marți, 10 iunie 2014

Maioneza vegana


Raman in continuare un adept al simplitatii in bucatarie, dar  pentru ca tot mai am muuuuuulte nostalgii culinare si pentru ca familia mea tot nu este inca dispusa sa renunte nici la gateli si nici la pregateli, ma regasesc mereu si mereu pe o cale de mijloc, printre compromisuri si tot felul de spagaturi sufletesti, intre bucataria conventionala si o alimentatie sanatoasa. 
Maioneza este in continuare o TEMA pentru mine (tocmai de aceea am adunat deja atat de multe retete de maioneza: AICI, AICI si AICI!). Probabil pentru ca eu, fiind alergica la oua, am avut intotdeauna (asa cum sublinia dr. Sigrid Flade, un alergolog cu mare experienta din Germania, persoanele alergice poftesc cu lacomie tocmai la alimentele care le provoaca reactii alergice!) o mare slabiciune pentru oua (gatite sub orice forma), maioneza, bezele, creme si alte mancaruri bazate in principal pe oua. Multi ani, cand nu stiam ca eu nu POT sa mananc oua, ne minunam acasa foarte tare, cum de se facea, ca in fiecare an de Paste, intotdeauna mie mi se facea rau de la oua. Trebuie sa fii destul de slab la minte ca sa nu-ti dai seama ca e imposibil ca aceeasi persoana sa nimereasca un ou stricat in fiecare an, dar noua nu ne-a dat prin cap ca in spatele "raului" meu ar putea fi o alergie. Din pacate nici medicilor la care am cautat ani de zile un ajutor. Chiar si testul de alergii pe care l-am facut cu multi ani in urma, pe vremea cand mancam de toate, a iesit negativ. De-abia cand am incetat sa mai mananc oua, lapte si carne, mi-a iesit testul de alergii pozitiv, doar din acel moment mi s-a spus ca sunt clar alergica la oua, lactate si proteina animala........
Pentru ca am facut maioneza din piure de migdale pentru o actiune la scoala si pentru ca 5 persoane mi-au cerut reteta si copiii s-au batut pur si simplu pe ea, am facut mai multe fotografii pas cu pas si pentru blog. Caci aceasta reteta este o varianta foarte buna, ca dip, pentru copii si adulti care nu mananca cu placere legume. Si cred ca cele mai multe dintre doamnele (sau domnii?) care citesc aceste randuri, dau din cap aprobativ, cu multa intelegere......

Maioneza vegana din piure de migdale


Ingrediente: 
- piure de migdale sau faina de migdale (cel mai bine proaspat macinata), zeama de lamaie, ulei presat la rece, usturoi (facultativ), sare, piper (la o lingura de piure de migdale, cca. 100ml ulei si zeama de la o jumatate de lamaie - se gusta si se urmareste atingerea consistentei de maioneza normnala).

Aceasta maioneza NU SE TAIE, oricine poate sa o faca, seamana foarte bine cu maioneza normala si pana acum toti cei carora le-am oferit-o au mancat-o cu mare placere.

Mod de preparare: 
Se amesteca piureul de migdale cu zeama de lamaie  si uleiul pus incetisor (dar nu e necesar sa fie pus cu picatura ca la maioneza normala, se poate turna mai mult dintr-o data), se adauga si celelalte ingrediente si gata este maioneza, in cel mult 10 minute!



Eu ii adaug si arpagic verde sau cozi de ceapa verde, patrunjel si marar, curry, piper cayenne etc.: se pot face combinatii si variatiuni la infinit! Poate fi folosita ca sos la salate sau ca dip pentru diferite legume. Pofta foarte mare!

Aceasta reteta am invatat-o pentru prima data cu 10 ani in urma, sub numele de "almondaise", de la  Marilyn si Harvey Diamond, in best-seller-ul "Fit for Life": http://veganfootprints.blogspot.be/2010/05/almondaise-raw-mayo.html.

21 de comentarii:

  1. intrebari:
    -ce este acest piure de migdale? ce ramane de la laptele de migdale?
    -faina de migdale: e ok din migdale nedecojite date prin masina de tocat nuci?
    -uleiul -> de floarea soarelui sau de masline? sau, orice ulei presat la rece sau nu?
    multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Piure de migdale se mai cheama unt de migdale sau spuma de migdale (almond butter, Mandelmus).
      Se macina f. mult timp migdalele, pana se obtine o crema (pt. cei cu mai putina rabdare, se adauga si ulei), aici o reteta in engleza: http://detoxinista.com/2012/09/how-to-make-homemade-almond-butter/.
      Faina de migdale se poate face in masina de tocat nuci sau in mixer (moulinette).
      Maioneza se poate face si din restul de la laptele de migdale, iar uleiul se ia dupa gustul personal, sunt multi de ex. care nu suporta gustul de ulei de floarea soarelui nerafinat.

      Ștergere
  2. Buna Mimi, arata fff bine maioneza ta. Faina de migdale e ff fina, din cate vad in poza; o sa incerc si eu cu migdale rasnite la rasnita de cafea. Milen are si el o reteta de maioneza: "1 cana de lapte de bază (de migdale, caju, alune, etc)
    1 1/2 - 2 cesti de ulei de masline extra virgin
    1 lingura Himalaya, Celtic sau sare de mare
    sucul de la 1 lamaie medie" - la vitamix. Eu cred ca ar merge si cu mixerul vertical in lipsa unui bledner performant.
    Aici este video: http://www.recipemagician.com/video/surova-iadkova-maioneza-magi/
    Te imbratisez cu drag si iti doresc o vara frumoasa.
    mihaela ta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc si eu, se poate face din orice, cu Almond butter e cel mai simplu si mai rapid ;) . Eu nu am mixer performant, de aceea caut mereu solutii de compromis......
      Mie mi-a placut si reteta asta: http://detoxinista.com/2012/09/how-to-make-homemade-almond-butter/.
      Te imbratisez si eu cu drag si-ti doresc la randul meu o vara de vis!

      Ștergere
  3. Scumpa de tine, m-ai salvat din nou!! O sa incerc in weekend si-ti spun cum a iesit!! Te pup mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tin pumnii, nu stiu de unde cumperi tu Mandelmuss, eu il recomand pe dl. Hufnagel de la Vitakeim (ieftin, bun, facut de el).

      Ștergere
    2. Eu cumpar de la Alnatura, au deschis supermarket chiar in Frankfurt :-)

      Ștergere
    3. Draga Feli,

      Alnatura are produse bio, dar nu sunt raw (multe sunt tratate termic - in cazul nostru concret, migdalele de la Alnatura sunt oparite!)!). De aceea, produsele de la firmele specializate pe produse raw sunt de calitate mai buna si, poate o sa te miri, de multe ori si mai ieftine (compara la dl. Hufnagel si o sa vezi)!
      Pupaturi,
      m

      Ștergere
  4. foarte fain!
    multumim, Mimi!
    migdalele le-ai pus cu coaja? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc si eu, draga mea Liliana! Normal, daca imi fac mie, pun migdalele cu coaja sau folosesc piure integral de migdale (e maro). Pt. ocazii speciale (pt. oameni care sunt invatati numai cu maioneza normala) insa, folosesc ori piure alb de migdale ori migdalele decojite.

      Ștergere
    2. Multumesc mult.
      O sa fac zilele astea si-ti spun cum mi-a iesit.

      Ștergere
  5. Cum se obţine făina de migdale? E nevoie de o râşnită anume?

    RăspundețiȘtergere
  6. ffff apetisant! ramane s-o-ncerc. o mica intrebare: ce aparate folosesti (blender, aparat de rasnit, moara,etc), eventual marca, ca daca tot esti multumita de ele, si am dori sa cumparam, sa stim si ce sa avem in vedere, sigur printre alte marci,etc?
    m-am zgarcit si-am luat un blender bon marché, 550 sau 600 W. pentru smoothie perfect, sigur daca adaug lichide.da ca sa mixez nautul fiert pentru humus sau linte cruda germinata, m-au trecut toate transpiratiile.mi-am zis ca pan la urma or avea dreptate si cei ce sunt pentru produse de marca.

    te mai astept cu retete simple.
    vad ca blogurile culinare raw, incep sa semene cu cele normale, o mie si una de ingrediente si tot felul de "fineturi" pentru facut ca-ti piere pofta.o s-ajungem de unde-am plecat. e drept ca personal prefer totul cat mai simplu.acu sunt si suflete mai de-artist in materie de bucatarie:)
    cu drag
    daniela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Daniela,

      Si eu am un mixer ieftin si f. prost pe care nu-l recomand (eu il folosesc insa f. putin, pt. ce-mi trebuie mie e suficient). Asa este, pt. a prepara mancaruri "solide", trebuie un mixer puternic, care toaca tot ce-i pica in lama. Sau faci humusul si/sau lintea (sau fasolea batuta) ca bunicile noastre, cu dispozitivul de piure si lingura de lemn (iti jur ca e diferenta mare de gust intre mixat si facut, cu sudoare intr-adevar, manual!).
      Cu tot dragul,
      mimi

      Ștergere
  7. Cred ca este un deliciu ,sigur o sa-mi placa cand il voi prepara.
    Cu drag Veronica

    RăspundețiȘtergere
  8. Mimi am facut si eu dar nu mi-a iesit ca o maioneza intai nu au fost bine macinate migdalele si nu s- a legat apoi le-am mutat in blender si era prea putin . Trebuie facut o cantitate mai mare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La blender in general nu prea poti face cantitati mici. Mi-a mai spus cineva pe Fb ca i s-a taiat, daca faci din migdale macinate sau din ce ramane de la lapte de migdale, trebuie pus uleiul incet de tot. Daca faci din piure, merge mai usor. Aici gasesti piure/crema de migdale cu alge: http://www.bioportal.ro/produse-bio/raw-vegan-bio/crema-raw-de-migdale-si-alge-marine-bio-320g-algamar-p5536/.

      Ștergere
  9. Multumim Mihaela azi am facut si eu satata de boeuf dar fara carne cu reteta ta,a iesit super.Eu mu macin semintele crude ca pierd din nutrient prin risnire.Am hidratat migdalele de pe o zi pe alta,le am clatit bine le am pus in risnita de la blender prima data simple apoi am adaugat zeama de lamie si putina apa am risnit iarsi a iesit ca o crema.Am transferat o in alt vas si am pus ulei de masline extra virginconform retetei.Arezultat o minunatie de maioneza si nu s a taiat desi am pus ulei cam mult deodata.Am amestecat o cu legumele taiate si nu pot sa ti spun ce a rezultat,nici n am mai lasat o sa se combine gusturile.

    RăspundețiȘtergere