vineri, 21 ianuarie 2011

ORKOS - alimente adevărate pentru sănătatea voastră - de acum şi în România

Orkos este o firmă franceză de livrare la domiciliu, până acum livrau în Germania, UK, Franţa, Elveţia şi Austria, mai nou (ei uite, că am acum deja două motive să mă bucur de intrarea în UE!) livrează şi în România (şi noroc cu verişoara mea că a descoperit ea acest lucru!). Sortimentul de bază cuprinde fructe şi legume, proaspete şi uscate, seminţe, alge, cereale, miere, măsline, produse cosmetice naturale  şi ustensile pentru raw food. Orkos rămâne însă în principal,  cel mai mare specialist din Europa în fructe tropicale, calitatea pe care o oferă acesta firmă nu o veţi mai întâlni decât cel mult în ţările calde, acolo unde sunt fructele tropicale la ele acasă. Secretul este foarte simplu: fructele culese COAPTE, sunt transportate cu avionul, între banana din copac şi banana  de pe masa voastră nu sunt decât câteva zile, spre deosebire de marfa din super-market, unde bananele culese verzi sunt transportate săptămâni de zile cu vaporul în jurul lumii. Bineînţeles că bilanţul ecologic are ceva de suferit, dar având în vedere că Orkos cumpără numai de la mici producători bio, cărora li se asigură astfel existenţa şi sunt încurajaţi aşa, direct de cumpărători, să facă mai deaprte agricultura biologică, pe care au învăţat-o din moşi strămoşi, consider că balanţa se menţine totuşi într-un echilibru cât de cât acceptabil. Un alt motiv de a mânca totuşi şi fructe tropicale, măcar ocazional, este puritatea soiurilor. Fructele tropicale (în afară de cele obişnuite, cum ar fi bananele, ananas, portocale,etc.) se găsesc încă mult mai mult în starea lor naturală, locuitorii din ţările respective nu s-au procupat încă foarte tare să facă tot felul de încrucişări şi să creeze soiuri noi, cum este de exemplu cazul merelor (de aceea merele  pădureţe sunt cele mai sănătoase!), perelor, grâului, etc. în Europa şi America. Şi dacă ne mai gândim şi la faptul că leagănul omenirii este undeva în zona Ecuatorului, vom înţelege şi mai bine de ce ne şi plac aşa de mult aceste fructe....
Pe pagina firmei ORKOS găsiţi însă, în mai multe limbi, toate aceste informaţii, aşa că vă lasă să citiţi şi să judecaţi în linişte. Vreau numai să vă spun că nu primesc nimic pentru această "reclamă", fac totul din convingere, pe mine m-au convins deja de peste 10 ani de zile, deoarece calitatea produselor cumpărate de la Orkos, depăşeşte cu mult calitatea cu care am fost eu obişnuită la  celelalte magazine din Germania. De la ei mănânc cele mai bune curmale, de la ei îmi fac când şi când  poftele şi-mi cumpăr cele mai minunate fructe de mango şi papaya, pe care le-am găsit eu de cumpărat aici  şi pe care nu le-am găsit aşa de gustoase, decât în norocoasele mele călătorii prin lumea aceasta nemaipomenit de frumoasă!
Uităm să vă mai povestesc ceva important, copiii mei mănâncă NUMAI mango de la Orkos, celelalte fructe, că sunt bio sau nu, NU le mănâncă. Când am avut prima dată un mango cumpărat de la magazinul bio din satul vecin (mâncasera până atunci numai de la Orkos), m-au întrebat: ce fruct e ăsta?  Mai mult, cred că nici nu mai e nevoie să spun..... 
Iar felul lor preferat de a mânca manca mango, este ariciul de mango. Se taie fructul pe lângă sâmbure (de pe care se roade pur şi simplu de jur împrejur ce rămâne - asta e de cele mai multe ori porţia mea,  ar fi  mare păcat de aruncat!), se fac tăieturi orizintale şi verticale, fără să se tăie însă coaja, după care se întoarce pur şi simplu jumătatea şi gata ariciul!

Un fruct, parcă făcut pentru mâna omenească, nu credeţi?

18 comentarii:

  1. Buna Mimi,
    foarte interesant, pacat ca nu au si in Canada. Si mie imi place tare mult mango, e tare tare bun, mai ales cel din poza ta. Acum iarna, sunt tare bine venite aceste minunatii.
    Te imbratisez cu drag,
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
  2. si noi suntem prieteni (vechi) cu ariciul de mango :)

    pentru canada, de fapt pentru montreal si imprejurimi, exista ceva aproape similar (doar fructe si legume bio) www.jardindesanges.com

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc mult "mihaela", sper sa-i fie si "Mihaelei" de ajutor, si chiar mi-a mai spus cineva din Canada, ca nu stie sa existe acolo ceva similar, noroc cu tine!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mihaela,
    multumesc din suflet pentru site, o sa imi comand si eu, in sfarsit gasesc si eu pe cineva care fac livrari in zona mea. Arata f bine abia astept sa golim frigiderul sa pot comanda in voie tot ce am nevoie.
    Toate cele bune,
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
  5. Verisoara mea a comandat deja (ea a mancat cand a fost la mine si a vazut diferenta, de aceea s-a si agitat sa vada daca livreaza si in Ro!), voi mai reveni cu amanunte despre cum functioneaza toata treaba!

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna Mimi,
    Intre timp ai aflat daca se livreaza si in Romania, ca eu am cautat la ei pe site dar nu am gasit nimic.

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga Alexandra,
    Da, verisoara mea a si primit pachetul si a fost f. multumita, a functionat totul perfect si fara probleme!
    Am mai intrebat o data la Orkos, e simplu, trebuie doar sa le trimiti un mail cu ce vrei tu sa comanzi, ei iti trimit o nota de plata pe mail si tu trebuie sa o platesti, dupa care ei trimit pachetul. Numai prima nota de plata trebuie platita in avans (dupa cum iti imaginezi au avut destule experiente neplacute), dupa aceea se plateste dupa primirea pachetului.
    Eu mi-am comandat saptamana asta mango Edward (cel din imagine, e dupa parerea mea cel mai bun), papaya Solo si fructul pasiunii din Thailanda.
    Iti tin pumnii si-ti doresc pofta buna!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce draguta esti,
    Multumesc mult pentru raspuns. Direct la site-ul lor ma duc acum:)
    O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu am o nedumerire: de ce daca stiti de aceasta firma de 10 ani, ne comunicati abia acum? :(

    RăspundețiȘtergere
  10. Draga Anonim,
    Am inceput acest blog de-abia de un ceva mai mult de un an......
    Numai bine,
    mimi

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna Mimi,
    Fructele si legumele livrate de ei sunt bio? Tu ce mai comanzi de la ei.Merci mult
    Georgiana

    RăspundețiȘtergere
  12. Draga Georgiana,

    fructele sunt bio, fara certificat insa, deci se merge pe incredere. Firma Orkos este f veche si totul a inceput de la niste raw-food-isti care isi procurau fructe numai pt. ei de la tarani din toata lumea pe care ii cunosc pe toti personal. Si astazi, cei care lucreaza la firma sunt raw-food-isti si sunt principalii consumatori ai produselor lor. In afara de fructele si legumele proaspete, eu imi comand numai de la ei curmalele, au cele mai bune soiuri din Arabia Saudita pe care le-am mancat eu vreodata, algele, in general toate fructele uscate si seminte, alune, nuci, etc.
    Fa o comanda mai mica de proba si o sa te convingi singura de diferenta de calitate fata de marfa de supermarket (e ca si cum ai cumpara de la piata...).
    Numai bine,
    mimi

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna Mihaela. site pare in mentenante, mai trimit produse in Romania?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e numai inaccesibil cand actualizeaza noile oferte saptamanale, dar trimit in continuare, mai incearca!

      Ștergere
  14. Buna Mihaela, eu am scris zilele trecute un mail catre Orkos, dar am fost tare necajita sa citesc ca in Romania dureaza transportul 7 zile si ca nu garanteaza pentru produsele proaspete. Eu i-am rugat atunci sa-mi recomande ce fructe pot sa iau ca sa vina in conditii bune. Iarasi mi-au raspuns ca nu-mi pot recomanda nimic deoarece daca e prea cald se strica si daca e prea frig iar se strica ... In concluzie nu stiu ce as putea lua linistita de la ei in aceste conditii. Micutza mea de 5 luni incepe in curand diversificarea si tare as vrea sa pape mai sanatos ... la noi numai gunoaie sunt in supermarketuri. Te rog daca ma poti sfatui in directia asta. Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Delia Mihaela,

      Din pacate, nu pot sa-ti recomand pt. produse proaspete pe altcineva in Romania, eu oricum m-as axa pana la primavara (vara) pe produsele romanesti de sezon, caci din fericire, un copil atat de mic nu are nevoie de o diversitate atat de mare (mere, pere, morcovi, pt. inceput sunt suficiente). Nu stiu daca citesti blogul Cristelei Georgescu, ea are o schema de alimentatie si de diversificare f. buna si verificata in practica!
      Multa sanatate si mult succes!
      mimi

      Ștergere
  15. Draga Mimi, iti multmesc frumos ptr sfaturi si promptitudine. Crezi ca pot incerca la Orkos sa iau mango de ex. sau ce altceva ar merge dupa parerea ta? Poate nu ar fi asa de perisabile? Tare mi-as dori sa simt gustul adevarat al fructelor exotice, nu am avut parte de asa ceva niciodata. Ai idee daca ptr cantitati mai mici se plateste mai putin de 18 euro? de ex ptr 3 kg ... ma gandesc ca trece frigul asta si m-as incumeta la o cda la ei. Cu toate riscurile ...Multumesc mult si multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa cate stiu eu, chiar daca comanzi mai putin, e acelsi pret de transport. Nu stiu ce sa-ti zic, asa cum ti-au scris si ei, multi din Romania s-au plans de transport si de faptul ca fructele nu rezista atatea zile si se strica, caci ele sunt culese coapte si sunt intr-adevar fff perisabile!

      Ștergere