miercuri, 12 august 2015

Luminita noptii: si aliment, si medicament, si medic, si psiholog

Luminita noptii (Oenothera biennis) este un alt multitalent prin excelenta - pe cat este de frumoasa, pe atat este si de valoroasa, folositoare si hranitoare. Absolut totul se foloseste de la ea: frunzele in salate, florile ca  atare (ori ca desert de mare finete, ori drept "garnitura" langa orice salata, mancare sau fruct), radacinile (foarte folositoare in convalescenta si pentru persoanele slabite de boli cronice!) ca inlocuitor de sparanghel (in germana se cheama Schinckenwurzel, adica radacina de sunca) si semintele (ori adaugate in orice fel de mancare, ori sub forma de ulei) - din seminte se obtine un ulei (evening primerose oil) cu efect terapeutic exceptional, cu care s-au obtinut rezultate foarte bun, mai ales in tratarea bolilor autoimune (in special artrita si SM) si de piele (neurodermita - dermatita atopica si psoriazis).
Luminita noptii cu roua diminetii - este atat de frumoasa, la orice ora din zi sau noapte, incat pentru mine este greu de imaginat o gradina fara ea. Infloreste toata vara, pana toamna tarziu (daca ii culegeti florile!), de aceea, va recomand cu cea mai mare caldura sa o plantati si in gradinile voastre


Flori si frunze de luminita noptii, alaturi de Durian, condurasi, galbenele si piciorul caprei - o adevarata delicatesa!
 Dar luminita noptii este si un profesor spiritual de exceptie: caci stie sa conduca o meditatie profunda, cum rar se intalneste in viata de zi cu zi. Este psihologul de serviciu la ceas de tihna. Si mai face si totul fara sa astepte vreo rasplata - o dovada unica a iubirii infinite pe care ne-o poarta Dumnzeu.... Cand soarele se coboara de pe cer, odata cu ultimele sale raze de soare, luminita noptii isi deschide florile - bobocii se deschid sub ochii nostri, ca intr-un film vazut cu incetinitorul. Si incepe in acelasi timp si cea mai buna sedinta de aromaterapie din lume.

Daca veti avea rabdarea sa o urmariti, va garantez ca veti dormi mai bine ca niciodata (este deci si cel mai bun somnifer!) si va veti simti mai linistiti si mai impliniti ca niciodata. Caci aceasta floare are o putere energetica de neinchipuit, pe care, daca vrem (depinde NUMAI de noi!), o putem folosi cu mare succes pentru corpurile, sufletele si mintile noastre. 

In filmul de mai jos, luminta noptii la mine in gradina:

 https://www.youtube.com/watch?v=nQBWgvzPmEo

Luminita noptii este practic omniprezenta, cautati-o, sunt sigura ca o sa o gasiti si in apropierea voastra. Si bucurati-va cat mai tare de ea.  In cazul ei, este foarte usor sa o recunoastem ca pe un mare dar de la Dumnezeu....

Mai jos, luminita noptii inflorind - fazele inflorii in fotografie:













2 comentarii:

  1. Frumoasa curgerea lina a informatiilor privind luminita noptii.

    RăspundețiȘtergere
  2. am citit acum articolul... o sa o caut sa mi-o aduc si eu in gradina/ pe balcon. E frumoasa si gustoasa :)

    RăspundețiȘtergere