt cele care se gasesc in Romania, ar fi minunat daca ne-ai spune si lucrul asta! Multumesc mult!
si ale mele sunt sarate, spune-mi te rog le lasi la inmuiat ? sau le rasnesti? sub ce forma le-ai adaugat ca sa nu se simta ca sunt alge ?
RăspundețiȘtergereAle mele se sfarama usor intre degete, iar gustul marin e tot farmecul, asa capata exact gustul de icre.
RăspundețiȘtergeream incercat si sa stii ca mi-au placut. Nu stiu daca am pus prea multe alge. Erau nerasnite si uneori mai dadeai de cate o alga mai mare, o sa reincerc reteta cu alge pudra. Eu am incercat reteta cu linte neagra, data viitoare mi-am propus sa folosesc fasole mung ca este mai dulceaga. Dar sa stii ca se apropie f bine. O alta idee ar fi sa pun ceapa la sfarsit tocata, nu prin robot, caci ii schimba gustul.
RăspundețiȘtergereMultumesc Mimi pt.reteta
Cu placere, Laura! Si eu experimentez mult, pana acum nu am gasit nici o reteta pe care sa nu o fi adaptat eu la gusturile mele!!
RăspundețiȘtergereBuna. Sunt incantata de blogul tau, Dumnezeu sa te binecuvanteze si in continuare pentru a putea impartasi cu noi tot ceea ce ne ajuta pentru a avea o sanatate mai buna.
RăspundețiȘtergereAm facut ieri salata aceasta de icre si cand am terminat de amestecat toate mi se parea ca se simte prea tare gustul de linte, parca putin aspru. Nu am mancat-o ieri ci am lasat-o in frigider peste noapte si acum dimineata eram curioasa ce gust are.Pot sa iti spun ca m-a impresionat gustul si mirosul. Am mancat-o toata fara nimic. Este deosebita, imi pare rau ca nu am facut mai mult. Totusi as vrea sa te rog ceva: daca poti sa postezi o poza cu lintea germinata; poate eu nu am lasat-o suficient la germinat si poate de aceea am simtit eu un gust mai ciudat la inceput. Eu am germinat lintea 2 zile, firicelul alb era cam de 0.5 cm. Astept raspunsul tau.
Multumesc mult.
Maria
Draga Maria,
RăspundețiȘtergereMultumesc tare mult pentru aprecieri, asa ma bucur mereu cand cineva gaseste aici ceva care ii foloseste!
Poze cu lintea germinata nu am, dar voi face, e o idee buna.
E foarte corect cum ai facut tu, eu am facut aceste icre de cateva ori (din lipsa de timp) si dupa ce-am lasat lintea numai peste noapte la inmuiat.
Poate ar trebui sa pui mai multa ceapa sau mai multe alge sau mai multa zeama de lamaie, cred ca cel mai bine ar fi sa modifici cantitatile dupa gustul tau. Sau poti sa incerci aceeasi reteta cu semintele de floarea soarelui, ceapa, zeama de lamaie si alge, ies si mai albe si au un gust foarte bun (in caz ca-ti plac semintele de floarea soarelui - mai multe gasesti ai aici http://hrana-vie.blogspot.com/2010/10/reteta-fermecata.html). Si inca un ingredient pe care nu l-am mentionat (pt. simplul fapt ca eu il evit, dar bine ca mi-ai spus, il voi introduce, ai mare dreptate, ar mai atenua putin gustul de linte), dar care merge f. bine, ar fi niste ulei presat la rece.
Iti multumesc pentru amabilitatea ta de a-mi raspunde.Eu am pus putin ulei de masline presat la rece. Care e motivul pentru care tu eviti uleiul? Oricum ma gandesc ca daca consumam fructele si semintele oleaginoase in stare naturala, pe langa grasimi beneficiem de multe vitamine si minerale, in schimb uleiul e pura grasime. Daca ai timp sa imi raspunzi si nu ii prea mare deranj pentru tine, mi-ar placea sa stiu parerea ta.
RăspundețiȘtergereCat despre reteta fermecata, o am notata si vreau sa o incerc.
Maria
Draga Maria,
RăspundețiȘtergerePovestea cu uleiul e tare lunga, tot ce ai scris tu este absolut corect.
Uleiul nu mai este un produs integral, reprezinta numai o parte a unui produs natural (de ex. numai o parte a semintelor de floarea soarelui), este deja un produs concentrat, puternic procesat. Cat despre minciuna uleiurilor presate la rece.....ei, asta e o poveste si mai interesanta, o sa-l las (trebuie sa traduc) pe inginerul constructor de mori de ulei Kay Kühnel (www.bodenseeoel.de - singurul producator din Germania care ofera cu adevarat ulei presat la rece!!) sa v-o povesteasca!
Eu cunosc reteta de "ICRE FALSE"de pe timpul comunismului: Gris fiert amestecat cu maioneza(maioneza fara ou eventual),cu ceapa taiata marunt si putina paprica pentru culoare.Gustul de peste este foarte fin,textura si aspectul se apropie de icrele adevarate.Bineanteles ca reteta poate fi adaptata sau personalizata...
RăspundețiȘtergereBuna! Am facut si eu aceasta salata dar pentru ca in trecut am luat alge, si nu mi-au placut, nu am pus.In rest am adaptat reteta gusturilor mele si a iesit delicioasa. Am pus o cana de linte incoltita, si un pumn de seminte de floarea lasata la inmuiat, zeama de la aproape 2 lamai, sare, putin oregano, 2 fire de ceapa verde si putina ceapa uscata taiate marunt, cam 10 fire de patrunjel, 1 rosie, ulei de in(care i-a dat un pic guste de peste), ulei de masline. Deja e mult modificata dar a iesit foarte buna:) Multumesc pentru idee!
RăspundețiȘtergereNicoleta. Am uitat sa ma semnez:)
RăspundețiȘtergereDraga Nicoleta,
RăspundețiȘtergereCu placere, ideea cu uleiul de in e fantastica, ai dreptate si asa se poate aduce un gust de peste...
Felicitari pt. creativitate, daca faci poze, si bineinteles daca doresti acest lucru, bagam totul pe blog sa citeasca toti si reteta ta!!!
Cu drag,
mimi
vegan nu are nici o legatura cu icrele, cred ca se poate reviza acest post
RăspundețiȘtergereAh, cat de mult iubesc comentariile anonime...
RăspundețiȘtergereDraga Anonim,
Daca ai fi citit macar poastarea, ai fi vazut ca reteta nu are in comun cu icrele decat gustul, deci o voi numi de acum, ca sa inteleaga tot romanul, salata vegana de linte cu gust de icre? Multumit????
Numai bine si liniste in suflet!
Am sa refac aceasta reteta si voi oferi cu mare placere pozele! voi reveni...:) O zi superba tuturor! Nicoleta
RăspundețiȘtergereFoarte buna reteta! Am cumparat alge Kelp de la Targul de hrana vie, si in sfarsit, am reusit sa o prepar. Singura modificare, e ca am folosit seminte de floarea soarelui, hidratate in apa cateva ore. Incredibil de bun gustul, iar bebelina mea, a mancat cu mare placere si tot zicea : Bun, bun!..:)))
RăspundețiȘtergereTe imbratisez, draga mea!
Ce ma bucur!!! Multumesc mult si o mie de pupici, in special bebelinei!
RăspundețiȘtergereDraga Mimi, iti rasfoiesc blogul de cateva minute bune si sunt tare incantata de ce ai tu de impartasit cu noi. Idea icrelor fara icre e geniala, am sa o incerc cu dulse. La noi am vazut numai wakame verzi in pungi pe a caror etichete scrie continutul de E-uri :( Nu inteleg de ce ar pune cineva color red number # and color yellow number # si E 102 si tot felul de alte E-uri in niste alge care vin si asa conservate cu o gramada de sare ... poate doar sa le pastreze culoarea... Dar sa revenim la icrele noastre, cred ca voi folosi seminte de floarea soarelui in loc de linte si putina apa minerala Borsec (in amintirea mamei care le facea cu sifon, sa iasa mai pufoase). Cineva mai sus a mentionat si maioneza, cred ca voi adauga si o lingura de Veganaise (maioneza fara ou) - imi aduc aminte ca pe cand locuiam in State, un american a intrebat la botezul fetitei daca icrele pe care le-am servit erau facute cu / din maioneza :-) Pe atunci m-am jignit si am ras in sinea mea de "ignoranta" americana ... insa acum rad de bucurie ca voi avea ocazia sa pun in practica aceasta idee inovativa. Multumesc inca o data de inspiratie! <3
RăspundețiȘtergereAlina Adriana
Da, reteta de icre false este f buna. Se adauga, pe langa maioneza din ou si boia ardei dulce, pentru culoarea usor rozalie a icrelor si se mai adauga si putin piper negru. Foarte bune ! De cate ori le-am servit musafirilor, au fost foarte apreciate. Nimeni nu si-a dat seama ca sunt "false ". De regula, pentru un gust cat mai bun, ceapa trebuie adaugata la finalul prepararii produsului, TOCATA MARUNT CU CUTITUL. RASA SAU TOCATA IN BLENDER, AMARASTE PRODUSUL
RăspundețiȘtergereMimisor, am sa incerc si variantele tale, vreau doar sa-ti spun ca tocmai m-am intors din Bucuresti, unde am mancat la restaurantul Barca o varianta de icre vegane cu seminte de canepa si nuanta de roz o aveau de la un pic de suc de sfecla, mi-au parut f. gustoase, mai ales mancate cu painici raw din migdale, yummy-yummy :-)
RăspundețiȘtergereTe pup mult, la multi ani!
N-ar fi frumos sa ne vedem odata cu ~toatele~ la Bucuresti?
ȘtergereMimi, am incercat reteta si este foarte gustoasa! Nu mi-a venit sa cred ce bine se aseamana la gust! Am insa o intrebare: ce parere ai despre asocierea proteina de origine vegetala (in cazul de fata icrele) - paine neagra integrala (precizez ca locuiesc in Germania, unde se poate cumpara paine integrala de calitate, cred eu)?
RăspundețiȘtergereIti multumesc foarte mult pentru reteta si pentru timpul acordat!
Irina
Si in Germania trebuie atentie mare la ce cumperi, cel mai bine faci paine tu in casa din faina macinata de tine, daca vrei sa fii sigura. Combinatia nu cred sa fie prea proasta, aspectul acesta nu m/a interesat insa niciodata prea tare.
ȘtergereDespre paine si cat de integrala este painea din comert, chiar si in Germania (caci aici am aflat eu toate aceste secrete) mai multe amanunte aici- http://elena-nita-ibrian.blogspot.be/2013/08/painea-naturala.html si aici- http://elena-nita-ibrian.blogspot.be/2013/08/paine-si-turtite.html
Mimi, iti multumesc foarte mult pentru raspuns! O zi frumoasa iti doresc :)!
RăspundețiȘtergereIrina
Buna seara, tocmai am incercat reteta cu gandul ca eu si sotia sa avem ce gusta maine de dimineata, ca aperitiv. Partea proasta este ca am lichidat tot. A fost extraordinara salata. Eu sunt raw vegan 100% de 3 saptamani si am devorat acest blog pe langa multe altele. Iti doresc sarbatori fericita alaturi de cei dragi si un an nou minunat.
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, la fel iti doresc si eu toate cele bune si mult succes pt. experimentul tau raw vegan!
ȘtergereUh-uh! Ce pofta-mi faceti! Direct la bucatarie cu mine! :)
RăspundețiȘtergereMACU, BUNA :CITESC PT PRIMA DATA CATEVA RETETE DE LA DV PT CARE VA MULTUMESC SI VAD CU INTRISTARE CA DV NU PUTETI MANCA ICRE DE PESTE DACA DORITI CAUTATI CARTEA LUI ANDREAS MORITZ SCAPA DE PIETRE LA FICAT SI FIERE CITITIO SI DACA VRETI PUTETI SA FACETI SI CURA DE DETOXIFIERE A FICATULUI DE CATE ORI AVETI NEVOIE SI DUPA ACEEA SAMI SCRIETI. CU STIMA MACU.
RăspundețiȘtergereBuna ziua,
RăspundețiȘtergereAm încercat rețeta cu linte încoltită si fiartă si ulei de in in loc de alge. Lintea se poate mânca si cruda?
Soțului i-a placut foarte mult si el iubeste mâncarea tradițională deci a fost un succes.
Lintea incoltita e f. buna si gustoasa.
ȘtergereDeci reteta dvs. este cu linte incoltita cruda? Mi-e teama sa nu fac vreo prostie si sa ne pice greu la digestie.
ȘtergereMultumesc mult!
Da, lintea trebuie incoltia sau fiarta!
ȘtergereOare sunt bune si algele uscate pentru aceasta reteta? De acestea am gasit aici, unde ma aflu acum (Florida, SUA). Mulutumesc! Catalina
RăspundețiȘtergereDraga Catalina, da, sunt bune si cele uscate, si pot fi folosite si nehidratate.
ȘtergereO sa incerc icrele,foarte interesanta combinația,eu am mai făcut din amaranth,dar combinația asta nu .alge cam cât se pune...că gramaj.. mulțumesc,azi v am descoperit
RăspundețiȘtergereO reteta faina de icre este cu seminte de chia si ulei de in-Ligia Pop, super.
RăspundețiȘtergere