vineri, 28 februarie 2014

Viitorul si norocul lumii se afla in mainile copiilor nostri

André si Arno Stern au constituit pentru mine revelatia anului 2014. Am scris pana acum doar pe scurt despre ei, caci entuziasmul meu debordant nu poate fi exprimat decat foarte greu in cuvinte. 
Cu un an in urma, proaspat intoarsa de la comunitatea ecologica Tempelhof, cu trei noi carti in bagaj, scriam: "André Stern este numele primului om care m-a marcat extraordinar in ultima saptamana, de duminica si pana astazi, i-am citit deja doua carti si i-am urmarit toate conferintele si interviurile pe care le-am gasit in Internet - caci m-a fascinat fantastic, de la prima silaba. Un om cu adevarat fericit. Si cumva, numai intalnind un astfel de om, ne dam seama cat de putini oameni cu adevarat fericiti sunt de fapt in jurul nostru.
Dar cine este André Stern? As spune pe scurt, ca André este dovada vie a adevaratului potential uman, el ne arata negru pe alb (sau in culori), cate se pot realiza in viata FARA SCOALA. André este un
bun exemplu, care cu siguranta va linisti constiintele multor parinti devotati, care aleg astazi o cu totul alta cale fata de cea batatorita de catre stramosii lor - caci cu totii suntem, mai mult sau mai putin, cazuti in hipnoza generala in care se complace societatea moderna, cu totii suntem supusi presiunii de grup din partea familiei, colegilor, prietenilor, a tuturor celor din jur. Si putini dintre noi mai avem curajul si puterea de a fi "altfel": ne incumetam sa nu ne mai vaccinam copiii si sa o spunem cu glas tare, refuzam sa le mai dam medicamente de sinteza, facem tot posibilul pentru a nu-i mai include in sistemul scolar clasic, ne straduim sa-i hranim cat mai sanatos si mai natural, dorim din tot sufletul sa-i crestem in libertate si dragoste s.a.m.d."
Astazi, va recomand cu aceeasi mare caldura ca si anul trecut,  cartile lui Arno Stern si ale lui André Stern, sunt editate in limbile franceza si/sau germana:
1. Cartea lui André Stern: "...si nu am mers niciodata la scoala" (titlul cartii in franceza: "... et je ne suis jamais allé à l´école"- in care André spune simplu si intr-un mod foarte natural povestea copilariei sale, dand astfel cititorilor posibilitatea de a-si face singuri o imagine, daca un om care nu a mers niciodata la scoala este intr-adevar de compatimit si "devine inevitabil un salbatic antisocial, analfabet, primitiv si insingurat".
 
Cititorul descopera repede ca André are dreptate. Caci de fapt nu este nevoie decat sa privim chipurile oamenilor din jurul nostru, si remarcam imediat cat de putini oameni cu adevarat fericiti vedem zilnic. Cei mai multi dintre oamenii pe care-i intalnim sunt incruntati si incrancenati, par nemultumiti, nelinistiti, de multe ori sunt de-a dreptul rai si plini de ura. Cu totul altfel este André. Nascut la Paris in 1971, el este astazi muzician, compozitor, constructor de chitare, jurnalist, autor care sustine regulat si conferinte. Si totul fara diploma de terminare a unei scoli, note, examene, colocvii, masterate, si... si... si...

 Un film cu subtitrare in limba engleza: 
 
 Acelasi film cu subtitrare in limba franceza: 
 
2.  O carte scrisa de Arno si André Stern, despre relatia tata-fiu, urmarita peste mai multe generatii, o relatie puternic influentata de evenimentele istorice marcante ale secolului trecut: "Tatal meu, preietenul meu - Secretul fiilor fericiti". 
  Caci André Stern nu ar fi ajuns unde se gaseste el astazi fara tatal sau, Arno Stern. Si intalnindu-l pe Arno Stern, s-a mai daramat un zid ce-mi limita cam tare orizontul. "Semiologia expresiei", "Formulation", educatia creatoare, memoria organica, amintirile intrauterine - sunt inca ramasa cu gura casacata, sunt inca orbita de lumina ce s-a facut deodata in fata mea. Parca mi-a cazut o mare greutate de pe suflet si s-a mai rupt un lant gros din jurul piciorului - aici este de studiat enorm, nu-mi ramane decat sa va rog DIN SUFLET sa incercati sa va documentati mai departe: pentru binele vostru si al copiilor vostri, pentru binele tuturor celor din jurul vostru, pentru binele planetei minunate care ne este casa.
 Arno Stern este un adevart om de stiinta, el a inventat "Jocul picturii" si a descoperit "formulatia", care este expresia memoriei organice, a codului genetic si a amintirilor intrauterine. Ca sa demonstreze universalitatea descoperirii sale, Arno Stern a calatorit de-a lungul si de-a latul pamantului, studiind diferite popoare neatinse de "civilizatie". Si a constat ceva cu totul suprinzator si nemaiauzit pentru cei mai multi dintre noi: toti copiii pe care i-a pus sa deseneze, fie ei locuitori ai junglei tropicale, desertului sau stepei, desenau acelasi figuri ca si copiii parizieni!
Arno Stern este intemeietorul scolii "Academia de joi", care mai functioneaza si astazi la Paris, unde a creat un spatiu special "Closlieu", un loc inchis si aparat, unde oamenii isi pot regasi, prin intermediul picturii, radacinile ancestrale. Arno sustine in continuare cursuri si seminare, visul meu este sa am sansa sa iau si eu parte la unul dintre ele.
3. Si inca o carte, la care André este co-autor: "Alfabet - Frica ori iubire". Recomand de asemenea cu mare caldura si filmul cu acelasi nume al lui Erwin Wagenhofer: "98% dintre copii sunt supradotati cand vin pe lume. Dupa terminarea scolii, numai 2% mai sunt supradotati"http://www.alphabet-film.com/
 
Ultima dintre cartile cumparate de la Tempelhof, a fost cartea unui mare om de stiinta, un neurobiolog, profesor la Clinica de Psihiatrie din cadrul Universtitatii din Göttingen, cu numele Gerald Hüther (eu nu auzisem pana anul trecut de el), carte care poarta un titlu edificator: "Ce suntem si ce am putea fi"..... De-abia acasa, am constatat ca profesorul Hüther a dovedit stiintific corectitudinea teoriilor legate de avantajele metodelor home- sau unschooling, si a subliniat cu fiecare ocazie efectele dezastroase ale sistemului scolar actual asupra dezvoltarii armonioase a copiilor. 
 
Cartile si conferintele profesorului Hüther sunt de mare ajutor, caci ofera o argumentatie de "beton" pentru parinti, bunici, matusi si alte persoane ingrijorate de educatia si viitorul copiilor nostri.
Profesorul Hüther termina o data pentru totdeauna si cu teoriile atat de iubite de cei mai multi dintre oameni (caci este atat de comod sa fim numai niste victime nevinovate...), care ne sugereaza ca ALTCEVA decat NOI (genele, hormonii, conditiile sociale, s.a.m.d.)  ar fi raspunzator pentru felul in care suntem. Domnul profesor ne da in acelasi timp si mult curaj, ca de fapt, nu este niciodata prea tarziu sa ne descoperim si sa ne dezvoltam adevaratul nostru potential.
Tot ulterior, am descoperit  cu si mai mare bucurie ca prof. Hüther are legaturi stranse cu familia Stern si va marturisesc sincer, ca m-am bucurat mult, ca pot sa ma las linistita si de un savant..... Un alt cerc se inchisese cumva atat de armonios, facandu-ma sa devin iar si iar  constienta de faptul ca sunt pe maini bune, si ca nu trebuie sa-mi fac griji inutile, ca  este pacat sa-mi pierd timpul cu nimicuri.
Arno Stern, André Stern si Gerald Hüther au foarte multe in comun, dar cel mai important mi se pare faptul, ca ei ne fac curaj si ne ajuta sa ne recapatam increderea in noi insine si ne dau tot sprijinul necesar pentru a ne incumeta sa ne luam in sfarsit iar viata in propriile maini; ei ne invata sa fim sinceri si autentici. Si ne arata cum putem sa regasim calea catre adevarata si profunda nostra fiinta, cea creata dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu.

  - www.andrestern.com 
- www.arnostern.com
- http://www.gerald-huether.de 
http://ecologiedeleducation.jimdo.com/ 
- http://oekologiedeslernens.jimdo.com/

11 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Cu cea mai mare placere, si eu iti multumesc la randul meu din inima, tocmai am descoperit niste lucruri grozave la tine!!

      Ștergere
  2. mimi draga, asta se leaga bine de cartea lui jean liedloff "the continuum concept", care face o paralela intre copiii unor triburi si copiii nostrii din "minunata" cultura occidentala;

    RăspundețiȘtergere
  3. mimi draga, asta imi aduce aminte de jean liedloff si cartea ei "the continuum concept", in care analizaeaza modul de crestere si educare al copiilor din occident, fata de unii din niste triburi in care ea a petrecut cativa ani; frumos...

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc Mimi pt deschiderea pe care o descrii! Esti asa de buna sa imi dai idei unde pot gasi aceste carti in engleza/franceza? Nu stiu deloc germana... Tine-o tot asa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Desi eu incerc sa evit Amazonul pe cat posibil, sunt nevoita acum sa-l recomand, caci poti sa comanzi cartea lui André aici: http://www.amazon.fr/suis-jamais-all%C3%A9-%C3%A0-l%C3%A9cole/dp/233000012X.

      Ștergere
  5. Ce prezentare frumoasa le-ai facut Mimi, ca m-ai facut curioasa si am cautat cartile. spre posibilul meu nenoroc, nu le-am gasit in engleza. iar eu germana si franceza nu stiu :(
    in schimb am gasit doua filmulete foaaaarte faine din conferintele lui André Stern, in engleza:
    http://www.youtube.com/watch?v=UsI4E3cC_o0
    http://www.youtube.com/watch?v=N0fk7QOLbs8

    si cum spuneam mai sus despre posibilul meu nenoroc, m-am gandit ca ar fi timpul sa invat si eu franceza, ca este o limba care imi place si imi doresc sa o stiu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea draga si tare iubita,

      Eu ii iubesc pe toti 4 (Arno, André, Erwin si prof. Hüther) foarte mult si le sunt profund recunoscatoare. Cartile nu sunt inca traduse in engleza, dar ma gandesc ca totusi candva se vor traduce. Poate stii spaniola, caci cartea lui André a aparut intre timp si in spaniola?? Dar pt. ca site-urile sunt insa si in engleza (chiar si prof Hüther are o parte in engleza http://www.gerald-huether.de/populaer/english/index.php), poti sa te documentezi macar in mare. Si stii ce frumos e sa inveti franceza, nu pot decat sa te incurajez sa o faci, desigur impreuna cu baietelul tau, caci asa o sa aveti amandoi dublu de castigat (fetita mea invata acum franceza, dupa metoda Assimil (pe care desigur ca tot datorita lui André am descoperit-o), este o metoda exceptionala).
      Mi-a fost tare, tare dor de tine, am vorbit cu tine in gand de nenumarate ori in ultimele luni, dar nu am putut sa-ti scriu, caci m-am simtit prea slaba... Te admir atat de mult, si-ti sunt si tie profund recunoscatoare, nici nici nu stiu daca-ti poti inchipui cate am invatat eu dela TINE. Cateva dintre cele mai profunde lectii de viata pe care le-am prímit eu in viata mea. Iti multumesc din tot sufletul, te tin mereu in inima mea, chiar si cand cuvintele nu pot sa exprime ce este in ea.
      Cu tot dragul,
      mimi

      Ștergere
  6. Draga si buna Mimi,
    Buna seara!
    Plecam din Mallorca catre Germania, curand! Suntem cu ganduri de-avalma in ceea ce priveste modalitatea de educatie a pustiului nostru. Are 7 ani, din care ultimii trei, petrecuti intr -o scoala publica grozava, care merge pe sistemul Monttessori. Vorbeste limba romana, se descurca binisor cu castellana,catalana si engleza, dar niciunul dintre noi nu stie boaba de germana.... Ne poti indruma cumva asupra anumitor aspecte, ce ar trebui sa stim, sa cautam? Exista profesori vorbitori de limba romana? Scoala Waldorf este permisiva si accesibila, etc?
    Multe multumiri, Lia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Lia,

      Pentru baietelul vostru nu mi-as face nicio grija, el SE VA DESCURCA F.BINE.
      In Germania exista multe tipuri de scoli alternative (inclusiv de tip Summerhill), depinde acum de regiunea in care va veti muta.
      Va doresc toate cele bune,
      Mi

      Ștergere