marți, 10 august 2010

Zahărul şi efectele sale nocive asupra sănătăţii - Experimentele şi studiile profesorului Katase -

Profesorul A. Katase, director al Institutului de Patologie din cadrul  Academiei de Medicină din Osaka, a prezentat în cartea sa “Influenţa alimentaţiei asupra constituţiei omului” (1934!!), experimentele deosebit de convingatoare efectuate de dânsul,  legate de efectele nocive ale consumului de zahăr  asupra organismelor aflate în creştere. Rezultatele pe care le-a strâns împreuna cu cei 40 de colaboratori ai săi, de-a lungul unei perioade de 10 ani, nu au primit din păcate atenţia binemeritată importanţei lor, cartea sa nu a mai fost editată şi se mai găseşte în prezent, doar în arhivele unor biblioteci.
Profesorul  Katase a pornit cu aceste experimente de la observaţiile sale, conform cărora,  la copiii care primeau dulciuri din abundenta, se constata apariţia unei stări de slabiciune fizică. De aceea, a început o serie de experiemente cu animale tinere*, aflate în  perioada de creştere. În prima serie de experimente, s-a administrat unor pui de iepuri, cu o greutate corporală de 400 până la 900 de grame, intravenos 2 ccm de soluţie sterilă de zahăr brut. Experimentele s-au efectuat dupa aceea şi cu cobai şi cu porumbei. Cantitate de zahăr administrată, corespundea unei raţii zilnice de 40-60 grame de zahăr pentru un copil de 20-30 kg. Această cantitate de zahăr a dus, în numai 146 de zile,  la schimbări dramatice ale sistemului osos al animalelor supuse experimentelor. S-au produs fracturi, încovoieri şi deformări anormale ale oaselor, substanţa osoasă devenise aşa de moale, încat putea fi taiată uşor cu un cuţit. S-a mai constatat şi o mărire a paratiroidelor, ceea ce indica o tulburare a mecanismului de asimilare a calciului. S-a încercat în experimentele ulterioare, să se stabilească cantitatea critică de zahăr, de la care încep să apară aceste schimbări patologice ale oaselor. În timp ce ¼ g zahăr pe zi nu producea la iepuri nici o schimbare a sistemului osos, de la ½ g de zahar apăreau deja  schimbările mai sus menţionate  după 7 zile, la 1 g deja după 5 zile, iar la 1,5 g  după numai  trei zile. Dacă ar fi şi la oameni aceeaşi marjă de toleranţa ca la iepuri, un copil de 5-6 ani şi cca. 20kg, ar suporta o cantitate MAXIMA DE NUMAI 6 g de zahăr pe zi!
Din păcate, carţile şi studiile profesorului Katase nu mai sunt astăzi accesibile publicului larg, domnul Ralph Bircher, fiul marelui medic elveţian Maximilian Bircher-Benner, a reuşit însă să adune în cartea sa  “Arhivele secrete ale teoriilor despre alimentaţie” (1992), multe  astfel de studii şi experimente, care din păcate au căzut cu totul în uitare şi nu mai sunt deloc cunoscute în ziua de azi.

*Desi eu sunt impotriva  experientelor pe animale, aceste experiemente au avut deja loc cu multi ani in urma, aceste animale au trebuit sa plateasca cu viata lor castigarea acestor cunostinte, de aceea gasesc, ca totusi ar fi mai mare pacat, sa nu mai fie folosite  aceste date, ar insemna ca moartea atator animale nevinovate a fost intr-adevar in totalitate in zadar!

11 comentarii:

  1. Crezi ca noi nu stim? Da, cand te iei cu drogurile, greu te lasi de ele.Aici, la noi, muncim la treaba asta.Hi,hi!
    Sa vezi ce nazdravanie de reteta am scris la www.puterea.ro.Nu am facut,e o diferenta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Tocmai vroiam sa-ti spun ca nu m-am descurcat si nu am gasit. Ai putea maine sa bagi link-ul??? Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe mine m-a socat cel mai tare cantitatea de NUMAI 6 grame...Ce copil manaca doar 6 g de zahar pe zi, cei mai multi mananca mult mai mult (va spun sincer ca si eu ma aflu in razboiul dulciurilor, al calculatorului, al televizorului si nu am castigat toate bataliile...).

    RăspundețiȘtergere
  4. si ce sa facem?cum sa luptam impotriva lor?cum sa numai mancam nesanatos daca pana si fructele sunt stropite si indesate cu chimicale si totul pentru profitul unora?cum sa le impiedici pe zecile de bunicute si mamici binevoitoare care te opresc si ii daruie copilului tau pe strada sau oriunde ai iesi in civilizatie cate ceva dulce???
    cum ii exxplici copilului de 3 ani ca ceva este rau pentru sanatatea lui daca peste tot el vede numai fast food uri si alte minuni???

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Ana Daria,
    Te inteleg foarte bine si eu ma aflu doar in aceeasi situatie. Trebuie sa te gandesti, ca fiecare gram de zahar pe care copilul tau NU-L primeste, e un castig pentru sanatatea lui. Eu de exemplu NU AM zahar sau dulciuri in casa, daca le fac ceva dulce, folosesc numai miere si am in schimb mereu grija, sa fie la indemana lor fructele de sezon pe care le mananca ei cu placere. Iar copiii inteleg candva singuri ca toate dulciurile nu le fac bine. Ai mei imi spun mereu, ca acum ei nu pot sa manance numai lucruri sanatoase ca mine, dar ca mai tarziu vor incerca si ei, iar cand sunt bolnavi mananca automat numai alimentele sanatoase. Si cat sunt de mandri de ei, cand reusesc sa spuna la benzinarie: Nu, multumesc! si sa refuze, spre stupefactia totala a personalului, dulciurile oferite!
    Si de aceea nu trebuie sa obosim noi sa repetam aceste lucruri si de un milion de ori daca e nevoie, pana va pricepe si ultima bunica, ca nu le face nepotilor nici un serviciu indopandu-i cu dulciuri (mai bine ar manca impreuna fructe, ar fi nemaipomenit si pt. sanatatea bunicii) si ca din contra, le ruineaza asa numai sanatatea.
    Iar cat priveste chimicalele, iti recomand sa apelezi la rudele de la tara sau sa incerci sa faci tu cat mai multe. Uita-te pe http://sanatateangi.blogspot.com/search/label/gradinarit, sa vezi ce "gradina" minunata si-a facut Angi pe un balcon de bloc! Orice chimicala care nu intra in corpul copilasilor (pt. ei sunt mult mai toxice ca pt. adulti) e mare lucru, chiar daca nu vom reusi sa scoatem totul, sta totusi in puterea noastra sa diminuam macar raul. Eu iti tin pumnii!
    Sa-ti traiasca copilasul si sa te ajute Dumnezeu sa te bucuri de el!

    RăspundețiȘtergere
  6. care copil mănâncă mai puțin de 6 g zahar pe zi? Al meu! Al meu!

    RăspundețiȘtergere
  7. Bravo Mihaela, nu pot decat sa te felicit!
    Si ai mei copii mananca in principiu 0 grame de zahar rafinat pe zi, din pacate cei din jurul meu, nu-mi impartasesc deloc teoriile...

    RăspundețiȘtergere
  8. Chiar si zaharul brun brut este pericuos?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intre zaharul alb si cel brun este numai o singura treapta de rafinare. Atat. Zaharul brun este la fel de daunator ca si cel alb, doar comerciantii inventivi si fara scrupule au reusit sa-l declare, in mod fals, sanatos si sa pacaleasca o lume intreaga.....

      Ștergere
  9. felicitari pentru articol!! m-am uitat de curiozitate si pe blog-ul cu legumele amplasate in ghivece pe balcon si mi s-a parut foarte draguta ideea. mi se facuse pofta de rosiile de acolo :D Apropo, printre altele, articolul m-a ajutat sa inteleg de ce am atatea probleme cu coloana vertebrala. De curand am renuntat sa mai consum zahar mai mult nevoita de imprejurari. Atentie!! pt. fete mai ales zaharul are legatura cu aparitia chisturilor si a tumorilor in zona ovarelor - mie mi s-a descoperit intamplator un chist ovarian iar medicul naturist la care am fost in prima faza mi-a recomandat sa renunt complet la zahar, spunandu-mi si motivul

    RăspundețiȘtergere