marți, 12 aprilie 2022

De ce nu mai scriu despre plantele comestibile din flora spontana?

Care este rolul omului pe pământ? Exista teorii peste teorii, poate câți oameni, tot atatea teorii.....

Eu cred ca absolut tot ce exista pe lume, trebuie să țină, să susțină si să mențină legatura/fluxul energetic dintre Cer (Tatal) si Pământ (Mama). Așa cum o fac (dupa părerea mea în mod conștient!!) toate animalele, insectele, pasarile, copacii, plantele, picăturile de apă, pietricelele, firele de nisip, bacteriile samd. Dacă energia nu poate curge liber prin mine de la Tatal din Cer la Mama Pământ si apoi înapoi, de la Mama Pământ la Tatal din Cer, se creează un nod energetic, un morman energetic, care cu cât creste, cu atât împiedică mai tare curgerea energiei. Intru într-un cerc vicios, care are un efect negativ nu numai asupra mea, ci asupra întregii lumi și chiar asupra întregului Univers.

Dumnezeu ne vorbește permanent, in toate felurile posibile. TOTUL este de fapt UN SEMN pentru fiecare dintre noi. Că noi nu pricepem, este o cu totul altă poveste şi are are de-a face doar cu noi înșine. De exemplu, cei mai mulți oameni nu au învățat să işi auda vocea interioara, ba din contră, nouă, celor din generația mea (50+), precum şi generațiilor anterioare si posterioare (situația a început să se schimbe de-abia cam de la sfarsitul secolului trecut), ni s-a interzis chiar să luam în considerare acea voce. Am fost dresați să ascultăm şi să urmăm doar sfaturile minții și să înăbușim în fașă orice încercare a sufletului de a se face auzit.

Acum a venit timpul marilor transformari, pe care le dorim şi le așteptăm doar de atâta amar de vreme - amintiți-vă de câte ori nu ați gândit ca așa nu poate merge lumea mai departe.... De aceea, este un mare privilegiu și un motiv de bucurie, că noi toți facem parte din acest proces. Acum primim şansa să schimbăm, fiecare în parte, ceea ce ne-am fi dorit să se schimbe "de la sine" sau să schimbe alții. Si ne putem chinui sa gasim solutiile singuri sau putem accepta în cele din urma ajutorul, care vine permanent, pe multe căi. În special in aceste vremuri mai încețoșate, vocea interioara este de fapt singura "busolă" în care putem avea deplină încredere. Căci ea este vocea lui Dumnezeu.... Dar pentru a auzi această voce, este nevoie de liniște. Este nevoie de intimitatea singurătății, a timpului petrecut cu sine însuși. Este nevoie de o inimă deschisă. Și este nevoie de încredere totală, că tot ceea ce se întâmplă, este ceea ce SE CUVINE să se întâmple și este BINE.

În poluarea informațională în care ne bălăcim momentan nu avem cum să mai auzim vocea timidă care vine din interior. Se vede foarte clar acest lucru acum, căci cine o aude, nu se mai lasă cuprins de frică și de panică, indiferent ce se întâmplă în jurul lui. Oamenii care isi aud vocea interioara ȘTIU ca sunt în mâinile lui Dumnezeu şi ca oricum, nici nu au unde fugi, și nici nu pot controla voia Lui. Dar ei sunt cei puțini....

Foarte des circulă întrebarea: Cum se poate ridica nivelul conștiinței, nivelul vibrațional, cum se poate ajunge mai repede la "trezire", la "iluminare"? Toți caută scurtături, căci din păcate, și cu răbdarea stăm tare prost. Eu aș ști una, bine-cunoscută de mii de ani: postul, hrana vie si plantele salbatice au capacitatea de a ne deschide ochii, sunt foale pentru focul interior.

In putine zile, intrăm in Săptămâna Mare, asa ca s-ar potrivi tare cel mai bine o pauză informațională și un regim alimentar favorabil retrospecției și introspecției. De aceea, voi mai intra doar foarte rar in Internet, asa ca va rog să nu va supărați că voi răspunde un timp cu mare intarziere la comentarii.

In contextul intrebarii cu care am inceput aceasta postare, "Care este rolul omului pe Pamant?", vreau sa raspund si la o alta intrebare care mi se pune foarte des: "De ce nu mai scrii despre plantele comestibile din flora spontana?"

Raspunsul este destul de prozaic: acum 12 ani, cand am inceput acest blog, eu eram cu multe cam inaintea timpului (ca si acum de altfel) si abordam niste teme care cu care foarte putini oameni erau in armonie. Pentru mine era extrem de important sa le atrag atentia tuturor oamenilor, dar mai ales celor grav bolnavi, cat de importante sunt plantele comestibile din flora spontana pentru o stare buna de sanatate, pe termen lung si ce rol decisiv joaca in procesul de vindecare. Sincera sa fiu, aveam atunci de multe ori senzatia ca vorbesc un pic singura, caci cei mai multi oameni nu prea puteau incepe cu adevarat ceva cu ceea ce spuneam eu.... Existau la acel moment inca putine (dar excelente) informatii (de aceea eu continui sa recomand "clasicii" din domeniu: Ovidiu Bojor, Elena Nita Ibrian, Magda Grau, Maria Treben, Valeriu Popa etc.), insa incet-incet, au aparut tot mai multe bloguri/siteuri, grupe, carti, FB, instagram, YouTube si cate si mai cate, care trateaza tema plantelor salbatice. Acum este chiar "in" sa consumi plante salbatice, sa faci tot felul de produse si provizii din ele, sa practici tot felul de ritualuri care mai de care mai abracadabrante si mai hollywoodiene, sa aduni intr-un timp scurt un volum cat mai mare de cunostinte samd. Tot mai multe persoane  "se simt chemate" sa fie "vrajitoare", "samani" (este absolut ridicol sa crezi ca daca faci un curs special, oferit de niste negutatori priceputi care sunt interesati doar de continutul portofelului tau, poti deveni saman...) samd., imbracandu-se, vorbind si purtandu-se intr-un anumit fel, caci este un curent la moda, de fapt intretinut artificial tot de partea intunecata a lumii..... Exista si alti oameni, mai ales de doi ani incoace, care sunt in panica ca vine sfarsitul lumii si TREBUIE sa cunoasca plantele salbatice pentru a putea supravietui. Si exista, ca in orice alt domeniu, si o multime de oportunisti, carora nu le pasa de Mama Natura, atat timp cat portofelul personal se umple bine, repede si usor..... 

De aceea, acum situatia s-a inversat total si devine de fapt tot mai dramatica si mai ingrijoratoare: abia spune cineva ceva despre o planta salbatica, mii de oameni navalesc in natura si culeg fara masura si fara niciun pic de respect si minte planta respectiva. Stiu ce vorbesc, caci am fost membra pe mai multe grupe FB despre plante salbatice (si in limba romana, si in limba germana), si cel putin o data pe saptaman apare cineva acolo cu o postare de genul: "Am cules planta X, ce fac acum cu ea?", iar fotografiile care insotesc postarea, arata munti de plante culese.  Sau alta situatie care ma demoralizeaza pe mine: de multe ori, chiar "expertii"/conducatorii acestor grupuri, se lauda cu kilogramele de plante culese, fac tot felul de preparate, care aterizeaza probabil candva in galeata de gunoi. Va spun sincer ca mie mi se rupe inima de durere si deja paharul s-a umplut si da pe afara, asa ca ma simt nevoita sa fac ceva si sa merg iar si contra acestui nou curent.

Este nevoie stringenta de un semnal de alarma si de o noua abordare a acestei teme, asa ca am sa incerc sa sintetiz regulile LUMII NOI de folosire a plantele din flora spontana intr-un MOD ETIC si VIABIL. In Lumea Noua, stiu TOTI oamenii ca noi nu sunt stapanii naturii, ci doar o parte a ei.  Si am priceput cu totii, ca daca noi avem nevoie de natura pentru a trai, ea insa se poate lipsi de noi.....

1. Nu se fac provizii de iarna din plantele din flora spontana. Voi aveti si iarna acces la supermarkturi, ceilalti copii ai Mamei Natura NU AU alte ALTERNATIVE! Culegand in masa pentru a va face provizii, le FURATI altora hrana cea de toate zilele! Daca vrei sa aduni plante pentru ceaiuri, mirodenii, muraturi si altele, cultiva-le atunci tu singur intr-o cantitate suficienta, atat pentru tine, cat si pentru restul lumii, si inceteaza sa mai fii un parazit egoist. Pricepe odata ca fara NATURA, nu poti nici TU supravietui.....

2. Nu culege niciodata o cantitate mai mare de 200g dintr-o planta din natura!!! Plantele au puterea cea mai mare oricum doar atunci cand sunt proaspete si cand sunt consumate ca atare si nu atunci cand sunt preparate in fel si chip. Toate retetele gatite cu plante din flora spontana nu mai pot fi etice, caci pentru ele sunt necesare cantitati mult mai mari de plante decat atunci cand sunt folosite in stare cruda! 

Deci culege intotdeauna din natura doar cantitatea de care ai TU nevoie pentru a o consuma in stare proaspata. Exceptie este desigur daca culegi pentru cineva grav bolnav.

3. Nu se vand plante sau produse de plante culese din flora spontana. Vrei sa faci creme si alte minunatii? Bravo tie! Dar atunci ingrijeste-te sa ai o gradina sau un teren, unde sa cultivi sau sa incurajezi plantele de care ai tu nevoie. Cand am inceput sa lucrez pentru Manufactura de Plante Baden-Württemberg, mi-au cazut valuri-valuri de pe ochii mintii. Caci la manufactura este tabu sa se culeaga plante din padure sau de pe suprafete care nu ne apartin (doar cateva colege au o autorizatie speciala de culegatori din flora spontana!!). Tot ceea ce ne trebuie pentru ceaiurile care urmeaza sa se vanda, se cultiva special in acest scop. Daca vrei sa afli mai multe lucruri faine despre manufactura de plante, fa click AICI. Dar si la acest punct as mentiona ca exceptie oamenii saraci, care poate castiga astfel o paine....

4. Gandeste-te de cel putin 10 ori inainte de a culege o planta, daca chiar ai nevoie de ea sau nu. Si in niciun caz nu se culeg plante DOAR pentru a face poze spetaculoase si aducatoare de like-uri pe Facebook, Instagram samd.!!! Vrei neaparat sa faci poze faine cu flori si plante? Ori faci fotografii in natura, FARA SA RUPI PLANTELE, ori ai grija sa ai in gradina ta suficiente plante: si pentru tine si vanitatea ta, si pentru fratii tai, si pentru MAMA TA adevarata!

5. Nu mai cumpara flori de camp sau flori de padure! Cu ani in urma, suprafetele pe care Mama Natura le avea la dispozitie erau mult mai mari, plantele erau mult mai numeroase ca acum. Intre timp, s-au micsorat in asemenea hal, incat ORICE FLORICICA CONTEAZA, MAI ALES PRIMAVARA!! Albinele si celelalte insecte  mor practic de foame in fata ochilor nostri, iar noi postam la greu fotografii imbecile si fake (filtrate, photoshopate, regizate samd).... 

6. Nu culeg NICIODATA plante protejate sau periclitate, informeaza-te temeinic si despre plantele pe cale de disparitie. Cel mai bine, extinde tu aceste liste cu plantele aflate in pericol (fii adica mai catolic decat Papa) si culege exclusiv plante care cresc usor, rapid, in exces, in multe regiuni samd.

Acum nu vreau sa stau in fata voastra cu degetul ridicat amenintator, caci sa nu credeti ca eu fac totul perfect. Invat si eu cot la cot cu restul lumii, si tot ma trezesc si eu adesea ca iar am dat cu batu-n balta.... Iau aminte, corectez imediat si incerc sa nu mai repet aceeasi greseala de nspe ori. Si invat, invat, invat.....

Cu mare drag,

Luana Mimi

PS Pentru ca tot sunt nevoita sa gradinaresc in mare parte in ghivece, va las mai jos cateva impresii proaspete din gradina.





Si mai jos, un video taaaaare drag mie cu gradina mea (care este atat de frumoasa, incat am facut chiar mai multe videouri cu ea):





2 comentarii: