vineri, 15 decembrie 2017

Despre fermentare - Partea II - Reteta de bors

Culmea este, ca atunci cand a inceput sa creeze retetele de sucuri din legume fermentate, Dr. John Switzer a plecat de la retete traditionale rusesti si romanesti. Cu alte cuvinte, a  scos el de la naftalina ce prea bine au stiut strabunii nostri si noi am uitat. Sau am ignorat valorile stravechi, nemaistiind a le aprecia  la justa lor valoare, asa cum s-a intamplat din pacate masiv mai ales in ultimii ani.....

Dr. Switzer a  fost marcat,  intre altele, de rezultatele exceptionale obtinute de  Dr. Johannes Kuhl in tratarea biologica a cancerului. Dr. Kuhl considera ca este mult eficient "sa-i dai sah cancerului", decat sa "lupti impotriva lui". Piesa cu care el considera ca-i poate da sah cancerului, o reprezinta una dintre cele mai vechi forme de viata de pe pamant: familia lactobacililor. Nu intru in amanunte, caci este o tema care trebuie studiata pe indelete de fiecare in parte, in liniste si cu mare atentie (de exemplu AICI)! Si tocmai pentru ca Dr. Switzer constatase in practica medicala, ca sucurile dupa terapia Dr. Gerson nu mai reproduceau rezultatele foarte bune obtinute de acesta in secolul trecut, a inceput sa experimenteze la randul sau cu sucurile de legume fermentate. Si a inregistrat rezultate atat de bune, incat aceste sucuri au devenit o componenta de baza a terapiei create de el si numita "Terapia anti-cancer, cu hrana vitala si plante din flora spontana (salbatice)".

Reteta de bors a bunicii mele din Basarabia este cu tarate de grau, malai si huste, care se oparesc. Desi este foarte buna, cumva nu ma mai multumea, eu cautam cu totul altceva: o reteta fara gluten si fara prelucrare termica. La fel si reteta cea mai cunoscuta de cvas are la baza painea de secara, nici ea nu era ceea ce cautam eu. Am considerat dintotdeauna ca foarte buna este reteta doamnei Ibrian de bors (o voi publica separat AICI) si reteta Lucianei de rejuvelac (AICI), dar de ce nu mi-a venit insa mie insami ideea sa inlocuiesc graul incoltit cu mei incoltit, nu inteleg si pace.... De aceea, reteta Dr. Switzer,  care m-a convins  deplin, indeplineste toate aceste condtii: este fara gluten, cerealele/pseudocerealele sunt incoltite, totul se face in "bucataria fara foc", toate ingredientele sunt naturale, ieftine (in afara de quinoa) si usor de procurat. De la voi trebuie sa mai puneti numai ceva timp, putintica rabdare, o portie mare de  iubire si mult drag pentru lucrul sfant facut cu propriile maini ...

RETETA DE BORS A DR. SWITZER

Ingrediente: o ceasca de mei (sau quinoa sau hrisca - desigur insa ca cei care nu tin neaparat sa evite glutenul, pot face borsul si cu alac, grau samd.) incoltit (AICI cum se poate incolti usor meiul), la 4 litri de apa de izvor (neaparat o apa fara clor si alte chimilcale!), legume maruntite (in primul rand sfecla, care este folosita de zeci de ani in tratarea biologica a cancerului), iar daca aveti deja bors, puteti pune si  o cana de bors pentru a grabi procesul de fermentare.



Mod de preparare: Intr-un borcan care se poate inchide ermetic, se pun cerealele incoltite. Se adauga legumele (varianta mea preferata este cu telina sau sfecla) si apoi apa, pana sus la gura borcanului (care se pune cel mai bine intr-o tava, in borcanul din fotografie de exemplu, da ceva apa pe dinafara in timpul fermentarii). Se lasa la temperatura camerei (cca. 20°C - atentie, la temperaturi prea ridicate se strica!) 4-5-7 zile (am constatat ca procesul acesta, fiind 100% natural si depinzand de foarte mutli factori, nu se poate incadra intr-o schema exacta, poate evolua foarte diferit, de aceea este nevoie sa urmariti cu mare atentie procesul de fermentare in conditiile casei voastre - in orice caz, aparitia spumei sau tulburarea lichidului reprezinta semne ca procesul de fermentare trebuie stopat).  Daca folositi borcane cu capac etans prin insurubare si daca puneti prea multa apa, borcanele pot exploda (umpleti de aceea aproximativ numai 2/3 din sticla). Cand deschideti borcanul, sucul trebuie sa aiba un miros acrisor placut si este usor acidulat. Se strecoara si se pastreaza la rece (din cerealele si legumele fermentate puteti face crackersi, sosuri pentru salate sau creme-paste de uns pe felii de legume sau paine). Dr. Switzer recomanda consumarea mai multor pahare pe zi (macar 4), dar pentru ca toti suntem fiinte individuale si unice, este cel mai bine ca fiecare sa faca dupa cum simte ca-i prieste lui: caci numai aceea cantitate de suc este si cea corecta pentru el!

Aici inca o reteta de cvas din fructe faina, insa atentie: oamenii care sufera de cancer sau alte boli grave, trebuie sa evite zaharurile, chiar si cele din fructe (pentru o perioada care variaza inter 6 luni si 2 ani)! Si Dr. Switzer recomanda reducerea, in cazuri critice chiar eliminarea, consumului  de fructe, pentru ca aproape toate fructele pe care le mancam astazi sunt hibride si au din acest motiv un continut mult prea mare de zaharuri. De aceeasi parere sunt si  Dr. Brian Clement si Dr. Gabriel Cousens, la fel ca si alti medici sau "practicanti de cursa lunga"(peste 12-15 ani!!) ai regimului de alimentatie cu hrana vie. 

PS Consumul de fructe este o tema arzatoare si controversata, de aceea, voi reveni in noul an cu o postare detaliata despre aceasta tema.

4 comentarii:

  1. Iubita sora Mimi, multumim. Asa cum ne-ai obsinuit, articole si recomandari deosebite.

    Pentru ca tocmai a revenit de la Simpozionul "Dietoterapia bolnavului de cancer", unde am prezentat si eu un referat stiintific despre alimentatia supravietuitorului de cancer, indraznesc a adauga urmatoarele, referitor la ultimul paragraf. A-i cere unui bolnav de cancer sa evite inclusiv zaharurile din fructe e pentru mine echivalent cu a-ti pierde simtul realitatii.

    Bolnavul de cancer are nevoie de resurse uriase pentru a face fata emotional, provocarilor fizice si intelectuale la care este supus. De la un diagnostic pe care cei mai multi dintre ei il considera echivalent cu condamnarea la moarte, la fa chimioterapie, nu face chimioterapie. Lasa produsele animale (conform adevarurlor stiintifice), ba nu lasa( tot conform adevarurilor stiintifice) si mai ales tine carnea si grasimile, ca sa ai putere la terapie; lasa lacatatele (conform studiilor), ba mananca lacatate fermentate (tot conform studiilor); lasa zaharurile rafinate, mai bine lasa-le si pe cele naturale, mai bine lasa-le si pe cele din fructe (conform specialistilor), ba nu le lasa, din contra, introdu mai multe fructe si legume (conform studiilor).

    Am intalnit si discutat cu acesti oameni si sunt epuizati de atatea pareri. Sunt epuizati de atatea restrictii. Abia le mai ramane putere sa faca fata vietii si sa creada ca au sanse.

    Eu una, in calitate de pacient VINDECAT pot spune ca fructele si mierea, asa cum sunt ele de criticate, mi-au ridicat moralul si m-au adus pe linia de plutire cand totul in jur se prabusea, datorez lor o mare parte a vindecarii mele, mai ales a FICATULUI meu. Daca cineva mi-ar fi spus in acele clipe, in care renuntasem oricum la SUTE de alimente si obiceiuri de viata, sa renunt SI la fructe, abandonam lupta. exista o limita la fiecare pacient si e nevoie din partea medicului de o experienta de viata si de o simtire profunda a puterii de a duce a pacientului, pentru sti pana la ce prag poate duce interdictii.

    Bolnavul de cancer ma face sa ma gandesc la un ou. Singura lui cu adevarat imunitate e cea sufleteasca, ea e coaja care tine un fizic fragil si fragilizat si ii permite sa isi incerce noua sansa la viata. Cancerul e o boala a INIMII. Ceva dulceata trebuie sa mai existe in viata unui om pentru a inghiti tot amarul si a depasi sentimentele de vina sau de victimizare.

    Ca sa tai SI zaharurile (in mare parte simple) din fructe, trebuie sa ai in fata un bolnav teribil de puternic si stapan pe sine, ca sa poata de fapt tine post negru sau masterfast.

    Medicii pe care i-ai mentionat au experienta lor clinica, asa cum si altii pe care ii stim impreuna, au experienta lor clinica, care doveste exact opusul.

    Cu adevarat exista cate o CALE si cate o dieta, inclusiv a pacientului cu afectiuni oncologice si fiecare medic/terapeut/practician/pacient trebuie sa dea dovada de aceasta flexibilitate si deschidere.

    Te imbratisez cu pretuire, respect si recunostinta ca imi creezi mereu ocazia de reflectii, de experimentare si de invatare.

    A ta,
    cristela



    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iubita mea Cristelusa,

      Iti multumesc pentru gandurile tale, care la randul lor imi dau mereu si mie prilej de reflectii, experimentare si invatare.

      Am descoperit cu ceva ani in urma, pe atunci cu mare stupoare, ca PE si IN lumea asta MINUNATA (adica plina de minuni), in principiu NIMIC nu este "batut in cuie". In acesti ultimi ani, am cunoscut multi oameni bolnavi de cancer. Am citit sau mi s-a povestit (la prima mana) despre multi bolnavi de cancer, care au gasit vindecarea. Iar pentru unii dintre ei (si crede-ma ca nu sunt putini!), exact eliminarea fructelor a reprezentat pasul care i-a tras inapoi de pe marginea mormantului.... Aceasta este experienta pe care au facut-o EI si care nu poate fi negata - iar experienta asta a fost reprodusa de multi medici, cu multi bolnavi! Si de multe ori, pentru unii bolnavi, exact aceasta a fost - macar aparent, caci si aici mi s-au deschis, tot in ultimii ani, usi si porti nebanuite - cheia vindecarii.

      Dar tu ai desigur mare dreptate sa ma tragi de maneca: la randul ei nici aceasta experienta NU are cum sa fie valabila pt. TOTI bolnavii.... Caci asa cum un bolnav de cancer se va vindeca in ciuda unui consum zilnic masiv de zahar rafinat, altul se va vindeca consumand fructe HIBRIDE (si aici ai mare dreptate, nu am facut pana acum diferentierea suficienta!), altul se va vindeca continunad sa manance fripturica zilnica (care sa nu uitam, ca la randului ei ii tine pe unii oameni pe linia de plutire), iar altul va muri in ciuda faptului ca a facut "totul corect"...

      Asa cum am facut-o tot mai des in ultmii ani, ma intorc si astazi cel mai bine la vorba lui Socrate (care este dupa parerea mea si motto-ul ascuns al stintei): "Stiu ca nu stiu nimic, si nici macar asta nu stiu!".

      Si mai imi aduc am in fata ochilor si vorbele lui Shakespeare: "There are more things in heaven and earth, Horatio,
      Than are dreamt of in your philosophy."
      - Hamlet (1.5.167-8), Hamlet to Horatio

      Inca o data mii de multumiri, saptamana viiotare cand voi avea putin timp liber, voi incerca sa subliniez si in postare toate aceste aspecte.

      A ta sora dreapta, ce te iubeste din tot sufletul


      Ștergere
  2. Draga Mimi
    Am o intrebare poate simpla pentru tine, raspunde doar daca iti permite timpul sau cand iti permite timpul. Intrebarea este despre curmale. Ce parere ai despre aceste fructe, care stiu ca sunt foarte dulci dar in acelasi timp, cred eu, sunt destul de putin influentate de hibridizare. Eu am cautat pe internet, nu mult, dar nu am gasit mare lucru. Pentru tine ce valoare au, cum le consideri in alimentatia omului, sau a ta personala? Poti eventual sa simplifici raspunsul cu o nota intre 1 si 10, considerand la 1 fructe foarte modificate pana la 10 fructe de padure.
    Nelu Nedisan

    RăspundețiȘtergere
  3. am uitat sa spun!!!
    cel mai bun site al tau este, in ceea ce priveste calitatea informatiilor, practica ta, bunul simt de care dai dovada mereu si nu in ultimul rand modestia. Oferi informatia GRATIS!!!
    Cinste tie!!!!

    RăspundețiȘtergere