luni, 26 septembrie 2022

 La Haute Cuisine Crue - Dr. Urs Hochstrasser  (Elvetia) 

Desi am aflat despre Dr. Urs Hochstrasser inca din 2007 din revistele "Natürlich leben" (revista Aliantei de Sanatate din Germania Bund für Gesundheit) si "Die Wurzel" (a lui Michael Delias, un alt raw foodist de "curs lunga" din Germania), iar din 2010 l-am si intalnit anual la Targurile de Hrana Vie Rohvolution, si desi mi-a marcat profund viata, in special in domeniul pregatirii felurilor de gourmet raw food, nu am scris pana acum decat foarte pe scurt despre el. Duminica trecuta insa, am fost iar la ultima editie a Targului Rohvolution si pentru ca a trebuit sa constat inca o data ce impact pozitiv, extrem de puternic poate avea hrana vie asupra oamenilor, m-am hotarat sa povestesc repede, macar si doar deocamdata numai pe scurt despre Urs, caci mesajul lui este VITAL, mai ales in vremurile pe care tocmai le traversam. Voi incerca sa fac mai tarziu un interviu detaliat cu el si cu sotia lui, Rita Hochstrasser, caci desi ea sta mai in umbra si-l sprijina in primul rand pe Urs, fiind practic "mana lui dreapta", ea are foarte multe de spus, caci la randul ei a adunat o experienta foarte mare si extrem de pretioasa in toti anii in care Urs a facut absolut totul impreuna cu ea.

Photos https://urshochstrasser.ch/

Urs Hochstrasser a invatat meseria de bucatar si a lucrat in multe restaurante dupa terminarea calificarii, iar dupa un timp si-a deschis chiar propriul restaurant. Ca urmare a primei sale "intalniri" cu Dumnezeu (despre aceasta intalnire il voi lasa mai bine pe el sa povesteasca), s-a lasat de fumat, a incetat sa mai bea alcool si a devenit constient de ce inseamna cu adevarat consumul de carne. Asa ca si-a vandut restaurantul care mergea intre timp foarte bine (in ciuda sfaturilor contrare date de cei din jur) si pentru ca avea de hranit o familie, a cautat un post de bucatar in care sa nu mai fie obligat sa prelucreze carne. Si intamplator tocmai in acea perioada se eliberase un post de bucatar la clinica Bircher-Benner (despre medicul extraordinar care a intemeiat aceasta clinica puteti citi mai pe larg AICI). Urs nu stia mare lucru despre acest medic sau despre metoda de terapie descoperita de el, totul a fost pur si simplu o "intamplare". Sau mai degraba o "sincronicitate divina".... Ajuns acolo, nu si-a prea putut imagina ca va ramane mult timp, caci bolnavii urmau la clinica o dieta stricta, iar Urs avea senzatia ca munca lui isi pierde astfel complet creativitatea. In strafundul inimii lui, Urs nici macar nu putea sa creada ca este posibil ca cineva sa se vindece de vreo boala numai printr-un regim alimentar si nu avea deloc incredere in bazele terapiei de la aceasta clinica. Dar la fata locului, traind pe viu suferinta oamenilor, vazand halul in care veneau oamenii la clinica si cum reuseau sa o paraseasca dupa mai multe saptamani de tratament, a trebuit sa recunoasca ca este totusi ceva inexplicabil la mijloc. Si s-a hotarat sa porneasca propriul experiment si sa manance 2 luni de zile exclusiv hrana vie. El mergea in fiecare zi la clinica 5 km cu bicicleta si s-a hotarat sa cronometreze timpul de care avea nevoie, ca dovada a efectului alimentatiei asupra starii fizice. In prima luna, nu a constatat o imbunatatire si nici nu s-a simtit cu adevarat altfel (se afla puternic intr-un procesul de detox) si era pe punctul de a fi convins ca hrana vie "nu ajuta". Dar pentru ca luase hotararea sa manance 2 luni exclusiv hrana vie, a continuat, iar dupa alte patru saptamani, a simtit ca a devenit alt om si a constatat ca ii crescuse considerabil nu doar capacitatea fizica, ci si ca facuse un salt imens emotional, mental si sufletesc. Din acel moment a luat hotararea ca nu se va mai intoarce niciodata la hrana "normala". Si si-a descoperit astfel menirea, caci de atunci a cautat neobosit raspunsul la intrebarile: "Cum se poate face hrana vie mai atractiva, astfel incat sa fie consumata cu cat mai multa pofta si placere?" si "Cum se poate transforma hrana vie dintr-o dieta pentru bolnavi, intr-un mod de alimentatie potrivit pentru hrana zilnica a oricarui om si perfect acceptat social?". Nici faptul ca oamenii doar dupa ce se imbolnaveau incepeau sa manance sanatos pentru a se vindeca, in loc sa manance sanatos pentru A RAMANE SANATOSI SI A NU SE IMBOLNAVI, nu i-a mai dat liniste. Si din aceasta cautarea a lui care s-a desfasurat de-a lungul a peste 30 de ani, s-au nascut mai multe carti (va recomand cu cea mai mare caldura, in special cartea "Rohkost von Feinstem" - La Haute Cuisine Crue - de Urs si Rita Hochstrasser, care au reusit in aceasta carte sa ridice hrana vie la nivel de arta!), un centru de sanatate in care oamenii aveau posibilitatea sa afle cum poate arata, ce gust are si cum se poate pregati o hrana cu adevarat sanatoasa, nenumarate cursuri, seminare, ateliere, interviuri, aparitii TV si participari la targuri de specialitate.

In bucataria centrului lui de sanatate (centrul este momentan inchis, dar eu sper din tot sufletul ca intr-o buna zi va fi redeschis) avea un panou fain: "Iubirea si fantazia sunt cele mai bune mirodenii". Si intr-adevar, acestea chiar sunt ingredientele cele mai importante din orice bucatarie...

 Daca faci click AICI gasesti multe retete (in limba germana), la fel si pe canalul lui de YouTube: https://youtube.com/user/hochstrassers

Urs Hochstrasser este un om extrem de creativ si de interesat in nenumarate domenii, asa ca nu a ramas insa blocat in bucataria raw vegan, ci s-a dezvoltat mai departe in toate planurile. Pentru ca era o problema sa gaseasca uleiuri cu adevarat presate la rece, a deschis el o moara de ulei. Iar pentru ca mierea, care nu este un produs vegan, si siropul de agave din Mexic nu erau pentru el decat o solutie de compromis, a cautat un indulcitor natural si raw regional, pe care chiar l-a si gasit: siropul raw de mere. In paralel cu toate activitatile lui, a urmat in Sri Lanka un studiu de medicina alternativa si a studiat enorm si in planul spiritual si al dezvoltarii personale. Astazi, se vede usor cu ochiul liber, ca Urs Hochstrasser este un om implinit, echilibrat, impacat cu sine si cu tot restul lumii. Exact ca si sotia lui, Rita. Si daca stai de vorba cu Urs sau cu Rita, asculti ce au de spus si te scufunzi in ochii lor de un albastru infinit, nu mai ai nicio sansa de a-i uita vreodata.....

Daca stiti germana, uitati-va neaparat pe pagina lui de internet sau YouTube.

Urs si Rita au fost pentru mine o sursa nesecata de inspiratie, de multe ori am pornit de la una dintre retetele lor. Exemplul retetei de maioneza, pe care toata familia mea o consuma cu entuziasm, fara a comenta ca faptul ca nu este de fapt facuta din ou, este deja clasic, AICI gasiti reteta in limba romana si povestea. 

Iar aici un video scurt in limba romana:

 








3 comentarii:

  1. Bună ziua! Va rog dacă se poate sa-mi spuneți, pasta aceea de migdale, o putem face și în casa? Sau se găsește în magazine în România și sub ce forma? Mulțumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, se poate face si in casa, se mixeaza migdalele fff.mult timp (se transforma intai in marzipan, dar se continua sa se mixeze pana se obtine o pasta fina). Pasta se gaseste si in Romania, de ex.la Verlin (https://verlin.ro/products/unt-de-migdale-crud-bio-190g-papamigdal?_pos=1&_sid=a45a0e6dd&_ss=r&ref=JE2hYDMd) sau chiar la dm.
      Mult spor si toate cele bune,
      Luana Mimi
      PS Daca intri pe linkul cu reteta, gasesti mai multe informatii si poze: https://hrana-vie.blogspot.com/2014/06/maioneza-vegana.html

      Ștergere
  2. Buna ziua! Unde gasim o asemena sare cu sulf, daca am inteles bine? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere