duminică, 9 decembrie 2018

Timpul fermecat - 21 decembrie 2018

Am in continuare aceeasi mare pasiune pentru bilanturile de viata: ale mele in primul rand, dar si ale altor oameni. Exista un potential energetic enorm in povestea oricarei vieti, pe care  am invatat, din ce in ce mai des, sa il vad si sa il implementez in propria viata. De aceea, incerc sa nu ratez prea des ocaziile de a observa, de a rememora, de a reflecta, de a analiza obiectiv (marea invatatura: renuntarea la judecata!), de a intelege si de a accepta.  
 
In ultimii ani, bilanturile mele se incheie de cele mai multe ori pozitiv, tot mai des in domeniul comparativ de superioritate, cu multe difuziuni in superlativul relativ si cu o tendinta clara si sigura catre superlativul absolut. In ciuda faptului (sau ar trebui mai bine sa spun: tocmai pentru), ca viata mea NU mai este deloc linistita si asezata, asa cum mi-as fi dorit eu de fapt. Viata ma trage in continuare tot mai mult in iuresul ei de nestavilit, care imi distruge toate planurile, si desi la inceput m-am impotrivit tare, incerc (invat, invat, invat!) sa ma las cu incredere purtata de val. Mi-a placut mereu mult exemplul colacului de salvare: unui om, care a cazut in apa si nu stie sa inoate, i se arunca un colac de salvare. Cu cat se agita mai tare, face valuri mai mari si cu atat se indeparteaza mai tare colacul de el. Cu cat sta mai linistit, cu atat poate veni colacul mai aproape de el, astfel incat sa-l poata prinde si sa se salveze. Alta lectie mare la care se lucreaza pana la ultima suflare.....
 
Si iar a venit decembrie, timpul fermecat, vremea zilelor scurte si reci, pline de taine si de liniste. Fiecare dintre noi poate hotara pentru el insusi, daca se hotaraste sa fie deprimat, infricosat sau descurajat sau daca prefera sa profite din plin de puterea transformatoare si purificatoare a acestor timpuri. De asemenea, tot fiecare in parte va hotara daca lucreaza iar peste program, pentru a castiga niste bani in plus, cu care sa le cumpara copiilor, cine stie ce "minuni" tehnologice de ultima ora sau alte lucruri inutile de fapt, sau daca alege sa petreaca timpul acesta extrem de valoros si de scurt alaturi de copii, daruindu-le in locul cadourilor frumos ambalate, mai degraba valori stravechi, fara forma materiala, dar imuabile in timp si spatiu.

De aceea, daca doriti sa celebrati timpul fermecat al solstitiului de iarna din acest an, intr-un loc cu o energie cu totul speciala, va recomand din toata inima Sarbatoarea Jul de la ferma Demeter (cea mai inalta treapta a agriculturii ecologice/organice/biologice) Riegenhof  (Riegenhof 4, 74535 Maihardt, Germania - aici descrierea exacta a traseului: http://www.demeterhof.info/index.php?id=36). 

Desi citisem multe despre aceasta sarbatoare, de-abia anul trecut am luat si eu, pentru prima data, parte la ea. A fost pentru mine de fapt o intoarcere la radacinile stramosesti, pentru ca solstitiul de iarna marca nu numai pentru popoarele nordice, ci si pentru strabunii nostri geto-daci, un moment foarte important al anului, ce era sarbatorit cu foc, cantece, dans si multe alte ritualuri religioase. Caci in noaptea cea mai lunga a anului se naste noul Soare... Este un moment foarte potrivit pentru a ne  purifica, pentru a ne reCULEGE, pentru a renunta la toate "vechiturile" si "greutatile", care nu ne mai sunt de folos si care pot fi atat de bine aruncate in focul mare, pentru a indrazni sa o pornim, intr-un fel sau altul, iar de la inceput.

Programul incepe la ora 16 cu o plimbarea meditativa cu Sabine Rücker prin padure (adulti5€, copii 2,50€). Anul trecut a plouat cu galeata, fapt care dupa mine insa doar a sporit efectul, pe drept cuvant, magic al plimbarii - padurea are in orice anotimp un farmec aparte si o putere caracteristica speciala. Iar faptul ca ploaia s-a oprit exact atunci cand a avut loc astronomic solstitiul, m-a fermecat cu totul.... 

De la ora   18, are loc masa de seara (Doris Braun, proprietara fermei, este si o bucatareasa deosebit de talentata, care foloseste in primul rand produsele proprii si regionale) si un concert al formatiei ARoMa2, care lasa sa sune instrumente muzicale din intreaga lume. 

Iar de la ora 19, se aprinde marele foc. Anul trecut nu s-a dansat si nu s-a sarit, asa cum se face traditional, peste foc, sper insa, ca anul acesta se vor gasi suficienti oameni interesati sa o faca.

Si pentru ca am vrut toata vara sa ofer o plimbare in gradina de plante medicinale a fermei, la care lucrez din aceasta primavara, alaturi de o echipa exceptionala, dar pana acum nu am reusit sa o si fac, voi organiza, de la ora 14,  excursia "Plantele salbatice pe timpul  iernii" (25€ adulti/gratuit pentru copiii sub 12 ani - inclusiv o bautura, o gustare si un fel principal raw vegan cu plante din flora spontana). Inscrierile se fac pe mail: heilberatung@gmail.com. 

Deoarece cei mai multi gandesc in mod fals, ca iarna "nu se gaseste nimic", imi face o deosebita placere sa demonstrez contrariul. Daca pe 21 decembrie 2018 va fi zapada, va fi ceva mai dificil, dar tot vom mai gasi ceva, caci Mama Natura nu ne lasa in niciun anotimp sa murim de foame.....

Inchei iar cu cateva fotografii personale, facute pe 7 decembrie 2018, si care ilustreaza cel mai bine abundenta naturii:
 
Papadie, luminita noptii, urzici, patlagina, verbina, nuci.
Rotunjoara
"Lan" de urzici

Noile urzicute sunt deja aparute
Racovina

O "recolta" bogata
Usturoita 




2 comentarii:

  1. sunt multe sarbatori precrestine ce le purtam peste generatii, adanc ascunse. Tare imi plac.

    Iti urez un inceput bun!

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani draga Mimi!
    E fermecata padurea ta, intradevar. Salutari din Qc :), pe aici iarna nu lasa loc de frunzulite fragede, dar asteptam cu ineres primavara.

    RăspundețiȘtergere