miercuri, 21 noiembrie 2012

Adevarul despre caju

Sau de ce am recomandat eu intotdeauna folosirea nucilor (alunelor) autohtone.
"Nucile" de caju (din punct de vedere botanic NU sunt nuci!) sunt fructele copacului Anacardium occidentale si cresc la terminatia unui fruct aparent, un soi de mar sau de para (am intalnit folositi amandoi termenii), puteti vedea exact cum arata in realitate AICI.
Aceste fructe caju (NU sunt nici seminte!) sunt inconjurate de o coaja tare, care contine substante toxice si de aceea este necesar ori ca fructele sa fie supuse unui tratament termic pentru a neutraliza aceste substante, ori sa fie deschise manual cu niste manusi speciale. 
Si cu aceasta cred ca am spus deja tot. Va dati seama singuri, ca in primul rand nu veti avea niciodata certitudinea ca fructele de caju pe care tocmai le-ati achizionat la un pret nesimtit (imi pare rau, dar altfel nu mai pot fi catalogate preturile practicate actual in Romania) nu sunt tratate termic, in al doilea rand, este clar ca cele ieftine,  in niciun caz nu au cum sa fie rezultatul  unei munci manuale, atat de migaloase. Deci,  devine sper din ce in ce mai clar pentru toata lumea, ca probabilitatea de a gasi caju raw 100% este aproape de ZERO. Deci, de ce sa dati atat de multi bani pe un produs exotic, care poate fi inlocuit foarte usor si bine cu un produs similar romanesc, de calitate net superioara???
In dreapta, caju-ul proaspat cules. La mijloc, caju-ul dupa ce s-a indepartat coaja tare. In stanga, caju-ul cum il cunoastem din pungile frumos ambalate ale magazinelor.

Recunosc ca pentru anumite creme fine, caju-ul este indispensabil, si cu siguranta ca nu este un capat de lume, daca mai folositi din cand in cand si caju. Important este insa sa nu va mai lasti pacaliti de articolele de genul "Fructul X sau nuca Y, secretul tineretii vesnice, vindeca cancerul, bla-bla, s.a.m.d". Acestea nu sunt decat strategii agresive de marketing, care au ca scop principal vanzarea unui produs si nu pastrarea sanatatii voastre. In general, NU exista un singur produs minune, asa cum ni se sugereaza de nenumarate ori in presa sau pe bloguri, pe care daca l-am consuma, ne-am putea vindeca de cele mai oribile boli si ne-am putea recupera pentru totdeauna sanatatea. Natura ne-a pus la dispozitie o larga paleta de fructe, legume, seminte, nuci, deci este bine sa consuma o varietate de alimente, dar siguri puteti fi numai de lucrurile pe  care le-ati produs sau vi le-ati procurat cu propriile maini!!
Iar nucile "romanesti"  ori le puteti cumpara de la piata (si sunt 100% raw si bio, nu sunt tratate in niciun fel, caci nucii nu se stropesc), ori le adunati singuri toamna de la o margine de drum sau de padure. 
In Germania, aveam deja locurile mele unde adunam in fiecare an cu copiii nuci, pe malul raului Mosela. Aici in Belgia, vecinii au doi nuci, asa ca i-am intrebat daca putem sari in gradina lor ca sa adunam nuci (ei nu le culeg), si desigur ca ne-au permis acest lucru, asa ca ne-am gasit si aici o sursa buna (au o gradina salbatica, nu fac nimic in ea) si gratuita de nuci. 
Mai jos, fotografiile facute anul trecut la Mosela, in luna octombrie, la cules de nuci:
Am facut bineinteles si pic-nic, caci acolo adunam si mere si nuci si topinambur, era munca "grea".... Asa ca mi-am luat de acasa un borcan cu varza murata amestecata cu morcov si telina rase, ceapa taiarta marunt si putin ulei, am adunat de acolo nuci si frunze verzi si gata a fost un pranz perfect!



Copiii mei in barca pe apa (noi faceam mereu baie in rau, caci gasisem un loc de vis), clima este foarte blanda pe valea Moselei si daca e soare, pietrele se incalzesc imediat, "sezonul de plaja" incepea in aprilie si se termina in octombrie....
Si daca tineti sa mancati neaparat caju crud, il puteti cumpara de la Orkos (daca veti cumpara o data, veti vedea diferenta de gust, fata de tot ceea ce ati mancat pana acum din magazinele romanesti; eu insa chiar si de la ei nu iau niciodata fara coaja, ci numai caju in coaja  - cu coaja subtire, ca in mijlocul primei fotografii de sus).
Uitam sa subliniez ca niciun taran roman cu picioarele pe pamant si capul pe umeri nu si-ar curata de coji din toamna toata recolta de nuci. Nucile se pastreaza in coaja, se curata o data numai cantitatea de care este nevoie. Iar crude, nucile pot fi consumate neinmuiate numai cand sunt proaspete, daca sunt deja depozitate trebuie neaparat puse in apa (cel mai bine peste noapte) inainte de a fi mancate.

47 de comentarii:

  1. foarte bun articolul.Ma intreb cum poate fi sustinut un regim vegetarian, daca trebuie sa dai sute de lei pe tot felul de exotisme?plus ca nu e logic.In principiu locul in care traiesti trebuie sa-ti asigure hrana, exotismele ar trebui sa fie asa, de pofta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Irina,
      Este de datoria noastra sa nu lasam sa se piarda ce bunicii nostri mai stiu inca. Si uite ce-mi scrie pe FB Daniela din Irlanda: "Cand am plecat in Dublin, mi-am luat 3 kg de nuca de la piata de la o batranica...se uita mirat cand m-a vazut. M-a intrebat ce fac cu atata nuca, i-am spus ca ii dau fetitei cate 2 nuci zilnic, ca daca pui 2 jumatati laolata, seamana cu-n creier, iar batranica zice: nu mai stiu ,mama ,orasenii astia sa manance!!! acu' mananca pizza si kebab , cine sa mai cumpere...mai vand si eu pt colive ,parastase , cate juma' de kil cel mult...asa ca ... nuca se vinde pt coliva !!!!eu am crescut cu-n nuc in curte , eram maro pe maini de la curatat nuci...bunica-mea ne spala pe cap cu o fiertura din frunze de nuc si urzici si-asa ce frumos se colora....".
      Toate fetele din sat de la bunica se spalau cu ceai de frunze (coji) de nuc si urzica pe cap si toate aveau un par minunat (plus ca amareala nucilor este o masura profilactica de alungare a paduchilor...).
      Iar acum in Postul Craciunului, strabunica, bunica si mama faceau intotdeauna mujdei de nuca (nuca pisata sau macinata amestecata bine cu mujdei si ulei pana se face ca o branza-crema, care se ungea apoi pe paine sau pe mamaliga). Si d-na Ibrian are retete bune si simple, cu nuci si alune de padure sau seminte de floarea soarelui si de bostan sau seminte de in, eu nu inteleg deloc, de ce romanilor li se pare mereu ca ce e strain e mai bun (nu numai la mancare!!!)?!?

      Ștergere
    2. Foarte interesant, mujdei cu nuci. Ai putea sa imi spui cam cata nuca si usturoi, aproximativ. Te rog sa imi scuzi ignoranta, insa cine e d-na Ibraim si unde gasesc retetele dansei? Multumesc mult.

      Ștergere
    3. Draga Bianca,

      Eu fac o crema din o mana de nuci macinate si cu un mujdei din 6-7 catei de usturoi (pana are consistenta cremei din seminte de floarea soarelui de ex.: http://hrana-vie.blogspot.be/2011/09/crema-pasta-din-seminte-de-floarea.html).
      D-na Ibrian este o minune in viata oricarui om, trebuie neaprat sa incerci sa o cunosti. Am creat si un blog dedicat memoriei bunei doamne: http://elena-nita-ibrian.blogspot.be/2012/11/o-adevarata-romanca-de-poveste-doamna.html, iar cartile domniei sale le poti cumpara din orice librarie sau poti citi on-line aici: http://elena-nita-ibrian.blogspot.be/p/carti-hrana-vie.html.
      Multa sanatate!

      Ștergere
  2. multumesc de articol Mimi!... mie mi-e clar ca bunicii mei au fost fericiti fara sa cunoasca cuvantul "caju" si multe altele ... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aproape tot ce se vehiculeaza in Europa de Vest ca mare noutate (bio, eco, permacultura, etc.) stiau ai nostri batrani de foarte mult timp. Ca noi astazi ne uitam numai peste gardul vecinului, ei, asta e alta, tare trista, poveste....

      Ștergere
  3. draga Mihaela,

    iti multumesc frumos ca m ai luminat :)
    am citit in multe locuri despre caju ca nu este raw, dar acum e prima data ca inteleg exact de ce, cum arata, si ce este el de fapt

    roxana

    RăspundețiȘtergere
  4. De la Ionela de pe FB: "Draga Mimi, impartasesc intru totul opinia ta si ma bucur de fiecare data cand citesc articole de genul asta. M-am saturat de caju in toate cele si la inceput m-a si descurajat mult inclinarea asta spre obiceiurile alimentare americane. Multumim pentru informatii si sa ai o zi frumoasa."

    RăspundețiȘtergere
  5. Mimi, EXCEPTIONAL! Minunat ca ai primit gandul, timpul si energia necesara sa scrii despre subiectul asta!! Multumim.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mimi, EXCEPTIONAL!! Ma bucur ca ai primit gandul, energia si inspiratia sa scrii despre acest subiect. Multumim pentru un mare servicu facut mai ales parintilor dornici de torturi "raw-vegan" cu creme de caju pentru aniversarea de 1 an!

    Cu drag

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-a intristat intotdeauna fiecare mesaj pe care l-am primit si-n care oamenii imi povesteau ca nu pot sa-si permita (!!!) sa manance sanatos, pt. ca sunt bugetari sau oameni simpli si nu au bani nici de caju, nici de deshidrator, nici de mixer si nici de alte minuni "raw". Si tocmai de aceea imi pare atat de rau si mi se pare atat de nedrept, ca tocmai doamna Ibrian, care ne-a demonstrat practic in atatia ani de zile ca se poate trai sanatos in Romania, numai cu produsele romanesti de la piata este nebagata in seama si neglijata astazi (si sa nu uitam o clipa, ca doar taranul roman a supravietuit mii de ani fara super-market&Co, producandu-si toata hrana in gospodaria proprie!). Ba mai mult, desi aprope toti din "lumea raw" ii folosesc retetele, inlocuind de cele mai multe ori nucile sau semintele de floarea soarelui cu caju, nuci braziliene, macadamia, etc., nici macar nu o pomenesc ca sursa de inspiratie.....

      Ștergere
  7. Nu am mancat niciodata nuci caju, nu m-au atras pur si simplu.Dar nucile romanesti ne plac foarte mult si le rontaim de cate ori avem ocazia.Si noi locuim acum in Germ si avem un ditamai parcul plin de nuci, mere, pere, prune si am avut ce culege toata vara si acum toamna pentru ca ei aici nu le culeg.Prefera sa le cumpere din supermarketuri decat sa si le culeaga chiar si din propria curte.Asa ca noi am profitat din plin.Ne intoarcem din parc ca de la piata :))
    Iar despre faptul ca romanilor le place numai ce e strain...iti dau maaare dreptate, nici eu nu am inteles niciodata asta.TOATE sunt mai bune romanesti, pe probatelea zic :) Abia astept sa merg in tara sa mananc o rosie gustoasa :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti dau mare dreptate, in Germania e de-adreptul un paradis pt. unii ca noi (si eu aveam numai mere si nuci din livezile nimanui), pt. ca lumea s-a indepartat f. mult de natura. Dar sa stii ca si romanii se prostesc insa pe zi ce trece, in vara la Viscri, era plin de corcoduse, se stricau pe sub copaci si nimeni nu le aduna (nici macar pt. tuica!), iar copiii din sat lingeau tot felul de acadele si alte tampenii de la pravalia din sat....
      Eu sunt mai rau ca hunii in primele zile cand ajung in Romania, mananc ca o disperata, plec cocosata de sacose de la piata. Spre marea mea tristete insa, trebuie sa recunosc ca a scazut f. mult calitatea in ultimii ani, de ex. mi-a trimis mama acum pachet cu gogosari, si nu mai aveau nici pe departe gustul gogosarilor din copilaria mea.

      Ștergere
  8. Citisem inca de acum ceva timp ca nu este crud acest caju si de atunci l-am consumat tot mai putin. De fapt, nu-mi amintesc ultima data cand am mancat. Recunosc ca nici nu am fost vreodata innebunita dupa el...
    Acum insa inteleg mult mai bine cum sta treaba :)
    Si mie mi se pare ca e absurd sa consumam atatea produse exotice cand avem o multime de alimente care le pot inlocui cu succes - ba chiar sunt mult mai bune si mai sanatoase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact acesta este punctul! Aporape ca nu exista produs exotic, care sa nu aiba un corespondent romanesc, asa cum spui si tu, mult mai bun si mai sanatos.

      Ștergere
    2. Buna Mihaela,
      Eu stau in Anglia si dau o groaza de bani pe o biata punguta de 200g de nuci si mi-ar placea sa gasesc aici ca in Iasi, nuci la kilogram de la babuta de la piata. Trist ca cei de aici sunt interesati doar de brazil nuts, caju si alte 'minunatii'. Foarte bun si instructiv blogul tau! Felicitari!

      Catalina

      Ștergere
  9. GyMI a introdus un nou comentariu privind postarea dvs. "Adevarul despre caju":

    Mimi, dragă, mulțumesc pentru articol. Sincer, îl așteptam :). Am citit cu ceva timp în urmă (tot pe blogul cuiva care e adeptă raw, deci nu o bănuiam de reavoință sau dezinformare) că aceste "nuci" caju nu sunt raw...
    Te urmăresc în continuare cu mare interes (chiar dacă sunt mai...silențioasă de felul meu). Mult succes! Maria

    RăspundețiȘtergere

  10. Cand vezi ca nucile costa 7,8 euro Kg si cele bio dublu,ti se face un dor de ele...si cand vezi numai plastic pe rafturi,chiar ca-ti vine sa mananci numai raw!
    Eu am 2 kg de miez, in punga de panza! E bun si asa.Si voi face si eu mujdei.
    R.

    RăspundețiȘtergere
  11. Draga Mimi,
    Foarte bine zici, eu din cauza ca este foarte scump l-am evitat foarte mult, am in casa 100g, mai pun cateva bucati cand fac ciocolata, dar cum fac destul de rar nu consum multe. Semintele de floarea soarelui sunt cel mai bun inlocuitor.
    Hrana vie, cruda, dupa parerea mea nu trebuie sa fie o povara, caci nu mai are efect. Este preferabil sa utilizam ingrediente simple, prelucarate cat mai simplu. Pranzul tau este delicios.
    Te imbratisez cu drag,
    Mihaela ta

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna ziua!
    As dori sa va intreb daca stiti cumva ce reactii adverse poate avea consumul de caju si migdale? Eu am facut zilele trecute un tort raw, cu blat din migdale si curmale, crema din caju si suc de portocale si jeleu de capsuni pe deasupra si l-am bagat la congelator.De doua ori am mincat din el dar trei , patru zile apoi m-am simtit ingrozitor- dureri de cap, stari de voma si ameteli. Acest tort a fost singura schimbare in meniul meu din aceste zile si de aceea cred ca de la el m-am simtit asa. cum nu am mai mincat, mi-am revenit si cind s-a eliminat complet , mi-am revenit si eu complet.Mai am si acum in congelator , dar cred ca am sa-l arunc- as fi vrut sa mai maninc o data ca sa ma conving intr-adevar ca de la el mi-a fost rau, dar nu mai vreau. eu nu sunt vegetariana si nu stiu sa am vreo problema de sanatate. Stiti sau ati citit pe undeva de reactiile adverse ale acestor produse? Eu am cautat dar nu prea am gasit. Mentionez ca nu am mincat mult ca sa pot asocia starile mele cu o indigestie. Va multumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Maria,

      Daca nu ai mancat totusi prea mult, atunci se poate sa fi fost tratate migdalele si caju-ul cu chimicale, si atunci este posibil sa ai reactii violente, ca de la orice lucru practic otarvit.... Sincera sa fiu mie nu mi s-a intamplat pana acum asa ceva, dar am mai auzit persoane care au vomat dupa consumul in exces de torturi "raw" sau "normale" (care sunt deosebit de consistente si grele).

      Ștergere
  13. Ce parere ai despre storcatorul Hurom?Mi-am propus sa-l cumpar dar,sotul meu spune ca are o putere prea mica pentru a fi eficient.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hurom-ul se vinde bine in Germania, il recomanda multi in locul storcatorului Green Star, la storcator nu trebuie putere mare, caci stoarce cu o viteza de rotatie fff mica, tocmai pt. a salva cat mai multe vitamine si enzime (de unde s e vede inca o data cat de rau e sa se foloseasca mixerul!). Din pacate, nu am experienta personala, nu l-am folosit niciodata!

      Ștergere
  14. Draga Mia,

    Foarte corect ai spus: "Hrana vie, cruda, dupa parerea mea nu trebuie sa fie o povara, caci nu mai are efect. Este preferabil sa utilizam ingrediente simple, prelucarate cat mai simplu.". Nici nu am ce sa mai adaug, doar un milion de imbratisari!
    A ta M

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna, foarte interesant articolul
    Pe langa caju, destul de comun acum la noi mai sunt si migdalele si fisticul, ambele destul de scumpe. Astea au ca varianta romaneasca tot nucile?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Miha,

      Am aflat si eu cu ocazia acestui articol, ca in Romania, in zona Buzaului (dar nu numai) cresc migdali. Deci, se gasesc migdale romanesti la piata!! Am gasit chiar un reportaj proTV (pe care acum nu il mai gasesc si pace) despre faptul ca Romania ar putea asigura productia de migdale si nuci pt. nu stiu cat procent din Europa (sau cam asa ceva), dar toate se strica si cunt aruncate....

      Ștergere
    2. Ura, l-am gasit: http://stirileprotv.ro/stiri/economie/am-putea-fi-campionii-europei-dar-migdalele-si-nucile-noastre-putrezesc.html!

      Ștergere
  16. Iti multumesc ,Mihaela , pt acest articol. Eu folosesc caju pt frisca si imi place f mult. Voi cauta si eu aici in Belgia caju cu cojite cum zici tu. Iti multumesc pt acest articol!
    La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  17. Am primit de la un domn Iorga (ma abtin cu greu sa fac legatura intre alimentatia sa si modul sau agresiv si brutal de a fi) un comentariu total lipsit de bun-simt si nelalocul lui. Cu sugestii, pe care imi permit sa le gasesc impertinente si sa nu le iau in considerare.....
    Va doresc totusi o zi buna,
    Mihaela Walter

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna, as fi foarte interesata unde anume pe malul Moselei ati gasit nucii aceia? noi locuim in Luxembourg si ar fi tare bine daca am gasi o sursa de nuci proaspete, nu doar cele exorbitant de scumpe si ambalate frumos din supermarket!
    Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Anda,

      Nuci gasesti f. bune si in Konz la muzeul Roscheider Hof (si leurda si urzici si grausor si dude albe - e mai complicat ca trebuie sa culegi cand nu te vede lumea, dar nucile le poti culege toamna linistita de pe jos). Locul acesta minunat, pomenit de mine mai sus, este in Enkirch, dar tot malul Moselei e plin de pomi fructiferi (in Wolf de ex. sunt piersici). Mult succes!
      mimi

      Ștergere
  19. Multumesc mult mult de tot pentru raspuns si pentru informatiile pretioase! Toata vara vom fi la cules de comori pe malul Moselei! :) Si pina la urma ce daca ne vede lumea, poate iau si ei exemplu ;)
    Asa ca o paranteza, desteapta de mine n-a mai verificat articolul sa vada daca primeste sau nu raspuns ... ma asteptam sa primesc mail ... comoditatea asta :) Si abia acum mi-a trecut prin cap sa vad aici, de nu mi-ati raspuns.
    Multumesc inca odata.

    RăspundețiȘtergere
  20. Doamna Mihaela, multimim pentru inspiratie! E posibil oare sa ne spuneti in ce zona/ land licuiati in Germania si daca nu e prea mult, de unde culegeati toate minunatiile? Eu si sotul ne gandeam sa culegem de ex, castanele de pe malul Rinului:), zmeura si mure si merele de pe marginea drumului:). Dar cum stii ca nu sunt prop personala? Va imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Minunea asta de loc este pe malul Moselei. In principiu, sigur ca toate terenurile apartin cuiva, dar proprietarii care le lasa in paragina nu vor avea cu siguranta ceva de obiectat. Cei care nu doresc sa se intre pe terenul lor isi fac gard sau isi pun un afis, in celalalte locuri eu nu mi-a face prea multe ganduri. Caci atata timp cat nu distrugi (rupi pomii, smulgi palnt, etc), nu vad de ce cineva ar avea ceva impotriva, si desi cu siguranta exista si exceptii, eu nici nu ma gandesc sa nu culeg si mai departe din natura.
      In Germania, chiar si culesul din natura este bine organizat, aici gasiti adrese cu locuri bune din toata tara: http://mundraub.org/.
      Mult succes si multa sanatate!
      mimi

      Ștergere
  21. Foarte interesant articolul si am dat de el fix intr-o perioada in care fiica mea, a descoperit fructele de caju si mananca, sa zicem 10 pe zi. Locuim in Franta si le cumpar dintr un magazin bio, dar sunt fara coaja. Inteleg ca sunt supuse unui tratament termic pentru a neutraliza substantele toxice, in acest caz, cat de rele sunt pentru organism, in cazul unui consum regulat? Trebuiesc hidratate?
    Mai am o intrebare, daca imi permiteti! Am luat fructe de goji raw si as vrea sa stiu daca se hidrateaza sau se pot manca asa?
    Multumiri pentru toate informatiile pe care le gasesc aici si mult succes pe mai departe!
    Iulia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Iulia,

      Foarte multe dintre marfurile de la magazinul bio (fructe uscate, seminte, nuci, etc) sunt tratate termic, ceea ce nu le face neaparat daunatoare sanatatii, insa atunci nici nu mai au calitatile pt. care sunt asa de ridicate in slavi, tocmai de catre producatorii care cer de cele mai multe ori niste preturi de-a dreptul nesimtite.
      Fructele Goji sunt fructe uscate si in general fructele uscate sunt mai usor digerabile daca sunt inmuiate. Dar se pot manca in cantitate nu foarte mare si asa.
      Iti multumesc si eu pt. tot, iti doresc toate cele bune si multa sanatate,
      mimi

      Ștergere
  22. Bună Mihaela

    Mă numesc Fideliu Rubinescu-Ostriceanu. De profesie sunt muzeograf, dar mă interesează mult natura şi procedeele sănătoase în alimentaţie. M-am speializat şi ca tehnician maseur din dorinţa de a mă face util oricui are o suferinţă.
    Aş dori şi eu cartea "Plante comestibile din flora spontană" în orice format disponibil. Îţi urmăresc când am ceva timp postările şi sunt foarte interesante.

    Cu aleasă cosideraţie,
    Fideliu Rubinescu-Ostriceanu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, m-am bucurat tare de "cunostinta".... Cartea o trimite Dr. Marian Paraschiv: http://cesan.ro/plante-comestibile/
      Tot binele din lume, mult spor in toate si mult succes,
      Mihaela

      Ștergere
  23. Eu zic sa nu ne ghidam după "efectul de turma". Dacă sunt așa de periculoase așa Cum sunt descrise pe acest blog, oare cum de mai trăiesc acei oameni (Brazilia, India) care consuma caju precum noi nucile?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare rau, dar nu ai inteles postarea. Din pacate, nici nu ai verificat in paralel si din alte surse, caci atunci ai fi gasit acelasi lucru ..... Sigur ca oamenii care traisc in zonele unde creste natural, stiu sa foloseasca caju-ul corect: ori il trateaza termic (normal caju-ul se fierbe) ori folosesc manusile speciale. Comparatia cu nucile romanesti, care sunt intr-adevar inofensive, este de aceea total nepotrivita!
      Numai bine si multa sanatate!

      Ștergere
    2. Nu va mai postesz ultimul cometar, pt. ca este lipsit de sens: va rog cititi si informati-va temeinic inainte de a comenta! Nuca de caju contine substante toxice (cand se deschide coaja, se elimina o rasina fenolica, care provoaca iritatii si indigestii puternice). Cauta si vei gasi....
      Toate cele bune!

      Ștergere
  24. buna...
    nu stiu daca mai e de actualitate subiectul...caju :)
    ma intereseaza si pe mine seminte adevarate...caju, de ex.
    Orkos mai exista? linkul pe care l-ai pus nu mai duce nicaieri...
    multumesc,

    RăspundețiȘtergere
  25. Orkos exista si are in continuare bunatati: http://orkos.com/index_FR.php.
    Sau la Keimling: https://www.keimling.de/
    Mult spor si numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  26. Foarte utila si pertinentă informatia oferita. Si eu sunt vegetarian din anul 2001. 10 ani vegetarian si in ultimii ani ocazional ovo-lacto. As avea doua intrebari, Cartofi consumati cruzi în regimul raw vegan ? Daca da cum ? Copii dvs sunt si ei raw vegan? Al meu are 8 ani este ca si mine si sotia ovolactovegetarian, si nu am avut pînă acum nici o problemă de sanatate, nici o injecție, si de la 5 ani nu am mai facut nici un vaccin . Multumesc .

    RăspundețiȘtergere
  27. Nu stiu daca s-a pierdut comentariul meu. Intrebarea principală pt raw vegan : Cum se consuma alimentele care necesită totusi tratamentul termic ? Sau nu se consuma ?

    RăspundețiȘtergere