duminică, 25 iulie 2010

Salată vegană de icre

Nu ştiu cum vă merge vouă, dar eu am rămas cu câteva nostalgii culinare din vremurile "carnivore şi necrude". Printre ele şi icrele, care mie nu îmi picau bine de fapt absolut deloc, mi-a fost de nenumarate ori rău de la ele, dar în ciuda acestui fapt, nu am reuşit ani de zile  să mă abţin şi  să nu  le mai mănânc. Ultimele icre adevarate le-am mâncat cam acum 8-9 ani, şi deşi şi atunci mi-a fost rău toata noaptea de la ele, gustul  lor tot nu-mi ieşea complet din cap. Până  acum două săptămâni însa, când am creat cu totul şi cu totul  întâmplător această reţetă. Deci, dacă vreţi să mâncaţi cele mai bune icre pe care le-aţi gustat vreodată, incercaţi "Salata vegană de icre a la Mimi"! Pofta bună!
Ingrediente:
-o cană de linte incolţită;
-zeama de la o lamâie;
-alge Wakame (nu ştiu daca se gasesc în Romanaia, dar se pot înlocui cu orice alte alge marine - neaparat marine, altfel lipseşte gustul de peşte);
-o ceapă.
Si datorita Mariei mi-am dat seama ca am uitat sa mentionez un ingredient, care se  mai poate adauga si  care mai atenueaza gustul de linte, dand in acelasi timp si o textura mai pufoasa si anume 1-2 linguri de ulei presat la rece (eu incerc sa il evit, dar pentru un gust mai fin, este totusi mai bine sa se foloseasca si ulei). Multumesc mult Maria!
Se proceseaza ingredientele în robot, iar rezultatul arata aşa:

40 de comentarii:

  1. ce idee geniala!!!daca-mi spui unde gasesc algele si cum arata promit sa incerc! crezi ca merge reteta cu foi de alge pt sushi ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Algele le cumpar de la Bio-Geschäft, cele mai bune sunt la www.Orkos.com (firma franceza de raw despre care ti-am mai povestit, cu cele mai bune fructe tropicale din Europa, livreaza si la Viena).
    Tatal meu, un anti-vegetarin convins, a mancat (bineinteles ca nu i-am spus ce sunt de fapt) si nici nu s-a prins ca nu sunt icre adevarate!!!
    Cu Nori nu am incercat niciodata, deoarece nu sunt raw, cel mai bune sunt, din ce am incercat eu, algele Wakame.

    RăspundețiȘtergere
  3. In Romania am gasit Wakame la Pukka Food - in Bucuresti.

    Este geniala reteta, o testez chiar acum :)
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Laura, te rog mult de tot sa-mi spui daca ti-a placut.
    Am mai uitat sa spun ca Wakamele pe care le cumpar in Germania sunt sarate, de aceea eu nu pun sare, acum nu stiu cum sunt cele care se gasesc in Romania, ar fi minunat daca ne-ai spune si lucrul asta! Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  5. si ale mele sunt sarate, spune-mi te rog le lasi la inmuiat ? sau le rasnesti? sub ce forma le-ai adaugat ca sa nu se simta ca sunt alge ?

    RăspundețiȘtergere
  6. Ale mele se sfarama usor intre degete, iar gustul marin e tot farmecul, asa capata exact gustul de icre.

    RăspundețiȘtergere
  7. am incercat si sa stii ca mi-au placut. Nu stiu daca am pus prea multe alge. Erau nerasnite si uneori mai dadeai de cate o alga mai mare, o sa reincerc reteta cu alge pudra. Eu am incercat reteta cu linte neagra, data viitoare mi-am propus sa folosesc fasole mung ca este mai dulceaga. Dar sa stii ca se apropie f bine. O alta idee ar fi sa pun ceapa la sfarsit tocata, nu prin robot, caci ii schimba gustul.
    Multumesc Mimi pt.reteta

    RăspundețiȘtergere
  8. Cu placere, Laura! Si eu experimentez mult, pana acum nu am gasit nici o reteta pe care sa nu o fi adaptat eu la gusturile mele!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna. Sunt incantata de blogul tau, Dumnezeu sa te binecuvanteze si in continuare pentru a putea impartasi cu noi tot ceea ce ne ajuta pentru a avea o sanatate mai buna.
    Am facut ieri salata aceasta de icre si cand am terminat de amestecat toate mi se parea ca se simte prea tare gustul de linte, parca putin aspru. Nu am mancat-o ieri ci am lasat-o in frigider peste noapte si acum dimineata eram curioasa ce gust are.Pot sa iti spun ca m-a impresionat gustul si mirosul. Am mancat-o toata fara nimic. Este deosebita, imi pare rau ca nu am facut mai mult. Totusi as vrea sa te rog ceva: daca poti sa postezi o poza cu lintea germinata; poate eu nu am lasat-o suficient la germinat si poate de aceea am simtit eu un gust mai ciudat la inceput. Eu am germinat lintea 2 zile, firicelul alb era cam de 0.5 cm. Astept raspunsul tau.
    Multumesc mult.
    Maria

    RăspundețiȘtergere
  10. Draga Maria,
    Multumesc tare mult pentru aprecieri, asa ma bucur mereu cand cineva gaseste aici ceva care ii foloseste!
    Poze cu lintea germinata nu am, dar voi face, e o idee buna.
    E foarte corect cum ai facut tu, eu am facut aceste icre de cateva ori (din lipsa de timp) si dupa ce-am lasat lintea numai peste noapte la inmuiat.
    Poate ar trebui sa pui mai multa ceapa sau mai multe alge sau mai multa zeama de lamaie, cred ca cel mai bine ar fi sa modifici cantitatile dupa gustul tau. Sau poti sa incerci aceeasi reteta cu semintele de floarea soarelui, ceapa, zeama de lamaie si alge, ies si mai albe si au un gust foarte bun (in caz ca-ti plac semintele de floarea soarelui - mai multe gasesti ai aici http://hrana-vie.blogspot.com/2010/10/reteta-fermecata.html). Si inca un ingredient pe care nu l-am mentionat (pt. simplul fapt ca eu il evit, dar bine ca mi-ai spus, il voi introduce, ai mare dreptate, ar mai atenua putin gustul de linte), dar care merge f. bine, ar fi niste ulei presat la rece.

    RăspundețiȘtergere
  11. Iti multumesc pentru amabilitatea ta de a-mi raspunde.Eu am pus putin ulei de masline presat la rece. Care e motivul pentru care tu eviti uleiul? Oricum ma gandesc ca daca consumam fructele si semintele oleaginoase in stare naturala, pe langa grasimi beneficiem de multe vitamine si minerale, in schimb uleiul e pura grasime. Daca ai timp sa imi raspunzi si nu ii prea mare deranj pentru tine, mi-ar placea sa stiu parerea ta.
    Cat despre reteta fermecata, o am notata si vreau sa o incerc.
    Maria

    RăspundețiȘtergere
  12. Draga Maria,
    Povestea cu uleiul e tare lunga, tot ce ai scris tu este absolut corect.
    Uleiul nu mai este un produs integral, reprezinta numai o parte a unui produs natural (de ex. numai o parte a semintelor de floarea soarelui), este deja un produs concentrat, puternic procesat. Cat despre minciuna uleiurilor presate la rece.....ei, asta e o poveste si mai interesanta, o sa-l las (trebuie sa traduc) pe inginerul constructor de mori de ulei Kay Kühnel (www.bodenseeoel.de - singurul producator din Germania care ofera cu adevarat ulei presat la rece!!) sa v-o povesteasca!

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu cunosc reteta de "ICRE FALSE"de pe timpul comunismului: Gris fiert amestecat cu maioneza(maioneza fara ou eventual),cu ceapa taiata marunt si putina paprica pentru culoare.Gustul de peste este foarte fin,textura si aspectul se apropie de icrele adevarate.Bineanteles ca reteta poate fi adaptata sau personalizata...

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna! Am facut si eu aceasta salata dar pentru ca in trecut am luat alge, si nu mi-au placut, nu am pus.In rest am adaptat reteta gusturilor mele si a iesit delicioasa. Am pus o cana de linte incoltita, si un pumn de seminte de floarea lasata la inmuiat, zeama de la aproape 2 lamai, sare, putin oregano, 2 fire de ceapa verde si putina ceapa uscata taiate marunt, cam 10 fire de patrunjel, 1 rosie, ulei de in(care i-a dat un pic guste de peste), ulei de masline. Deja e mult modificata dar a iesit foarte buna:) Multumesc pentru idee!

    RăspundețiȘtergere
  15. Nicoleta. Am uitat sa ma semnez:)

    RăspundețiȘtergere
  16. Draga Nicoleta,
    Cu placere, ideea cu uleiul de in e fantastica, ai dreptate si asa se poate aduce un gust de peste...
    Felicitari pt. creativitate, daca faci poze, si bineinteles daca doresti acest lucru, bagam totul pe blog sa citeasca toti si reteta ta!!!
    Cu drag,
    mimi

    RăspundețiȘtergere
  17. vegan nu are nici o legatura cu icrele, cred ca se poate reviza acest post

    RăspundețiȘtergere
  18. Ah, cat de mult iubesc comentariile anonime...
    Draga Anonim,
    Daca ai fi citit macar poastarea, ai fi vazut ca reteta nu are in comun cu icrele decat gustul, deci o voi numi de acum, ca sa inteleaga tot romanul, salata vegana de linte cu gust de icre? Multumit????
    Numai bine si liniste in suflet!

    RăspundețiȘtergere
  19. Am sa refac aceasta reteta si voi oferi cu mare placere pozele! voi reveni...:) O zi superba tuturor! Nicoleta

    RăspundețiȘtergere
  20. Foarte buna reteta! Am cumparat alge Kelp de la Targul de hrana vie, si in sfarsit, am reusit sa o prepar. Singura modificare, e ca am folosit seminte de floarea soarelui, hidratate in apa cateva ore. Incredibil de bun gustul, iar bebelina mea, a mancat cu mare placere si tot zicea : Bun, bun!..:)))
    Te imbratisez, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  21. Ce ma bucur!!! Multumesc mult si o mie de pupici, in special bebelinei!

    RăspundețiȘtergere
  22. Draga Mimi, iti rasfoiesc blogul de cateva minute bune si sunt tare incantata de ce ai tu de impartasit cu noi. Idea icrelor fara icre e geniala, am sa o incerc cu dulse. La noi am vazut numai wakame verzi in pungi pe a caror etichete scrie continutul de E-uri :( Nu inteleg de ce ar pune cineva color red number # and color yellow number # si E 102 si tot felul de alte E-uri in niste alge care vin si asa conservate cu o gramada de sare ... poate doar sa le pastreze culoarea... Dar sa revenim la icrele noastre, cred ca voi folosi seminte de floarea soarelui in loc de linte si putina apa minerala Borsec (in amintirea mamei care le facea cu sifon, sa iasa mai pufoase). Cineva mai sus a mentionat si maioneza, cred ca voi adauga si o lingura de Veganaise (maioneza fara ou) - imi aduc aminte ca pe cand locuiam in State, un american a intrebat la botezul fetitei daca icrele pe care le-am servit erau facute cu / din maioneza :-) Pe atunci m-am jignit si am ras in sinea mea de "ignoranta" americana ... insa acum rad de bucurie ca voi avea ocazia sa pun in practica aceasta idee inovativa. Multumesc inca o data de inspiratie! <3
    Alina Adriana

    RăspundețiȘtergere
  23. Da, reteta de icre false este f buna. Se adauga, pe langa maioneza din ou si boia ardei dulce, pentru culoarea usor rozalie a icrelor si se mai adauga si putin piper negru. Foarte bune ! De cate ori le-am servit musafirilor, au fost foarte apreciate. Nimeni nu si-a dat seama ca sunt "false ". De regula, pentru un gust cat mai bun, ceapa trebuie adaugata la finalul prepararii produsului, TOCATA MARUNT CU CUTITUL. RASA SAU TOCATA IN BLENDER, AMARASTE PRODUSUL

    RăspundețiȘtergere
  24. Mimisor, am sa incerc si variantele tale, vreau doar sa-ti spun ca tocmai m-am intors din Bucuresti, unde am mancat la restaurantul Barca o varianta de icre vegane cu seminte de canepa si nuanta de roz o aveau de la un pic de suc de sfecla, mi-au parut f. gustoase, mai ales mancate cu painici raw din migdale, yummy-yummy :-)
    Te pup mult, la multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  25. Mimi, am incercat reteta si este foarte gustoasa! Nu mi-a venit sa cred ce bine se aseamana la gust! Am insa o intrebare: ce parere ai despre asocierea proteina de origine vegetala (in cazul de fata icrele) - paine neagra integrala (precizez ca locuiesc in Germania, unde se poate cumpara paine integrala de calitate, cred eu)?
    Iti multumesc foarte mult pentru reteta si pentru timpul acordat!
    Irina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si in Germania trebuie atentie mare la ce cumperi, cel mai bine faci paine tu in casa din faina macinata de tine, daca vrei sa fii sigura. Combinatia nu cred sa fie prea proasta, aspectul acesta nu m/a interesat insa niciodata prea tare.
      Despre paine si cat de integrala este painea din comert, chiar si in Germania (caci aici am aflat eu toate aceste secrete) mai multe amanunte aici- http://elena-nita-ibrian.blogspot.be/2013/08/painea-naturala.html si aici- http://elena-nita-ibrian.blogspot.be/2013/08/paine-si-turtite.html

      Ștergere
  26. Mimi, iti multumesc foarte mult pentru raspuns! O zi frumoasa iti doresc :)!
    Irina

    RăspundețiȘtergere
  27. Buna seara, tocmai am incercat reteta cu gandul ca eu si sotia sa avem ce gusta maine de dimineata, ca aperitiv. Partea proasta este ca am lichidat tot. A fost extraordinara salata. Eu sunt raw vegan 100% de 3 saptamani si am devorat acest blog pe langa multe altele. Iti doresc sarbatori fericita alaturi de cei dragi si un an nou minunat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, la fel iti doresc si eu toate cele bune si mult succes pt. experimentul tau raw vegan!

      Ștergere
  28. Uh-uh! Ce pofta-mi faceti! Direct la bucatarie cu mine! :)

    RăspundețiȘtergere
  29. MACU, BUNA :CITESC PT PRIMA DATA CATEVA RETETE DE LA DV PT CARE VA MULTUMESC SI VAD CU INTRISTARE CA DV NU PUTETI MANCA ICRE DE PESTE DACA DORITI CAUTATI CARTEA LUI ANDREAS MORITZ SCAPA DE PIETRE LA FICAT SI FIERE CITITIO SI DACA VRETI PUTETI SA FACETI SI CURA DE DETOXIFIERE A FICATULUI DE CATE ORI AVETI NEVOIE SI DUPA ACEEA SAMI SCRIETI. CU STIMA MACU.

    RăspundețiȘtergere
  30. Buna ziua,
    Am încercat rețeta cu linte încoltită si fiartă si ulei de in in loc de alge. Lintea se poate mânca si cruda?

    Soțului i-a placut foarte mult si el iubeste mâncarea tradițională deci a fost un succes.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lintea incoltita e f. buna si gustoasa.

      Ștergere
    2. Deci reteta dvs. este cu linte incoltita cruda? Mi-e teama sa nu fac vreo prostie si sa ne pice greu la digestie.

      Multumesc mult!

      Ștergere
    3. Da, lintea trebuie incoltia sau fiarta!

      Ștergere
  31. Oare sunt bune si algele uscate pentru aceasta reteta? De acestea am gasit aici, unde ma aflu acum (Florida, SUA). Mulutumesc! Catalina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Catalina, da, sunt bune si cele uscate, si pot fi folosite si nehidratate.

      Ștergere
  32. Claudia Râpeanu17 aprilie 2023 la 14:10

    O sa incerc icrele,foarte interesanta combinația,eu am mai făcut din amaranth,dar combinația asta nu .alge cam cât se pune...că gramaj.. mulțumesc,azi v am descoperit

    RăspundețiȘtergere
  33. O reteta faina de icre este cu seminte de chia si ulei de in-Ligia Pop, super.

    RăspundețiȘtergere