marți, 24 martie 2015

Sanatatea dintilor

Am primit deja de foarte multe ori, aici pe blog si pe FB, mesajele disperate ale mai multor persoane care au trecut la o alimentatie vegana si care dintr-o data se trezesc ca fac carii si ca li se demineralizeaza dintii. Cei mai multi trag concluzia pripita: alimentatia vegana distruge dintii!! Veti gasi mai multe bloguri si site-uri unde se trage aceasta concluzie. Cine o face? Niste oameni, plini de intentii bune de fapt, dar carora le lipseste pur si simplu experinta necesara pentru a trage o concluzie cu adevarat obiectiva. Caci nu poti declara ca veganismul e daunator sanatatii, dupa ce tu ai manacat vegan mai putin de un an zile si ai consumat in principal faina alba, caju, fulgi de cereale,  vlastari si alte "minuni" de la super-market.  Asa o alimentatie nu are nimic in comun cu o alimentatie santoasa. 

Deschideti intodeauna bine ochii, aveti grija dupa cine va luati! Cata incredere se poate acorda spuselor unui om care se alatura repede-repede oricarui "curent", fara sa aiba nici cea mai mica experienta in domeniu??  Poate ca aceste persoane o fac din prea mult entuziasm, poate din lipsa de informare temeinica, poate doar din dorinta de a fi "in" sau de a deveni "cunoscut"... Astazi sunt raw vegan, maine din nou carnivori, oare ce vor fi insa poimaine?? Si cat de naivi trebuie sa fie miile de cititori care le urmeaza cu incredere sfaturile? Brigitte Rondholz ne-a invatat sa nu acordam niciodata increderea noastra si sa nu riscam in niciun caz sanatate copiilor nostri, luandu-ne dupa persoane care nu au o experienta de cel putin 10 ani intr-un anumit domeniu! Iar randurile tot mai groase ale celor care au dat "rateu" cu alimentatia raw vegana (intre timp si in Romania), nu fac decat sa confirma acest lucru (cand am pornit eu acest blog in 2010, erau cred ca peste 20 de bloguri raw vegan - au mai ramas intre timp cel mult 3 persoane care continua sa vorbeasca din convingere despre hrana vie, ceilalti au tras concluzia de mai sus, rapind astfel multor oameni sansa de a-si recapata sanatatea: caci hrana vie este un panaceu!). Sigur ca este mult mai usor sa arunci pisica in curtea vecinului, decat sa-ti recunosti propriile greseli, nu este nevoie de munca pentru a cauta raspunsul la intrebarile care inevitabil apar, nu trebuie sa-ti pui nici cenusa in cap si nici sa o iei de la inceput. Dupa parerea  mea, toti cei care au probleme cu un regim vegetarian sau vegan, ar trebui in primul rand sa-si puna intrebari personale si sa caute prin toate mijloacele raspunsurile la ele. Si nu sa concluzioneze, absolut fals, ca hrana vie "nu functioneza" (pe timp lung, in Romania, iarna, la copii, la femei care alapteaza etc.).

O alimentatie raw vegan, cu mancare super-procesata mecanic (mixata la turatii ametitoare, deshidratata ore in sir, indepartata in fel si chip de starea naturala) nu are cum sa mai asigure nutrientii necesari, si de aceea, nu poate fi practicata exclusiv, pe perioade lungi de timp, fara aparitia unor carente. Din aceasta cauza, persoanele care o practica, nu sunt in cele mai multe dintre cazuri raw vegan 100% sau daca sunt, o fac numai de scurt timp (1-2-3- ani) si sunt persoane tinere si sanatoase, la care greselile de alimentatie nu sunt niciodata direct vizibile!
 Daca vreti sa va faceti o idee cu adevarat buna despre ce inseamna o alimentatie cu adevarat sanatoasa, lasati blogurile frumos colorate si cititi neaparat cartile scrise de marii medici cu o experienta foarte bogata si indelungata in domeniu: dr. Kousmine, dr. Bircher-Benner, dr. Schnitzer, dr. Bruker, dr. Schatalova s.a.m.d.
Ideea centrala urmarita de toti acesti medici este una singura si ea a fost exprimata cel mai succint de marele om de stiinta german, profesorul Werner Kollath: "Lasati hrana sa fie cat mai naturala posibil!"

  Deci ce inseamna o alimentatie vegana practicata corect?
Daca se mananca in fiecare zi cartofi prajiti, se mananca vegan, insa un astfel de mod de alimentatie nu este nici pe departe unul sanatos. Cu alte cuvinte, renuntarea la carne, peste, lapte, branza, oua si miere nu duce automat la atingerea unei stari bune de sanatate. O alimentatie vegana care contine zahar, faina alba, grasimi rafinate, aditivi si produse alimentare procesate industrial (marfa supermarket!!) este aproape la fel de daunatoare sanatatii, ca si o alimentatie care contine carne, lapte, oua, etc. Domnul dr. Bruker avea obiceiul de a-i numi pe acesti vegetarieni "Pudding-Vegetarier" si nu a incetat o clipa, toata viata sa, sa traga semnalele de alarma privind pericolul pe care il reprezinta o astfel de alimentatie pentru sanatate.

O alimentatie vegana integrala (practicata corect) contine fructe si legume proaspete (si aici intra frunzele verzi, iar plantele din flora spontana sunt VITALE si indispensabile!) sau uscate (pe cat posibil biologice, netratate cu ingrasaminte chimice), seminte si cereale integrale (se prefera orezul, meiul si hrisca - care de fapt nu este o cereala...) si uleiuri extrase la rece si nerafinate. Ca indulcitori se folosesc cu masura cel mai bine fructele uscate sau mierea, nu se consuma nici sirop de agave, de artar etc., nici alti indulcitori supraprocesati, singura alternativa ar mai fi frunzele proaspete sau uscate de Stevia rebaudiana!
  Atenție in special la alimentația copiilor - multe carii ale dinților de lapte sunt provocate de consumul de băuturi dulci (cele mai bine le oferiți de la început băuturi neîndulcite, apa sau ceai de plante) din biberon, și ca urmare a faptului că mulți copii folosesc sticla cu biberon, ca pe o suzetă, ținând-o mult în gură, dinții având astfel mult prea mult timp contact cu lichidele îndulcite (copiii nu ar trebui lăsați să umble prin casă cu sticla cu biberon  ținută între dinți!). Nici fructele uscate nu trebuie oferite copiilor fără limite, căci și ele provoacă carii! La fel și mierea de albine. Dar mai ales, nu le pervetiți gustul copiilor cu tot felul de torturi raw, budinci și alte minunății, lăsați-le cel mai bine să rămână ceva special, doar pentru anumite ocazii și oferiți-le în schimb zilnic, fructe proaspete, organice, cât mai puțin tăiate, curățate, transformate etc.
Nu le distrugeti copiilor sanatatea cu tot felul de prajeli si de dulciuri indigeste, fiti intotdeauna constinenti ca nu le faceti copiilor astfel nicio favoare (nu am inteles niciodata de ce atatea mame considera ca fac un lucru bun, facand de exemplu clatite pentru micul dejun al copiilor?!?). Placerea gustului nu justifica in niciun fel riscurile pe care le aduce un aliment nesanatos! 

In caz ca ati ajuns deja la carii dupa ce ati mancat cu prea mult entuziasm dulciurile raw "atat de sanatoase", puteti lua urmatoarele masuri:
1. Atentie la pasta de dinti folosita, in general, pastele de dinti din comert, in sepcial cele pentru copii au zahar (da, ati citit corect: ZAHAR. Doar nu credeti ca marilor concerne le pasa de dintii copiilor nostri!!!). Folositi mai bine bicarbonat de sodiu, sare (fina, naturala, fara iod) sau ulei de nuca de cocos (ca atare sau in amestec cu o argila foarte fina)
2. Cresteti consumul de frunze verzi, mai ales acum in primavara cand se gasesc atatea bunatati: leurda, grausor, urzici samd. 
3. Stati cat mai mult afara, la aer curat si la soare, fara ochelari de soare (ochelarii de soare=cei mai mari dusmani ai vitaminei D). Faceti cel mai bine miscare in aer liber, uitati "sala" (nimic nu se compara cu miscarea in aer liber!!).
4. Algele ajuta la reminalizarea dintilor - multi raw food-isti care si-au distrus dintii cu torturile raw (mai bine zis tortúrile raw)  au obtinut rezultate foarte bune cu algele.
5.  Se scoate COMPLET zaharul din alimentatie. Domnul dr. Bruker avea o vorba: "Zucker ist Zucker". Adica zaharul ramane zahar, indiferent de numele frumos (Rapadura, Cristallino, Bla-Bla etc.) si de studiile stiintifice cu care incearca diferiti fabricanti  sa ne "dea cu praf" in ochi. Egal ca e vorba de zahar brun, sirop de agave, artar sau alte produse, in afara de frunze de stevia si miere cu f. multa precauti (adica foarte putin), NICIUN fel de zahar! Toate celelate variante de indulcitori, artificiali sau asa-zisi naturali, sunt FARA EXCEPTIE produse izolate, concentrate, puternic procesate (de cele mai multe ori la temperaturi foarte inalte), fabricate la scara industriala, de aceea nu sunt bune decat pentru buzunarul fabricantilor - pentru sanatatea voastra si a copiilor vostri sunt in orice caz daunatoare!  Fructele bine coapte au suficiente zaharuri, dar atentie, nici ele nu se consuma fara limite. Si cel mai bine fructele se mananca intotdeauna cu frunze verzi!
6. Nu se consuma bauturi indulcite, se bea numai apa sau ceai neindulcit. Atentie si la sucurile de fructe,  trebuie diluate jumi-juma cu apa si baute numai rar! Nu li se da copiilor sa bea din sticla cu biberon!
7. Nu se spala dintii direct dupa o masa de fructe. Intre spalatul pe dinti si consumul de fructe trebuie sa se lase cel putin o jumatate de ora.
8. Fructele uscate se consuma numai ocazional - dulciurile raw NU sunt sanatoase, asa cum se explica pe blogurile bucatarilor raw! Si toturile raw se consuma numai rar, la ocazii deosebite!
9. Nu se consuma faina alba si produse din faina alba.
10. Se consuma cat mai des (daca dantura o mai permite) legume si fructe mai dure, in bucata intreaga, care trebuie mestecate incet si bine (de exemplu, in fiecare zi un morcov, o bucata de patrunjel, marul nu se taie, ci se mananca intreg samd). Caci dintii au si ei rolul lor, pe care trebuie sa-l si exercite!
12. Fructele trebuie sa fie coapte bine, in copac!! Fructele necoapte, asa cum se gasesc ele la super-market, sunt daunatoare pentru sanatate! De aceea, mai bine cumparati de la piata de la tarani, caci acestia nu culeg fructele verzi pentru a le depozita saptamani in sir si pentru a le transporta mii de kilometri in jurul lumii. Dar cel mai bine, va cautati o bucatatica de pamant si va plantati singuri pomi fructiferi si cultivati legume.
13. Bacteriile care "provoaca" cariile (intr-un mediu sanatos, bacteriile acestea sunt inofensive, nu se dezvolta atat de mult incat sa devina un pericol pentru dintii nostri - DAR, cine mananca zahar si celelalte produse ale civilizatiei, va trebui sa acorde o grija speciala igienei bucale) se gasesc intre dinti, nu pe dinti, de aceea, ata de dinti sau periutele interdentale sunt cele mai bune pentru curatarea dintilor (intrebati un stomatolg care are idee de stomatologia holistica).
14. Se consuma zilnic argila.
15. Mai exista si periuta de dinti Miswak - in traditia multor popoare, s-a pastrat obiceiul de curatire a dintilor prin prin mestecarea unor crengute sau radacini (de exemplu, in traditia popoarelor arabe, se spala pe dinti cu periuta de dinti naturala Miswak, - se gaseste in orice magazin oriental!).
16. Atentie mare si la amalgam: cine a avut plombe cu amalgam sau le mai are, trebuie sa gaseasca repede un stomatolog bun.
17. Folositi o periuta moale si spalati-va dintii cu iubire: fara presiune, incet si cu grija. Cel mai important: NU FOLOSITI PERIUTA DE DINTI ELECTRICA. Nu am acum timp, dar am sa revin cu povestea dr. Peterson, unul dintre zecile de medici stomatologi prin mainile carora am trecut eu. Si unul dintre putinii care chiar m-a ajutat.......

 Si uitam sa spun povestea Marianei, prietena mea din copilarie. Mariana era fata de tarani, parintii ei aveam 9 copii si erau tare saraci. Desigur ca Anica, mama Marianei nu auzise nici de raw vegan, nici de vegetarism, nici de niciunele. Dar si-a hranit copii cum stia ea de la mama ei: tineau toate posturile cu sfintenie, absolut TOT ce mancau era produs in gospodaria lor,  ei nu cumparau nimic, animalele erau parte din familie, erau tratate cu respect si erau taiate rar, numai la zile mari. Nu aveau vaca, lapte aveau rara, cand lucrau la alti oameni mai avuti sau faceau schimb cu cineva care avea vaca si nu avea ce aveau ei de oferit din gradina lor. Mariana nu era vaccinata, nu fusese niciodata la medic (ca era sanatoasa tun), nu luase niciodata medicamente (nu aveau in casa nici macar aspirina), nu poseda o periuta de dinti, iar de pasta de dinti nu auzise niciodata. Umbla toata vara in picioarele goale si statea aproape toata ziua afara. Zahar nu exista la ei in casa, decat foarte, foarte rar - era prea scump.... Si asa cum isi aminteste mama si astazi, avea Mariana asa niste dinti frumosi si un par asa de lung si asa de stralucitor si o piele ca de piersica! Si era un copil asa de linistit si de armonios si de multumit! Ca sa nu mai spun, ca de la ea am invatat cum se mananca corect morcovii: morcovii scosi proaspat din pamant,erau scuturati putin si dupa ce indepartam ceva din pamantul de pe ei cu mana...hop in gura cu ei (si uite asa se mai poate economisi si suma necesara achizitonarii argilei, pentru ca tot s-au plans multi ca este asa de scumpa!). Tot de la Mariana am invatat multe dintre plantele salbatice: ea mi-a aratat cum se mananca macrisul, funzele de tei, codita soricelului si cate si mai cate. Culmea, exact la antipod ma gaseam eu: eram nervoasa, plangacioasa, aveam permanent carii sau abcese, si daca un copil din clasa facea o boala molipsitoare, se putea pune pariu ca eu voi fi printre urmatorii trei copii care se imbolnavesc. Si eu doar o duceam "bine" in comparatie cu Mariana:  aveam dulciuri la discretie, amalgam de la 4 ani, mancam numai paine alba, beam lapte si mancam branza, oua si carne foarte des, eram vaccinata si client bun al pediatrului, luam medicamente cu pumnul, la orice stranut venea reteta de antibiotic.....

Mai adaug si ce a scris Cristela Georgescu pe FB, la raspunsul meu pentru mama unui copilas caruia i s-au demineralizat dintii: "Draga Mimi, buna idee, scrie despre dinti, ca am obosit sa tot explic ca (,) cauza nu trebuie cautata sau izolata la tipul de dieta. Ca dentina sa se macine si dintii sa se demineralizeze e la mintea cocosului ca trebuie sa existe o conditie acida a organismului. Cauzele afectiiunilor noastre sunt multifactoriale, niciodata una singura. Pana nu o sa intelegem cum functioneaza organismul nostru in integralitatea sa, inclusiv sfaturile naturiste vor avea acelasi folos si finalitate ca cele alopate: vor adresa simptomul si nu cauza. Cu drag, tuturor."

Iar doamna Anamaria Sanduta a adaugat:  "Subscriu la cele scrise de tine SI sunt medic stomatolog.O alimentatie bazata PE cat Mai multe elemente neprocesate termic sau mecanic, igiena orala corecta cu produse cat mai naturale,nesintetice alaturi de un comportament sanogen de gândire si simtire sunt ingrediente suficiente (asa sumar spus) pentru o sănătate exemplara a dintilor si tesutului parodontal de sustinere a lor."
Daca vrem, eu zic ca se se poate. Repet vorba germana care-mi place mie tare-tare: "Unde este vointa, este si o cale". Ganditi profund, deschideti bine ochii,  faceti urechile palnie, asculati-va inima, judecati la rece si trageti concluziile. Caci nimeni nu trebuie sa creada nimic. Fiecare poate sa demonstreze adevarul singur.......
In loc de incheiere: am promis pe FB ca fotografiez merele de la mine din gradina, pastrate peste iarna. Vineri, 13 martie 2015, am ales iar merele stricate si le-am fotografiat pe cele ramase. Sunt usor incretite, batranetea merelor vine tare repede - dar sunt in continuare foarte bune la gust. Si sunt desigur si cele mai sanatoase: caci numai asa stiu sigur ca nu au fost tratate in vreun fel...... Repet esentialul: am numai doi meri in gradina si nu am conditii bune de depozitare. Ce ziceti, se poate ori ba?!?






38 de comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Feli, iti multumesc si eu, sa stii ca m-am gandit astazi tare mult la tine. Caci m-ai facut sa vad, ca iar m-am abatut ceva vom mittleren Weg.......

      Ștergere
    2. argila se bea sau doar se clateste gura?

      Ștergere
    3. Poti si una si alta. Argila este f. buna si de baut in mod regulat, are multe minerale esentiale pt. sanatate!

      Ștergere
  2. Mimi esti o incantare! Multumesc de informatiile pretioase, caut sa invat din toate.
    Primavara cutreier dealurile spre a gasi plantele salbatice din cartea ta.
    Vara aceasta vei organiza tabara la Viscri?
    In copilarie mancam morcovi din livada bunicilor, doar stersi de pamant si erau cei mai dulci morcovi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc mult! Da, vin la Viscri, acum lucram la program. Ma gandesc adesea, ca daca am fi avut in copilaria noastra TV, jocuri electronice, Internet, IPhone samd nu as mai fi invatat nimic-nimicut de la Mariana.

      Ștergere
  3. Intrebare: totusi, pH-ul gurii este dat predominant de alimentatie. Hrana vie este in mare ei parte acida, pe cand hrana gatita este in general neutra. Nu credeti ca are legatura cu aparitia cariilor? Persoanele care mananca standard, nu au carii, dar dupa ce trec pe regim raw vegan dezvolta carii - nu se poate trage concluzia ca e din cauza alimentatiei raw vegan? Dv spuneti ca e vorba de produse rafinate cum e faina si zaharul, dar persoanele respective cel mai probabil mananca zahar si inainte, si dupa ce trec la raw vegan.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Realitatea este mult, mult mai complexa. Un exemplu clar: lamaia, nu are reactie acida in gura!! Exista o multime der studii care demosntreaza aceste lucruri.

      Ștergere
  4. Draga Mimi, m-a impresionat postarea ta, am ajuns aici de pe FB (Cristela Georgescu). Tocmai doream sa cumpar o periuta electrica (la recomandarea stomatologului - mai ales pt copii). Astept cu nerabdare sa scrii articolul despre aceste periute. Multumesc pentru toate informatiile!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, am scris: http://hrana-vie.blogspot.be/2015/03/povesti-cu-stomatologi-progresisti.html

      Ștergere
  5. Doamne, Mimi, nu imi vine sa cred ca mi-ai raspuns prin acest articol la o problema care ma framanta in ultimul timp, si anume dintii. Multumesc din suflet. Multumesc ca existi si ca imparti cu noi experientele si cunostintele tale. Irina T.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare placere. Ma bucur ca a folosit, asta a fost intentia.....

      Ștergere
  6. Catalinas Bachigeanu
    Minunat articolul!💓💓💓
    te rog zi-mi despre periuța electrică! Despre care credeam că e.....magnifică!
    Toate cele bune !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Experienta mea cu periuta electrica:
      http://hrana-vie.blogspot.be/2015/03/povesti-cu-stomatologi-progresisti.html

      Ștergere
  7. Mimi, ma bucur tare mult de ideea organizarii taberei din Viscri. Sper din toata inima sa ajung si eu. Multumesc pentru starea de bine pe care mi-o provoaca postarile tale, o simt ca pe-o linistire a sufletului. Asta e semnul ca sunt pe drumul cel adevarat si bun.

    Simona Dobrescu

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Simona, m-as bucura sa ne intalnim.

    RăspundețiȘtergere
  9. Draga Mimi,ti-am citit tot blogul,am o marea admiratie pentru tine!Iti multumesc pentru toate gandurile bune impartite cu atata blandete si vreu si eu sa iti dau un sfat in legatura cu pastrarea merelor peste iarna.
    Se recomanda sa fie tinute langa cartofi,deoarece se protejeaza reciproc impotriva invechirii rapide,
    Nu e incercat de mine,dar poate ajuta.
    Cu drag,Tunde!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult. In Germania, se recomanda mereu sa se tina cartofii in alta camera, sa nu fie niciodata impreuna cu celelalte alimente. Eu asa am facut pana acum, dar sa stii ca am sa fac si experimentul mere/morcovi cu cartofi sa vedem ce iese.

      Ștergere
  10. Mimi,

    super articolul!!Iti multumesc pentru aceste informatii foarte pretioase!!Exact ce aveam nevoie.Fetita mea are 1 an si 5 luni si are niste pete galbene pe dintisorii din fata de sus 4 dintisori.O alaptez si are o alimentatie fara carne si lactate.Daca ma poti ajuta cu un sfat, ce sa fac mi-ar fi de mare ajutor.Multumesc inca o data !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu mananca nici dulciuri, nici faina alba, atunci as lucra pe partea mai multe frunze verzi si alge. Multi copiii au facut pete albe dupa ce au luat preparatele cu Fluor atat de recomandate de o parte din medici. De asemenea, daca tu ai avut amalgam, atunci ar fi posibil sa fie si din ac. cauza. Este in orice caz bine sa cauti un heomeopat bun si sa faci si pe partea asta ceva.
      Multa sanatate!

      Ștergere
    2. Multumesc Mimi mult de tot!!Ana nu papa dulciuri.Am fost la stomatolog si a spus ca petele sunt ca niste "carii de biberon" si ca se vor demineraliza.Ce alge pot sa-i dau?

      Ștergere
    3. Mimi la amalgam te referi in trecut in perioada sarcinii?Argila pot sa-i dau si ei si de care?Multumesc mult ca ai atata grija de noi!!Domnul sa te binecuvanteze

      Ștergere
    4. Scoate atunci in primul rand biberonul! Eu sunt total impotriva biberonului, cand copiii sunt suficien de mari ca sa bea si alte lichide, cel mai bine sa li se dea sa bea din cana. Si niciodata lichide indulcite!
      Algele Wakame au un gust f. placut, poti sa le macini in mixer si sa pui praful de alge in loc de sare in orice mancare. Au un usor gust de peste, dar copiii sunt f. felxibili, mai greu e cu adultii.
      Argila se da si la copii, cea albastra romaneasca mi s-a parut mie tare faina.
      Da, daca mama a avut amalgam (chiar daca l-a scos inainte de sarcina), tot se va regasi si in organismul copiilor.
      Numai bine si multa santate!
      mimi

      Ștergere
    5. Multumesc mult Mimi!!Ana e alaptata la san.Nu a baut niciodata din biberon.Mi s-a zis ca alaptatul noaptea provoaca "carii de biberon".Asa ceva nu pot sa cred!Am fost la doi pedodenti.Mi-au dat un lac protector pe baza de fluor cu care sa o dau pe dintisori pentru a nu inainta caria.Dar ne-am decis sa nu o dam.Au spus ca nu intra in organism:(.O sa incercam sa-i dam sucuri verzi ,sa o spalam cat mai des cu ulei de cocos .Ii voi da si argila.Sper sa nu mai inainteze.Numai bine iti doresc si multumesc inca o data!!

      Ștergere
    6. Alaptatul noaptea este problema. Laptele matern are o proportie mare de glucide care ramanand in contact mult timp (pe tot parcursul noptii) cu suprafata dintilor o demineralizeaza. Propriu-zis alaptatul nu e rau, dar uneori copilul adoarme cu sanul in gurita si ramane o cantitate de lapte neinghitit care stagneaza multa vreme acolo si face pagube. Ideal ar fi sa incerci sa ii scoti sanul din gurita dupa ce a terminat de mancat pentru ca nu ii vei putea sterge dintii pe parcursul noptii si atunci cel mai bine este sa nu ramana acel lapte neinghitit acolo. Sper ca am fost inteligibila. Am avut o pacienta care la 1 an si jumatate avea dintii frontali superiori cariati incat se distrusese coroana in totalitate, nervul era mort si facea si abcese. Copil de 1 an jumate! Tot alaptat la san. Asa ca, crezi nu crezi, laptele matern e f bun nu contesta nimeni, dar in contact prelungit cu dintii se comporta la fel ca orice glucid: demineralizeaza!

      Ștergere
  11. Buna! Ce parere ai despre germeni si vlastari? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pt. mine, germenii si vlastarii reprezinta numai o solutie de compromis (mai ales iarna). Eu sunt de parere ca plantele din flora spontana si toate plantele din propria gradina, incalzite de soare, spalate de ploaie, mangaiate de vant si "muncite" de toate micile vietati din natura, sunt de o mie de ori mai valoroase ca germenii si vlastarii, crescuti in casa, in conditii total nenaturale!

      Ștergere
  12. din ce-am citit mai sus, avand in vedere ca am amalgam (nu stiu de ce atunci cand intreb vreun dentist, si aici in belgia si in rom, mi se spune ca n-are rost sa scot plombele ca-s bine integrate acolo la dinte si ca nu-s probleme!le-o fi frica sau n-au chef sau nu stiu, tre sa zic ca asta vreau)urme ale acestuia se gasesc in organismul copilului.ar trebui gasit un homeopat bun care sa dea tratament copilului pentru inlaturarea acestora?la nivel alimentar as putea face ceva?
    Daniela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este f. controversat faptul daca Mercurul poate fi total eliminat sau nu, oricum homopatic se pot face multe. Sunt si laboratoare care fac analize speciale in ac. sens. In Germania, medicii sunt mult mai stricti, in momentul de fata gasesti mai rar un stomatolog care sa mailucreze cu amalgam. Procesul de inlaturare al plombelor de amalgam e f. complicat, trebuie o izolatie speciala a plombei si de aceea, cei mai multi evita sa le scoata, pt. ca nu au tehnica necesara, dar si pt. ca e vorba si despre sanatatea stomatologilor, sunt expusi ei insisi si multi nu vor de aceea sa-si asume riscul (si eu as a avea probleme sa fac asa ceva, ii inteleg perfect).
      Oricum, intre lumea medicala din Belgia si cea din Germania sunt GALAXII intregi!! Probabil ca mai degraba gasesti stomatologi mai buni in RO decat in Belgia!

      Ștergere
  13. ma faci sa rad cu galaxii intregi.sunt de-aceeasi parere, si n-am nici o intentie de-a jigni dr-ii de-aici, dar sa stii ca de multe ori chiar imi spuneam ca in Ro sunt dr mult mai buni decat aici in Belgia.Trebuie cautati da oricum gasesti, si destui, si orientati spre tratamente naturiste, si stomatologi mai buni, si, si.Banuiesc ca-n Germania si mai si, am avut colegi care au mers sau mergeua special acolo la dentisti!erau fff multumiti.
    daniela

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna Mimi,

    ai mentionat mai sus faptul ca ti-a placut argila albastra romaneasca si te-as ruga sa-mi spui daca te referi la argila albastra de raciu sau alt produs. As vrea si eu sa comand si nu stiu exact de la cine sa iau.
    Iti multumesc mult pentru timpul acordat!
    Cu drag,
    Irina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu sa-ti spun daca era de Raciu sau nu, o cumparasem de la magazinul Dr. Chirila.

      Ștergere
  15. Draga Mihaela, iti multumesc pentru articol! Baietelul meu in varsta de 1an are incisivii de sus (3 dintre ei, msi exact), demineralizati. Am inteles din comentariile de mai sus ca argila si consumul de alga wakame ar putea sa ajute.Am discutat cu pediatrul nostru (homeopat), care a zis ca fara sa aduc copilul la o consultatie nu-i prescrie tratament. Exista cobtraindicatii in folosirea argilei la varsta de 1an(daca administram cantitatea recomandata)? Sau pentru consumul de alge? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Alexandra,

      Si homeopatic se poate face f. mult, asa ca nu ezita sa te duci cu baietelul tau la pediatrul homeopat (de ex. poate fi aparuta ac. demineralizarea pt. ca ai avut tu cu ani in urma plombe cu amalgam!).
      Argila poate fi consumata fara grija de un copil de peste un an, copiii de ex. mananca instictiv pamant/nisip (ac. lucru il vedem zilnic la orice loc de joaca, din orice loc din lume), natura STIE cel mai bine ce ne trebuie!! Iar consumul de alge este in Japonia la ordinea zilei, copiii consuma de la bun inceput alge - iar gresit nu poate fi ac. lucru, la urma urmei japonezii detin recordul la longevitate (bineinteles ca aici trebuie atentie la cantitatea folosita).
      Urmareste cu atentie reactiile corpului copilasului, caci acesta este raspunsul cel mai bun la intrebarile tale. Ai incredere si lucreaza te rog pe plan mental/sufletesc la temerile tale/ranile din trecut, caci aici este dupa parerea mea punctul slab!
      Numai bine si mutla sanatate,
      Mihaela
      PS Cunosc personal copii care au avut dintii de lapte total distrusi, si care dupa ce li s-au schimbat dintii, nu au mai avut probleme.

      Ștergere
  16. Iti multumesc din suflet pentru raspuns!Prima plomba am avut-o acum mai bine de 15 ani, si nu stiu sigur daca a fost cu amalgam sau nu. Sunt si eu convinsa ca radacina problemei nu sta in alimentatie(e alaptat, hranit cu legume si fructe, nici vorba de dulciuri sau bauturi acidulate), ci intr-o dezordine mentala/psihologica. Sau cu stilul meu de alimentatie de dinainte de a fi mama. Dar sunt hotarata sa merg pe drumul cel bun si am nadejde ne va fi bine.

    RăspundețiȘtergere
  17. Iti multumesc din suflet pt raspuns! Prima plomba am avut-o acum mai bine de 15 ani, si nu stiu daca a fost cu amalgam sau nu. Sunt convinsa ca radacina problemei e amalgamul...sufletesc/mental, sau poate stilul meu de alimentatie de dinainte de a fi mama. Dar sunt hotarata sa merg pe drumul cel bun si am nadejde ca ne va fi bine.

    RăspundețiȘtergere
  18. Si eu folosesc argila, chiar am observat efectele benefice. Nu doar pentur o dantura sanatoasa.

    RăspundețiȘtergere
  19. Bună seara,
    Sunt in situata de a-mi "îmbraca" 2 măsele. Dentistul mi-a propus zirconiu. Ce parere aveți despre acest metal folosit in acest scop? Dar despre tratamentele pe canal când se scoate nervul?
    Va mulțumesc

    RăspundețiȘtergere