joi, 15 iulie 2010

Turtite de hrisca si seminte de in

Eu nu pot manca nici un fel de cereale cu gluten, de aceea am cautat alternative si am incercat foarte multe retete pana acum. Mie imi plac cel mai mult aceaste turtite (chifle), care se fac foarte usor si care  mie mi se par si tare gustoase.

Ingrediente:
-faina de hrisca incoltita (dar se poate face si cu faina din hrisca normala);
-seminte de in (daca se pun seminte de in galbene, ies chiflele putin aurii, arata  mai frumos!) macinate;
-apa, diferite seminte, sare sau alte condimente dupa gustul fiecaruia.
Se amesteca ingredientele, trebuie sa se obtina un aluat destul de tare, de aceea nu am scris la apa cantitatea exacta, eu lucrez mai "ochiometric", pun apa pana obtin consistenta dorita.

Cu mainile ude formez niste turtite pe care le dau prin diferite seminte (de floarea soarelui, de in, de susan, de mac, de dovleac, etc.), le pun pe un gratar la soare pe balcon. Din cand in cand le mai intorc, pana seara sunt gata "coapte". Cu o crema de avocado sau un pateu de linte sunt o minunatie!!!!

36 de comentarii:

  1. Vai Mimi ce bunatati ne oferi!!! mmm... salivez! Le fac si eu ca tocmai am primit faina de hrisca! Neaparat! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca-ti plac, cel putin optic, sper sa-ti placa si la gust!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce minunate idei! Cat de repede imi fac rost de faina de hrisca. Multumim mult de reteta!

    RăspundețiȘtergere
  4. folosesti inul intreg? sau rasnit? se zice ca ar trece intreg prin tractul digestiv, dar nu stiu cat este de adevarat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Inul il dau prin masina mea de facut fulgi, daca dai zoom, poti sa vezi. Si eu stiu ca inul trebuie inmuiat sau macinat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga Mimi,
    Am facut si eu ieri turtite de hrisca, au iesit foarte bune. Le-am uscat pe calorifer. Am mai incercat mai demult dar nu mi-au iesit, au ramas umede. Dar acum am facut cum ai spus tu am pus putina apa astfel incat aluatul sa fie tare. Am adaugat si oregano si au fost foarte gustoase.
    Astazi am facut si din faina de mei si din in macinat. Sunt curioasa cum sunt. Intrebare: se pot face si din faina de malai fina? Ai incercat?
    Multumesc,
    Cris

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga Cris,
    Nu am incercat cu malai niciodata, asa ca ar fi minunat daca mi-ai spune tu cum ti-au iesit! Multumesc mult si numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  8. Am revenit cu turtitele din faina de malai. Sunt bune dar cam sfaramicioase. Cele mai bune au iesit cele facute dupa reteta ta: hrisca(eu am pus faina), in macinat, condimente. Am facut si varianta dulce: in macinat, seminte de floarea soarelui, putina miere si doua curmale taiate marunt. Sunt delicioase. Vreau sa incerc si cu faina de secara.
    Multumesc pentru reteta!!!!
    Cris

    RăspundețiȘtergere
  9. Si eu iti multumesc mult Cris! Deci malaiul cade.... Cu faina de secara ies bune, au ceva mai mult gust de paine normala (asa e reteta de paine pustniceasca a parintelui Ghelasie cu diferite cereale http://www.scribd.com/doc/3589808/Medicina-Isihasta-pentru-cei-grav-bolnavi-1 - la pagina 15).
    Cu drag,
    mimi

    RăspundețiȘtergere
  10. Voi incerca si eu, sunt tare curioasa!

    RăspundețiȘtergere
  11. Aveti cumva idee cum se pot face turtitele fara moara de macinat? n am moara deoarece nu macin cafea...
    se pot oare bate semintele incoltite intr o piua de lemn?

    oarecum se facea painea eseniana traditionala?? intreb si eu plina de zel...

    RăspundețiȘtergere
  12. Si eu vreau sa fac painicile astea! Am o intrebare insa: faina de hrisca incoltita o pot face eu (am hrisca incoltita, o usuc si o macin?/ fara sa o usuc o sfaram?) am rasnita, am rabdare, doar ca nu stiu procedura :D

    multumesc de reteta!

    RăspundețiȘtergere
  13. Draga GH;
    Da, am facut si ca painea eseniana, am batut semintele incoltie, inca umede, in piulita de lemn pt. facut mujdei. Bineinteles ca iese totul mai grosier, dar este f. bun. Incearca neaparat!

    Draga Kinga,
    Ce ma bucur de "vizita", si eu iti multumesc! Tehnologia este exact cum ai intuit tu: incoltire, uscare daca folosesti o moara electrica, daca ai moara manuala poti trece direct la macinat, amestecat, framantat, aranjarea in forma dorita, uscat si gata!
    Va doresc la amandoua mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumesc frumos pt raspuns! Ma pun chiar azi pe treaba :) Ce bine..

    RăspundețiȘtergere
  15. Toc! Toc! Ma primiti si pe mine? :)
    Buna seara! Am ajuns la acest blog cautand fotografii ale macrisului iepurelui.
    Multumesc, Mimi, pentru tot ceea ce faci cu atata simplitate si pasiune, renuntand la cine stie cate alte activitati si la timpul "doar pentru tine"!
    Si eu fac painici azime cu fel de fel de semincioare pentru "coacerea" carora folosesc toate cele trei metode de voi amintite: soare, cuptor intredeschis, calorifer. Citind detaliul tau referitor la cat de bune sunt cu crema de avocado sau cu pate de linte, mi-a venit ideea de a va sugera sa incercati cu un sos/crema crud de frunze de morcov. Eu l-am facut chiar azi si l-am mancat cu painica azima de kamut. Este foarte, foarte simplu de preparat: se aleg frunzulitele de morcovi curatate de pe tulpinite si se macina (zdrobesc) in paharul de macinat verdeturi. Se adauga putin ulei si suc de lamaie sau otet de mere si un praf de sare in cazul in care inca mai aveti obiceiul de a folosi sarea in alimentatia voastra (in asemenea cazuri e indicat sa folositi sarea integrala oceanica sau pe cea integrala de salina -inclusiv cea de Himalaya- si nu prea multa). Dupa preferinte se pot adauga si cateva crengute tinere de telina sau patrunjel, sau cateva frunze de pastarnac. E delicioasa. Sotul meu dupa ce o intinde pe painici pune deasupra picaturele de...mujdei de usturoi (crema) obtinut prin aceeasi procedura. E distractiv si apetisant aspectul verde cu picatele albe, iar gustul este deosebit de bun. Nu mai spun de cat de sanatos este un asemenea menu!
    Un salut de lumina si armonie tuturor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intra, intra, bucurosi de oaspeti!!! Si multumim mult pt. darurile pe care ni le-a duci, noua tuturor. Un pesto (caci reteta ta imi aduce aminte de pesto) de frunze de morcov nu am incercat pana acum, dar promit ca voi incerca si eu, cat de curand, chiar din frunze de morcov salbatic!
      Multumesc si te mai astept cu drag!
      mimi

      Ștergere
  16. Toc! Toc! Ma primiti si pe mine? :)
    Buna seara! Am ajuns la acest blog cautand fotografii ale macrisului iepurelui.
    Multumesc, Mimi, pentru tot ceea ce faci cu atata simplitate si pasiune, renuntand la cine stie cate alte activitati si la timpul "doar pentru tine"!
    Si eu fac painici azime cu fel de fel de semincioare pentru "coacerea" carora folosesc toate cele trei metode de voi amintite: soare, cuptor intredeschis, calorifer. Citind detaliul tau referitor la cat de bune sunt cu crema de avocado sau cu pate de linte, mi-a venit ideea de a va sugera sa incercati cu un sos/crema crud de frunze de morcov. Eu l-am facut chiar azi si l-am mancat cu painica azima de kamut. Este foarte, foarte simplu de preparat: se aleg frunzulitele de morcovi curatate de pe tulpinite si se macina (zdrobesc) in paharul de macinat verdeturi. Se adauga putin ulei si suc de lamaie sau otet de mere si un praf de sare in cazul in care inca mai aveti obiceiul de a folosi sarea in alimentatia voastra (in asemenea cazuri e indicat sa folositi sarea integrala oceanica sau pe cea integrala de salina -inclusiv cea de Himalaya- si nu prea multa). Dupa preferinte se pot adauga si cateva crengute tinere de telina sau patrunjel, sau cateva frunze de pastarnac. E delicioasa. Sotul meu dupa ce o intinde pe painici pune deasupra picaturele de...mujdei de usturoi (crema) obtinut prin aceeasi procedura. E distractiv si apetisant aspectul verde cu picatele albe, iar gustul este deosebit de bun. Nu mai spun de cat de sanatos este un asemenea menu!
    Un salut de lumina si armonie tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  17. multumesc de reteta, am incercat-o ieri, uscat pe calorifer. o parte am adaugat oregano, ceapa,putina sare. o parte, am adaugat putin ulei, si cam multa sare. mie-mi plac mai ales cele cu ceapa.asa c-o sa tot fac!calorifere sa am:)
    am, da pe-alea doua de le-am pus n-ajung pisicile:)
    hacul e ca nu-i plac copilului! ceva idei,ce sa pun sa-l atraga?sa-i placa? ca vad ca foaia uscata de aluat de taitei o mananca asa, fara mofturi.

    daniela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiul meu mai mananca din crackers din seminte de in, susan,etc. fetita mea nici nu vrea sa puna gura... E greu si din pacate nu am nici eu o solutie. Daca au fost obisnuiti de mici e altceva, dar daca incepi cand sunt deja mai mari, e lupta in toata legea! Asa ca ce sa mai zic si eu: sa ne ajute Dumnezeu....

      Ștergere
  18. Buna Mimi,

    reteta ta pare delicioasa. Am si eu o intrebare - cam cat de groase sa fac turtitele? jumate de centimetru e prea gros? Le voi usca in deshidrator.
    Ai cumva si retete paine fara seminte de in? Eu as vrea ceva care sa semene cu painea obisnuita. M-am saturat de gustul de seminte de in ....
    Multumesc,
    Ella

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Ella,
      Iti spun sincer ca pana acum nu am gasit o reteta care sa aduca cu painea normala, iar fara seminte de in e destul de greu caci aluatul e atunci sfaramicios. Aici e o reteta mai deosebita cu ami putine seminte de in, din pacate in germana, dar poate o sa intelegi totusi: http://www.youtube.com/watch?v=d91RdYsQ4P4&list=UUprq74El1VghNfs9zZ0b3jw&index=10 (aici reteta scrisa http://www.sonjawatt.com/rohes-zwiebelbrot).
      Eu asa le fac de jumatate de cm si la mijloc raman putin moi (dar nu se tin mai mult de 2 zile).
      Multa sanatate,
      mimi

      Ștergere
    2. Buna Mimi,

      am uitat de reteta ta si intre timp am redescoperit-o :) Ieri am facut painicile - o parte faina de hrisca neincoltita si o parte seminte de in. Am adaugat sare, busuioc uscat si fulgi de ceapa uscata. A iesit super buna,destul de simpla dar delicioasa. O paine de genul asta imi doream dar nu-mi iesea niciodata prea grozava din cauza ca retele pe care le testam includeau o proportie mare de seminte de in. Eu ma saturasem de gustul de in ... Cu varianta asta 1-1 plus mirodenii, gustul de in e bine mascat.
      Am facut si o varianta dulce:o parte seminte de in, o parte seminte de susan, un mar ras, stafide, scortisoara, si putina miere. Este excelenta, doar ca a durat mai mult uscarea din cauza ca marul are multa apa.
      Multumesc pt reteta de baza, o sa mai testez si alte variante, elementul cheie - proportia de 1 (seminte in) la 1 (alte seminte).
      Umeaza sa fac si niste zacusca tot dupa reteta ta pt painicile astea, din care am mancat deja jumate :))
      Toate cele bune - Ella

      Ștergere
  19. sint incepatoare in prepararea acestor mincari ,dar cred ca se poate traii si asa.
    sint cu diabet si am inteles ca se vindeca cu hrana vie ,daca stiti ceva in legatura cu aceasta va rog sa ma ajutati
    incerc acomodarea,sper sa reusesc
    maria

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Maria,

      Ma bucur sa-ti pot da o veste buna: o dieta cu hrana vie este cel mai bun lucru pe care-l poti face pt. sanatatea ta. O dovada de necontestat este ac. film http://www.youtube.com/watch?v=GL_YOYSK5TU, despre experimentul facut de dr. Gabriel Cousens in SUA cu 6 bolnavi de diabet (a tratat cu succes un numar foarte mare de diabtici!).
      Multa sanatate si mult curaj!
      Doamne ajuta!
      Mimi
      PS Ar fi bine daca ai citi si o parte dintre ac. carti: http://hrana-vie.blogspot.be/p/carti-articole-si-filme-despre-hrana.html

      Ștergere
    2. http://www.formula-as.ro/2005/698/medicina-naturista-25/diavit-6616

      Ștergere
  20. Buna Mimi,
    Ma intereseaza de unde as putea sa cumpar hrisca. Toata pe care am gasit-o eu aici in Romania este importata din China si nu stiu daca sa am incredere in produse provenite de acolo. Cunosti vreo alta sursa? Iti multumesc si te urmaresc cu mare drag.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este intr-adevar o mare magarie sa gasesti in Romania numai hrisca din China (uite un articol pe tema asta: http://www.zdg.md/social/lanuri-de-hrisca-in-amintiri).... Aici la comentarii, cineva spune ca a luat de la piata de la producator: http://taradininimamea.wordpress.com/2012/03/21/pledoarie-pentru-hrisca/. Daca gasesti o sursa buna, spune-ne te rog mutl si noua, ca sa foloseasca la mai multi oameni!

      Ștergere
  21. Buna seara, in Republica Moldova se gaseste hrisca de o calitate foarte buna.

    RăspundețiȘtergere
  22. Ms de reteta draga Mimi!Este f usor de fauct si f buna. Azi a fost a 3a oara cand am facut turtitele. Am mai adaugat la unele si fulgi de drojdie si dau un gust bun.

    RăspundețiȘtergere
  23. Buna ziua,
    Cunoaste cineva o reteta pentru paine din faina de hrisca pentru robot de facut paine?
    De asemenea restaurante in Bucuresti care ofera preparate fara gluten?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna ziua, in Bucuresti gasiti la restaurantul Fibrio preparate fara gluten, www.fibrio.ro, e in zona Dorobanti.
    Pofta buna!

    RăspundețiȘtergere
  25. bună mimi!
    am o întrebare întrebătoare; D)))
    am rasnit hrisca verde și am turtițele la cuptor.dar e ok dacă nu am hidratat ?de obicei când o gătesc o înmoi, o spăl. ..,dar acu'!?!o pusei așa! hmmm....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Semintele, nucile si cerealele pot fi mult mai bine metabolizate daca sunt inmuiate. Dar in cazuri exceptionale, merg si "asa" (si mie mi se intampla sa uit sa le pun la inmuiat).

      Ștergere
    2. Am o intrebare: cat timp sunt bune turtitele? cate zile? Multumesc frumos.

      Ștergere
  26. Am o intrebare....am respectat reteta ...insa se sfarama.Ce sa fac sau mai bine zis ce nu fac de nu-mi ies. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt in general sfaramicioase, pune mai multe seminte de in sau de chia.

      Ștergere