joi, 30 decembrie 2010

MENIURI DE SARBATORI

Mai intai vreau sa va multumesc din tot sufletul pentru calduroasele urari de Craciun pe care mi le-ati trimis din toate colturile lumii, din pacate nu am reusit sa raspund inca tuturor, lucrez insa mai departe.
Neasteptat, am primit de Craciun o vizita din Romania. A fost un dar minunat pentru mine, a intrat o data cu musafirul-surpriza si tare multa liniste si pace in casa si in sufletul meu. Si a fost, pentru noi toti, un Craciun mai neobisnuit, mai ales ca ingerasul care m-a vizitat, a mancat la randul sau RAW FOOD, spre deosebire de restul familiei mele. Si uite ca am stat si eu o data la masa si a mai mancat cineva langa mine din mancarea mea cruda......
Pentru copii si sot am facut diferite preparate carnivore (au reusit  totusi sa tina tot Postul Craciunului fara sa manance carne, mare lucru, nu-i asa?), cozonacul moldovenesc al bunicii, ca de obicei  in ultimii ani, iar facut  din faina integrala, fara zahar, indulcit numai cu miere si alte bucate mai mult sau mai putin "otravitoare", iar  noi,  romance si adepte ale unui regim de viata sanatos cu hrana vie, cum am fi putut  noi sarbatori Craciunul fara sarmalutele si parjoalele raw??????
Vali a prelucrat  reteta de sarmalute a doamnei Elena Nita Ibrian asa de bine, cu poze superbe step-by-step, nici ca se putea mai bine, noua ne-au iesit cu varza asta nemteasca mai modest, la sfarsit au aratat asa:

Parjoalele sau chiftelutele le-am mai preparat si mai inainte, de data aceasta insa, am combinat cu o  garnitura de varza murata (nemteasca, cumparata, ca a mea s-a terminat, am pus insa noua!) si  pseudo-piure de cartofi.
Piure de conopida si avocado
Se mixeaza o conopida mica cu un avocado si putina zeama de lamaie, se adauga optional sare, piper si ce condimente va mai plac voua si gata piureul (reteta o am de la Silke, o fata tare cumsecade de la grupa de sanatate, ea era innebunita dupa acest piure, mie sincera sa fiu mi-a placut prima data mai putin, de data aceasta l-am mancat cu mai multa placere, probabil datorita companiei minunate pe care am avut-o la masa).

Iar la desert, ne-am delectat cu praline raw, la Ana Ghica gasiti o multime de minuni de retete. Eu fac mereu cea mai simpla reteta de ciocolata din lume:
Se  amesteca  parti egale de unt de cacao sau ulei de nuca de cocos (topit la bain-Marie, sub 42°C) si pudra de cacao cruda. Se adauga praf de vanilie, putina miere, stafide, nuci, cel mai bine face fiecare dupa gustul sau, se toarna in forme si se lasa sa se raceasca. Si ce ziceti, nu arata rau deloc, nu-i asa?


 Sper ca v-am facut pofta! Si cine stie, poate ca va vor folosi retetele pentru masa de Anul Nou?!?!?
Va doresc un an nou mult mai bun ca cel vechi, plin de fapte bune si de liniste sufleteasca. La multi ani!

marți, 21 decembrie 2010

Cu mare drag si mii de multumiri!

Timpul Craciunului si anului nou a reprezentat dintotdeauna pentru mine timpul bilanturilor, timpul sarbatorilor de iarna a fost mereu  o perioada  in care am tras linie si  am socotit: si bunele si relele, si frumusetile si uraciunile, si bucuria si tristetea, si dragostea si ura, toate cele ce au trecut prin viata mea intr-un an de zile.....
Anul acesta a fost pentru mine un an tare neobisnuit, prin intermediul acesti blog, am patruns  pur si simplu intr-o alta lume, total necunoscuta mie. Si am "intalnit" aici atatia OAMENI minunati, izolarea sufleteasca in care ma aflam de multi ani, in special de cand am plecat de acasa, s-a destramat dintr-o data ca o panza de paianjan......Atat de multi oameni mi-au permis sa le vad sufletele si atat de multi oameni au fost interesati sa-mi cunoasca mie sufletul.....Va multumesc din toata inima tuturor!
Si de aceea m-am gandit, sa dau mai departe (cu acordul autorilor) din comorile primite.  Si incep de exemplu, cu borsul de legume si cu painica de secara facute de Veronica:
Sau ia uitati ce scrisoare minunata mi-a trimis  MIHAELA, cat de bine si de frumos a sintetizat ea principiile unei vieti frumoase si sanatoase, in liniste si armonie:

"Draga Mimi,
eu sunt foarte interesata de alimentatia cat mai echilibrata, naturala si in consens cu semnalele ce le emite corpul nostru, ideea de a ne asculta corpul, pe care daca il intretinem cat mai corect, nu ne tradeaza. Aici includ un stil de viata
1. credinta in Dumnezeu clipa de clipa dovedita printr-un mod de viata in care se domina smerenia si moderatia, bunul simt si bunatatea/bunavointa - ca ultima preocupare inainte de culcare CEL PUTIN, absolut necesar consider eu sa petreaca fiecare un moment de detasare si de indreptare a gandurilor catre Dumnezeu, in care sa multumeasca fiecare pt binele ce-l are in viata de zi cu zi, sa ceara iertare pt greselile constiente si cele inconstiente pe care crede ca le-a facut, sa se roage pt ceea ce-si doreste sa realizeze maine). Si sa adoarma linistit cu credinta ca viata sa ii apartine lui Dumnezeu care ne ocroteste pe toti.

2.- cu miscare dupa posibilitatea si particularitatea fiecaruia, (nu neaparat mers la sala sau in mediu organizat ci si o plimbare alerta de 30 de minute printr-un parc sau traseu prin padure mi se pare foarte ok, pt copii devine chiar un jos de-a prinselea sau ascunselea distractiv)

3.- o hrana sanatoasa (pe cat ne permite bugetul fiecaruia), sa manance fiecare cu moderatie din toate, nu sa se ghiftuie si sa acorde importanta calitatii inaintea cantitatii

4.- un tonus psihic bun (mentinuta prin preocupari si ganduri pozitive fata de viata si fata de semeni, atmosfera calma si afectuoasa in familie),

5.- un somn odihnitor (absolut necesar pt o sanatate buna, intretinut prin mentinerea unei rutine zilnice atat pt copii cat si pt adultii familiei, preocupari calme inainte de culcare, aerisirea camerei, mancare usor digerabila si nu chiar in preajma orei de culcare,
.
Consider ca sanatatea omului reprezinta insusi echilibrul pe care reusim sa-l mentinem intre aceste 5 puncte cheie la care trebuie sa fim atenti in fiecare zi.

Referitor la hrana, e dificil datorita faptului ca nu toti ne putem muta la tara sa avem ferma, gradina de legume si livada proprie, si nici locuind in oras nu avem posibilitatea sa cumparam doar produse organice, ecologice, Bio, de la producatori autorizati, asa ca in masura in care ne permitem cumparam cu o oarecare constanta (nu neaparat suficienta)  unele produse pt copii macar (unt, lapte, smantana, carne, legume, miere, produse de ingrijire corporala, produse naturiste, homeopatice pt tratarea micilor dezechilibre cauzate de anotimpuri  in loc de a sari instant la antibiotice). Deocamdata asta este ceea ce ne permitem si pentru asta renuntam la alte lucruri, de exemplu eu nu imi mai cumpar haine noi, si nici macar nu-mi pare rau gandindu-ma ca acei bani ii pot cheltui pt a contribui la sanatatea copiilor. Hainele nu sunt importante si nici moda in sine nu e un tel in viata. 

Ar fi foarte multe de spus insa traim in Romania si din nefericire romanii sunt un popor foarte dezbinat si cu o oarecare rautate intrinseca, nu se poate mobiliza sa porneasca o actiune profitabila. Nu se face nimic ca sa se porneasca o agricultura cu toate sansele de a deveni cat mai naturala datorita solului nostru fertil si  datorita faptului ca nu a fost tratat zeci de ani cu pesticide. Nu se renunta la castiguri facile, imediate din importuri.

Ma rog, nu ne ramane decat sa depunem eforturi macar sa avem constiinta impacata ca facem ce putem in sprijinul sanatatii noastre, cu credinta ca ne indruma D-zeu in marea lui putere si bunatate pe drumul cel bun."

Draga mea, iti multumesc din inima, asa sa ne ajute Dumnezeu pe noi toti! 

Iar cand am mai primit si de la Nelly o scrisoare, cu un final total neasteptat, a trebuit iar  sa plang, m-a impresionat tare mult cum s-a straduit ea sa-mi faca mie o bucurie, cum a reusit sa-mi scrie, romaneste  cu toate "caciulitele" de rigoare (eu, desi tot imi propun, tot n-am fost in stare sa incep sa scriu romaneste, cu diacritice).....Merci beaucoup, chere Nelly!

"Ich hoffe, wir sehen uns nächstes Jahr. Bis dahin până atunci Vă doresc un Crăciun fericit şi un an nou fericit. Mă bucur să te văd din nou. Sper că traducerea este bună. Multe salutări. Nelly"
De la mine, cu mare drag, niste colinde minunate si o mie de  imbratisari, va tin in gand si in suflet pe toti:



Va doresc tuturor sarbatori fericite si un an nou mai bun ca anul ce aproape a trecut! La multi ani!

Colind pentru cei departe de tara

Draga mea draga din Canada, imi trimite acest colind minunat, ii multumesc din suflet, sunt convinsa insa, ca o sa le placa si celor de acasa! Cu drag, de la noi cei  de departe, din toate colturile lumii.....

vineri, 17 decembrie 2010

Usturoiul salbatic


O planta din flora spontana deosebit de gustoasa si care, ATENTIE MARE, se gaseste si iarna (cel putin aici in Germania in zona cu clima mai blanda in care locuiesc eu, acum dupa ce se mai domoleste zapada, e tare usor de dat peste el, deaorece el isi scoate primul varfuletele din zapada) este usturoiul salbatic (Allium vineale).  


Usturoi salbatic
Asta primavara, pe undeva pe un drum de tara din jurul Cisnadiei, am dat peste el la marginea drumului. Asa creste si in Germania, de multe ori printre iarba,  de aceea si ramane adesea nedescoperit, trebuie o privire  foarte atenta pentru a-l deosebi de iarba, usturoiul salbatic are o alta nuanta de verde si doar privit mai de aproape se observa frunzele tubulare, iar daca este rupt, imprastie mirosul (minunat) specific de usturoi. De aceea, este acum  iarna cel mai usor de gasit, cand iarba e scurta si el creste nestanjenit mai departe, nici o zapada nu-l poate ingenunchia. Si desi asa o iarna nu am apucat eu niciodata de 14 ani de cand stau aici,  sunt sigura ca il voi gasi, daca nu astazi, cel tarziu peste o zi-doua (urmatoarea ninsoare e anuntata pentru duminica)! Chiar vroiam neaparat sa va mai povestesc, ca eu nu mai am deja nici  macar o boaba de catina, pasarelele saracele au adunat tot, cu cateva saptamani  INAINTE sa inceapa sa ninga (vreau sa subliniez, ca ele au stiut ce vine peste noi, fara satelit si fara aparatura meteorologica&Co!). 
Exista si o planta similara de cultura (si in Romania AICI), in germana - Schnittlauch, in latina - Allium schoenoprasum (spaniola-cebollino, engleza-chive, italiana-erba cipollina), in limba romana am gasit-o sub numele de arpagic (care dupa parerea mea nu e corect) sau ceapa perena (cu numele asta as fi de acord), mult mai frageda, dar care creste numai vara  (sau iarna in casa) si care este mult mai pretentioasa. Usturoiul salbatic se inmulteste singur, isi poarta singur de grija, spre deosebire de planta de cultura care trebuie ingrijita, caci altfel se strica. Ca de obicei, plantele din flora spontana sunt mult mai rezistente la conditiile de mediu si de sol ca plantele de cultura, iar in ceea ce priveste continutul de vitamine, minerale si substante vitale, va puteti convinge si singuri urmarind datele din urmatorul tabel:

100g plante
conţin
Vit.A
µg
ß-Ca-
rotin
µg
B1
µg
B2
µg
C
mg
E
mg
K
mg
P
mg
Mg
mg
Ca
mg
Fe
mg
Pr.
g
H.
g
G.
g
Broccoli
143
864
90
170
115
0,62
373
82
24
105
1,30
3,30
2,51
0,20
Urzica
400
2400
200
150
175
0,80
400
120
40
200
3,14
5,50
4,80
0,70
Gulie
33
200
48
46
64
0,40
380
50
43
68
0,90
2,00
3,70
0,10
Creson
692
4150
90
170
51
1,00
276
64
34
180
3,14
1,60
2,03
0,30
Salata verde
240
1437
62
80
13
0,60
224
33
11
37
1,00
1,25
1,06
0,22
Păpădie
1317
7900
190
170
30
2,50
440
70
36
158
3,10
2,60
9,13
0,62
Cartof
1
5
110
47
17
0,05
411
50
20
6
0,40
2,04
14,81
0,11
Loboda
600
3600
90
160
35
1,50
400
35
65
100
2,70
2,20
3,00
0,30
Morcov
1574
7794
69
53
7
0,46
290
35
18
41
2,10
0,98
4,80
0,20
Catină
250
1500
30
210
450
0,50
133
9
30
42
0,44
1,40
5,20
7,10
Spanac
781
4687
110
230
52
1,37
633
55
58
126
4,10
2,52
0,55
0,30
Măcris
833
5000
65
160
47
1,90
362
71
41
54
8,50
2,30
2,00
0,40
Varza albă
12
72
40
30
46
1,70
208
28
23
46
0,50
1,37
4,16
0,20