sâmbătă, 30 martie 2013

În plin sezon, plantele comestibile din flora spontană rămân cel mai valoros aliment

 Ca în fiecare primăvară, reiau postarea despre plantele din flora spontană - este foarte important să înțeleagă  cât mai multă lume, că aceste plante trebuie să constituie principala componentă a alimentației noastre, fără ele nu vom reuși să ne redobândim sănătatea deplină. În plantele sălbatice se află toată puterea naturii, ele sunt cu adevărat un DAR DUMNEZEIESC,  pe care este mare păcat să nu-l primim așa cum se cuvine. 
Cu ani în urmă, plantele din flora spontană erau foarte cunoscute şi apreciate de toate popoarele pămȃntului ca alimente şi medicamente foarte valoroase. În ziua de azi sunt numite „buruieni“, cei mai mulţi dintre oameni nu le mai cunosc absolut deloc (chiar şi în România!!!), sunt urâte şi combătute prin toate mijloacele posibile, dorindu-li-se dispariţia.
Într-adevăr, o pajişte naturală nu arată aşa de ordonată şi de îngrijită ca un gazon englezesc (eu urăsc "noile" case din România: monştri de beton, cu grădini care constau dintr-un gazon anost, stropit cu kg bune de chimicale, câteva statui de prost gust şi eventual o fântână arteziană sau o piscină....)! Dar pe de altă parte, un astfel de gazon este pentru milioanele de vieţuitoare, al căror mediu de viaţă îl reprezintă câmpiile şi pajiştile, doar un peisaj selenar, în care acestea pur şi simplu nu mai pot supravieţui.
Iar din punctul de vedere al sănătăţii fiinţei umane, aspectele referitoare la importanţa integrării plantelor din flora spontană în alimentaţia zilnică cad din ce în ce mai tare în uitare! Pe site-ul asociaţiei terapeuţilor alternativi din Germania se poate citi: “Prin cultivarea intensivă a terenurilor agricole, prin utilizarea excesivă a îngrăşămintelor chimice şi prin încrucişările nenumărate suferite de planetele de cultură de-a lungul timpului, s-a ajuns la sensibilizarea lor foarte puternică. Fără ajutorul omului, aceste plante nu mai sunt capabile să supravieţuiască şi să se perpetueze! În consecinţă este foarte logic, că nu ne putem aştepta la o sănătate de fier de la nişte plante aşa de slăbite şi bolnave. Plantele din flora spontană însă, trebuie să se descurce în natură singure, nu este nimeni care să le plivească, să le ude, să le îngrijească sau să le asigure hrana necesară, corespunzătoare speciei respective. Şi probabil că acesta este motivul pentru care plantele din flora spontană au un conţinut mult mai mare de vitamine, minerale şi alte substanţe vitale faţă de plantele de cultură.”
Pentru exemplificare, urmează un tabel care conţine valorile principaliilor nutrienţi  pentru câteva plante din flora spontană şi pentru anumite plante de cultură (observați cu mare atenție  diferențele enorme!):


100g plante
conţin
Vit.A
µg
ß-Ca-
rotin
µg
B1
µg
B2
µg
C
mg
E
mg
K
mg
P
mg
Mg
mg
Ca
mg
Fe
mg
Pr.
g
H.
g
G.
g
Broccoli
143
864
90
170
115
0,62
373
82
24
105
1,30
3,30
2,51
0,20
Urzica
400
2400
200
150
175
0,80
400
120
40
200
3,14
5,50
4,80
0,70
Gulie
33
200
48
46
64
0,40
380
50
43
68
0,90
2,00
3,70
0,10
Creson
692
4150
90
170
51
1,00
276
64
34
180
3,14
1,60
2,03
0,30
Salata verde
240
1437
62
80
13
0,60
224
33
11
37
1,00
1,25
1,06
0,22
Păpădie
1317
7900
190
170
30
2,50
440
70
36
158
3,10
2,60
9,13
0,62
Cartof
1
5
110
47
17
0,05
411
50
20
6
0,40
2,04
14,81
0,11
Loboda
600
3600
90
160
35
1,50
400
35
65
100
2,70
2,20
3,00
0,30
Morcov
1574
7794
69
53
7
0,46
290
35
18
41
2,10
0,98
4,80
0,20
Catină
250
1500
30
210
450
0,50
133
9
30
42
0,44
1,40
5,20
7,10
Spanac
781
4687
110
230
52
1,37
633
55
58
126
4,10
2,52
0,55
0,30
Măcris
833
5000
65
160
47
1,90
362
71
41
54
8,50
2,30
2,00
0,40
Varza albă
12
72
40
30
46
1,70
208
28
23
46
0,50
1,37
4,16
0,20
Sursa: Reteaua germana de informare si consiliere nutritionala
A,B1,B2,C,E=vitamine, Ka=Potasiu,P=Fosfor, Mg=Magneziu,Ca=Calciu,Fe=Fier;Pr=proteine, H.=glucide,G=lipide

Aceste date vorbesc de la sine, este clar că trecem în fiecare zi pe lângă nişte alimente deosebit de valoroase, fără a le da nici o atenţie!
Alimentele fabricate industrial sunt prelucrate prin tot felul de metode şi procedee fizice şi chimice, scăzându-li-se astfel drastic valoarea nutritivă, devenind de fapt prin toate aceste manipulari chiar foarte dăunatoare sănătăţii!
Plantele din flora spontană au apărut cu mult înaintea oamenilor şi a animalelor si ne-au demonstrat mereu ca sunt practic imposibil de nimicit, reuşind să se perpetueze, fără probleme, pe o perioadă atât de îndelungată de timp.
Şi tocmai în zilele noastre, când oamenii sunt aşa de nemulţumiţi, de bolnavi şi de sărăciţi, de ce să căutăm mereu în depărtare tot felul de medicamente exotice miraculoase, în loc să ne recâştigăm pe gratis sănătatea în natura înconjurătoare, cu ajutorul acestor plante extraordinare, aflate la îndemâna oricui?
 Mai jos, câteva din fotografiile făcute de mine în vara 2011 la Viscri, pajiști  atât de bogate și de frumoase ca în România, nu am văzut nici măcar în Alpi..... 
In fata mesei intinse, putini mai stiu insa acest lucru....
Si e tare, tare trist, ca trebuie sa vina strainii ca sa ne salveze comorile - la Viscri, printul Charles le plateste taranilor subventii, ca sa nu se distruga mai departe aceste minunatii (asa cum s-a intamplat de altfel in multe - mult prea multe!! - locuri de la noi din tara), minunatii pe care din pacate, lumea a uitat sa le mai aprecieze la justa lor valoare! 


AICI sunt adunate toate postarile despre plantele din flora spontana pe care le-am scris pana acum, din pacate nu atat de multe cum as fi vrut.....
Acum este plin sezon pentru plantele din flora spontana, va rog mult pe toti, sa va  inarmati cu carti de specialitate si pagini descarcate de pe Internet, sa va luati copilasii de manute si sa iesiti la padure. Chiar daca nu va incumetati sa mancati ceva (este de fapt foarte greu sa te otravesti, plantele otravitoare au un gust foarte neplacut si cele mai multe dau reactii violente imediate, cum ar fi: senzatia de arsura in gura, de amortire, de intepare, etc.) - mai ales cu copiii trebuie insa si putina precautie - incercati insa macar sa invatati sa recunoasteti plantele, incercati totusi sa redobanditi cunostintele pe care stramosii nostri ni le-au lasat noua si pe care noi le-am dat uitarii si le-am neglijat, desi suntem de fapt datori sa le dam mai departe copiilor nostri. 
Ar mai fi acum plin sezon si pentru Piciorul caprei (Aegopodium podagraria) care acum arata ca in fotografiile de mai jos, frunzele au un gust usor picant (aminteste de gustul frunzelor de telina) - mai multe fotografii pe net daca cautati pe "cele mai nedorite 10 plante de gradina" (!!!):

Leurda (Allium ursinum), despre care eu nu am scris pana acum considerand ca nu este necesar, si despre care am constatat ieri, cu foarte multa suprindere si tristete, ca a inceput sa fie uitata si in Romania - au scris pe FB o multime de oameni (si nu numai tineri), ca nu au mancat pana de curand niciodata leurda (pentru mine de-a dreptul de neimaginat):
Leurda (in stanga jos), usturoita (la mijloc), iedera (sus) si barba lui Aron (in dreapta sus), o planta otravitoare cu care leurda poate fi confundata de catre incepatori, de aceea mirositi fiecare frunza si atunci nu veti mai putea avea niciun dubiu (dar sa nu mancati pana nu ati terminat de cules, caci daca mancati o frunze de  leurda, nu mai simtiti mirosul de usturoi atat de bine!!)
Leurda in floare in gradina mea alaturi de macrisul iepurelui, roinita, fragi, primule, oregano si patrunjel
Florile sunt superbe, iar de la leurda se mananca absolut tot: radacina, frunzele, tijele, florile, semintele!
Va doresc mult spor in toate, in Europa de Vest este acum vacanta de Pasti, iar noi avem planuri mari: plecam in lume, ca sa ne cautam pe noi insine....




32 de comentarii:

  1. superbe fotografii, chiar intentionez sa merg la "vanatoare" de plante!sunt asa de frumoase, ma uimesc incontinuu prin puterea lor de viata!chiar si-asa dintr-o pietricica, cand se itesc mi se umple sufletul de duiosie!

    vacanta placuta plina de re di descoperiri!

    daniela

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Mihaela,
    la tanc a venit postarea ta. Mi a amintit sa te intreb daca intentionezi sa mai faci workshopul despre plante salbatice pe care l ai facut anul trecut. Atunci nu am reusit sa particip, poate ca anul asta se pupa lucrurile.

    Vacanta placuta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant. Stiam doar cateva dintre aceste plante comestibile.

    RăspundețiȘtergere

  4. O sa vina cred, cat de curind si vremea ta, Mimi, sa fii mult mai cunoscuta in Romania.Din nou, ai scris atat de frumos!
    Va doresc calatorie frumoasa, sa va imbogatiti pe toate planurile! Si fara accidente inerente (cum spunea fetita mea cand era mica si se lovea!)
    R.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mihaela, daca in calatoriile tale ajungi si prin tara, da te rog un semn si pe la noi. Tot apropo de selectia plantelor si pierderea calitatilor acestora dupa "domesticire" am pus ieri pe blog un documentar foarte bun: Toxic

    RăspundețiȘtergere
  6. Va multumesc la toti!
    Nu stiu daca ajung la vara in Romania, viata mea a devenit mai plina "de suspansuri" ca un roman politist, imi mai ramane deocamdata acum sa fac planuri pe f. scurta durata. Deocamdata nu am niciun plan concret in Romania, dar avand in vedere ca am devenit deosebit de spontana (tot in ultimul timp), cine stie ce va mai iesi???
    Multumesc mult Flavian, ffff. bun documentarul!

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga Mimi,

    Urmaresc cu mare interes site-ul tau si felicitari pentru tot ceea ce ofera. Sunt vegan de mai mult de un an, citesc, ma documentez de cativa ani si inca nu am terminat ;) tot ce apuc despre nutritie, raw veganism cu tare mare interes. Am 38 de ani si sunt mama unui baietel adorabil de 5 ani. Tocmai am aflat ca sunt insarcinata (unplanned) si am o intrebare, la care din pacate nu am reusit sa gasesc raspuns inca pe nicaieri, pentru ca altfel nu te deranjam. Eu nu am putut sa alaptez deloc din cauza unor malformatii la sfarcuri, nu am putut nici macar sa imi extrag colostrumul, desi echipa maternitatii a facut eforturi uriase etc. Baietelul meu a suferit nenumarate viroze si numai nu scapa de mucozitati din cauza laptelui praf pe care l-am folosit de la nastere pana la un an. Pentru ca as vrea sa fac tot ce imi sta in putinta sa gasesc cea mai sanatoasa varianta/inlocuitor al laptelui matern pentru noi nascuti, si cu aceasta, revenind la intrebarea mea, ce lapte as putea eu folosi ca inlocuitor al laptelui matern imediat dupa nastere altul decat the usual baby formulas?

    Multumesc anticipat,
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Ioana,
      Sa fie intr-un ceas bun si sa va ajute Dumnezeu sa fie totul bine! Eu as lua legatura cu Ditta Depner http://bbmic.ro/, caci ea are cele mai largi cunostinte in ac.domeniu. Pe de alta parte, trebuie neaparat sa-ti spun ce m-am invatat pe mine moasa mea din Germania, o femeie fff inteleapta si cu mare experienta: nu exista safrcuri sau sani din care un bebelus sa nu reuseasca sa suga! Eu as discuta tema cu un specialist in lactatie sau cu o moasa cu experienta mare. Sau cu Ditta care banuiesc ca e "doctor" in domeniu...
      Dr. Bruker recomanda laptele de migdale, dar era de asemenea de parerea ca nu exista NU POT alapta.
      Doamne ajuta!
      Cu tot dragul,
      mimi

      Ștergere
    2. Pentru inlocuitori ai laptelui praf, va recomand sa studiati si blogul Cristelei Georgescu.
      Iar pentru sfaturi legate de alaptare, va recomand asociatia profesionista Pronatalita.

      Ștergere
  8. mi se pare daca nu ma-nsel, c-ai organizat candva un fel de atelier in natura, pentru recunoasterea florilor,etc. cred c-aici in belgia. daca mai organizezi asa ecva, ne dai de veste?!

    daniela

    RăspundețiȘtergere
  9. Draga Mimi, frumos articol! Imi doresc mult, mult sa vii si anul asta in Romania in speranta organizarii unui nou eveniment precum cel de la Viscri de anul trecut. Sper sa ne cunoastem si "in realitate" pentru ca virtual deja te admir si te respesc mult. Multumiri pentru articole si incurajari!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Draga Mimi, frumos articol! Imi doresc mult, mult sa ajungi si anul asta in Romania cu speranta organizarii unui eveniment precum cel de anul trecut la Viscri. Si sper sa ne cunoastem pentru ca virtual deja te admir si te respect mult. Multumiri pentru articole si incurajari!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Am deschis intamplator.Ti-am vazut numele pe blogul Cristelei si am fost curioasa sa vad despre ce scrii.
    Eu locuiesc in Belgia,si aici pe la mine nu prea gasesti flora spontana,sunt f multe plantatii fructifere si se erbicideaza la greu.Papadia infloreste,dar daca este stropita nu cred ca se poate consuma.Am si eu pe gazon(de fapt buruieni de toate felurile pe care le tundem din cand in cand,nu sunt erbicidate ).
    Am o intrebare:Se gasesc seminte de leurda,as vrea sa plantez si aici,nu am mai mancat de cand eram in Rom.M-ar interesa si seminte de stevie.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se consuma plante din apropierea strazilor, campurilor tratate cu chimicale, de pe traseele proprietari de caini. Seminte de stevie romaneasca pot sa-ti dau eu si seminte de leurda poti aduna din padure (din cauza ca a fost asa de frig, leurda e inca tot mica in Belgia...).
      Poti sa-mi scrii pa mail adresa ta hranaviero@googlemail.com.
      Toate cele bune,
      mimi

      Ștergere
  12. Ah,mi-e dor de o excapada pe munte...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu tocmai m-am intors de la tara din Germania, a fost de vis...

      Ștergere
  13. Foarte informativ tabelul oferite de tine. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  14. Conteaza ca imi procur leurda,urzicile si loboda din piata? Nu am masina sa ma duc pe pajiste sa le culeg eu si nici timp - nu ca nu vreau sa mi-l fac.
    Cum se consuma papadia?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur ca e greu in Bucuresti si daca lucrezi zi lumina sa faci astfel de escapade, dar poate poti profita de sfarsiturile de saptamana??? Papadia se taie marunt in salata sau in alte feluri de mancare. Sau cand esti la padure, mananci pur si simplu 2-3 frunze ca atare, sa vezi ce minunate sunt!

      Ștergere
  15. Buna mea Mimi,
    am citit cu multa bucurie ultimele 4 articole cu tot cu comentarii. Esti fantastica cat de mult energie consumi spre a ne lumina. Unii oamani te cred pe cuvant, altii se mira, unii incearca sa te combata. Cea mai mica ceata e cea a celor care incearca pe propria pielicika. Pentru ca tu esti un inger bun, drag sufletului meu, astazi mi-a venit in minte o poveste depre RABDARE. Rabdarea ta multa este caracteristica predominanta ce am simtit-o citind postarile tale.
    A fost o data un om fosrte bogat. Intr-o buna zi s-a imbplnavit tare de tot si neplacandu-i situatia a investit toate resursele materiala, umane ce le avea in scopul de a se insanatosi. Dupa cativa ani buni si-a recapatat sanatatea. Acum era un om sanatos dar averea nu o mai avea caci o cheltuise toata pentru sanatate. Atunci s-a apucat cu ardoare de munca caci nu era fericit fara avere. Muncea foarte mult si nu reusea ss stranga nici o particica din cate a avut. Lipsind-i tare mult aceast aspect a hotarat sa isi puna capat zilelor caci nu a mai avut rabdare sa isi agoniseasca ce ii lipsea. Sufletul lui cand a parasit trupul s-a intalnit cu doi ingeri cu saci cu bani in maini. El i-a intrbat curios unde merg si ingerasii i-au raspuns ca se grabeau sa ii inmaneze sacii dar cum el nu mai este in viata.......

    Te imbratisez cu drag buna mea prietena,
    Mihaela ta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte frumos, multumesc mult-mult. Invat, invat, invat... Am venit cu un cufar de invataturi si din Germania - oare de ce inainte nu vedeam si nu auzeam toate aceste minuantii??

      Ștergere
  16. inteleg acuma de ce mancam asa de mult, cei care mannaca gatit! deja alimentele sunt de cultura, de multe ori nu-s proaspat culese, ca la tara, le mai si fierbem de le zapacim, corpul are nevoie de tot felul de minerale, vitamine,etc,etc cere,cere, cere si noi da-i intr-una cu mancatul!

    sigur ca daca mancam crud si mai avem si sansa sa cunoatsem si sa folosim ce ne ofera natura, cantitatile se reduc considerabil!

    atat cat putem trebuie sa profitam.macar de urzici si papadie ca banuiesc ca-s cele mai cunoscute!si tot e bine.

    numai bine
    daniela

    RăspundețiȘtergere
  17. pentru liliana, se gasesc seminte de leurda la semailles.com. asta-i site-ul lor. cred ca poti comanda si prin internet.

    daniela

    RăspundețiȘtergere
  18. tot eu, m-am uitat din nou de curiozitate, semintele sunt in amestecul de seminte de prerie sauvage.sper sa fie destule:)
    d

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Daniela,

      Tu esti mereu confirmarea mea, ca cine vrea, ma poate intelege f. bine. Iti multumesc mult de tot,
      m
      PS Am "cunoscut" in Germania un om extraordinar, trebuie neaparat sa-l "cunosti" si tu: http://www.andrestern.com/fr/ecrits.html

      Ștergere
  19. tocmai m-am uitat pe site.am citit (presse), am ascultat (conferinta tinuta de el, numai stiu in ce loc).

    tot ce spune e atat de cu bun simt, adevarat (din punctul meu de vedere desigur dar cred ca totusi e un adevar universal atat doar ca suntem noi asa de formati intr-un anume sistem de gandire, valori, reactii,etc,etc ca am uitat sa mai fim noi insine)si asa simplu, fara ifose, mofturi ca multi alti autori care vor cu orice pret sa dezvaluie adevarul, realitatea...

    nu pot decat sa-i felicit parintii pentru curajul avut, sa-l felicit si pe el insusi si desigur pe toti cei care au curajul,vointa, puterea, poate si posibilitatea sa aiba propria lor viata si nu cea impusa de societate.

    e un lucru extraordinar, si tare mi-au placut cuvintele lui referitor la educatia copilului, sa fie el insusi si nu cel pe care noi il dorim.

    personal mi-as fi tinut copilul acasa, dar de tre sa fie si sotul de acord, si-apoi tre sa fiu si prezenta.sau as fi ales o scoala gen waldorf.

    acu, cred ca fiecare se naste deja cu caracterul lui, familia, prietenii, experientele de viata doar sa mai atenueze sau sa amplifice pe ici pe colo.

    in sfarsit e mult de spus, iar el o face cel mai bine!

    multumesc mult ptr link, mi-am salvat site-ul pe lista de preferinte.

    superb, de fapt acest superb ar vrea sa exprime o duiosie si-o caldura sufleteasca pe care am simtit-o citindu-i spusele.o stare sufleteasca f bizara,ca si cand acesta ar fi adevarul si-s atat de departe de el, in viata reala.si un fel de regret ca tare as dori pentru copilul meu si pentru toti copiii asa ceva.

    de-aia si-ncerc sa-l tot atrag sa observe natura, s-o simta.
    sa experimenteze, sa descopere.

    acu sigur, timp sa avem, pasiune,etc,etc.

    un lucru e sigur, copiii se dezvolta mult mai frumos, armonios si la trup si suflet atunci cand sunt departe de jocurile moderne,etc,etc.
    sunt inventivi,si nu se plictisesc deloc!

    nu ma mai lungesc.

    recomand site-ul respectiv la toti cei inetresati, fie si doar din curiozitate.sunt sigura ca-i va pune pe multi pe ganduri,pe altii-i va incuraja, altora le va confirma atitudinea avuta, altora le-o va infirma. in orice caz totul e spus cu mult bune simt, respect pentru om, in sine.

    inc-o data multumesc.

    m-a uns pe suflet si na ca m-a lasat si nostalgica, si, si

    cu mult drag
    daniela

    RăspundețiȘtergere
  20. Mimi, o scumpete de om esti la fel ca. Ligia va ador mult. Întrebarea mea este cum mancati urzica

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, eu mananc urzica asa: http://hrana-vie.blogspot.be/2010/08/urzica-regina-neincoronata-plantelor.html

      Ștergere
  21. Draga Mimi,
    Se vede ca tu mananci de mult timp "buruienile" astea, le cunosti ca in palma.
    Merci mult de link, mai invat si eu, de ex. piciorul caprei, nici nu auzisem de ea, sper sa o si gasesc (si s-o si recunosc :) )
    Pacat ca sunt atatia oameni care le distrug si cumpara salata aia care nici macar nu a "atins" pamantul (hidrocultura), deci nu are nici valoare nutritiva.
    Cu drag,
    Diana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna sa va fie inima la toti! Ieri 15 iunie 2013 m-am dus la baraj, un loc minunat si plin de "buruieni" comestibile. Sa va zic eu ce mai mananc, ca desi am citit tot , tot, ce-i scris pe aceasta pagina n-am gasit ca-s bune de mancat: lucerna, susaiul, rucola(creste spontan, total diferita de cea din punga!!!), frunze de nalba, frunze de limba oii, frunze de cicoare, frunze de papadie, am mai bagat si un buchetel de cimbrisor de camp cu flori cu tot....si altele care le mai iau de la tarani si am facut un "paharoi" de suc verde amar ca fierea dar...sanatos,sanatos, sanatos! Deci dragii mei, sunt inca vie si nevatamata, vreau sa zic ca nu m-am otravit cu nimic. Plantele astea se recunosc usor. Am invatat de prin strainatatile unde imi duc zilele si muncesc ca sunt si alte verdeturi bune de mancat nu doar cele furnizate de supermarketuri. Citesc pe rupte tot ce apuc si ma informez de zice lumea la care ii mai spun cate o "noutate"in domeniul alimentar ca-s ciudata, ei n-ar manca asa ceva!!!. Am fost vegetariana patru ani, am plecat la munca si in "tara macaroanelor(Italia)" am gasit ca-s bune de mancat toate din magazine, dar m-am sculat intr-o dimineata cu dureri de oase si am revenit iar la buruienile mele. Acum sunt acasa pot merge la baraj dupa plante in fiecare zi, am prin bucatarie buchetele puse la uscat pentru ceai, de cimbrisor de sanziene, de oregano, de urzica, de coada soricelului... Miroase atata de bine in casa mea dar ce bune sunt astea cand or fi gata uscate, ce aromat va fi ceaiul din ele, cu putina lamaie...Unde mai pui ca amintirea culegerii acestor plante iti da o mare satisfactie , stai si in aer liber, ba mai umbli si cu umbrela dupa tine ca de ploua trebuie sa te aperi cumva!. O saptamana in urma pe dealurile mele de la baraj stateam de vorba cu...un ciurdar ce pastea vacile, acesta nu stie de calculatoare si internet stie doar sa respire aerul curat si sa admire privelistea nemaipomenita!!! Om simplu ce iubeste doar conversatia cu orisicine se nimereste pe dealuri. Cum eu eram parca aterizata de prin vazduh, cu umbrela pe dealuri , omul nostru era curios, asa am bagat de seama ca socializarea cu o persoana total necunoscuta si simpla ca "buna ziua" mi-a facut bine, m-am relaxat pur si simplu vorbind in dialectul nostru ardelenesc, ascultand judecata acestui om simplu de care azi duce multa lume lipsa. Progresul ne-a facut "roboti" , nu mai stim care-i frumusetea naturii si care sunt adevaratele valori ale vietii.Cum este tarziu de tot, las cheful de vorba si pe alta data. Stati pe-aproape, ma voi intoarce, imi place pe site ca la mine acasa. Maria

      Ștergere