marți, 8 februarie 2011

Despre germinare

 Astăzi, respect în cele din urmă o promisiune mai veche şi mă ocup de tema germinare. Pentru a încolţi (cereale, seminţe, fasole, linte, năut etc.) nu aveţi nevoie de cine ştie ce aparate sau dispozitive, sunt suficiente: un borcan, o bucată de tifon, un elastic, o sită şi o farfurie.
 Se pune orice vreţi să încolţiţi mai întâi la înmuiat, peste noapte sau cel mai bine pentru 24 de ore. A doua zi se clăteşte totul bine şi se pun seminţele într-un borcan, iar în loc de capac, puneţi o bucată de tifon fixată cu un elastic. Borcanul se pune aplecat la cca.45°, undeva la cald şi la întuneric. Se clătesc seminţele de 2 ori pe zi (se poate face şi fără a scoate tifonul), vara când este foarte cald, chiar şi mai des. După ce au încolţit, se pun la scurs într-o sită şi aveţi aşa cei mai buni, cei mai ieftini şi cei mai sănătoşi germeni!
Se poate simplifica totul folosind în loc de borcan o simplă farfurie întinsă: se spală cerealele, se lasă la înmuiat, se clătesc şi apoi se pun pe o farfurie întinsă (ca sa nu facă mucegai). Cerealele încolţesc şi aşa foarte bine!
Aceaste metode simple sunt folosite şi de Ramona, şi de  Vali, la fel proceda chiar şi doamna Elena Nita Ibrian.
 În fotografia de mai sus, am pus la încolţit alac, o cereală pe care o recomand cu mare căldură, eu am desoperit-o de abia în Germania [vă mărturisesc sincer (şi cu ruşine) că nu auzisem de ea  în România, căutând în dicţionar traducerea, am dat pentru prima dată în viaţa mea de cuvântul alac!] deoarece încolţeşte foarte repede, nu suportă chimicalele şi de aceea nu se pot folosi îngrăşăminte chimice în cultivarea sa, şi nu este nici aşa de modificată de mână oamneasca, prin mii de încrucişări, cum este cazul grâului şi secarei.
 Linte încolţită:
Mei încolţit:
 O privire în dulapul meu din bucătărie:
  În borcanul din stânga este alac, în cel din dreapta, grâu.
 Iar mei, încolţit şi uscat are un gust de floricele.........

Şi cum ar putea să lipsească hrişca încolţită....

 Alacul încolţeşte cam într-o zi, colţul iese deja după o zi de înmuiat în apă, lintea are nevoie de  aproximativ 2 zile, dar se poate consuma şi după 24 de ore de stat în apă (e deja moale şi gustoasă),  hrişca are nevoie de 2-3 zile, grâul, secara, fasolea, meiul încolţesc cam în 4-5 zile.
Pentru persoanele cu timp puţin, cel mai repede încolţeşte quinoa.
Mult succes!

19 comentarii:

  1. Foarte interesante informatii, multumim!
    nici eu n-am auzit de alac :(

    Iti doresc o saptamana binecuvantata si spor in toate!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Mimi,
    foarte frumoasa productie, hrisca a devenit si prietena mea de dupa ce ai prezentat-o asa de frumos in salate si "branzeturi". Acum am plantat seminte de floare soarelui si de hrisca in pamant si sunt deja maricele. O sa iti trimit poze. Am gasit hrisca special pentru plantute, are bobul mic si maroniu, ai am plantat-o ca pe grau, am incoltit semintele si apoi le-am asezat pe pat de pamant. E tare buna la gust, alaturi de plantutele de floare soarelui sunt preferatele mele.
    Te imbratisez cu drag si toate cele bune,
    Miahela

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc mult, dragele mele!
    Ar fi grozav, daca ar incepe si taranii romani sa cultive iar alac, eu le fac si celorlati membri ai familiei mele painea din alac si e nemaipomenit de usor de prelucrat. De aceea numesc eu alacul, cereala brutarului prost sau incepator, pana acum nu am dat la nimic gres cu el, cu graul si secara, mi s-a mai intamplat sa nu-mi iasa painile chiar cum trebuie....
    In vara, mi-a crescut in gradina o planta pe care nu o cunosteam si a facut asa niste floricele mici, albe si frumoase, dar de-abia cand s-au facut fructele am stiut ce era: hrisca!

    RăspundețiȘtergere
  4. Pare atat de usor incat o sa ma incumet sa incerc si eu. Daca nu imi iese revin cu intrebari :-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Vaai, ce bine ca ai pus experienta ta aici. si ce ma bucur ca exista metoda asta. Eu acum caut sa fac rost de hrisca. astept sa-mi aduca cineva de la rusi.
    Numai bine iti doresc

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc mult si eu iti doresc toate cele bune.
    Hrisca are si Andreea Lazarescu www.bucuriebunastarehrisca.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna am o intrebare daca poti sa imi raspunzi. Am lasat graul in apa vreo 4 zile..dar are un miros ciudat..la fel si gustul parca e ciudat.. e normal ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. SE TINE IN APA 24 DE ORE SI APA SE SCIMBA LA 12 ORE .

      Ștergere
  8. Tot eu sunt,acum am citit metoda ta.. mie mi-a zis cineva doar sa le pun in apa... pui apa in borcan ?sau uzi tifonul ?

    RăspundețiȘtergere
  9. Semintele se pun in apa peste noapte, cel mult 24 de ore. Dupa aceea se scot din apa, se clatesc si se pun asa ude in borcan, fara a mai adauga insa apa peste ele (daca nu scoti tifonul la clatit, e si el ud)!!!
    Totul trebuie sa aiba un miros normal (placut) de cereale ude, in momentul in care apre un miros neplacut trebuie aruncate, este un semn ca a inceput un proces de alterare!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ok, asa voi face, multumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna seara,ce-mi puteti spune despre hrisca din magazine? Am inteles ca hrisca de culoare maro nu incolteste deoarece este prefiarta,pe ambalaj nu gasesc o astfel de informatie. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  12. Da , Asha, asa este, trebuie cumparata cea galben-verzuie ca in foto de mai sus!

    RăspundețiȘtergere
  13. Ma bucur ca am dat peste informatiile postate de tine! Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  14. Alacul se gaseste in Romania sub numele de grau spelta

    RăspundețiȘtergere
  15. imi puteti spune cum pastram germenii deja incoltiti pentru citeva zile?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti sa-i usuci (in aparatul de deshidratat sau pur si simplu la temperatura camerei, intinsi bine ca sa poata aerul sa circule) si atunci nu se dezvolta mai departe.

      Ștergere
  16. Imi puteti spune cum putem pastra germenii gata pentru consum cite zile?

    RăspundețiȘtergere