miercuri, 17 februarie 2016

Salata de sfecla rosie cu nuci si alge

Pentru multe mame este poate cam greu de crezut, dar eu am fost un copil care  a iubit salatele. De multe ori, mama trebuia sa ma atentioneze in timpul mesei: "Acum mananca si mancare, nu numai salata!". Caci pentru mine, salata era clar "mancarea" si felul gatit era de fapt garnitura! Iar la noi acasa, aveam salata in fiecare zi. Chiar si iarna, mama gasea intotdeauna din ce sa faca salata: salata de cruditati (morcovi, telina si alte radacinoase), de sfecla, de varza alba, de ridiche neagra, de varza rosie, de varza murata -  nu imi amintesc sa-mi fi dorit vreodata salata si mama sa-mi fi spus ca nu are din ce sa-mi faca!
 In copilarie, am mancat foarte multa salata de sfecla, coapta la cuptor, cu ulei, sare si otet. O nebunie.... Mama, care este foarte inventiva si creativa, pune si in hreanul ras, care se oxideaza altfel foarte repede, sfecla taiata in cubulete mici, ca sa-i dea hreanului o culoare frumoasa. Cand am mancat prima data la cursul de bucatarit al Dr. Bruker salata de sfecla cruda, am fost atat de surprinsa de gustul fantastic, incat nu am reusit sa inteleg, nici pana in ziua de azi, cum de nu mi-a trecut oare si mie prin cap, in atatia ani, sa incerc sa mananca sfecla si cruda....
Cand m-am mutata in Germania (cu muuuulti ani in urma), mancam cu mare placere o specialitate nemteasca din sfecla: salata de sfecla cu peste marinat. Nemtii fierb sfecla, insa sfecla coapta are insa un gust mult mai intensiv, mai dulce si mai bun, eu coceam mereu sfecla, asa cum invatasem de la mama si bunica!
Astazi nu mai coc sfecla si nici peste nu mai mananc. Dar cu salata mea de sfecla, nu imi lipseste absolut nimic si pot dormi si mai bine: caci nu mai au nevoie saracii pesti sa plateasca cu viata lor poftele mele - pentru mine, solutia ideala.

De sezon, numai din ingrediente organice regionale, o salata super-rapida, ieftina, nemaipomenit de gustoasa, foarte satioasa si care poate fi luata foarte bine la birou:

SALATA DE SFECLA CU NUCI SI ALGE 


Ingrediente: o sfecla, o bucata de telina, optional un mar (multi nu amesteca fructele cu legumele - eu nu sunt asa de riguroasa, caci cine poate sti de afpt cu adevarat ceva atat de exact??? Dupa mine, numai Dumnezeu!), o ceapa (ideal ceapa verde sau arpagic verde), alge uscate sau la saramura (aici in Belgia, gasesc usor si alge proaspete si iarba sarata), nuci romanesti, ulei (alaturi de alge, si uleiul de in confera acestei salate un usor gust marin, care mie imi palce foarte mult - cine nu doreste acest efect, foloseste ulei de masline), otet de mere sau suc de lamaie.

Mod de preparare: sfecla, telina si marul se rad pe razatoare sau se prelucreaza cu robotul de bucatarie cu lama in S. Ceapa se taie marunt, algele se taie sau se mixeaza, nucile se maruntesc nu foarte fin, iar apoi se amesteca bine toate ingredientele.
Varianta: Si sosul de usturoi cu ghimbir se potriveste foarte bine la aceasta salata.



 De la Dr. Bruker, caruia ii sunt etern recunoscatoare, afisul care se afla pe usa frigiderului meu.

Dr. Bruker a întocmit pe baza experienţelor sale clinice şi a studiilor efectuate pe o perioada de peste 60 de ani de profesare a medicinei naturale, o listă a bolilor cauzate de o alimentaţie greşită după cum urmează:

1- Distrugerea aparatului dentar şi poziţionarea greşită a dinţilor (acest lucru se datoreşte alimentaţiei greşite din generaţiile precedente);

2- Bolile aparatulului locomotor, aşa numitele boli reumatice, artroza, artrita, hernia de disc şi bolile coloanei vertebrale;

3- Toate bolile metabolice (obezitatea, diabetul, formarea pietrelor la diferite organe, guta etc);

4- Majoritatea bolilor aparatului digestiv (constipaţia, bolile hepatice, renale şi intestinale etc.);

5- Bolile cardio-vasculare (infarctul miocardic, tromoboza, apoplexia etc.);

6- Slăbirea sistemului imunitar, fapt manifestat în îmbolnăvirea repetată a căilor respiratorii (răceli, gripe etc.) şi în apariţia infecţiilor renale şi urinare;

7- Majoritatea reacţiilor alergice, eczeme, neurodermita - aşa numitele alergii;

8- Apariţia cancerului este strâns legată de modul de alimentaţie.

7 comentarii:

  1. Eu mai consum sfecla rosie cruda ca atare dar are gust...de pamant. (haha, da, am gustat si pamant la viata mea). Sfecla o coc sau o pun in bors de legume. O sa incerc sa o combin si asa! E ieftina, e gustoasa, poate fi stocata pe termen lung iarna.

    Am ceva frunze de ceapa verde asa ca incerc si reteta ta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vezi ca usturoiul salbatic e acum in Belgia in plin sezon (in loc de ceapa verde, e mult mai bun!!), unde te uiti, il vezi! Am vazut o gramada azi din masina, acolo unde ai fi vrut tu sa-ti iei casa, langa scoala copiilor mei.

      Ștergere
    2. multumesc! ma duc in weekend sa dau o raita :)

      Ștergere
  2. Tare bune mai e! Nici nu am apucat sa-i pun ceapa...Mi am adus aminte de mancarea de acasa! Multumesc, Mimi!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am facut in dimineata asta si am luat-o la pachet, la serviciu. Foarte, foarte buna. Le-am dat si la 2 colegi care mananca obisnuit si le-a placut si lor. Nici nu se simte nevoia de sare suplimentara. E sufucienta cea din alge, cred. Multumesc frumos pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Sfecla o coc si o dau prin rozatoare, algele le gasesc deshidratate la punga..simplu si bun! felicitari

    RăspundețiȘtergere