vineri, 24 septembrie 2010

Spaghetti raw - Variatiuni pe aceeasi tema

Cand am fost in vara in Romania, am fost invitati la masa la Ligia, care si-a dat foarte mare silinta sa impace toate gusturile, oferindu-ne o masa nemaipomenit de copioasa si de gustoasa. A servit paine raw si spaghetti  de dovlecel cu sos de rosii, iar pentru familia mea ne-raw, a facut special si ardei umpluti (gatiti). Ca desert ne-a oferit o minunata inghetata cruda de fructe de padure si un tort raw cu fructe romanesti de sezon, toate au fost o nebunie, ne-am lins toti pe degete. De ce nu am facut poze, ma intreb si in ziua de azi, dar ce sa-i faci, stiti vorba - ma caracterizeaza teribil - cu mintea cea de pe urma, nu-i asa? Minunea cea mai mare a fost insa, ca ai mei copilasi-dragalasi, care acasa se stramba la felurile mele de mancare de hrana vie, AU MANCAT la Ligia din toate, chiar mai bine felurile crude, ca felurile gatite!!!! Mamele care citesc aceste randuri, vor intelege cred cel mai bine morala acestei povesti...
Si pentru ca intre timp nu mai mananc aproape nimic fara sa fotografiez mai inati, spre disperarea sotului si a copiilor, farfuriile cu felurile crude de mancare, m-am gandit sa abordez tema spaghetti si sa va prezint mai multe variante tare gustoase, usor de pregatit si care merg foarte bine si la persoanele care manaca normal (de atunci am facut de mai multe ori, pentru sotul meu le-am incalzit usor, cred ca nici nu si-a dat seama ce mananca). Plus ca se pot prepara  foarte bine acasa si apoi se pot lua intr-un borcan cu capac la sevici, la picnic sau pe drum.
Cea mai cunoscuta si mediatizata reteta este cea de spaghetti de dovlecel cu sos de rosii. Simplu, ieftin, rapid, sanatos, gustos!!
Se taie dovlecelul sub forma de spaghetti (eu am acest dispozitiv, ca o ascutitoare), iar sosul de rosii se face cel mai bine dupa gustul propriu. Eu am mixat rosii cu ardei capia, am adaugat ceapa si usturoi taiate fin, orgeano proaspat din gradina si ciuperci taiate cubulete. Sare, piper, ulei de masline, ardei iute dupa gustul fiecaruia,  iar rezultatul a aratat asa:

Sau asa:
La Nelly am mancat  o salata cu spaghetti de alge kelp, a fost gustoasa si e tot asa foarte usor si rapid de preparat. Ieftin insa nu este, aceste spaghetti de alge costa in Germania destul de mult.
Nelly a mai pus in afara algelor, frunze de salata, ardei, ceapa si a oferit alaturi si boabe de mazare si frunze de busuioc si de coriandru taiate marunt. Asa arata salata facuta de Nelly:
Mai de aproape:


Iar pentru ca eu am iubit intotdeauna cel mai simplu fel de mancare din lume, adica spaghetti cu ulei de masline, oregano, usturoi, sare si piper (mie nu-mi trebuia nici branza, nici altceva), am facut acelasi lucru, de data asta insa cu spaghetii de alge kelp  si a iesit destul de asemanator, mie mi-a placut in orice caz tare mult, voi incerca  aceeasi poveste si cu spaghetti din dovlecel (va tin la curent).
Vali are retata ei, Angi a facut o varianta cu un sos mov si legumele taiate cu mandolina, Ina are si ea  varianta ei, Ramona de asemenea, deci sunt sigura ca veti gasi ceva si pe gustul vostru. Pofta buna!

9 comentarii:

  1. Draga mea Mimi,

    Multumesc frumos! Vreau sa-ti spun ca toate pozele arata delicioas, foarte bune si apetisante. Ar trebui sa facem un concurs cu cele mai frumoase feluri de mancare raw vegan.

    Te pup!
    Ligia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      Va rog sa ma indumati de unde as putea cumpava din Romania dispozitivul-ustensila de facut spaghete vegetale. Multumesc anticipat!

      Ștergere
  2. Cu mare placere, Ligia! Eu iti multumesc inca o data pentru masa grozava si pentru dupa-amiaza minunata pe care ni le-ai oferit in casa ta frumoasa si primitoare, ne-am simtit toti minunat, la intoarcere cand am trecut iar prin Medias (tu erai la Constanta) copiii - nu si nu, ei vor la Ligia!!
    Va imbratisam cu drag si abia asteptam sa ne mai intalnim!

    RăspundețiȘtergere
  3. de apreciat totul in hrana vie
    vreau si eu cat pot sa introduc algele in alimentatia mea fapt ptr care, caut alge si produse din alge si de ce nu...retete si sugestii de la voi.
    va multumesc, mariana alba iulia

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Mariana,
    Mie cel mai mult imi plac icrele false cu alge (http://hrana-vie.blogspot.com/2010/07/salata-vegana-de-icre.html), le-a mancat pana si tatal meu, care e taaaare mofturos si care nu ar pune gura pe ceva care nu stie el de la mama lui!!!!!
    Iar Andreea Lazarescu are un pateu apetisant de alge si la magazinul Raw.z toate produsele in discutie.
    Nu trebuie insa exagerat cu algele din cauza continutului mare de iod!

    RăspundețiȘtergere
  5. Oare de unde se pot cumpara in Romania, spaghete de alge kelp?

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim, iti recomand Raw Vegan Mall. Acolo vei gasi o diversitate de alge marine, inclusiv kelp cat si alte produse raw interesante, adunate de la 9 magazine din intreaga tara. http://rawveganmall.ro/catalog/10

    RăspundețiȘtergere
  7. sunt grozave spaghetele din dovlecel ,de unde pot achizitiona o masina de taiat spaghetele ?

    RăspundețiȘtergere