O alta planta extraordinar de gustoasa, care se poate recolta tot timpul anului (se poate culege si iarna cand nu este zapada sau se poate chiar dezgropa de sub zapada daca retineti locul unde creste).
In germana se cheama "Gewöhnliche Vogelmiere", denumirea latineasca este "Stellaria media"
|
| |||||||||||||
Zum Vergrößern der Fotos Klicken Fotos:H. Jülicher | Fotos: H. Jülicher |
Google mi-a dat asta: http://ro.wikipedia.org/wiki/R%C4%83covin%C4%83 . Dar nu am auzit niciodata de ea. Sa vedem cand o intreb pe mami :D.
RăspundețiȘtergereAcuma vad ca ai sters o postare...
Draga Raluca,
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, stiam ca ma pot bizui pe tine!! Sincera sa fiu, nu am auzit numele de racovina niciodata (nici celelate nu-mi suna cunoscut), dar este fara indoiala planta cautata de mine. Mi se pare minunat ca si la Wikipedia se mentioneaza ca e comestibila (trebuie sa mai subliniez inca o data ce gust bun are, nu e amara deloc si e asa de zemoasa!!).
Cineva (nu mai stiu cine, undeva la Ina sau la Ligia) a propus sa se stearga postarile "otravite", mie mi s-a parut o idee buna, toata treaba asta mi-a alungat linistea sufleteasca si mi-a consumat prea mult energie si sunt de parere ca nici o discutie nu mai aduce acum nimic...
Ai dreptate, timpul nu-l putem da inapoi...
RăspundețiȘtergereTe pup!
Inca o chestie interesanta.
RăspundețiȘtergereMi se pare sincer, cam ciudat sa ma apuc de mancat frunze si flori,atat de bombardati am fost de preparatele termince. Dar, daca stau bine sa ma gandesc, cand eram mica, la bunici,pana cand venea ora mesei,mai rontaiam flori de salcam, atat de delicioase si suc dulce,de la o planta agatatoare, foarte frumos mirositoare. Atunci,traiam mult in natura,si imi dau seama, pe masura ce iti citesc blogul,cat ne-am indepartat de ea.
Cu multa apreciere pentru tot ce faci,
cealalta Raluca
Chiar ma gandeam zilele trecute, ca ar fi mai usor de enumerat plantele care NU se manaca, cele comestibile fiind in numar mult mai mare. E de necrezut, cate frunze, flori, radacini si seminte si cate soiuri de ierburi si de buruieni se pot manca!
RăspundețiȘtergereMultumindu-ti din inima pt. sustinerea morala, te pupa cu drag cealalta moldoveanca.
Iti multumesc inca o data, draga Raluca! Ce a spus Mami, o cunoaste ?
RăspundețiȘtergereNu stiu alt nume romanesc pentru racovina. Stiu ca in engleza se numeste chickweed si se foloseste in stare proaspata in salate sau ca si unguient pentru eliminarea lipoamelor de grasime.Eu pesrsonal am folosit si inca mai folosesc unguentul si rezultatele se vad chiar daca trebuie sa astepti citeva luni.Oricum e mai bine decit sa merg la chirurg pentru lipoamele mele.
RăspundețiȘtergereSper ca v-am fost de folos,
Mariana
Stau si ma gandesc ca o manute de plante spontane probabil au aceeasi valoare nutritonala cat 3 salate din supermarket.....asa e ?
RăspundețiȘtergereCel putin cat 3 salate, tocmai asta e punctul.... Vezi ca se gaseste si acum iarna si e f. gustoasa (exact la fel de gustoasa ca orice frunza de salata normala mancata asa simpla, fara sos&Co)!
RăspundețiȘtergereCred ca am zarit-o azi acoperita de bruma...de aia intrasem sa verific daca era ea :)
RăspundețiȘtergeremaine o culeg si iti zic ce impresie mi-a facut:))
RăspundețiȘtergereNeaparat! Te pup cu drag!
RăspundețiȘtergereDraga mea, in primul rand insanatosire completa si grabnica!
RăspundețiȘtergereAcum am dat de blogul tau si citesc de zor ce apuc pana se trezeste bebelusul meu! Pe urma nu mai apuc... ca si tine banuiesc!
Esti o adevarata comoara pentru novicii raw vegani ca mine! Cunosc racovina de cand eram f mica... o adunam pentru pusorii de gaina ca tare le placea...Cine sa stie ca e buna de pus in farfurie...De abia astept sa ajung in Romania sa o incerc! Aici in Italia n-o vazui...ca si pe marar de exemplu!
Te sarut si Dumnezeu sa iti dea putere sa duci mai departe ceea ce faci
Cu mare drag,
Ana P
Multumesc mult, draga Ana!
RăspundețiȘtergerePentru mine, iubirea gainilor pt. racovina, a fost unul dintre motivele pt. care am renuntat la gaina si la cocoselul pe care ii aveam in curte (imi mancau toate buruienile)!!!!
Aici in Germania, racovina creste din sud si pana in nord peste tot, imi imaginez ca macar in nordul-centrul Italiei se gaseste, daca vrei pot sa-ti dau adrese din Italia, sunt si acolo 2 grupe de la Alianata pentru Sanatate.
Si cu meniul zilnic, am avut o idee tare buna, voi scrie in zilele urmatoare pe blog!
Va doresc, tie si familiei tale, multa sanatate si numai bine!
Draga mea,
RăspundețiȘtergereIti multumesc foarte mult pentru raspuns si pentru urari!
Referitor la puisori sper sa nu fi fost intelesa gresit,asa ca adaug ca sunt ani buni de cand in curtea noastra mor doar de batranete...In Romania au o curte mare pe care o impart frateste cu catelul si uneori pisoii familiei! Cocosii au rol de desteptator ( cam scumpe sustine tatal meu ) iar gainusele pentru oua (din pacate si mie imi e cam greu sa renunt la ou) Noi, ceilalti din familie avem alta curte in care verziturile sunt regine...
Si referitor la racovina trebuie sa rectific, am gasit-o privind mai atent in iarba! E ametitor de mare comparativ cu ce stiam din Romania si e inflorita de mult( aici si in decembrie e iarba buna de cosit)!
Iar de vrut ...VREAU orice ma poate ajuta sa aflu tot mai multe despre hrana vie! Dar bebe meu face luna viitoare 2 ani asa ca trebuie sa ma intorc la serviciu in Romania!
Cu meniul daca reusesti sa ajuti raman de-a dreptul indatorata deoarece tare nu stiu ce sa prepar mai ales ca bebe al meu prefera sa fure din farfuria mea raw decat din a tatalui sau!
Aceeasi, care se bucura enorm ca te-a descoperit,
Ana P
Mi s-a facut un dor de Romania citind amintirile tale....
RăspundețiȘtergereCu cativa ani in urma, in incercarile mele disperate de a-mi convinge familia sa renunte la carne, am luat 2 pui de la cineva sa-i crestem noi, la noi in curte (f. mica). S-au dovedit a fi o pereche si a fost un timp minunat, cand cocoselul ma trezea cu cantatul lui (cotetul lor era direct sub balconul dormitorului), iar gainusa facea cate un ou in fiecare zi, pe care copiii si-l imparteau frateste (eu nu manac nici oua, nici lapte, nici carne).... Dar, fiind curtea asa de mica, dupa jumatate de an, nu mai aveam aproape nimic verde, mancasera si tot ce plantasem noi (mie nu-mi placea sa le tin inchise si umblau libere peste tot), mi-am dat seama ca va trebui sa mai asteptam cu gainile pana vom avea totusi si conditiile necesare. Asa ca am reusit sa le gasim la amandoi o curte la un om bun, unde nu au fost taiati, ci lasati in viata. I-am vizitat mult timp de atunci, pe cocoselul Küki l-a furat din pacate o vulpe, gainusa Piga este preferata noului proprietar, ca e asa de blanda si de prietenoasa!!!
Si cumva a functionat ideea mea (subversiva), atata timp cat am avut gainile, copiii au refuzat sa mai manace carne de pui, intre timp insa amintirile s-au estompat...Dar am reusit de-a lungul timpului sa-i conving sa nu mai manance in posturi carne si sper in continuare, ca intr-o buna zi, vor intelege totusi ce ma chinui eu sa el transmit de atat timp....
Daca racovina e f.f. mare, creste probabil pe un sol tratat, este in general o planta care iubeste ingrasamintele, de aceea trebuie putin atentie unde e culeasa!
Scumpa mea,
RăspundețiȘtergereCitind raspunsul tau am avut senzatia de "deja vu"! De parca te-as cunoaste de undeva din copilaria mea in care cotetul gainilor avea afisat la intrare cu litere de-o schioapa numele fiecarei locatare cu descrierea de cuviinta ca nu cumva sa le incurce cineva... Mai ales la numaratoare...ca intram in greva foamei impreuna cu sora mea chiar si la legume! Si asta in ciuda explicatiei cu hotul si chiar si in ciuda dovezilor clare gen gardul rupt strategic din cand in cand de parintii mei, gard pe unde a patruns tocmai la noi infractoarea cu blana ce fura gaini!
Uf, si ce mult mi-ar place sa mai stau la povestit cu tine, exact ca si cu o veche prietena pe care nu ai vazut-o de foarte mult timp! Dar copilul meu cel plin de energie nu imi prea permite accesul la calculator decat atunci cand adoarme(nu spun cand ca mi-e rusine de insuccesele mele repetate de a-mi culca copilul la ore rezonabile in ciuda aplicarii tuturor sfaturilor primite pana acum). De altfel cred ca incercarea de a tine pasul cu energia bambinului meu e principalul motiv care m-a determinat sa mananc tot mai raw.
Referitor la racovina recunosc ca dimensiunile la care am gasit-o m-au impiedicat pana acum sa o si gust. Are niste funzulite foarte mici cum e si normal dar foarte rare cel putin asa mi se par dispuse pe niste tulpini atat de lungi si de grosute. Cu toate acestea ma gandesc sincer ca acolo unde am vazut-o, pe marginea unui drumeag care serpuia pe langa un izvor plin cu halaciuga ar fi putut sa fie si ingrasaminte! Mai studiez terenul inca! Am citit ca tu o folosesti pentru smoothie dar cum eu sunt la inceput, deocamdata nu am in dotare decat un blender de 300W cu care preparam papa pentru bebe! Si nu prea iese smoothie cu el!Pana la un Vitamix mai trebuie sa fac economii...Daca nu te deranjeaza te-as ruga sa imi spui ce ustensile folosesti pentru bucataria raw
Umbland insa dupa racovina(asta ca sa nu recunosc ca alergam dupa copilul meu care isi impingea de zor tricicleta cu care chipurile eu plecasem sa il plimb pe el!)am dat peste o bunatate de macris! Tot de la tine am invatat !Si cine stie cate o sa mai invat dupa ce apuc sa citesc si eu postarile tale, acum abia am ajuns la luna iunie de anul trecut...
Cu scuze pentru cazul in care te-am plictisit cu lucruri mai putin utile,
tot eu
Ana P
M-am gandit ca totusi nu ar trebui sa vorbesc racovina italieneasca de rau, eu n-am fost la urma urmei niciodata in Italia, deci nu pot sa stiu cat de mare e acolo normal!!!
RăspundețiȘtergereNici eu nu am mixer performant, merge sa faci si cu ai tu, dar nu inghitit direct, ci mai mesteci frumos si bine fiecare inghititura - hihihihi!
Si nu ma plictisesti deloc, asa de mult imi plac amintirile tale din copilarie...
Multumesc pentru pont! Cum sta ploaia iar plec dupa buruieni sa incerc din nou!
RăspundețiȘtergereSi referitor la dimensiunile racovinei am gasit-o pana la urma si la dimensiuni mai micute cu frunzute mici si dese cum stiam eu! In crapaturile (hihi) din asfaltul unui drumeag cred eu foarte rar folosit! Si apoi nici eu nu am vazut toata Italia ca sa stiu daca e peste tot la fel! Locuiesc aici mai putin de jumatate de an (cu pauze de Romania )pentru ca imi place foarte mult marea iar sotul meu aici lucreaza. Adriatica e la o aruncatura de bat si se vede si din gradina! Probabil climatului acesta marin i se datoreaza dimensiunile!
Cu drag,
Ana P
Buna seara,
RăspundețiȘtergereacum inteleg de ce gainile mele cand le las libere a;earga cu pasi de strut spre racovina.Am 15 gaini si 2 cocosi...gainile si unul din cocosi sunt adoptate,de anul trecut,iar un cocosel cu palarie,alb ca neaua mi l-a facut cadou una din gainusele pitice,(am 2).A pus un ousor ea si unul o colega de-a iei,gaina mare.Le-a clocit singurica si a iesit un puisor,pe care l-au adoptat apoi toate,de nu stiai pe sub care gaina doarme.
Aici unde sunt eu dealul e plin cu rozmarin.Eu il folosesc cind gatesc legume la cuptor.e o nebunie.In smothie nu ma incumet sa-l pun pentru ca este amar.
Cu drag,
Elena (Spania)
În Bucovina la plantă i se spune răcoină și este destul de cunoscută. Se folosește ca hrană pentru porci
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereRăcovina (Stellaria media) este o plantă anuală de sezon rece, nativă Europei, de obicei consumată de găini. Regional, mai este numită și aurică, cuișoriță, ghețișoară, rocoțel, scânteiuță, coadă-de-găină, iarba-găinii, iarbă-de-păsări, steluța-fetei, steluță-albă. Planta germinează toamna sau iarna târziu, și apoi formează covoare de vegetație. Florile sunt mici și albe, formând rapid capsule cu semințe.
RăspundețiȘtergereEste, alaturi de crizanteme si de spanacul semanat toamna, purtatoare, peste iarna, a virusului aspermiei tomatelor.
salut
RăspundețiȘtergeream vazut pe digi live o emisiune intreaga dedpre plata asta si e bun de raceli sefac cataplasme pt iritatii se pune pe puipiele
nu stiam ca e asa de buna si cum nu am apucat sa fac ordine in gradina de flori unde am vazut-o,acum o s-o pun in farfurie nu pt compost :)
RăspundețiȘtergereFoarte interesant.Eu o mananc asa cu roua pe ea din padure de pe sub copaci unde nu vine praf si alte mizerii .Daca te obisnuiesti cu ea e OK.O mai asociez acum primavara cu leurda untisor,spanac ,salata cu un pic de ulei sare si otet.Spor.
RăspundețiȘtergere