luni, 31 ianuarie 2011

Ciocolată fără ZAHĂR şi fără E-uri

Eu nu ar trebui de fapt să mănânc prea multe dulciuri (din cauza parodontozei mele, veche de peste 10 ani), dar când şi când, la un eveniment mai deosebit, tot mai fac şi eu şi astfel de bunătăţi. Dar, deoarece am auzit şi  de la  Markus Rothkranz, precum şi din alte surse, că pudra de cacao nu este chiar 100% crudă (este o întreagă discuţie pe această temă), încerc mai nou, să trec pe cât posibil pe varianta sigură: boabele de cacao proaspete. Eu le cumpăr de la ORKOS şi aşa arată păstaia de cacao întreagă:
Păstaia tăiată:
Eu nu am reuşit însă, să macin boabele de cacao  în râşniţa de cafea fîn de tot, de aceea tot pun şi puţină pudră de cacao cumpărată (exact aici este cuiul problemei, pentru a obţine o asemenea fineţe, este nevoie de forţe foarte mari de presare, ceea ce duce automat  în cadrul procesului tehnologic, la dezvoltarea unor temperaturi mai mari de 42°C).
 Reţetă de ciocolată:
   Ingrediente:
   -o ceşcuţă de unt de cacao şi/sau ulei de nucă de cocos (dacă se pune numai ulei de cocos iese foarte bună, însă se topeşte foarte uşor);
 
 -o jumătate sau mai puţin de ceşcuţă de miere (mie îmi place cu puţină miere şi muuuuulte stafide);
 
 -o ceşcuţă de cacao (acum  pun boabele de cacao măcinate de mine cu mult chin, plus un pic de pudră de cacao).
 
 Untul de cacao şi uleiul de nucă de cocos se topesc pe calorifer, se amestecă toate ingredientele bine, se adaugă nuci, alune, stafide, praf de vanilie, se toarnă în formă (la început puneam în forma de făcut cuburi de gheaţă de la frigider, între timp mi-am luat forme pentru praline) şi gata ciocolata în  cel mult 10 minute! Prima dată când am făcut, nici un am apucat să o fotografiez, ce vedeţi mai jos sunt ultimele bucăţele pe care am reuşit să le mai "smulg" din mâinile copiilor:

 Iar când a fost Veronica la mine, am făcut împreună ciocolată (tocmai cumpărasem formele) şi Veronica mi-a făcut nişte fotografii frumoase şi s-a ocupat de fapt ea cel mai mult de ciocolată  şi de restul meniului nostru raw, în timp ce eu găteam nu ştiu ce chiftele pentru secţiunea carnivoră a familiei mele:


Mulţumesc mult, draga mea Veronica!
Pe blogul Anei Ghica găsiţi o grămadă de reţete de praline&Co, mult mai grozave şi mai apetisante!

17 comentarii:

  1. Buna Mimi,
    Tare frumos si apetisant, imi vine sa le mananc, o sa fac si eu negresit, caci mare fan de ciocolata mai sunt.
    Multumim si Veronicai.
    Va imbratisez cu drag,
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
  2. Ah, si mie mi se par mereu asa de bune! Din pacate, eu am fost ani de zile dependenta de dulciuri, e tare greu sa scapi complet de patima asta.....

    RăspundețiȘtergere
  3. Nucile le pui nehidratate?Si la sarmale am vazut ca nu specificai,deci tot la fel?Si doamna Elena Nita Ibriam nu scrie de hidratarea samburilor,sau oare nu scrie in cartea mea?
    Si de aici iti urez insanatosire cat mai rapida,dar ma intreb cine te ajuta daca zici ca stai numai in pat?
    Dumnezeu sa te aiba in grija!

    RăspundețiȘtergere
  4. La ciocolata le-am pus mereu din comoditate nehidratate, dar in general, si la sarmale mai ales, trebuie neaparat hidratate, altfel sunt prea greu digerabile.

    RăspundețiȘtergere
  5. cat te-a costat o pastaie de cacao? ps.cu trasport cu tot.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cam 4 € (costa 7,95 €/kg), cost transport in Germania 5,95, dar comand multe, deci pe un produs vin numai cativa centi.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua.Le-am trimis celor de la orkos mai multe email-uri dar nu raspund.Ma interesau pastaile de cacao. PS.-Stiti daca au fructe miracol(synsepalum dulcificum) Va multumesc(Dan)

    RăspundețiȘtergere
  8. Ma mir, eu cunosc mai multe persoane intre timp care au comandat din Ro la ei si pana acum nu mi-a povestit inca nimeni ca ar fi fost probleme, dar...Te-as sfatui sa mai incerci, daca nu, trimte-mi mie mailul sa-l dau eu mai departe.
    Iti spun sincer ca eu nu auzisem pana acum de acest fruct miracol, la Orkos nu se gaseste, desi altfel gasesti la ei cele mai ciudate fructe din toata lumea.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna dimineata.Mi-au raspuns la email cei de la Orkos,dar acum am alta problema. Nu am mai comandat produse prin inernet, nu stiu cum se procedeaza,si nu sunt nici un as al calculatorului.Va rog daca aveti timp sa ma ajutati si pe mine sa fac o comanda.Iata cateva din nelamuririle mele:1-Mi-au transmis sa platesc in avans prin card bancar,dar comanda cand o trimit,si cum.Odata cu plata? 2-Bani de tansport se platesc odata cu,comanda celor de la Orkos sau cand vine coletul? Va multumesc(dan)

    RăspundețiȘtergere
  10. Draga Dan,
    Din cauza unor experiente neplacute pe care le-a facut Orkos cu diferiti clienti, este acum necesar sa se plateasca mai intai si apoi, cand le intra lor banii, trimit ei pachetul.
    Tu comanzi ce vrei, ei iti trimit pe mail nota de plata cu costurile de transport cu tot, tu platesti, dupa care iti trimit ei pachetul, dupa cum am inteles de la cei care au comandat deja, in 2-3 zile.
    Mult succes,
    mimi

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna Mimi,

    Am citit sus ca suferi de o parodontoza de 10 ani. Cred ca o am si eu in faza incipienta...sper...luni o sa ma duc la un control. Te rog frumos sa-mi spui cum ai reusit s-o tii in frau.Mulrumesc mult!Iuliana Orascu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata,

      Regimul alimentar este alfa si omega. Gingiile au incetat sa-mi mai sangereze in timpul spalatului pe dinti, doar dupa ce mi-am schimbat modul de viata si de alimentatie. Inainte, in ciuda tratamentelor stomatologice fff scumpe (facute in Germania) pe care le-am urmat ani de zile, imi curgea sange de la gingii de FIECARE data cand ma spalam pe dinti. Trebuie in primul rand mare atentie cu zaharul,trebuie redus drastic chiar si cel natural din miere sau fructe uscate.
      Daca e in faza incipienta, e mult mai usor de vindecat si de tinut sub control! Multa sanatate,
      mimi

      Ștergere
  12. felicitari ptr blog si datorita revistei Tratamente naturiste din mai 2013 am gasit blogul dvs, foarte interesant ptr mine, mai ales ca sunt si eu vegana. Eu inlocuiesc pudra de cacao cu roscova are un gust aromat.
    Felicitari inca o data
    Andreea

    RăspundețiȘtergere
  13. Draga Mimi, esti minunata! Ti-am descoperit blogul de curand si nu ma mai satur de citit!! Astazi am fost sa fac rost de ingrediente pt ca vreau sa incerc cateva retete printre care si aceste bombonele de ciocolata, dar am unele nelamuriri. Dupa ce ingredientele sunt topite, masuram cate o cescuta sau cum? Si se tin sau nu la frigider? Multumesc mult! As vrea sa le incerc maine pt copilasii mei si sper din suflet sa vezi mesajul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, sper sa le placa copilasilor tai!
      Ideea de baza este ca trebuie in principiu cantitati aproximativ egale ale celor 3 ingrediente, desi mie de ex. mi se par prea dulci cu atata miere si pun intotdeauna mai putin (dupa gust - mai pui si mai gusti, si-ti faci asa compozitia cum iti place tie). Daca pui unt de cacao nu e nevoie sa fie tinute la frigider (eu le pun insa la frigider ca sa se raceasca mai repede), dar nu pot fi tinute nici la caldura mare (de ex. in bucatarie), ca se topesc. Mult succes!

      Ștergere
  14. Draga Mimi,
    au iesit super bune! Si pt ca au fost puse in forme, au iesit si frumoase, dar am fost dezamagita sa vad ca puii mei le-au gustat, dupa care le-am adunat de pe jos. :) Important e ca am prins ideea de baza, dar banuiesc ca nu au mancat pt ca au simtit gustul de stafide. Asadar, data viitoare o sa pun numai miere.
    Si pt ca vad ca esti atat de draguta sa raspunzi tuturor la intrebari, as vrea sa te intreb si eu ceva ce ma framanta si nu gasesc raspuns. Si anume daca drojdia de bere este un aliment minune. Care e diferenta dintre cea folosita pt panificatie si fulgii de drojdie de bere inactiva? Tu consumi drojdie de bere activa?
    Iti multumesc din suflet! Am invatat atat de multe de la tine!!!

    RăspundețiȘtergere