vineri, 22 martie 2013

Adevărul despre îndulcitorii naturali și artificiali

Despre îndulcitorii artificiali şi naturali s-au scris nenumărate articole şi cărţi, pro şi contra, există o multitudine de studii efectuate în toate ţările lumii. O mare parte dintre acestea, finanţate de cele mai multe ori de industria alimentară sau farmaceutică, demonstrează cât de buni sunt aceşti îndulcitori produşi industrial şi ce îmbunătăţire a calităţii vieţii aduc ei cu sine. Dar orice medalie are două feţe: există totuşi şi un număr, într-adevăr mult mai redus, de studii, realizate de cele mai multe ori în cadrul unor universităţi, sub conducerea unor profesori reputaţi şi cu ani grei de experienţă în spate, care trag semnale de alarmă şi ne previn asupra efectelor nocive ale îndulcitorilor asupra sănătăţii - mulţi oameni de ştiinţă recomandă deja eliminarea totală a acestor produse din alimentaţia noastră.

 Zahărul brun, sirpoul de agave, de arțar, de mere, etc.
 Dr. Max Otto Bruker a atras întotdeauna atenția asupra tacticilor de marketing ale industriei zahărului (cu care el a purtat multe procese de-a lungul a mai multor ani de zile, procese pe care le-a câștigat însă în totalitate!!). Dacă experții acestei industrii au văzut că adevărul despre zahărul alb a început să iasă la iveală, au  invadat atunci piața cu "alternative sănătoase". Zahărul brun de exemplu, care nu este de fapt nici pe departe o alternativă cu adevărat sănătoasă. Consumatorul naiv și comod, se lasă și în acest caz, foarte ușor dus de nas: diferența între zahărul alb și zahărul brun este numai o singură treaptă de rafinare. Atât. Cine recomandă zahărul brun, nu este cu adevărat corect informat!  Sau are anumite interese pecuniare... Zahărul brun este exact la fel de nociv ca și zahărul alb!
 Același lucru se poate spune și despre siropul de agave, de arțar, de mere, de pere, etc. Toți acești îndulcitori naturali sunt foarte puternic procesați, nu se găsesc niciodată în starea în care se vând în magazin, în natură. Nu sunt decât tot produse izolate, concentrate, fabricate industrial, deci sunt tot numai niște produse  d
ăunătoare pentru sănătate. 

 „Natural” puternic procesat
  Există  între timp o mulțime de îndulcitori, aşa numiţii "îndulcitori naturali", care au la bază într-adevăr substanţe naturale, procesate însă de asemenea foarte intens, şi care la momentul actual sunt încă priviţi ca inofensivi, cum ar fi:
- Malitol sau sirop de malitol: este obţinut din porumb şi este mai puţin dulce decât zahărul. Apare sub forma E 965.
- Xilitolul este la fel de dulce ca zahărul; este folosit în special la guma de mestecat şi apare sub forma E 967.
- Izomalţul se obţine din porumb, se foloseşte foarte mult la ciocolata dietetică, apare sub forma E 421 şi are efect uşor laxativ.
 Dr. Bruker nu recomanda folosirea niciunuia dintre ei.
 Câțiva dintre îndulcitorii  articifiali

Aspartamul
Este unul dintre cei mai controversaţi îndulcitori artificiali, este de 150-200 de ori mai dulce ca zahărul şi este prezent în mii de produse alimentare industriale. Este lipsit de calorii, de aceea îl găsim cu precădere în alimentele numite „dietetice”. Ceea ce mulţi dintre noi nu ştiu, este că aspartamul are capacitatea chelatoare foarte mare (prin substanţă chelatoare se înţelege o substanţă chimică ce reţine alte substanţe chimice, cel mai adesea metale). Apare astfel, de exemplu, pericolul de otrăvire cu plumb al creierului şi al altor organe.
Consumul de aspartam se află în strânsă legătură cu o serie mare de afecţiuni: la nivelul ochilor (conjunctivită, iritaţii etc.), la nivelul urechilor (tinitus şi alte probleme auditive), la nivel neurologic (ameţeală, amorţeli, atacuri de panică, confuzie, hiperactivitate, halucinaţii, migrene etc.), la nivel psihologic/psihiatric (agresivitate, anxietate, depresii moderate până la severe, probleme de somn, iritabilitate etc.), la nivel gastrointestinal (balonare, constipaţie, dureri abdominale etc.), la nivel dermatologic (eczeme, reacţii alergice, urticarie etc.), la nivel endocrin şi metabolic (influenţează negativ apariţia şi evoluţia diabetului, anemie, multe probleme metabolice, obezitate etc.), la nivel urogenital (tulburări sexuale, probleme urogenitale, etc.), la nivelul aparatului dentar, precum şi multe alte tulburări, aspartamul jucând un rol foarte mare până şi în apariţia şi evoluţia cancerului.
Consumul de aspartam în timpul sarcinii poate avea efecte ireversibile pentru copil. Dr. Louis J. Elsas, profesor de pediatrie la Universitatea Emory din Atlanta, spunea în faţa Congresului American: „Am petrecut 25 de ani în cercetări biomedicale, încercând să previn defectele de naştere cauzate de excesul de fenilalanină. Şi iată care este îngrijorarea mea: aspartamul este o neurotoxină şi o substanţă teratogenă binecunoscută, care, în doze nedefinite încă, produce efecte adverse grave, reversibile poate la adult, dar ireversibile în creierul fătului sau al copilului.”

Zaharina
Este cel mai renumit îndulcitor artificial, este de 500 de ori mai dulce că zahărul şi este obţinută din ... petrol. Şi în cazul zaharinei există studii care demonstrează efetul cancerigen al consumului de zaharină pe o perioadă îndelungată de timp. Zaharina "păcăleşte" corpul uman prin crearea senzaţiei de dulce, însă ea nu poate fi de fapt metabolizată.

Fructoza
Este o legătură chimică, care are formula C6 H12 O6 şi care apare în natură în fructe şi în miere. Mâncând un fruct, nu se consuma numai fructoză izolată, ci organismul primeşte şi vitamine, minerale şi alte substanţe vitale. Fructoza care se găseşte frumos împachetată în rafturile magazinelor şi ale farmaciilor este un produs izolat, obţinut industrial, un produs foarte puternic procesat!
În 2005, o echipă de specialişti de la Universitatea din Florida a descoperit că fructoza blochează temporar acţiunea insulinei, responsabilă de activitatea celulară de folosire şi transformare a zaharurilor şi altor elemente în energie. Blocarea insulinei duce în timp la creşterea tensiunii arteriale, obezitate şi creşterea nivelului de colesterol din sânge.
 
Concluzii
"Indiferent de tipul îndulcitorului, acesta contribuie la instalarea obezităţii, a diabetului, bolilor de inimă şi riscului de atac cerebral" – relatează agenţia de ştiri Reuters, citând un raport apărut în Journal of the American Society of Nephrology.
Consumul de îndulcitori nu este deci nici pe departe o acţiune fără riscuri, chiar dacă campaniile publicitare ne prezintă doar partea lor pozitivă. Pentru a reduce la maxim riscurile, cea mai bună cale este să nu înlocuim zahărul cu îndulcitori artificiali sau "naturali", ci să consumăm pe post de „ceva dulce”, doar fructe proaspete sau uscate (cu măsură!) şi, în mod raţional (!!), miere de albine (pentru cei care nu sunt vegani), netratată termic. 
 Atenție la alimentația copiilor: multe carii ale dinților de lapte sunt provocate de consumul de băuturi dulci (cele mai bine le oferiți de la început băuturi neîndulcite) din biberon și ca urmare a faptului că mulți copii folosesc astfel sticla cu biberon, ca pe o suzetă, ținând-o mult în gură, dinții având astfel mult prea mult timp contact cu lichidele îndulcite (copiii nu ar trebui lăsați să umble prin casă cu sticla cu biberon  ținută între dinți!). Nici fructele uscate nu trebuie oferite copiilor fără limite, și ele provoacă carii! La fel și mierea de albine. Nu le pervetiți gustul copiilor cu tot felul de torturi raw, budinci și alte minunății, lăsați-le cel mai bine să rămână ceva special, doar pentru anumite ocazii și oferiți-le în schimb zilnic, fructe proaspete, organice, cât mai puțin tăiate, curățate, transformate, etc.

 Și încetați să vă mai bazați exclusiv pe "studii stiintifice", căci din păcate, interesele comerciale sunt mult mai puternice decât vocea cercetătorilor cu adevărat obiectivi și integri, iar banii contează, pentru firmele producătoare, mult mai mult ca sănătatea consumatorilor....
Bibliografie: Dr. Max Otto Bruker - Zucker, Zucker.... - Krank durch Fabrikzucker. Von süßen Gewohnheiten, dunklen Machenschaften und bösen Folgen für unsere Gesundheit -
Trestie de zahar si nuci de macadamia in coaja - cu ani multi in urma, lucratorii de pe plantatiile de trestie de zahar, care se mai alimentau inca natural, desi mestecau permanent bucati de trestie, aveau totusi dinti foarte frumosi si sanatosi. In general, orice produs  natural brut, deci integral, nu aduce prejudicii sanatatii (in acest caz, dintilor), doar in momentul in care produsul este prelucrat (transformat intr-un concentrat, extras, produs izolat, etc.) devine daunator. Si eu imi cumpar cand si cand de la Orkos trestie de zahar, copiilor le place mult, mestecand-o iese sucul dulce din ea, iar apoi, fibra necomestibila se scuipa (iar dintii se simt luciosi si curati).

30 de comentarii:

  1. Pentru ca sa fie si mai clare concluziile, sa spunem, deci, ca indiferent de materia prima - sfecla sau trestia de zahar -, de culoarea lui - alba sau bruna - care denota doar gradul de rafinare, samd, zaharul este de fapt un pericol grav pentru sanatatea noastra ? Se pare ca da! Si daca eu, de pilda, nu ma pot obisnui cu cafeaua sau ceaiul neindulcite, nu mai am alta varianta decat mierea de albine ? Iarasi, se pare ca da ! Daca asa stau lucrurile, asta e ! Ce nu facem pentru sanatatea noastra si a copiilor nostri ?! ...In rest, felicitari pentru tematica blogului si, mai ales, pentru documentarea "beton" a fiecarei interventii ! gustaw

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Gustaw,

      Multumesc mult pt. incurajari. Ai punctat f. corect, nu mai sunt multe de adaugat. In viata, daca ramai flexibil si deschis, te obisnuiesti cu toate, iar daca ai o motivatie puternica, precum sanatatea copiilor (acesta a fost si "motorul" meu), reusesti ORICE. Dar sa nu crezi ca mi-a venit usor la inceput sa beau ceva fara zahar......
      Multa sanatate si numai bine,
      mimi

      Ștergere
  2. na c-acu-s trista.siropul de agave nu-l suport caci e prea dulce pentru mine, chiar ingrozitor, fapt ptr care nu mai cumpar de f f mult timp!

    zahar brun iau ptr sot, nu stiu cu ce sa-l inlocuiesc. stevia?

    am un sirop de artar, ma uit la el, ca nu-mi da inima ghes sa-l folosesc.

    doar fructe pentru copii si chiar legume ar fi bine, da ce sa fac daca la gradi, scoala, recompensa erau bomboanele, de m-au capiat de cap!da insist.

    iar trestia de zahar e-ntr-adevar un deliciu, cel putin pentru mine!

    a da am cumparat mai demult zahar din floare de cocos, e bun, nu-i f dulce.sper sa fie adevarat!cica-i nectarul de la floarea de cocos care, la foc de lemn (sa speram ca-i mic de tot) se tot amesteca incetisor pana devine acest zahar!

    multumesc de articol.

    de fapt ai dreptate cu cat un produs e mai natural maiputin neprelucrat sau chiar deloc, cu atat e mai bun si mai bine asimilat de corp.

    daniela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Daniela,
      Ca de obicei, o sinteza pe intelesul tuturor, iti multumesc! Dr. Bruker avea o vorba: "Zucker ist Zucker". adica zaharul ramane zahar indifernet de cat de frumos ne arunca praf in ochi diferiti producatori de produse alternative. Din pacate nici zaharul din floarea de cocos (care mai costa si o avere) nu e cu adevarat de recomandat......
      Cu drag,
      m

      Ștergere
  3. Dar despre stevia ce parere ai ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stevia este o alternativa acceptabila daca este consumata in stare naturala (frunze proaspete sau cel mult uscate), nu ca extras sau concentrat. Pe de alta parte, stevia este o planta obtinuta prin nenumarate incrucisari, este de fapt un produs al mainii umane, de aceea are si nevoie de "sprijin" (ingrasaminte, ingrijire speciala, etc.) si nu mai are multe in comun cu planta de origine.

      Ștergere
    2. Buna seara,
      am gasit aici http://www.cosulbio.ro/cumpara/stevia-indulcitor-natural-lichid-1458974 un indulcitor bio care este considerat natural. Sotia mea este insarcinata si caut sa-i suplinesc zaharul cu altceva. Considerati oportuna achizitionarea acestui produs?

      Ștergere
  4. Ce punem în loc??? aceasta-i întrebarea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand fructele proaspete. Cine mananca suficiente fructe proaspete, coapte bine (!!!), bio, cel mai bine din gradina proprie sau din gradina unor oameni cumsecade, nu va mai avea nevoie de atatia indulcitori! Incercati si veti vedea, va vorbeste aici un om care a fost dependent de zahar (boala curata!)! In rest, raman fructele uscate, mierea (pt. nevegani) si, hai sa lasam si Stevia rebaudiana.

      Ștergere
  5. Ce punem în loc??? aceasta-i întrebarea... cu cât mă informez mai mult, cu atât mi se par mai complicate lucrurile!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Stevia am citit eu pe undeva ca ar provoca infertilitate la barbati !

    Daniela M.

    RăspundețiȘtergere
  7. Frumos articol, Mimi! Adevărul e că dacă nu te informezi cu adevărat nu afli câte mituri există despre alimentație. Din păcate eu încă folosesc zahăr brun sau melasă, pentru că îmi place gustul, dar am redus cantitățile cât de mult am putut :D

    RăspundețiȘtergere
  8. mai vin cu o mica precizare, de ceva timp (ani ) am observat ca tind sa mananc dulciuri (desi eu nu am fost niciodata atrasa de ele)!nu stiu de-i anturajul, cred ca-i si faptul ca nu mai mancam ca acasa.disperata, mi-am facut bomboane raw, bare energetice raw,mancam din acestea cand m-apuca pofta, nu o bucata doua, ci vreo trei patru, poate de doua ori pe zi. ciudat insa am observat ca in ziua respectiva cand consumam produsele raw, daca aveam asa un chef de dulce, ei bine nu puneam gura, mi se luau asa de la inima dulciurile din magazin.

    cred ca-i important sa consumam multe cruditati, chiar de nu suntem raw suta-n suta. oricum in timp organismul ne va impinge spre alegeri sanatoase. da bun cred ca e si o perioada de dezintoxicare, cand s-ar putea s-avem impresia de oboseala,etc. depinde de persoana.

    eu ma simt mai bine cand mananc cruditati decat gatit dar de, tot gatesc.si cei care tin post pot incerca in ziua respectiva numai cruditati, e un pic dificil,in sensul ca nu suntem obisnuiti si organismul se curata (sper), da totusi nu esti lipsit de energie, nu esti ca o carpa. ca eu mai carpa eram cand mancam gatit decat in ziua de raw.

    bun sigur ca si eu mai tre sa lucrez la capitolul disciplina, vointa etc:)

    o zi buna

    daniela

    daniela

    RăspundețiȘtergere
  9. Pai de miere nimic ? Ca intra la categoria indulcitori naturali. Stiu ca unii n-o recomanda nici pe asta in exces dar in acelasi timp stiu si de altii care mananca aproape numai miere. Si nu sunt albine... :)

    Tot legat de miere, poate nu stricau reamintite aspectele privind utilizarea acesteia in alimente fierbinti si prajituri, unde devine toxica: Scurta introducere in lumea albinelor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Flavian,

      Lucrezi prea mult, de-acum incepi si tu sa citesti pe sarite??? Ma citez: "Pentru a reduce la maxim riscurile, cea mai bună cale este să nu înlocuim zahărul cu îndulcitori artificiali sau "naturali", ci să consumăm pe post de „ceva dulce”, doar fructe proaspete sau uscate (cu măsură!) şi, în mod raţional (!!), miere de albine (pentru cei care nu sunt vegani), netratată termic." Dar sa stii ca eu personal chiar nu cred ca mierea tratata termic e de ex. mai toxica ca proteina animala tratata tremica (friptura, lapte fiert, etc.), intelegi tu unde bat, nu-i asa?

      Ștergere
    2. Inteleg ce vrei sa zici. Dupa o friptura "sanatoasa" de porc sau o farfurie cu sarmale, fix mierea aia toxica din prajitura o sa-ti cauzeze problemele cele mai mari... ;)

      Vazusem ca ai enumerat si mierea alaturi de fructe, dar ma asteptam sa zici ceva mai mult si despre ea. Adica despre aspartam vreo 3 paragrafe, despre zahar sau fructoza vreo 2 paragrafe la fiecare, iar despre miere jumate de propozitie ? Pai e frumos asa.. :)

      N-am inteles ce-i drept ce legatura are mierea cu veganismul. Mierea este de fapt nectar din flori, maturat prin evaporarea apei. Nu este ceva secretat de albine, precum laptele de vaca ca sa zici ca ar fi de origine animala.

      Ștergere
    3. Sunt anumite aspecte in legatura cu mierea. Exista puncte de vedere care spun ca mierea e mai buna decat nectarul propriu zis care e vegetal, tocmai pentru ca mierea nu e curat un produs vegetal (si aici i-am raspuns lui Flavian in legatura cu veganismul). Insa mierea, spre deosebire de nectar, care are un procent mic de zaharuri, restul apa, ajunge sa contina un procent mai mare de zaharuri, albina evaporand o buna parte din apa cu ajutorul trompei si gusei, unde zaharurile din nectar, cu ajutorul SECRETIILOR albinei, se transforma partial in zaharuri mai simple, devenind mai usor de digerat si de catre noi, oamenii. Acestea sunt scrise in unele manuale de apicultura.

      Insa, dupa cum vedeti, exista atat avantaje cat si dezavantaje, mierea este intr-adevar compusa din zaharuri usor asimilabile, concentratia lor este insa problema, cel putin una din probleme. Ioan

      Ștergere

    4. Multumesc, draga Ioan, m-ai scutit de o munca sisifica, acum tocmai voiam sa-i expun lui Flavian punctul meu de vedere, pt. ca sunt de parere ca nu este bine informat. Si eu am invatat de la apicultori cu multa experinta, ca mierea nu este nectarul adunat din flori si pus in faguri. Albina trebuie sa prelucreze nectarul pt. a-l transforma in miere, ma iertati, nu vreau sa fiu scarboasa, dar mierea nu este la urma urmei, decat "voma" albinelor... Dar aspectul cel mai important, este dupa parerea mea exploatarea acestor fiinte muncitoare si credincioase, care nu ezita o clipa sa-si apere caminul si copiii cu propria viata. Daca omul nu le-ar lua mierea, ele nu ar produce atat de multa - este exact ca si la gaini, care nu s-ar oua in prostie, daca omul nu le-ar lua ouale sau ca la vaca, care nu ar da atat lapte daca nu ar fi mulsa permanent. Omul a transformat multe fiinte nevinovate in sclavi, iar ac. lucru NU este in concordanta cu principiile vegane. Draga Flavia, revin cu un up-date-completare, trebuie sa termin un articol pt. o revista, caci se inchide redactia astazi, dupa care revin!

      Ștergere
    5. Da, stiu ca nectarul sufera prelucrare pentru a fi transformat in miere, nu asta era problema. Ideea era ca mierea nu este secretata de albine, pentru a fi considerata de origine animala. Este ca si cum ai considera zaharul de origine animala doar pentru ca a fost prelucrat de oameni. Faptul ca nectarul este transportat in gusa nu schimba nici el datele problemei. Pestii transportati de pelicani si "vomitati" apoi cand ajung in cuib raman tot pesti. Deci mierea, care nu este decat un nectar transportat si prelucrat de albine, clar nu este de origine animala.

      Apoi, legat de rezervele de miere ale albinelor. S-au descoperit de multe ori familii de albine care au strans in podul caselor sau in scorburile pomilor zeci sau chiar sute de kilograme de miere de-a lungul anilor, daca n-au fost deranjate. Asta este natura lor, fac provizii mereu, de obicei mai mult decat este necesar, pentru ca sunt prevazatoare. Iar daca omul foloseste o parte din ele fara a se lacomi nu cred ca este o problema.

      Problema este intr-adevar atunci cand omul nu se mai multumeste cu cele 10 kilograme pe an cate ii poate oferi o familie de albine, ci incearca sa le forteze sa produca 30 dekilograme sau 50 sau 150 prin metode de apicultura industrializata. Dar ne-am lungit si subiectul nu erau albinele, ci mierea dpdv al sanatatii pentru organism. Despre albine am vorbit destul aici: Apicultura vs cresterea albinelor

      Ștergere
    6. In ce ma priveste, sa stiti ca eu mai folosesc mierea, din cand in cand :) Ioan

      Ștergere
  10. chiar nu exista nici un specialist care sa ne spuna ce sa folosim in locul zaharului

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Gica,
      Cu adevarat sanatoase sunt numai fructele proaspete, fructele uscate, frunzele de stevia (proaspete sau cel mult uscate) si mierea (dar numai pt. cei care nu respecta principiile de viata ale veganilor).
      Incolo, toti ceilalti indulcitori sunt buni numai pt. buzunarele producatorilor si nu pt. sanatatea noastra.
      Numai bine,
      mimi

      Ștergere
  11. draga mea, poate imi poti explica...
    eu alaptez. mintea mea nu a vrut sa creada asta, dra ceea ce o sa povestesc sunt fapte reale tratie de mine. prin urmare...de multe ori mananc, in timpul zilei ciorba de zarzavat, foarte bogata, cu multe legume, fructe, salata, lapte de seminte0 dimineata, mancare de legume seara, oricum vegetarian.in ziua respectiva, micutul mui suge non stop, e disperat dupa titi iar noaptea nu pun geana pe geana. se trezeste din ora in ora- in cel mai fericit caz- si suge. a doaua zi s moarta, iar dupa 5 zile si nopti din astea, inchipuie ti...zombie.si atunci ma bag pe ou cu branza, lapte de vaca, dimineata, prnz- ciorba cu carne sau peste cu legume, oricum carne sa fie, si seara iar ceva in care sa fie carne. intre timp bag fructe si legume in mine cat un taur. sanii, in sfarsit se umplu, copilul mananca din 3 in trei ore si s fericita. dorm nostea pt k se trezeste de 2-3 ori si ma trezesc fericita si copilul e linistit. si toata povestea asta de reia de fiecare data deja de 5 luni. mai asteptam o luna si incepem si papa gros k sa pot si eu sa revin la obiceiurile mele culinare in care ma lupt cu animalele doar din cand in cand.
    zi mi te rog parerea ta, mimi. conteaza pt mine. pun mare pret pe experienta ta. hugs

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea,

      Sigur, propriile tale observatii sunt cele mai bune si sunt singurele care au pt. tine o adevarata valoare. Este f. probabil, ca daca tu nu ai avut organismul "curatat" dinainte de sarcina (sa nu cumva sa te apuci insa acum de vreo cura de detox!!!), absorbtia substantelor vitale sa fie deranjata si atunci desigur ca si laptelui tau ii lipsesc anumite vitamine, minerale, etc. Cunosc f. multe mame vegane care si-au alptat copiii (care s-au dezvoltat f. bine, cele mai mutle au alpatat si 4 ani, 1 an EXCULSIV!) si care nu au avut astfel de probleme, dar fiecare mama este un caz individual, sunt multi factori care trebuie luati in calcul, iar viata "de dinainte" de copil (alimentatie gresita, consum de medicamente, consum de substante nocive, stress, lipsa soarelui, etc.) isi pune mult timp amprenta. Eu nu as face oricum in timpul alaptarii prea mult experiente, m-as orienta la experinta altora. De ex. dr. Bruker a insotit mii de mame care au fost vegetariene in timpul sarcinii, care au nascut natural copii sanatosi si care i-au alaptat fara probleme. Daca nu mananci zahar, faina alba, grasimi rafinate si E-uri, si daca consumi multe cruditati (cu multe frunze verzi din flora spontana, cat mai putin procesate, evitarea mixerului!! - profita de vremea urzicilor, leurdei, grausorului,etc.), NUMAI produse din faina integrala (atentie, in comert NU se gaseste paine integrala, trebuie facut totul in casa cu prorpia mana!), numai grasimi de cea mai buna calitate, eu zic ca se poate si fara produse animale. Citeste pe caz concret, la mamici cu experienta in domeniu (din pacate, eu nu eram vegetariana cand am alaptat!), de ex. Ditta Depner si Cristela Georgescu, dar la urma urmei, numai tu si copilasul tau stiti cel mai bine, ai incredere in voi!
      Mult succes si toate cele bune!
      m

      Ștergere
  12. Buna, Mihaela!
    Am postat si eu un comentariu acum vreo 2 zile, cred, dar nu mi-a raspuns. Poate s-a pierdut in cyberspace, drept pentru care mai fac o incercare. Imi pace blogul tau si cititorii tai sunt pe "gustul " meu, ca sa spun asa, adica avem cu totii idei similare despre viata.
    Eu am fost vegetariana aproape 7 ani, mi-era scarba si de mirosul de carne si brusc, intr-o zi am simtit nevoia sa mananc putina friptura (repet, si mirosul ma dezgusta). Apoi, incetisor, am inceput sa introduc carnea in meniu iar peste 2 luni am ramas insarcinata (neplanificat). Dupa ce am terminat cu alaptatul (mai bine de doi ani), mi-am reluat viata de vegetarian, dar dupa alti 3 ani, niste probeme de sanatate m-au fortat sa reintroduc carnea in alimentatie.
    As vrea sa precizez ca fac tot posibilul sa traiesc in armonie cu natura, si sunt convinsa ca o forta mai puternica decat mine mi-a "dictat" sa incetez temporar cu dieta vegetariana, pentru sanatatea copilului meu. Sper ca acest mesaj sa il citeasca si Anca, pentru ca acel sufletel care i-a fost trimis de Dumnezeu are dreptul de a alege singur ce cale sa urmeze in viata, atunci cand va simti ca e momentul.
    Cu drag,
    Diana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Diana,

      Nu te-am cenzurat (cenzurez numai reclamele si nesimtirea), nu stiu de ce nu a ajuns comentariul tau, poate e la spam, acolo ma uit fff rar.
      Multumesc mult de comentar, acum insa m-ai provocat sa intru in amanunte....
      Eu sunt convinsa ca adevarata problema este de fapt situatia noastra initiala, situatia de la care pornim atunci cand ne schimbam alimentatia, plus modul de abordare al oricarui regim alimentar si mai ales MODUL DE VIATA. Si tocmai de aceea, trebuie cercetat exact totul, pe cazul individual al fiecarui om. Este o gresela capitala sa se eticheteze regimul natural cu hrana vie (si aici nu vorbesc in nicun caz despre raw veganul propovaduit pe zeci de bloguri - acest tip de alimentatie este ceva pt. oameni sanatosi cu mult timp liber si bani) ca fiind necorespunzator pt. femei insarcinate, mame care alpteaza, copii. Caci aceasta afirmatie este falsa. Noi suntem intotdeauna cei care facem greseli grave, pe care insa nu vrem sa le vedem sau sa le acceptam si atunci cautam vinovatii in lata parte. Caci sa nu uitam ca tocmai parintii care isi fac ganduri despre sanatatea copiilor lor , tocmai ei nu-i vaccineaza, nu le dau medicamente, nu le dau lapte de vaca, carne, etc.
      De aceea, am subliniat intotdeauna cat este de important sa nu va mai oríentati dupa oameni care tocmai s-au apucat sa faca ceva, care nu au experienta deloc, dar stiu sa cucereasca prin diferite metode moderne (retete si fotografii exceptionale, etc). M-am intrebat unde este logica urmaririi blogului unei persoane - asta in conditiile in care toti avem atat de putin timp - care azi recomanda raw, maine carnea, cine stie cu ce mai vine poimaine?? Si totusi acestia sunt oamenii de succes, dupa care cei mai multi se orienteaza. Cele mai urmarite bloguri nu sunt nici ale oamenilro cu experinta, nici ale medicilor care practica medicina naturala, ci niste bloguri frumos colorate, dar fara o baza cu adevarat solida in ceea ce priveste alimentatia santoasa.
      Tot asa, nu am incetat o clipa sa subliniez ca nu e bine sa se faca experiente cu copiii. Pana nu se incearca ceva pe propria piele, pe o perioada suficient de lunga (de cel putin cativa ani), nu se pot da nici sfaturi, nici nu se pot face observatii si nici nu se pot trage concluzii cu adevarat viabile. Poate numai daca aveti marele noroc, sa dipsuneti in cercul de prieteni sau rude, de o persoana cu multa experinta personala.
      Propriul organism este cel mai bun indicator, cine il cunoaste si-i respecta INTOTDEAUNA semnalele, nu poate da gres!
      Iar greselile se mai pot minimaliza si daca orice informatie este trecuta mereu prin ciurul des al propriului discernamant!
      Sfatul meu este sa nu credeti pe nimeni, nici pe mine, ci sa cercetati si sa gasiti voi insiva raspunsul adevarat.
      Multa sanatate si toate cele bune,
      mimi

      Ștergere
    2. Draga Diana,

      am uitat sa-ti spun cum mi-au mers la inima vorbele tale de aici: http://retete-de-viata1.blogspot.be/2013/03/noi-suntem-romani.html. Iti multumesc!

      Ștergere
  13. Draga Mihaela,
    Ma bucur ca "ti-au mers la inima" vorbele patriotice, mi-as dori ca toti romanii sa simta la fel.

    In ceea ce priveste actualul subiect, sunt perfect de acord ca fiecare om trebuie sa respecte semnalele organismului propriu. Sunt convinsa ca cel caruia ii este destinat sa urmeze o anumita cale, va primi intr-un fel sau altul indiciile necesare.
    Acelor oameni care trag semnale de alarma din pur altruism, nu avem decat sa le multumim. Cine are urechi, sa auda, cine nu... isi va urma oricum calea proprie. Ne-a fost lasat liberul arbitru si ne folosim de el fiecare cum credem de cuviinta.
    Deci, multumesc, Mihaela!
    Cu drag,
    Diana

    RăspundețiȘtergere
  14. Draga Mihaela,
    se tot lauda cafeaua verde ca face minuni in slabit...Cat este de sanatos sa o consumam?...Am citit cu drag toate raspunsurile tale. Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea,

      Daca mancam natural si sanatos, daca ne miscam suficient, nu mai avem nevoie de niciun produs "minune" pt. a slabi: caci organismul se echilibreaza dupa o anumita perioada de timp (individuala!)la greutatea sa normala.
      Eu nu mai cred de f. mult timp tot ceea ce spun producatorii unui anumit produs - nu uita ca pt. ei primordiala este vanzarea produsului si nu sanatatea cumparatorului. Si vorbim aici de miliarde de €, caci intre timp, industria produselor medicale alternative si a suplimentelor alimentare, aduce aproape la fel de mutle castiguri ca si industria farmaceutica!!
      Multa sanatate si numai bine,
      Mihaela

      Ștergere