duminică, 9 decembrie 2012

Plantele din flora spontana si hrana vie - 10 decembrie 2012, intalnire in Parcul Malou (Bruxelles)

Tocmai cand a venit si in Belgia iarna, m-am hotarat si eu in cele din urma sa organizez o intalnire si aici pentru oamenii interesati de plantele din flora spontana. Caci desi am ca si pana acum foarte putin timp, i-am promis totusi Claudiei de nu stiu cand (sunt deja cateva luni bune!) ca ne vedem, asa ca luni, intre 12.00-12.30, ne intalnim in Woluwe Shopping Center, in zona din fata magazinului bio si Exki. Ni s-a alaturat si Alina, daca cineva mai are timp si chef, este bine venit, m-as bucura insa sa ma anuntati, ca sa stiu cate persoane sunt de asteptat. Vom face o plimbare mai lunga sau mai scurta prin parcul Malou, in functie de vreme si de dispozitia fetitei Claudiei, care este tare micuta si draguta, si de dorintele careia trebuie sa tinem desigur in primul rand seama.
Mai jos, cateva fotografii facute de mine asta-vara in Parcul Titan, parcurile, cu cat mai neintretinute cu atat mai bine, sunt o sursa nemaipomenit de buna pentru plantele din flora spontana. Daca nu ar fi circulatia din oras si cateii, bucurestenii ar trai intr-un paradis natural, caci sa stiti ca veti gasi direct in fata usii blocului vostru, o multitudine de plante biencuvantate.....
Papadie, patlagina, paralute, si multe alte palnte comestibile si deosebit de folositoare pentru sanatate, cat vezi cu ochii.
Morcovul salbatic
Cicoarea

Nalba
Patlagina
Multe plante tin pana tarziu in iarna, daca aveti gradina si planati si pe langa casa, va veti bucura de frunzele lor pana la caderea zapezii. Desigur ca daca veti tine ordinedesvarsita (care este o mare tampenie in gradinarit, este ceva foarte nenatural si de aceea nici nu poate functiona fara "otravuri") fara o frunza, fara un fir de iarba, nuami plantele pe care le considerati voi folositoare, NU veti avea succes - plantele stiu mult mai bine ca orice gradinar, indifernet de cate scoli si cursuri o fi facut el la viata lui,  cum sa-si asigure cel mai bine supravietuirea si de cine sa se inconjoare!
Condurasii au fost infloriti pana acum, la inceput de decembrie (fotografia e facuta pe 18 noiembrie). Si florile si frunzele lor, sunt o mare comoara pentru sanatate si dau un gust nemipomenit de bun oricarei salate. In vara cred ca am avut peste 20 de condurasi in toata gradina. Caci eu ii iubesc tare mult, imi amintesc cu mare drag de Tante Victoria si de gradina ei fermecata: Tante Victoria era profesoara si nu ii placea sa lucreze prea mult in gradina si sa-si strice mainile, dar avea totusi, dupa mine, cea mai frumoasa gradina din Husi. Si ea punea la radacina fiecarui pom fructifer condurasi in toate culorile, care te imbatau toata vara cu mirosul lor si te scufundau intr-o mare de culoare de cum treceai de poarta micii curti, si care se plantau desigur singuri de la an la an.
Condurasii mei in vara.....
Si asa arata in vara acelasi loc din gradina mea.
Desi a nins si aici un pic si a fost si inghet la sol, limba mielului e mai frumoasa ca niciodata, inca infloreste si nu s-a lasat deloc infranta de iarna!
In ghivece am pus salata, loboda si rucola, iar racovina si cresonul cresc de la sine si le tin cald sensibilelor frunze de salata.
Pe movila de compost am si acum galbenele inflorite, florile sunt mult mai mici decat in vara, dar la fel de frumoase.
In Romania, iarna a acoperit deja plantele cu mantia ei de zapada, aici a nins numai foarte putin, deci eu am in continuare plante verzi la indemana, chiar daca nu mai este bogatia din vara. Caci asa cum imi spunea un om drag mie, toate locurile au avantajele si dezavantajelor lor - foarte corect, nu-i asa?

13 comentarii:

  1. La noi în fața blocului crește și cicoarea. La ce folosește și ce se mănâncă de la ea?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pot manaca frunzele, florile si radacinile. Din toate partile plantei se poate face si ceai (e o planta cu actiune deosebit de benefica asupra ficatului). Din radacina prajita se face cafeaua de cicoare.

      Ștergere
    2. Super, am cumparat "cafea decofeinizata" care e defapt facuta din cicoare. Nu am stiut ca e buna pentru ficat, si chiar am probleme :)

      Ștergere
  2. Cum as vrea sa fiu si eu acolo cu voi!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mie mi-au murit toate cerdeturile inainte sa se faca :))

    Ma uit ce salata a inflorit la tine..si ma minunez. Eu am pus acum 3 luni seminte, a dat un lastar de vreo 2 cm si gata :)) a inceput sa se ingalbeneasca si a murit. Si in primavara am pus ceva rasad in ghiveci...nu s-a facut nimic. Ar fi cazul sa ma las :))

    Felicitari, Mimi pentru ca ai reusit sa ai un scop si acolo.

    O iarna frumoasa sa aveti. Aici totul este alb.

    p.s.: in caz ca nu ai observat, nu mai am facebook.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Semintele nu se planteaza oricand, trebuie tinut cont de fazele lunii (la inceput am considerat ca sunt tampenii babesti, intre timp sunt convinsa de influenta lunii asupra pamantului). Aaaa, si sa nu uit sa subliniez, toti taranii romani batrani stiu exact cum se face agricultura in functie de fazele lunii, gaseste un batran intelept care sa-ti explice principiile (Tante Sara din Viscri de ex. stia, am intrebat-o asta-vara la Viscri, cum se face cand tine cornul lunii apa sau nu, s.a.m.d., dar batranii astia se duc si noi vom muri prosti). Nu am observat ca nu mai esti pe FB, caci si eu am fost mai rar pe acolo. Eu zic ca nu e pierdere pt. tine (poate pt. ceilalti), ci un mare castig, sa vezí cat timp liber vei castiga....
      Aici a nins de dimineata, acum a dat-o pe ploaie. Iti doresc si eu zile bune, pline de pace si liniste, mie iarna mi se pare anotimpul cand te poti "aduna" cel mai bine. Daca e ceva, nu ezita sa-mi scrii pa mail!

      Ștergere
  4. Buna ziua,
    As fi foarte interesata,pacat ca se organizeaza lunea cind avem scoala si serviciu,poate cu o alta ocazie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am de gand sa organizez si la sfarsit de saptamana, am fost pana acum f. prinsa cu tot felul de minuni, sper ca de la anul sa se mai "limpezeasca apele".....

      Ștergere
    2. Voi urmari (ca si pina acum de altfel) blogul pentru a afla cind veti mai organiza astfel de intilniri, dar si pentru informatiile pe care aveti disponibilitatea de a la impartasi noua.
      Multumesc.

      O seara placuta,

      Amalia

      Ștergere
  5. Hehe abia astept sa va cunosc. Cu cat citesc mai mult blogul dvs cu atat ma minunez de cate lucruri avem in comun. Eu sunt studenta, pot sa fug(aproape)de fiecare data cand vreau de la scoala ca sa ne vedem asa ca nu e nici o problema. Oricum la scoala ne invata toate prostiile posibile legate de tehnologie, alimente modificate genetic si alte baliverne care ma fac sa privesc cu groaza viitorul omului. Si eu sunt foarte pasionata de cultura romaneasca si vreau sa ma implic in pastrarea ei. Si ador Mozart si in general muzica clasica. Va pup si astept cu nerabdare sa ne vedem ... cand aveti dvs timp. Alina Stan.

    RăspundețiȘtergere
  6. Iti multumesx mult, Mimi.

    Astfel de informatii sunt atat de valoroase pentru mine... Le am auzit si la Victoria Boutenko, si in alte parti, dar par foarte indepartate. Tu vorbesti aceeasi limba cu mine, esti moldoveanca ca si mine :p, asa ca imi vine mult mai usor sa zic, chiar daca nu te cunosc personal : daca ea a putut, trebuie sa pot si eu ! :p
    Imi pare rau ca nu am putut ajunge la workshopul de asta vara despre flora spontana; daca il faci din nou la vara, sper sa vin si eu!

    cu drag

    Roxana

    ps: Am repetat comentul pentru ca primul s a pierdut; sper sa nu apara de doua ori !

    RăspundețiȘtergere
  7. Ar fi bune niste intalniri de acestea si la mine in oras, poate si-ar mai pune si concetatenii mei unele intrebari. Oare chiar e nevoie de atata sacrificiu? Ioan

    RăspundețiȘtergere