marți, 29 iunie 2010

CIUPERCI CU MAIONEZA VEGANA

Mama mea draga, pregatea aceasta reteta (pe care o invatase de la mama ei, care era un fel de maestra a veganismului - bunelu era preot si ei tineau cu strictete toate posturile, asa ca bunica care era foarte creativa si o bucatareasa biencuvantata, adunase o colectie enorma de retete de post, deci vegane) cu ciuperci din cutie sau cu ciuperci de la piata oparite (cum gasea in acele vremuri mai de restriste, in care cam batea vantul prin magazinele si pietele din Romania) si maioneza facuta cu ou. La noi acasa se manca cu foarte mare placere, era o piesa de rezistenta cand aveam musafiri. Reteta in varianta cruda,  mi-a fost  recomandata de Camelia, o  doamna cu o poveste de viata extraordinara, care a tinut regimul de hrana vie dupa Ernst Günther timp de 16 ani. Dar sa vi-o prezint mai intai pe Camelia si atelierul ei:
Pentru a putea urma marea ei pasiune pentru pictura, Camelia a mai facut la 48 de ani a doua facultate, dupa filologie,  a urmat facultatea de arte. Iar pentru ca arta cere sacrificii, cheltuielile fiind foarte mari, si-a mai luat pe langa slujba de profesor coordonator al cercului de pictura de la Palatul Copiilor  din Baia Mare si un job de vanzatoare la un magazin de confectii.  Multumesc draga Camelia, m-as bucura  tare mult sa ne cunoastem intr-o buna zi!
Si acum reteta, care este pur si simplu o nebunie!
Ingrediente:
-ciuperci crude;
-marar;
-usturoi (cel mai bine usturoi verde);
-maioneza vegana de mustar (se freaca o lingura de mustar cu ulei de masline si zeama de lamaie, se adauga  sare si piper dupa gust). Daca faceti click AICI,  gasiti o retete excelenta si rapida de maioneza raw vegan, inclusiv un video cum poate fi pregatit in doar cateva minute!
Pofta buna!

PS Cu ciupercile crude insa nu trebuie exagerat, se consuma rar (cel mai bine sunt suporttate ciupercile champignon)  si in cantitati moderate/mici!

41 de comentarii:

  1. O nebunie reteta asta! Am facut-o si eu si e delicioasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie sincera sa fiu, nu mi-a dat pna acum prin cap sa o fac cu ciupercile crude, noroc cu Camelia. Ieri am facut si pt. grupa de sanatate, s-au lins nemtii pe buze si si-au notat toti reteta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Trebuie si eu s-o incerc neaparat. Eu folosesc ciuperci crude si in salate si as fi tare fericita daca as avea o sursa de unde sa le pot cumpara netratate. Cum pot lua legatura cu Camelia?

    Mimi draga, vezi ca link-ul acela pus de tine catre Camelia si atelierul ei, nu merge.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ligia, poti vedea acum pozele? Iti trimit pe mail adresa Cameliei!

    RăspundețiȘtergere
  5. Am dat refresh si acuma se vede, prima data cand deschid nu se vad pozele. Hmmm, mi-e tare cunoscuta doamna Camelia!

    Si ce gaura mi s-a facut in stomac la vederea pozei cu ciupercile!

    Se lasa sa se marineze cu maioneza sau se mananca asa crude proaspat amestecate?

    Multumim mult! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu mare placere, Raluca! Marinate au exact consistenta ciupercilor fierte, dar sunt bune si proaspat amestecate (eu nu pot sa rezist si mananc mereu direct prima portie!).

    RăspundețiȘtergere
  7. Arata foarte bine!
    O sa pregatesc si eu ciuperci dupa reteta asta, daca-mi iese maioneza! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc mult, Mariana, sper sa-ti placa (eu am mancat de vineri in fiecare zi) si bineinteles, sa-ti iasa maioneza (nu cred insa ca o sa ai probleme)!

    RăspundețiȘtergere
  9. Sint delicioase, nu mi-a iesit maioneza perfect dar le-am mincat cu pofta si eu si sotul. Sper sa progresez cu maioneza...

    RăspundețiȘtergere
  10. Sunt foarte bune, am facut si eu de cateva ori.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ma bucur ca v-am descoperit! Chiar daca nu sunt o adepta exclusiva a alimentatiei de tip raw-vegan, multe retete imi plac si le adopt. Am descoperit unele la Daniela (vegetarian-gustos-si-sanatos.blogspot.com/), la Ligia Pop, la Ina si acum aici. Eu fac si o salata de cruditati cu o astfel de maioneza si este excelenta. Folosesc mustar preparat cat mai natural, fara adaosuri, din faina semintelor de mustar, plante aromatice, apa si otet de mere. Aceasta reteta cu ciuperci nu o stiam, dar o voi prepara si eu, pentru ca mi se pare o varianta excelenta.

    RăspundețiȘtergere
  12. Bun venit, sper sa ne "intalnim" mai des de acum! Chiar ieri am facut ciupercile si mi s-a taiat maioneza.....Ce rusine!"!!! Am dres-o cu seminte de floarea soarelui macinate fin.

    RăspundețiȘtergere
  13. eu am muștarul pe lista neagră cu alergeni... oare aș putea să-l înlocuiesc cu altceva? sau să pun numai ulei?

    RăspundețiȘtergere
  14. Bunica si mama faceau mereu maioneza de post cu nuci sau seminte de floarea soarelui sau de canepa macinate fin (tineau locul galbenusului, respectiv mustarului), amestecate apoi cu ulei si lamaie.
    Aici http://hrana-vie.blogspot.com/2010/09/intalnirea-raw-food-potluck-de-la-nelly.html e o poza cu meniul romanesc, crema alba din borcan e maioneza de floarea soarelui, nemtii s-au dat in vant dupa ea (poti sa-i adaugi marar sau patrunjel sau ce-ti place tie cel mai mult)!

    RăspundețiȘtergere
  15. Excelenta ideea! abia astept s-o incerc.

    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  16. Ah, imi pare asa de rau ca doar acum am dat de reteta asta, acum trebuie sa rabd pana luni...si azi chiar imi facusera cu ochiul ciupercutele :( Cred ca este excelenta, asa mi s-a facut o pofta...sper si eu sa imi iese maioneza :) Revin :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Salata asta de ciuperci arata absolut imbietor. Vreau sa o fac si eu cat de curand. As vrea sa te intreb insa ce tip de mustar folosesti tu pentru maioneza. Sunt atat de multe tipuri, si unele au adaugate ingrediente nu prea sanatoase. Daca imi poti spune si mie componenta listei de ingredients la ceea ce folosesti tu, ti-as fi tare recunoscatoare.
    Multumesc mult.
    E.

    RăspundețiȘtergere
  18. Eu cumpar de la un magazin bio, ori mustar fara zahar, ori faina de mustar si fac eu singura mustarul in casa.
    Reteta mustar
    4 linguri faina galbena de boabe de mustar
    1 lingura de miere
    1 lingura de ulei de masline
    2 linguri otet de mere
    1 varf de cutit de sare
    piper
    Se amesteca faina de boabe de mustar cu ceva apa si se lasa 10 minute sa se "traga".
    Se adauga mierea, uleiul, otetul, sarea, si piperul si se freaca ca maioneza. Se pune intr-un borcan cu capac si se consuma dupa 2 zile, se poate tine in frigider cateva luni.
    Pofta buna, o sa scriu curand o postare numai despre maioneza vegana, am facut intre timp chiar si poze....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fara otet de mere merge maioneza si boabele de mustar sa le macin eu acasa, se poate?

      Ștergere
    2. Nu am incercat fara otet. Cel mai bine se inmoaie boabele 24 de ore (nu mai sunt asa de iuti) si dupa aceea se macina (o reteta buna pe blogul Doinei Oprea).

      Ștergere
  19. Multumesc foarte mult pentru raspuns. Voi face si eu la fel ca tine.
    E.

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna, as dori daca doamna Camelia are un site de retete sa mi-l ziceti va rog, am mai auzit vorbindu-se de ea. Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  21. Mimi draga, spune-mi te rog daca stii ce alte ciuperci se mai pot manca crude. De exemplu ghebele sau hribi, se pot manca crude? Cat de sanatoase sunt ciupercile crude. Eu sunt mare amatoare de ciperci, inlocuiesc carnea din plin cu ele.
    Si o alta rugaminte: poti te rog sa scrii un articol sau sa dai sfaturi cu privire la tratarea reumatismului?
    Multumesc si multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  22. Draga Anonim,
    Nu mai stiu din pacate nimic de Camelia...
    Draga Anonim,
    Toate ciupercile comestibile se pot manca si crude, dar fara a exagera si numai daca le cunosti bine (si o sa vezi ca nu poti manca asa de multe, urechiusele crude de ex. sunt piperate).
    Reumatismul e usor de controlat prin dieta, trebuie eliminate carnea, cafeaua, ceaiul negru, alcoolul, zaharul si faina alba (si produsele care contin aditivi trebuie eliminate complet!). Cel mai greu e cu faina alba, pt. ca paine cu adevarat din faina integrala se gaseste f. rar, de aceea ar trebui facuta painea in casa (eu fac pt. familia mea si am o moara electrica, macin grauntele bio, cumparate direct de la taranul producator, in ziua in care vreau sa fac painea, faina din comert, chiar si ce bio, nu este de fapt recomandabila). M-am intins, voi incerca sa fac si o postare, uite ce scrie si domnul Bocan:
    http://www.formula-as.ro/2011/973/medicina-populara-77/tratamente-cu-argila-afectiunile-aparatului-locomotor-13830
    Multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Mimi, gasesc pe undeva pe blog reteta pentru painea pe care o pregatesti tu in casa. Mi-ar fi de mare ajutor. Daca nu este postata pe undeva te incumeti sa ne-o scrii si noua? Te rugam.

      Ștergere
    2. Draga Mimi, gasesc pe undeva pe blog reteta pentru painea pe care o pregatesti tu? Caut de ceva vreme o reteta de paine integrala. Daca nu este pe blog, esti buna sa ne-o impartasesti si noua? Te rugam.

      Ștergere
  23. Salut! Am facut reteta in seara asta si a iesit putin cam gretos. La maioneza am pus destul de mult ulei, pana a iesit de consistenta celei din fotografia ta. Asa trebuie sa fie sau, se poate face cevasa nu fie atat de gretos.
    Multumesc mult!
    O seara faina!

    RăspundețiȘtergere
  24. Draga Corina,
    Adevarul ca nu ar trebui sa fie gretos deloc, imi pare atre rau ca tie nu ti-a placut....
    Incearca sa pui mai putin ulei, mai mult mustar si mai multa lamaie.
    Mult succes,
    mimi

    RăspundețiȘtergere
  25. Draga Mimi
    Sunt o nestiutoare.
    de ce nu pui la maioneza galbenus?
    imi cer scuze de intrebare
    Carmen

    RăspundețiȘtergere
  26. Draga Carmen,
    Povestea e fff lunga.... Candva am descoperit ca proteina animala nu e deloc buna pt. samatate si am inceput experimentarile cu propria persoana. S-a constatat medical chiar, ca la oua si lapte sunt alergica, si am descoperit prin experienta proprie, ca lasand aceste lucruri la o parte, am reusit sa ating o stare de sanatate, care cu cativa ani in urma ar fi fost pt. mine de neimaginat...
    Cu drag,
    Mimi
    PS Nu am mai mancat carne, oua si lapte de aprox. 6-7 ani si nu am absolut nicio carenta, din contra....

    RăspundețiȘtergere
  27. eu am facut cu maioneza de avocado si mi s-au parut si mai bune

    RăspundețiȘtergere
  28. ue mananc ciperci crude ma ducla piata vin acasa le curat le tai an 4 si le mananc credeti ca face rau

    RăspundețiȘtergere
  29. Maioneza se poate face din multe combinatii: din seminte crude de florea soarelui ( semintele decojite de foarea soarelui, se lasa la inmuiat in apa plata, cca 4-5 ore. Se scurge apa in care au stat semintele. Se pun aceste seminte inmuiate intr-un bleder < la o cana de miezuri se adauga pt obtinerea maionezei, 1/2 cana apa plata rece> si se paseaza cateva secunde. Obtinem o pasta pe care o scotem intr-un castron de ceramica sau sticla si adaugam putin ulei masline, putina zeama lamaie, sare, piper. In functie de utilizarea maionezei, se poate aduga si usturoi pisat (maioneza cu ciuperci se potriveste si cu putina verdeata proaspata , dar la salata boeuf- fara usturoi ).Succes la prepararea bunatatilor

    RăspundețiȘtergere
  30. Prea delicos.Am sa imi mai fac:)Multumim!

    RăspundețiȘtergere
  31. Estte mult mai sanatoasa

    RăspundețiȘtergere
  32. draga Mimi,
    Abia te-am descoperit virtual si cum aveam ciuperci in frigider, am facut si eu aceasta reteta si tot ceea ce pot spune e: WOWWWW- sunt profund impresionata de cat e de gustoasa! La maioneza am pus si o cantitate mica de avocado si mi-a iesit pur si simplu demential. Ahh si am mai bagat si cateva buchete de conopida :. Totul insotit de rosii micute si gustoase!
    m-am apucat sa citesc pe pagina Bund für Gesundheit si sa trag cu ochiul in cartea d-lui Konz.
    Printr-o intamplare (ne)fericita am ajuns sa ma interesez despre mancarea raw. Si inainte de a ma imbolnavi, mancam, zic eu, sanatos, dar mancam ce-i drept si multe dulciuri si multe produse de panificatie. Acum 3 ani (la varsta de numai 30 de ani)au inceput sa mi se umfle incheieturile degetelor de la maini, apoi umarul, etc. Dupa multe vizite la medic mi s-a pus diagnosticul de poliartrita reumatica. Si binenteles ca doctorita reumatolog de aici din Freiburg mi-a recomandat "frumos" sa incep sa iau medicamente. Am refuzat categoric! De atunci mi-am schimbat alimentatia etc. si deja nu mai am dureri asa de mari. Singura durere mai mare pe care o am e la incheietura mainii drepte, indiferent de ceea ce fac, inca nu scap de ea, si abia pot tine lucruri in mana :(. Oricum, am descoperit o carte care se numeste : Schmerzfrei- Der Weg der Ex-Rheumatiker si voi incepe sa respect pasii recomandati acolo...Ai auzit cumva de cartea asta?
    O recomand cu caldura tuturor celor ce sufera de Artrita, reumatism , Cohn etc.
    Mult succes in tot ceea ce faci si iti multumesc pt ideeile si retetele minunate
    Alina din Freiburg

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Alina,

      Imi pare rau si ma scuz ca raspund cu asa o intayiere, am explicat in postarea de ieri ce mi s/a intamplat.....
      Cartea nu o cunosc, de cine este?
      Aici negru pe alb rezultatele dr. Seignalet> http://www.seignalet.fr/images/stories/pdf/tableau1.pdf.
      Nu pot decat sa te incurajez sa cauti mai departe, sunt sigura ca intr-o buna zi vei gasi si rezolvare 100%!
      Multa sanatete si te mai astept cu drag,
      m

      Ștergere
  33. Foarte bune ciupercile in varianta asta . Multumesc Mimi !

    RăspundețiȘtergere
  34. Alina din Freiburg !
    Încearcă o cură cu ceai de ghimbir şi turmenic (3-4 căni/zi) precum şi cataplasme cu pastă de turmenic aplicate pe articulația durerosă, (mie îmi folosesc) Mister Google ştie mai multe amănunte…Sănătate ! :)



    RăspundețiȘtergere
  35. Bună dimineața!
    Am mai descoperit o "formulă"delicioasă de a pregăti ciupercile crude-supa cremă. Se pun în blender ciuperci proaspete, câteva roșii deshidratate, pastă de măsline, puțin usturoi,ulei de măsline și puțină apă. Se blenduiesc și gata! Este extraordinar de bună!
    Se pot adăuga și semințe,muguri de pin sau crutoane de soia.
    Îmi pare rău că v-am descoperit atât de târziu!

    RăspundețiȘtergere