marți, 14 iunie 2011

Zacusca raw

Retete de zacusaca raw exista deja mai multe (Ligia are chiar un episod filmat despre zacusca raw), dar pentru ca eu incerc sa evit uleiul (si ma gandesc ca nu sunt singura), am descoperit dupa multe incercari, o reteta care seamana foarte bine la gust cu originalul, care se face usor si pentru care nu va trebuie nici cine stie ce tehnica avansata.
ZACUSCA RAW
Ingrediente:
- rosii proaspete - cca. 100g (eventual si cateva rosii uscate);
- ardei grasi - cca. 200g - eu pun ardei rosii, pentru ca numai acestia au in Germania cat de cat gust de ardei;
- ceapa verde (sau o ceapa mica uscata), usturoi (mai mult sau mai putin - daca luati la birou, merge insa si fara), patrunjel verde, cimbru si ce verdeturi va mai plac voua;
- facultativ se pot adauga si hrisca sau quionoa (are avantajul ca incolteste in 2 ore!!) incoltite;
- iar in loc de ulei, avocado (o jumatate dintr-un avocado mare sau unul mic - cel mai bine dupa gustul vostru, mie mi se pare cumva, ca in combinatia cu rosiile si ardeii, avocado inlocuieste bine gustul de vinete coapte).
Nu este nevoie sa adaugati ulei, mie personal nu-mi place absolut deloc combinatia de avocado cu ulei, dupa parerea mea, e pacat sa stricati asa niste grasimi bune cu un produs (uleiul), care oricat ar fi el de presat la rece (poate candva, cand voi avea mai mult timp, am sa va spun  si povestea presarii la rece) si de bio, nu mai este un produs integral, deci nu mai este calitativ la nivelul semintelor (nucilor, etc.) din care a fost extras.
 
Varianta cu hrisca

Varianta cu quinoa (parca sunt seminte de vinete, nu-i asa?)

Se mixeaza, se paseaza sau se taie marunt ingredientele, se amesteca - cine vrea isi mai pune si sare, piper & Co si gata zacusaca!
Se poate unge pe turtite, paine pustiniceasca sau biscuiti sarati (crackers sau saratele) sau se poate manca si asa, pur si simplu ca fel principal, fara paine, este la urma urmei numai o chestiune de obisnuinta!
Saratele (crackers) la uscat pe balcon
Salata cu "saratelele mele  fara sare"

Pofta foarte buna, sa stiti ca eu sunt in continuare, si curioasa cum va iese, dar mai ales foarte  bucuroasa de sugestii, corectari si completari (multe fete au venit cu niste ideei nemaipomenite la comentarii - va multumesc de aceea inca o data!)!

15 comentarii:

  1. Personal, ca o parere, daca se permite, as adauga seminte de floarea soareleui macinate. Creste valoarea nutritionala prin aport proteic considerabil.

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Mimi,
    Pune, te rog si reteta de crackers, daca tot ne fac cu ochiul din farfurie :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Ovidiu,
    Multumesc mult, este o idee buna, cu siguranta ca si gustul are numai de castigat....
    Draga Simona,
    Ma conformez, promit sa pun zilele urmatoare si reteta de saratele, facute fara aparat de deshidratat si fara mixer performant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca imi ingaduiti sa va fac o propunere pentru reteta de zacusca,adaugati o lingura de mustar si putina miere,sare dupa gust si piper.
      Varza din Germania este f.tare -eu o pun in congelator pentru cateva ore,oare isi pierde din proprietati? Este mai usor apoi sa impaturesti sarmalele din varza cruda.Oricum va multumesc pentru minunatele retete.Si va doresc multa sanatate si multe idei pe viitor.

      Ștergere
    2. De ce nu puneti varza in apa clocotită cu sare, se inmoaie frunzele si se desface mai ușor???

      Ștergere
  4. Multumim mult, draga mea! Abia astept sa le incerc! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Te cred ca e delicioasa zacusca.Si mie imi place avocado,iar daca zici ca quinoa incolteste asa de repede imi voi cumpara si eu.Mie mi se pareau prea scumpe semintele astea m-ai ales ca nu ma prea impac cu germenii pentru ca, nu imi place sa-mi gandesc masa cu o zi sau doua inainte(ma simt limitata),dar in 2 ore!Maine merg sa-mi iau(quinoua),si avocado,mi-ai facut pofta!!!
    Si despre ulei am citit pe blogul Victoriei Boutenko ca uleiul rancezeste foarte repede(in cateva zile),mai ales cel de in ar trebui sa stea doar la frigider.De aceea ma gandesc ca pe piata toate uleiurile ori sunt pasteurizate ori sunt deja rancede cand le cumparam.Eu inca mai consum ulei dar nu ma mai bazez pe el pentru vreun beneficiu.
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. In week end sper sa o fac. Arata delicios... iar zacusca este una dintre slabiciunile mele ne-raw.
    Te sarut cu drag,
    Luciana

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga Mimi, iti multumesc iar si a iar...Mult ma ajuta aceste postari...Sanatate si creativitate!

    RăspundețiȘtergere
  8. Va multumesc si eu mult, sper sa va placa!
    Si eu mai scap la ulei inca de (prea) multe ori...
    Quinoa folosesc cand uit sa-mi pun altceva la incoltit, sau mai des acum vara, cand evit sa incoltesc in zilele in care nu stau acasa (mare atentie, semintele trebuie spalate mai des daca e cald!), asa ca o punga imi ajunge f. mult timp, deci cumva se merita totusi (am mai participat cu ceva timp in urnma la o discutie despre quinoa pe un blog, ocazie cu care am descoperit, ca in Ro costa mai mult ca in Germania!!!)!

    RăspundețiȘtergere
  9. Mai fetelor, m-ati cam pus pe ganduri cu chestia asta cu uleiurile. Daca ar fi rancede n-ar trebui sa aiba miros specific? noi chiar folosim ulei in aproape orrice ca sa compensam gustul de "neprajit" ptr anumite persoane...
    ok. stau cumintica si astept postarea despre uleiuri

    RăspundețiȘtergere
  10. poate si un mujdei fara ulei....:)...multumesc!Nicoleta

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna Mimi,
    Nu stiu de ce mi-a luat asa de mult timp sa pregatesc aceasta zacusca, ba nu am avut avocado, ba nu era copt, ba am mai amanat din lene, dar acum am reusit in sfarsit sa adun ingredientele si pe mine si am prestat aceasta reteta.
    Este minunata! Multumim din suflet, eu faceam aceasta reteta ca un fel de guacamole, cu lamaie; desi foarte bun, nu aducea a zacusca. Rosiile uscate ii dau un gust deosebit de zacusca. Acum este mancarea mea preferata, abia astept sa se coaoca ceilalti doi avocado sa o repet. Este pe acelasi loc cu saramalele!
    Multumim din suflet pentru reteta.
    Te imbratisez cu drag,
    Mihaela ta,

    RăspundețiȘtergere
  12. Mimi,azi am facut zacusca,este, nu buna...foarte buna.Multumim de reteta.Te pup cu mare drag.

    RăspundețiȘtergere
  13. Extraordinara zacusca!!! As vrea sa incerc si cu quinoa data viitoare, dar pana acum am folosit-o doar fiarta...fiindca asa scrie pe punga :). Ma lamuriti si pe mine va rog, cum anume se pune la incoltit quinoa (banuiesc ca in apa, 2 ore) si daca e ok si pentru copii de 2 ani asa incoltita si nu fiarta? Multumesc

    RăspundețiȘtergere