vineri, 25 martie 2011

FOARTE ACTUAL - Plantele comestibile din flora spontană

Pentru că am senzaţia că mulţi nu au citit mereu meniul, reiau astăzi pasajul despre plantele comestibile DE SEZON din flora spontană, pe care-l scrisesem undeva,  la un sfârşit de meniu.....
 A sosit acum momentul, să vă mai spun câteva plante din flora spontană care sunt comestibile şi care tocmai cresc  numai bine şi pe care cu siguranţă le cunoaşteţi cu toţii, deoarece  nu lipsesc din nici o gradină din România. Până acum le-aţi iubit numai pentru că sunt aşa de frumoase, acum mai descoperiţi un secret de-al lor.....Ştiu că  este aproape un sacrilegiu, dar şi părăluţele (Bellis perennis - frunzele se găsesc şi iarna, atâta timp cât nu e zăpada) şi toporaşii (Viola odorata) sunt plante comestibile, atât frunzele cât şi florile, de asemenea şi ciuboţica cucului (Primula veris; Primula officinalis) cât şi plămânărică (Pulmonaria ofiicinalis). Cine se îndură, nu o să regrete,  mai ales toporaşii sunt o minune, se topesc în gură, iar gustul este exact pe măsura parfumului!!! Dar cum am mai spus deja de mai multe ori, trebuie să aveţi mereu grijă, să nu luaţi  NICIODATA toate frunzele sau florile unei plante, trebuie să-i mai lăsaţi şi ei ceva, ca să poată să trăiască  şi să se înmulţească mai departe! Plantele se culeg întotdeauna cu amândouă mâinile, cu o mână se rupe, cu cealata se susţine planta, astfel încât să nu iasă cu tot cu rădăcină, se rupe mereu doar câte o singură frunză o dată şi nu direct un smoc!!!
  Dacă respectaţi aşa viaţa plantelor, ele să ştiţi că nu se supără dacă le rupeţi o frunză sau o floare, de cele mai multe ori, cresc chiar mai bine ca suratele lor din care nu s-a cules nimic (am făcut experimentul, încercaţi şi voi şi veţi vedea). 
Acum au apărut şi florile podbalului, iar frunzele tinere şi mai ales florile păpădiei (trebuie neapărat să le încercaţi!!) sunt o adevărată delicatesă!
   Am citit mai demult ceva care m-a impresionat până la lacrimi, nu mai stiam de cine este, dar  Mihaela Stefancu mi-a amintit ca e un citat al monseniorului Vladimir Ghika (multumesc mult, draga mea!):
   «Florile merg atât de departe cu bunătatea lor, încât parfumează mâinile celor care le strivesc.»"
 Şi bineintels că piaţa este acum plină de grâuşor (untişor), leurdă, urzici, ştevie şi lobodă, deci nu vă mai stă nimic în cale! De aceea, nu-mi mai rămâne, decât să vă  doresc un apetit pe măsura minunăţiilor oferite  nouă de către bunul Dumnezeu....
Iar Maria a facut nsite fotografii absolut superbe....
http://www.facebook.com/album.php?fbid=1883773663080&id=1503515709&aid=108387
http://www.facebook.com/album.php?fbid=1882005458876&id=1503515709&aid=108243


19 comentarii:

  1. Buna draga mea Mimi,
    ca intotdeauna aici ploua cu informatii pretioase. O sa deschid si eu ochii mari sa le caut, chiar daca acum inca mai e zapada la mine, dar vine repede si primavara. Se simte in aer. Eu am citit ceva tare frumos pe o cutie de ceai " Pentru fiecare boala, Dumnezeu a creat o planta" care m-a impresionat tare mult.
    Te imbratisez cu drag,
    Mihaela ta,

    RăspundețiȘtergere
  2. Mimi, multumim din suflet. Chiar saptamana asta mi-am facut o salata de frunze de papadie si voiam sa te intreb sa imi dai mura-n gura ce mai pot "paste" in perioada asta. La noi din cauza iernii prelungite inca nu a aparut leurda si stevia, mi s-a lungit gatul ca la lingurarii lui Creanga dupa ele... Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Mihaela,
    Imi pare asa de rau pt. voi ca e iarna atat de lunga si de grea in Canada! Si ma rusinez tare mult, ca eu tooooot mereu m-am plans de clima din Germania....
    Draga Raluca,
    Copiii sunt innebunitit dupa flori, deci s-ar putea sa ai succes la Alex. Si acum incepe si sezonul de varf de macris, neaparat sa incerci poate ii place si lui (nu exagerati insa, ca va apuca durerea de burta de la acidul oxalic....).
    Va doresc zile senine si frumoase,
    m

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Mimi,
    excelenta postare. Nu m-am gandit pana acum sa mananc toporasii iar citatul m-a emotionat profund. Nu am mai postat pana acum niciun comentariu dar am cautat si m-am bucurat de fiecare articol nou pe care l-ai postat. Multumesc pentru ca impartasesti cu noi.

    Luciana

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Luciana,
    Cu mare placere, si eu iti multumesc mult, asa de tare ma bucur mereu cand cineva gaseste aici ceva folositor!
    Cu drag,
    mimi

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga Mimi te citesc demult dar la comentarii recunosc ca sunt in urma de tot. Multumesc pentru tot ce postezi aici. O sa ma apuc sa comentez si la celelalte articole care mi-au placut. Foarte interesant recomandarea cu toporasii si florile de papadie. n-am mai mancat pana acum floricele. Floarea de la papadie se poate manca chiar daca nu e inca desfacuta? adica boboc?

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc mult, abia astept!!!
    Da, se poate manca si bobocii, florile de papadie un gust f. bun, nu sunt asa de amare (dar eo amareala placuta dupa parerea mea) ca frunzele.
    Numai bine si multa sanatate,
    Mimi

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna seara,
    sunt foarte incantata de informatiile primite aici. Ma fascineaza plantele din flora spontana, naturaletea, salbaticiunea, misterul lor.
    Ma gandeam daca e vreo posibilitate de pastrare a lor in stare cruda mai mult timp..spre exemplu leurda, ador aroma ei usor "usturoiata". Oare e posibil sa fie facuta un fel de pesto..sau uscata...congelata :-? Ma gandesc oare cum si-ar pastra mai bine proprietatile..hmm :)
    Voi ce parere aveti?

    Draga Mimi sa-ti dea Dumnezeu sanatate sa ne incanti in continuare cu informatii pretioase.
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
  9. Draga Ioana,
    Iti multumesc mult de tot!
    Pastrarea plantelor este destul de problematica, mai ales a leurdei care isi pierde aroma si prin uscare si prin congelare (la fel ca toate celelalte verdeturi - nu se poate compara aroma patrunjelului proaspat cu a celui congelat sau uscat, de ex.). De aceea, eu m-am invatat sa le consum atunci cand e timpul lor, acum de ex. mananc in fiecare zi leurda (care este tot asa preferata mea) dupa pofta inimii (numai daca trebuie sa ma duc undeva ma abtin - cu mare neplacere insa).
    Doamne ajuta si toate cele bune iti doresc si eu tie!
    Mimi
    PS Maria Treben in acrtea ei "Sanatate din farmacia Domnului" recomanda scoaterea bulbilor de leurda si conservarea lor in alcool (am citit insa la altii si de pesto si de punerea lor in ulei, fac multi asa), nu am incercat insa personal niciodata, pentru ca mie mi-e mila de plante si de aceea ma multumesc sa le mananc numai frunzele, iar ele ma rasplatesc astfel cu noi frunze in fiecare an... Iar dupa pesto, nu ma omor prea tare (probabil din cauza lipsei painii)...

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc pentru raspuns. E drept ca si eu le prefer crude in perioada lor de glorie doar ca am primit o cantitate mare de leurda si ma gandeam daca are rost sa le pastrez cumva..dar iti dau dreptate..gustul lor nu va mai fi acelasi. Asa ca nu-mi ramane decat sa fac un dezmat cu leurda si sa-i bucur si pe restul din jurul meu cu aroma si plusul de sanatate ce ni le aduce aceasta minunata planta. :)
    O zi minunata,
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
  11. Draga Ioana,
    Dupa cum am spus si mai sus, mie imi lipseste experienta, nu am incercat pana acum personal metodele.
    De aceea, ce-ai zice poate, daca tot ai asa de multe plante si daca ai avea si timp sa faci un pesto? Iar daca apoi ne-ai si spune aici cum s-a comportat in timp, ai bucura cu siguranta pe multa lume, pe mine in orice caz foarte, foarte tare. Iti multumesc mult si-ti doresc si eu tie numai bine. Cu drag,
    mimi

    RăspundețiȘtergere
  12. Azi, in drum spre casa, am gasit 2 papadii inflorite. Am cules florile, si acasa le-am mancat asa, fara nimic. Mi-au placut! Erau foarte putin amare - cam ca salata verde. De-abia astept sa apara cat mai multe papadii inflorite ca sa incerc sa le combin cu zeama de lamaie.

    Multumesc, Mimi, pentru aceste informatii pe care le impartasesti! Citatul e superb!

    Cu drag,
    Natalia

    RăspundețiȘtergere
  13. Draga Natalia,
    Nici nu cred ca-ti poti imagina cat m-au bucurat randurile tale, iti multumesc din suflet!! Ma bucur tare mult ca ai incercat florile de papadie, marturisesc sincer, ca si eu la prima floare, nu-mi puteam imagina deloc ca asa ceva se mananca, dar dupa aceea nu am mai incetat sa le mai las din hrana mea, si au trecut de atunci ani buni de zile (aproape 10). Doamna Ibrian decora mereu cu ele salatele, se aduce parca asa, tot soarele de-afara in casa...
    Doamne ajuta si multa sanatate,
    Mimi

    RăspundețiȘtergere
  14. Salata din flori de papadie a iesit super! Am postat reteta azi pe blogul meu.

    Multumesc Mimi inca o data!
    Natalia

    RăspundețiȘtergere
  15. Draga Mimi vreau sa fac pesto de leurda azi si n-am parmezan. Cu ce crezi tu ca l-as putea inlocui?

    RăspundețiȘtergere
  16. Draga mea,
    Retete cel mai bine cauti la Andreea ca acolo le gasesti pe toate, eu fac din seminte de pin si bineinteles fara parmezan.
    Retetele in cauza:
    http://bucuriebunastarehrisca.blogspot.com/2010/02/pesto-de-patrunjel.html

    RăspundețiȘtergere
  17. In primul rand amintesc ca motivatie renuntarea la produse animale:motivele etice.Pe langa asta evident si cele ecologice si cele de sanatate,insa cele de sanatate se pot aplica cel mai bine prin bucataria raw vegan.Eu cand folosesc termenul raw vegan prin adaugarea cuvantului vegan inteleg si partea etica fapt pe care multi il ignora aratand lipsa de compasiune mila si iubire fata de alte fiinte care sunt exploatate,torturate si macelarite zi de zi pentru a satisface poftele omului,carnea astfel fiind cea mai veche si cea ,ai mare dependentaa fiintei umane.Pe un grup raw vegan de pe facebook am fost dat afara datorita faptului ca mi-am exprimat pasnic dezacordul cu privirea la purtatul blanurilor punand petitii de acest fel pe grup.Asta arata ca sefa grupului este ori incapabila de compasiune ce este un lucru foarte grav,stiinta moderna a aratat ca oamenii incapabili de compasiune au lobii prefrontali nedezvoltati si au acel creier numit creier de psihopat ori pers.respectiva are compasiune dar se simte in vina si e prea vanitoasa si egoul ei nu o lasa sa renunte la blanuri.
    Observ in randul unor raw foodisti o lipsa totala de compasiune si indiferenta in ce priveste suferinta animalelor non umane insa, spre bucuria mea cunosc raw vegani adevarati care au compasiune mila si iubire fata de toate fiintele.Va recomand sa vizionati documentarul:Earthlings-pamantenii,subtitrat si in limba romana si discursul activistului vegan Gary Yourofsky.
    -mai departe:articolul de fata este foarte folositor si caut sa imi cumpar sau sa listez o carte care insira cu poze de calitate soiurile de plante comestibile din padurile europene,eu fiind un om care nu imi inchipui viata fara padure ,eu cu cainele aproape zilnic mergem la padure,doresc sa cunosc cat mai mult in domeniul plantelor comestibile si doresc sa scriu un articol pe blog despre asta ca sa dovedesc ca cine ajunge intr-o situatie limita si doreste sa supravietuieasca nu mai este nevoit sa ucida nici macar din supravietuire deoarece odata ce are cunostiintele botanice necesare poate supravietui si chiar se poate mentine sanatos consumand diferite plante raw,iar pe langa asta doresc sa fac diferite retete din aceste plante fara sa fie o situatie limita de supravietuire deci in viata de fiecare zi deoarece e mult mai sanatos sa consumi raw.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu pot sa spun cu mana pe inima, ca peste 90% dintre raw veganii pe care ii cunosc eu isi fac multe ganduri legate de aspectul etic al alimentatiei si militeaza pt. animalele lipsite de aparare. Dar in general, oamenii care mananca "normal" refuza sa se informeze mai departe pe tema ac., de ex., am dat filmul Earthlings mai departe de f. mult timp la toti oamenii din anturajul meu, dar cei mai putini au fost dispusi sa-l urmareasca.... Si mi s-a "sarit de fiecare data in cap" cand am scris ceva despre ac. subiect, de aceea am si incercat de fiecare data sa abordez totul cu cat mai multa liniste posibila: http://hrana-vie.blogspot.be/2011/08/despre-veganism.html. Iti doresc mult succes si toate cele bune!

      Ștergere