luni, 3 februarie 2020

Plantele, darul lui Dumnezeu

Anul trecut am postat urmatorul text  pe Facebook:
"2 februarie este o zi cu o energie cu totul speciala, de care am putea sa ne bucuram cu totii din plin.
Biserica ortodoxa sarbatoreste Intampinarea Domnului, biserica catolica Maria Lichtmess. Celtii si vechii germani sarbatoreau astazi IMBOLC sau ziua zeitei Brigid (Birgit), iar pentru daci era Ziua Ursului. Interesant este ca si la celti juca ursul in aceasta zi un rol important. Iar in America este Groundhog(marmota) Day.
De acum, iarna si vara tot umbla impreuna, cand este una mai in fata, cand cealalta.

Roata timpului porneste iar sa se-nvarteasca. Se incepe curatenia nu numai in casa, ograda, grajd, suri si hambare, ci si in trup, minte, suflet si inima. Se afuma cu plante cu puteri purificatoare casele, oamenii, animalele si gradinile.
Este ziua oracolelor, a prorocirilor, iar cine va sti sa intrebe, va si primi raspunsurile de care are nevoie.
Este cel mai bun timp pentru tesutul planurilor de viitor, pentru punerea pietrelor de temelie a noilor inceputuri. 

Si tocmai de aceea, incep si eu astazi sa povestesc despre Gradina Fermecata si Manufactura de Plante, un vis vechi si frumos de-al meu, ce tocmai devine realitate, un vis cu plante si amestecuri de plante pentru reechilibrare energetica, saruri pentru fiecare chakra, undelemnuri tamaduitoare pe dinauntru si pe dinafara si alte minuni. Amanuntele le aman, va las acum in compania fotografiilor."

Revrnind in anul 2020, ieri am scris urmatoarele pe FB:
"Anul trecut era numai un vis. Dar visul chiar a devenit realitate si eu sunt astazi, un an mai tarziu, alaturi de alte 30 de femei minunate, o parte a Manufacturii de Plante Baden-Württemberg din Germania.

Sigur ca daca oricum stai numai cu mainile in san si nu esti dispus sa-ti asumi nicio resposabilitate sau sa faci mare lucru, chiar nu conteaza in ce zi a anului iei o hotarare. Dar totusi, energia zilei de azi este foarte favorabila tuturor celor care sunt dispusi si dornici sa-si suflece manecile si sa se puna pe treaba. Si astazi, 02.02.2020, zi palindrom, poate mai mult ca oricand....
A fost un an in care am fost un fel de Fat-Frumos al plantelor, am invatat intr-un an cat altii in 7, reusind sa absolv, in paralel cu viata de familie (iar anul 2019 a fost definitiv cel mai solicitant an al vietii mele...) si munca in gradina de plante medicinale si cursul de Fitopractician."

Iar astazi revin in sfarsit si cu informatiile referitoare la manufactura si  la atelierul pe care il organizez la sfarsitul saptamanii (09.02.2020) in Bucuresti.


Manufactura de Plante Baden-Württemberg


Manufactura de Plante BW este o asociatie initiata de peste 30 de femei din Landul Baden-Württemberg, specialiste calificate in domeniul plantelor medicinale, educatori in domeniul plantelor si al naturii. Plantele noastre cresc in gradini fermecate si infloritoare, un paradis pentru albine si fluturi. Respectarea principiilor agriculturii organice este o chestiune importanta pentru noi, deoarece suntem constiente ca natura este baza vietii noastre si sursa intregii vieti. Insa doar o eticheta bio nu este suficienta pentru noi. Ne straduim in comunitatea noastra sa creem o convietuire echitabila. Scopul nu este profitul catorva (al celor putini), ci un beneficiu financiar si uman pentru noi toate. Motivația noastra este sa reinviem, sa pastram si sa dam mai departe cunostintele despre proprietatile plantelor de cultura si ale plantelor salbatice, precum si despre gradinile traditionale taranesti. Cultivarea plantelor noastre ajuta si la protejarea si conservarea naturii. Plantele ne imbogatesc viata si au o importanta fundamentala pentru ecosistemele locale. Suntem unite de motivatia de a readuce plantele specifice regiunilor in care traim nu numai in bucatariile oameniilor, ci si in constiinta lor. Pe langa produsele obtinute din plantele gradinilor noastre, avem in program si oferte educationale, prelegeri, ateliere si seminarii, in cadrul carora se pune accentul pe invatarea tuturor aspectelor legate de plantele din flora spontana sau de cultura. 

 Calitatea ocupa pentru noi pe primul loc. Folosim doar seminte ecologice traditionale (nu cultivam plante hibrid), iar productia noastra este in intregime manuala. Criteriile noastre de calitate pentru cultivare, recoltare, uscare si prelucrarea plantelor sunt extrem de stricte si nu pot fi indeplinite decat in cazul unei munci manuale, intr-o productie industriala/masinala, aceste criterii de calitate nu pot fi pur si simplu respectate! Absenta completa a masinilor si utilajelor industriale se reflecta in aspectul, gustul si proprietatile superioare ale produselor noastre, care contin doar flori si frunze, bogate in arome si principii active. Plantate si recoltate cu drag, uscate sub temperaturi de 42°C (raw) si prelucrate si impachetate exclusiv  manual, se obtine ca produs final un ceai din frunze întregi. Se poate vedea, mirosi si gusta foarte usor diferenta!

 Pentru ca ne pasa de natura, certificatul organic pe care il poarta toate produsele noastre serveste la conservarea si protejarea naturii. Plantele noastre cultivate organic, cresc in gradinile si pe campurile  noastre in ritmul anotimpurilor si in armonie cu natura si cu toti copiii ei. Fara pesticide daunatoare si fara ingrasaminte chimice.

 Bucurati-va de amestecuri  rafinate de plante de ceai din agricultura organica a regiunii in care traieste fiecare cultivatoare. Cu multa dragoste, oferim experiente deosebite gustative, olfactive  si vizuale. Incercati singuri si incepeti o adevarata incursiune prin gradinile  bogat parfumate ale reginilor noastre.

Ceaiurile manufacturii, in care sunt continute si plantele cultivate de noi,  pot fi cumparate AICI (click).

Despre gradina noastra este scris pe scurt (nimeni nu a avut pana acum timp de scris, a fost atat de multa munca in gradina, pe camp si in birou...) AICI (click)














Plantele din flora spontana 
in timpul iernii in Bucuresti


Multe dintre plantele din flora spontana nu cunosc linistea in timpul iernii. Ele pot fi gasite practic de-a lungul intregului an, doar zapada le face sa dispara. Dar si ea poate sa le ascunda doar atata timp cat stratul de nea masoara peste 3cm. Cum incepe zapada sa se topeasca, plantele acestea, darul lui Dumnezeu pentru copiii sai iubiti, reapar imediat, puternice si pline de viata, ca sa ne aduca sanatate, liniste si pace.
Ne intalnim in parcul IOR, duminica 09.02.2020, de la ora 13.30, ca sa invatam cum putem recunoaste plantele din flora spontana ce pot fi gasite si iarna.
Ne plimbam prin parc, cautam plantele, povestim cate-n luna si-n stele si in incheiere fiecare participant isi va putea “compune“ un amestec cu plante de ceai, plante provenite dintr-o piata bucuresteana si de la Manufactura de Plante din Germania. Si fiecare participant va primi o punguta cu un amestec de plante pentru afumat casa.
Punctul de intalnire va fi comunicat persoanelor care se vor inscrie.
Excursia are loc indiferent cum va fi vremea, asa ca aveti va rog grija sa fiti imbracati corespunzator, caci vorba neamtului: “Nu exista vreme proasta, ci numai imbracaminte nepotrivita“.

 Înscrierile se pot face aici: http://bit.ly/37WMHIE


3 comentarii:

  1. Dragă Mimi, linkul al doilea nu merge...(cel unde se povestește despre grădina de plante). Cristina

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Mimi,
    Mi-e tare dor de tine si mor de ciuda ca nu am vazut ca esti in Bucuresti in timp util.
    Anul acesta mai ai ceva planificat pentru Romania?
    Te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere