joi, 2 mai 2013

De prin gradinile mele

Anul acesta este primul an in care nu am mai pus rasaduri impreuna cu copiii mei...... Am plantat de-abia in aprilie, totul direct afara, caci se face altfel foarte multa mizerie in casa si mi-e teama ca ii deterioram prea tare casa domnului proprietar.
Anul trecut am avut multe rasaduri, de  exemplu, busuiocul pus de iarna, la fereastra. Si din primavara, ma tot plimbam cu rasadurile cand in casa, cand afara, in functie de vreme, ca altii cu cortul.....
Acelasi busuioc (un singur fir!!), in vara, dupa ce l-am scos pe terasa. In gradina nu se poate planta din cauza melcilor.
Nici salata nu poate fi plantata direct in gardina, merge aici numai in vase plasate la inaltime.....
Ghivece peste ghivece, "in siguranta" pe terasa.....

Anul trecut in luna mai aveam deja limba mielului si margarete. Anul acesta trebuie sa astept mai mult, am insa flori de papadie in exces. Aici:  Salata de varza murata cu papadie si flori si smantana de nuci.

Aceeasi Marie cu alta palarie......
Ingredientele pentru borsul de sfecla rosie un alt preferat al meu in aceasta luna, cu leustean proaspat, loboda rosie, frunze de stevie si smantana de caju
  

Salata de linte cu flori de toporasi (acum nu stiu daca imi imaginez eu numai, dar parca aici in Belgia toporasii nu sunt deloc parfumati asa ca in Romania sau chiar ca si in Germania).

Gradina din Germania... Ma intreb de multe ori cu inima stransa, ce or fi facut noii proprietari cu toate plantele mele???

Fosta noastra casa ecologica de lemn din Germania


16 comentarii:

  1. Multumesc pentru ca ti-ai facut timp sa impartasesti cu noi aceste poze. M-am delectat privindu-le. Si eu anul asta sunt tare in intarziere cu mica gradina din cauza frigului si mai nou a ploilor. dar vreau sa iti zic ca leusteanul de la tine este nemaipomenit. fie ger, fie ploaie el tot s-a dat inflorit si creeeeesstteee. am pus si loboda - cele cateva seminte trimise de tine acum 2 ani s-au facut si mai multe ca am si dat din ele :)
    ps. nu am apucat sa iti mai scriu pe motive de mamicie - dar acum ca a inceput bebelusul sa mearga prin casa copacel incep sa am mai mult timp si de altceva. te imbratisez cu drag, muuult, muuult drag. alina-nicoleta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa-ti traiasca copilasul si sa va ajute Dumnezeu sa fiti santosi si bucurosi cu totii! Sa stii ca tare ma bucur ca ai "reaparut" in lumea mea......
      Va imbratisez si eu cu acelasi drag mare de tot,
      mimi

      Ștergere
  2. Mimisor,

    Articolele de genul asta sunt margaritare, le-as strange pe toate intr-un saculet mic si le-as adaposti in inima mea.

    Ma inspiri si imi dai masura drumului pe care il am inca de parcurs pentru a putea spune ca am invatat sa valorific natura ...

    Te rog gandeste-te la cursuri si tine-mi un loc in primul rand!

    Cu imensa dragoste si pretuire,

    cristela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea Cristela,

      As fi atat de fericita sa pot sa-ti dau TIE ceva mai departe....
      Cand am sa jung iar la casa mea si cand am sa reusesc sa am iar o gradina dupa sufletul meu (am fost nevoita zilele astea sa scot papadiile din gradina, noroc ca am iepuri si cobai si oite-vecine care s-au bucurat de ele f. tare, altfel cred ca ma innegream de suparare), am de gand sa incep sa fac mai mult. De ex., daca UE va mai permite, voi incepe sa adun poate chiar ca profesionist seminte de plante de cultura vechi si seminte de plante din flora spontana aflate pe cale de disparitie.
      Oricum, e primul an in care nu mai fac gradinarit cum cred eu, ci cum vrea altcineva (dl. proprietar), si desi am fost la inceput cam nefericita si apasata din ac. cauza, intre timp am inteles ca e numai o lectie buna de viata!!
      Cu aceeasi dragoste si pretuire,
      mimi

      Ștergere
  3. Superbe imaginile,minunate retetele si pe placul meu!Am primit semintele acum trei zile,am apucat sa le pun in pamint direct,acum sa vedem cum o sa rasara.La mine timpul este in intirziere mare,pina acum zece zile nu se putea face nimic in gradina din cauza frigului .Multumesc mult si va transmit cele mai sincere urari de sanatate,sarbatori pascale cu liniste si bucurii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, ma bucur tare ca au ajuns semintele, posta belgiana nu este din pacate tocmai de incredere, am avut deja f. multe experinete neplacute. Dar recunosc ca nici modul meu de a trimite semintele nu a fost tocmai cel mai potrivit...
      Multa sanatate si mult spor al gradinarit,
      mimi

      Ștergere
  4. deosebit tot ce am vazut !!!!!! Bucurie si liniste in suflet !

    RăspundețiȘtergere
  5. frumos si ....apetisant!
    deci mananci margarete! doar floarea sau si frunzele?. am in gradina margarete, inca-s mici, de-abia se formeaza bobocii. cresc asa de la sine (sau le-o fi pus acu zecz ani fostii proprietari?), cand reusesc sa conving sotul sa mai lase iarba!

    hai sa zic ce-am mai gustat: frunze de alun verde si mov, tinere, ihm, in sensul ca ma gandesc ca merg mai bine pe langa altceva da nici nu ma deranjeaza gustl, frunze tinere de tot de mesteacan, imi plac mult de tot, si tot n-a-nfrunzit fagul. bine n-am mai fost de-o saptamana sa-i dau ziua buna!
    am mai gustat lierre terrestre, trifoi, frunze care pare-se sunt bogate in proteine.

    am ratat sa iau podbalul de pe un teren acum in constructie, plang dupa el, e singurul loc si singurul an ca l-am vazut. ma gandeam sa-l pun in gradina.

    si vad un camp plin de cardamine des près. hacul e ca pe doua bloguri am citit ca nu trebuie cules de pe pasunile unde au fost oi, sau din apropiere (cat de-aproape?), existand riscul de-a avea "duvet de foie" dac-am tinut bine minte, toxic pentru ficat.

    e drept ca acu vreun an doi, da mai departe vreo juma de km, erau oi prin zona.
    intr-un an n-or mai fi riscuri, nu? vad eu!


    smantana de nuci, o gasesc pe site?am dat la cautare, da nu reusesc s-o gasesc, vad.

    o zi buna.
    daniela


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incep cu sfarsitul: smantana de nuci e simplu de facut, mixezi nuci (caju) cu apa pana ajungi la consistenta de smantana!
      Cu oile stiu discutia, in general nu e recomandat sa aduni plante de pe pasunile unde au stat multe animale domestice (hranite aiurea!), pe de alta parte, exista intotdeauna un risc de a veni in contact cu "un parazit", eu sunt iar de parere ca un sistem imunitar bun, e primul lucru care conteaza in ac. caz, dar desigur ca fiecare trebuie sa-si faca prorpiile ganduri...... Oricum nu se poate manca mult ca e iute.
      De la margarete poti sa mananci si furnzele daca iti plac, mie nici florile nu-mi plac asa de mult, sunt insa fantastic de decorative, asa ca 1-2 pot manca!
      Iti doresc sarbatori fericite si numai bine!
      mimi

      Ștergere
  6. multumesc la fel si voua.

    frumoasa-i casuta ecologica din germania. de vis. sper ca actualul proprietar are grija de ea si gradina.

    daniela
    ps asa gandeam si eu cu parazitii.

    renunt la smantana ca nu's de ce da nu-mi place deloc caju-ul (asta din comert, ca poate cel adevarat o fi altfel).sau poate sa-ncerc cu alte nuci.

    RăspundețiȘtergere
  7. Hristos a Inviat! frumoasa mea gradinarita, aceste poze ne vorbesc despre sufletul tau. Am vorbit cu mama la telefon si mi-a explicat de fiecare planta in parte, capsuni mici cat ciresele, leustean mare ca da la tot satul, tarhon, patrunjel, flori frumoase si imi zicea ca plantele sunt sufletul ei, daca nu le-ar avea nu ar avea pentru ce trai. Te imbratisez cu mult drag si te indragesc tare de tot.
    Mihaela ta

    RăspundețiȘtergere
  8. Hristos a inviat!

    Tocmai am citit un articol care m-a ingrijorat si apoi gandul a zburat la tine cu dorinta de a te instiinta.
    Multumesc pentru tot ce faci pentru noi ,esti un exemplu!

    Cu mult drag,
    Brindusa

    uite aici articolul :
    http://www.wddty.com/big-farma-law-targets-organic-smallholdings-and-sustainable-living.html

    ‘Big farma’ law targets organic smallholdings and sustainable living

    Commercial gardeners and farmers in Europe will soon be required to “grow, reproduce or trade” only vegetable seeds that have been approved by the EU bureaucracy. Organic, small market gardeners and even those trying to achieve sustainable living at home will be breaking the new law if they grow unapproved plants and seeds.
    Under the new directive—Plant Reproductive Material Law—a new bureaucracy will be created that will approve all plants and seeds that are sold and grown. Every type of plant species will be governed by the Plant Variety Agency, which will have the power to approve agricultural plants, grasses, moss and flowers. The agency will also create a register of gardeners who will be the only ones allowed to grow and sell the approved seeds.
    Critics fear that the new legislation will see the end of organic and special varieties that have been developed by independent growers and ‘amateurs’, and the entire seed and plant market will be controlled by ‘Big Farma’ and suppliers such as Monsanto and DuPont.
    (Source: www.realseeds.co.uk/seedlaw.html)

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte utile si interesante, informatiile..multumim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. imi doresc sa locuiesc si de se poate sa costruiesc o casa ecologica din lemn complet independenta.Ma poti sfatui la cine sa apelez?
      Adresa email moon_serenity_20@yahoo.com
      Multumesc din suflet

      Ștergere