miercuri, 1 septembrie 2010

PATLAGINA - O ALTA MINUNE A NATURII

Nu se poate vorbi despre urzica, fara sa se pomeneasca patlagina, deoarece ea este  intr-un fel "antidotul" urzicii, in caz ca va urzicati, nimic nu ajuta mai bine ca patlagina! Eu foloseam inainte patlagina numai in ceaiul si in siropul de tuse, dar aceasta planta este un adevarat multi-talent, poate fi folosita in mult mai multe domenii. Poate ca cei mai multi dintre voi cunosc deja toate aceste aspecte - pentru mine de-a dreptul inedite, personal a trebuit sa ajung in Germania ca sa aflu lucrurile acestea -  voi scrie totusi aici, pentru cei care nu le stiu, sper sa nu-i plictisesc prea tare pe cunoscatori!
Frunzele tinere de patlagina, lata sau ingusta, sunt comestibile (nemtii descriu gustul ca similar cu cel de nuca, pentru mine au gust de.....patlagina!), floarea este o nebunie primavara, cand  se aduna bobocii tineri, iar acum in pragul toamnei, se aduna semintele coapte, asemanatoare unor mini-alunele, sunt si ele deosebit de gustoase. 
Eu am fost insa cel mai puternic impresionata de efectul benefic al patlaginei asupra pielii. Dupa cum am scris de la inceput, in caz ca va urzicati, luati cateva frunze de patlagina pe care le frecati circular intre palme, pana iese sucul din ele,  suc pe care il aplicati apoi pe suprafata de piele urzicata (sau se poate freca pielea afectata si direct cu frunzele). Nu o sa va vina sa credeti, cat de repede inceteaza si mancarimea si durerea. Acelasi efect extraordinar l-am inregistrat si in cazul intepaturilor de insecte. Se aplica mai intai sucul din frunzele proaspete de patlagina pe intepatura, cel mai bine direct (cu cat  aplicati frunzele mai repede, cu atat este efectul mai bun si mai rapid), dupa care frunzele din care s-a scos sucul se mai tin o perioada pe intepatura (se pot fixa cu un leucoplast).  Dupa  ceva timp, se inlocuiesc aceste frunze cu altele proaspete, metoda functioneaza cu un succes nemaipomenit (durerea inceteaza in cateva clipe, nu se mai umfla locul decat foarte putin, nu se mai inroseste asa de tare), chiar si la intepaturile de viespe. Eu reactionam foarte urat, acum cativa ani, cand m-a intepat o viespe in laba piciorului, mi s-a umflat asa de tare, incat nu mai incapeam in nici un pantof, la medic (care mi-a prescris o crema cu coritzon) am fost nevoita sa merg in ciorapi, acum cu patlagina, imi ramane cel mult ceva ca o intepatura de tantar! 
Si inca un domeniu mai putin cunoscut, in care eu am adunat, multumita celor doi copilasi-ingerasi ai mei, o experienta foarte bogata cu patlagina, sunt ranile usoare. Sucul proaspat de patlagina curata si dezinfecteaza, fara sa provoace usturime sau durere (cand ma gandesc la spirt sau la iod, aaahhhh!!!!!), ranile nu se mai infecteaza si se vindeca mult mai repede. Cand mai cad copiii mei acum, incep  plangand sa-si caute patlagina si-si pun singuri frunzele pe rana, iar mai nou, isi trateaza acum si prietenii accidentati la joaca!

Patlagina ingusta (Plantago lanceolata)


Familie: Wegerichgewächse
Inaltime: 5 - 50 cm
Marimea florii: 10 - 20 mm

Raspandire:
Foarte mare - pajisti, gradini, la margimea drumurilor si a padurilor, patlagina este prezenta peste tot.
Weitere Infos: Wikipedia
Blütenfarbe unscheinbarNicht geschützt oder keine AngabenHeilpflanzenicht giftigIV - X
Blüte des Spitzwegerich
Blatt des Spitzwegerich
 Zum Vergrößern der Fotos Klicken SpitzwegerichFotos: H. Jülicher  

Patlagina lata (Plantago major)
 Breitwegerich (Plantago major)


18 comentarii:

  1. Habar nu aveam ca patalgina e comestibila, eu o foloseam pentru rani, cum ai zis si tu. Multumim pentru informatii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu placere, draga Ramona! Vezi, eu nu stiam nici macar ca se poate folosi la rani! Cred ca o sa-ti placa la gust, nu e amara (dar sa cauti frunze mai tinere, acum sunt cam batrane si uscate, trebuie culese de undeva unde s-a tot tuns iarba).

    RăspundețiȘtergere
  3. Crezi ca noi nu faceam la fel, cand ne "juleam", la tara? Mai primeam si cate o "jordie" daca o rupeam cand nu trebuia.
    Raluca

    RăspundețiȘtergere
  4. Bravo lor, ce simpatici trebuie sa fie! Si au mai devenit si lideri,"pi toloaca"!
    tot eu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce inseamna "daca o rupeam cand nu trebuia"? Cand nu e voie a o rupi, spune-mi si mie te rog, ca nu stiu?!

    RăspundețiȘtergere
  6. Interesant.Chiar nu stiam ca patlagina poate fi folosita pentru "oblojirea ranilor".Acum am cu ce sa inlocuiesc spirtul. Multumim pentru articolele interesante despre aceste plante, minunate daruri ale naturii...

    RăspundețiȘtergere
  7. Cu placere, draga mea Adry! Eu consider, ca asa ne ajutam cel mai bine unii pe altii, va spun sincer, ca eu am invatat enorm de mult, de la voi toti, de cand am inceput sa citesc pe blog-uri!

    RăspundețiȘtergere
  8. Adry eu stiu de la mai multe persoane (printre ele si o farmacista)ca spirtul nu se pune nicioadata direct pe rana.Incearca de acum incolo cu patlagina sau frunze de varza.Eu le-am folosit de multe ori si a mers,mai ales pe ranile infectate.

    RăspundețiȘtergere
  9. sa-nteleg ca patlagina merge pusa si pe ranile sangerande?

    cred ca da, da parca din experienta altora e mai sigur:)


    daniela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O rana sangeranda - eu o las sa se opreasca de la sine din sangerare (e un mecanism de curatire a ranii, f. important, de la o rana care sangereaza NU se face tetanos) si dupa aceea as pune zeama-frunze de patlagina. Sa incerci intai pe tine, ca sa te "specializezi" si dupa aceea treci si la copilas!

      Ștergere
  10. e drept ca primul reflex e de a opri sangerarea, spala rana,etc.si uite c-am si-un raspuns legat de tetanos!ca ma tot intreb, cum se face ca nici un membru de-al familiei mele, de la tara, n-a avut asa ceva. si-acolo la munca campului, nu-si luau cu ei spirt (ca asta se obisnuieste!poate nu la toate casele)si altele in caz de raniri!si nici vaccinati nu sunt si nici n-au fost!

    da oare de te tai,etc intr-un metal ruginit?

    e drept acu, ca m-am zgariat odata intr-un cui ruginit (cred nici nu i-am dat atentie, eram mica)cand am sarit dintr-un copac.m-oi fi spalat cand am ajuns acasa si-am vazut ca sangerez, nu mai stiu, da mi-a ramas semn.

    daniela

    RăspundețiȘtergere
  11. D-na Mimi va rog sa-mi spuneti daca sucul de patlagina este bun de baut pentru tratarea plamanilor, daca da in ce catitate? Am auzit din batrani ca vindeca si gaurile din plamani,este adevarat? Multumesc, Va stimez pentru ce a ce faceti si va doresc Multi ani cu Sanatate !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Patlagina este o planta in general f. folositoare intergului organism uman, dar, ca orice alta planta NU poate nici ea inlocui un mod de viata sanatos. ORICE boala se vindeca sau se amelioreaza in primul rand cu o alimentatie sanatoasa, deci aici trebuie sa luati primele masuri. In ceea ce priveste plamanii, va pot confirma si eu, ca fost pacient cu boli cronice de plamani, ca astazi, dupa schimbarea modului meu de viata, nu mai am nicio problema. In cazul plamanilor, conteaza enrom si mediul de viata, aerul curat si soarele sunt la fel de importante ca si hrana.

      Ștergere
  12. Buna ziua! As dori sa stiu care este perioada (luna maxima) cand se poate culege patlagina pentru a putea fi consumata. Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu consum patlagina pe tot timpula nului, cea ingusta dispare numai cand ninge.

      Ștergere
  13. Buna ziua,

    Va rog frumos imi puteti spune unde pot gasi frunze de patlagina si cum le pot pastra? Mentionez ca eu locuiesc in Bucuresti si nu am pe nimeni la tara.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Parcurile din Bucuresti sunt pline de patlagina. Din pacate si de catei. Eu as vorbi mai degraba cu o taranca de la piata si as ruga-o sa-mi aduca ea in fiecare saptamana o mana de frunze de patlagina. Sau as merge la Cernica sau in padurile din jurul Bucurestiul (ce-a mai ramas din ele...).

      Ștergere