vineri, 3 septembrie 2010

TINEREŢE FĂRĂ BĂTRÂNEŢE CU HRANA NATURALĂ - DOAMNA GALINA SCHATALOVA

-->
 Dintre sutele de cărţi din domeniul sănătăţii citite de mine în decursul ultimilor ani, a fost o autoare care m-a impresionat în mod deosebit şi care m-a marcat foarte tare: doamna doctor Galina Sergheevna Schatalova (Rusia).
Doamna doctor Schatalova s-a născut pe 13 octombrie 1916 în Aşgabat; din 1932 şi-a început studiul la Facultatea de Medicină din Rostow, specializându-se în chirurgie. Din 1939 a fost înrolată ca medic militar şi trimisă pe front, iar după terminarea războiului a lucrat la Academia Sovietică de Ştiinţe. Din 1960 a preluat conducerea Direcţiei de Selecţie şi Calificare a Astronauţilor Sovietici de la Institutul de Cercetări Spaţiale din Moscova, iar din 1970 a început să lucreze ca medic independent. Între 1983 şi 1990 a făcut o serie de experimente, prin care a urmărit stabilirea necesarului zilnic de hrană pentru fiinţa umană. În acest scop, a condus mai multe expediţii-maraton prin deşerturile şi munţii Uniunii Sovietice, pe distanţe de sute de kilometri, în condiţiile asigurării numai unui necesar zilnic minim de hrană.
La primul maraton din 1983, pe o distanţă de 500 de kilometri, li s-a asigurat participanţilor aflaţi sub conducerea doamnei Schatalova o hrană cu un conţinut de numai 800 pâna la 1200 de calorii pe zi. Hrana consta din fructe uscate, legume, salate şi diferiteplante verzi, lipii de secară, fasole fiartă, nuci şi miere şi deşi temperaturile în deşert erau foarte ridicate pe timpul zilei, se consuma numai 1 litru de apă. Grupa condusă de doamna Schatalova s-a aflat sub controlul unei comisii  medicale, iar datele astfel înregistrate au fost comparate permanent cu cele ale unei grupe de control (s-a efectuat un studiu dublu),  formată din participanţi care se hrăneau absolut normal, aceştia primind o raţie zilnică de hrană cu un conţinut de 6000 calorii. Membrii comisiei medicale şi-au exprimat încă din  prima seară dinaintea startului, temerile referitoare la pericolele care îi aşteaptă pe membrii grupei Schatalova, dacă nu li se va da carne, brânza şi sare, încercând sa o faca să renunţe la planurile ei. Dar aşa cum povesteşte doamna Schatalova, încă din a doua seara s-a schimbat total atmosfera în tabăra expediţiei, membrii comisiei fiind nevoiţi, ca urmare a datelor concrete consemnate,  să-şi revizuiasca din temelii părerile. Membrii grupei de control ajunseseră la finalul expediţiei epuizaţi şi pierduseră greutate corporală, în ciuda hranei foarte consistente pe care o primiseră, iar membrii grupei Schatalova erau foarte vioi si bine dispuşi, activi şi nu pierduseră deloc greutate corporala.
În anii următori, doamna Schatalova a mai condus mai multe astfel de expediţii, scăzând în final conţinutul caloric al hranei administrate participanţilor ce trăiau deja de mai mult timp după metoda dezvoltată de ea, până la numai 600 de calorii pe zi, la ultima expediţie pe care a condus-o prin deşertul Karakum (Asia Centrală), pe o distanţă de 500 de kilometri, distanţă ce a fost parcursă in numai 16 zile, la temperaturi de peste 50°C, doamna Schatalova avea deja 75 de ani, iar între participanţi se mai aflau şi 7 foşti pacienţi ai ei, care se vindecaseră prin metoda Schatalova de cancer şi care erau acum capabili de o astfel de performanţă fizică!
 În toţi aceşti ani, doamna Schatalova a dezvoltat pe baza datelor adunate de ea, o metoda de vindecare şi de reîntinerire,  numită de ea sistemul de însănătoşire naturală, acest system fiind bazat pe trei coloane: sănătate fizică, psihică şi sufletească.
Bazându-se pe studiile mai multor oameni de ştiinţă, dr. Schatalova afirma că durata medie de viaţă a omului ar fi de minim 120 de ani (la toate animalele exista un raport între perioada  de ajungere la maturitate şi durata medie de viaţă de 1/7 până la 1/17), iar faptul că în realitate oamenii trăiesc mult mai puţin, în medie doar 60-70 de ani, se datorează ignorării legilor naturii. Dr. Schatalova a ajuns, după studiile şi experimentele efectuate pe parcursul a mai multor decenii, la concluzia că teoria caloriilor, conform căreia un om ar avea nevoie de o hrană cu un conţinut de 1200-1700 calorii pe zi, ar fi complet falsă, în urma calculelor proprii, doamna Schatalova a stabilit acest necesar zilnic la numai 250-400 de calorii.
Regimul alimentar recomandat şi practicat de doamna Schatalova este adaptat la anotimpuri şi conţine alimente cât mai naturale şi cât mai puţin prelucrate termic şi mecanic, recomandă renunţarea totală la carne, la produsele lactate,  la prăjeli, chiar şi la pâine (deoarece temperaturile de coacere sunt prea mari), pâinea fiind înlocuită cu terciuri de cereale şi seminţe, mai ales iarna. Vara se pune accentul pe legumele şi fructele proaspete de sezon, primavara pe buruienile proaspăt rasărite, se consumă numai uleiuri  nerafinate presate la rece, se usucă din bogăţia verii fructe şi legume pentru iarnă,  se recomandă să nu se depăşească în nici un caz la gătit temperatura de 100°C. Nu se consuma nici cafea, nici alcool, nici sare, se renunţă în totalitate la alimentele produse industrial şi la legumele şi fructele stropite cu îngraşăminte chimice.
Sistemul de însănătoşire naturală cuprinde şi exerciţii fizice şi de respiraţie, precum şi exerciţii spirituale de curăţire şi purificare a sufletului.
Doamnei Schatalova i-au fost puse la dispoziţie de către statul sovietic toate mijloacele necesare cercetărilor sale, i-au fost încredinţaţi pe lânga astronauţii sovietici şi mari sportivi, cum ar fi de exemplu campioanele internaţionale Anna Charitovna şi Raissa Smechnova, a avut şansa să acumuleze astfel o experienţă inestimabilă.
Toate aceste lucruri se pot citi în cărţile doamnei Schatalova sau se pot învăţa in cadrul seminarelor  pe care le susţine in continuare, în ciuda vârstei înaintate, cu mare ascuţime intelectuală şi vioiciune fizică, în toata Europa, nu numai  la Moscova, unde locuieşte  în prezent.
Doamna Schatalova însăşi, este şi cea mai bună dovadă a corectitudinii sistemului de însănătoşire naturală. Doamna Christine Niederkofler (oragnizatoarea seminarelor) mi-a pus cu multă bunavoinţă la dispoziţie câteva poze de la seminarele susţinute de doamna Schatalova în vara anului 2009 în Germania şi in Italia, la vârsta de 92 de ani. Las fotografiile să vorbească singure pentru doamna Schatalova:


Bibliografie:
“Wir fressen uns zu Tode” Goldmann Verlag 2002, traducerea cărţii “Vybor puti” aparută la KSP Eben&Co, Moscova 1996
“Philosophie der Gesundheit“ şi „Heilkräftige Ernährung“ ambele apărute la Goldmann Verlag în limba germană.
Puteti citi mai multe despre d-na Schatalova aici: http://hrana-vie.blogspot.be/2011/12/galina-schatalova.html.

25 de comentarii:

 1. Imi vine sa tot recitesc ce ai scris!
  Cat despre "tipa" din poze, mai ales cea cu geaca de blugi,e tare, e bestiala!
  Nu arata nici a "dusa", nici a "lihnita de foame", nici "subnutrita", ce mai, bunica ideala!
  Foarte frumos !

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumesc mult, Raluca, ma bucur ca ti-a placut! Eu nu am ajuns la seminarele tinute de doamna Schatalova (cu copiii dupa mine sunt mai greu deplasabila), dar prieteni si cunoscuti de-ai mei au luat parte si au venit toti incantati de cat de volubila si de sprintena si de vioaie si de inteligenta si de lucida si.....Numai cuvinte de lauda au avut!

  RăspundețiȘtergere
 3. si eu am ramas impresionata de povestea asta si mi-ar place sa citesc si eu din cartile ei...din ce am vazut pe net majoritatea sunt in germana, si cumva idee de vreo carte tradusa in franceza sau engleza, pe care as putea-o citi si eu

  RăspundețiȘtergere
 4. Dupa cate stiu eu, cartile ei sunt la ora actuala aparute numai in rusa si in germana....
  Chiar am verificat acum pe Amazon si nu sunt decat cele in germana. Imi pare tare rau pentru tine..

  RăspundețiȘtergere
 5. Va recomand cartea "Calorie Theories, Longevity, and Natural Health. The System of Dr. Shatalova and Current Discoveries" de Tanya Zilberter PhD, care se poate comanda pe Net.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din tot ce gasesc pe net referitor la aceasta carte, e de evitat. Persoana care a scris-o nu e calificata sa prezinte metoda, iar cartea e o debandada. Trebuiesc fie citite cartile doamnei Shatalova in rusa sau gasite traduceri.

   Ștergere
  2. Eu nu cunosc cartea d-nei Zilberter, dar si eu sunt de parere ca trebuie mers in primul rand la sursa si citite cartile scrise chiar de d-na Shatalova.

   Ștergere
 6. Suntem ceea ce mancam.....onorabila doamna este demonstratia a ceea ce am afirmat.E o placere sa vezi o aseamenea persoana,privirea ii este calda si buna .........o liniste in suflet , de dat si la altii.Avem multe de invatat.....depinde de fiecare dintre noi ce alegeri facem ,ce stil de viata abordam, alegerea este a nostra.

  RăspundețiȘtergere
 7. Cu respect,am ramas "mut" ;Trebuie sa mai citesc...
  Dan

  RăspundețiȘtergere
 8. In fata atator evidente... ma inclin!

  RăspundețiȘtergere
 9. chiar nu e nicio editura interesata de traducerea si comercializarea cartilor acestei doamne in RO?!
  in schimb, intoxicam tineretul cu Daniel Steel si alti "clasici" ....

  RăspundețiȘtergere
 10. Punct lovit, punct ochit
  O remarca la ar trebui sa se aplece toate somitatile acestei lumi, domnule Dr. Agos
  Dar cred si sunt sigura ca ea contravine intereselor ei
  Se doreste o lume tinuta sub control:
  - imbuibare = boala;
  - boala = medicamente;
  - boala, medicamente= bani
  cu stima

  RăspundețiȘtergere
 11. eu traduc din rusa, daca gasiti o editura ,putem realiza varianta in romana.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Stimata doamna, sunt Monica Visan de la Editura FOR YOU si as vrea sa public aceasta carte, cu ajutorul dumneavoastra. Am incercat sa gasesc adresa editurii LITUR, dar nu am reusit. Cred ca trebuie cautata in rusa. Ati putea sa ma ajutati, va rog?
   Cu drag, monica Visan

   Ștergere
  2. Draga domana Visan,

   M-am bucurat tare mult ca o editura atat de mare doreste sa publice cartile. Se pare ca exista probleme cu copiii d-nei Schatalova, care cumva sunt depasiti de mostenirea primita si nu reusesc sa faca fata situatiei si e momentan totul fff incurcat. De la Goldmann-Riemann Verlag am fost redirectionata la http://www.shatalova.ru/, se pare ca aici se gaseste editura care detine drepturile de autor (din pacate eu nu cunosc limba rusa, asa ca nu am putu citi nimic pe site-ul respectiv). Va pot pune insa in legatura si editura Goldmann-Riemann din Germania, nu stiu daca ar fi eventual posibila traducerea cartii din limba germana si publicarea ei??
   Cu tot dragul,
   mihaela

   Ștergere
  3. O traducere veritabilă nu trece prin limbi intermediare!

   Ștergere
 12. Bibiana Stanciulov7 aprilie 2013 la 17:07

  Domnule Anonim,ati punctat realitatea.Intr-o lume previzionata in criza economica, sau criza alimentara, cum este posibil ca industria pharma sa se dezvolte intr-un ritm alert? Ar trebui sa se predea in scoli, la lectii de nutritie, asemenea carte.S-ar inlocui spatiul alocat cimitirelor cu locuinte!

  RăspundețiȘtergere
 13. Exista cartile respective si in engleza ?

  RăspundețiȘtergere
 14. Buna ziua! Daca aveti nevoie de traducerea din limba germana, eu sunt traducator autorizat pentru aceasta limba si va pot ajuta. In caz ca obtineti copyright, contactati-ma la adresa: orosanu@yahoo.com. Sper sa reusiti, chiar merita traduse astfel de carti..

  RăspundețiȘtergere
 15. Da ,incerc si eu sa vad altfel lucrurile , sa fiu de acord cu hrana vie, dar pana ajungi sa-ti adaptezi organismul trece ceva timp si nu e prea usor . Cred ca o carte de retete in acest sens este de mare ajutor celor care vor sa treaca de la o alimentatie nesanatoasa la una sanatoasa !

  RăspundețiȘtergere
 16. Ce mai stiti de traducerea din limba rusa a cartii d-nei Schatalova? A trecut mai bine de un an de cand am citit ca s-ar pune la cale o traducere, se gasise si traducatorul si editura. Noutati?

  RăspundețiȘtergere
 17. Si eu sunt interesata de cartea d-nei Schatalova tradusa in romana. Ne poate spune cineva daca s-a facut ceva in acest sens? Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bună ziua! Da, cartea doamnei doctor Galina Șatalova a fost tradusă și a apărut anul acesta la editura "Paralela 45".

   Ștergere