Ca în fiecare primăvară, reiau postarea despre plantele din flora spontană - este foarte important să înțeleagă cât mai multă lume, că aceste plante trebuie să constituie principala componentă a alimentației noastre, fără ele nu vom reuși să ne redobândim sănătatea deplină. În plantele sălbatice se află toată puterea naturii, ele sunt cu adevărat un DAR DUMNEZEIESC, pe care este mare păcat să nu-l primim așa cum se cuvine.
Cu
ani în urmă, plantele din flora spontană erau foarte cunoscute şi apreciate de toate popoarele
pămȃntului ca alimente şi medicamente foarte valoroase. În ziua de azi
sunt numite „buruieni“, cei mai mulţi dintre oameni nu le mai cunosc
absolut deloc (chiar şi în România!!!), sunt urâte şi combătute prin toate mijloacele posibile,
dorindu-li-se dispariţia.
Într-adevăr,
o pajişte naturală nu arată aşa de ordonată şi de îngrijită ca un
gazon englezesc! Dar pe de altă parte, un astfel de gazon este pentru
milioanele de vieţuitoare, al căror mediu de viaţă îl reprezintă
câmpiile şi pajiştile, doar un peisaj selenar, în care acestea pur şi
simplu nu mai pot supravieţui.
Iar
din punctul de vedere al sănătăţii fiinţei umane, aspectele
referitoare la importanţa integrării plantelor din flora spontană în
alimentaţia zilnică cad din ce în ce mai tare în uitare! Pe site-ul asociaţiei terapeuţilor alternativi din Germania se poate citi: “Prin
cultivarea intensivă a terenurilor agricole, prin utilizarea excesivă a
îngrăşămintelor chimice şi prin încrucişările nenumărate suferite de
planetele de cultură de-a lungul timpului, s-a ajuns la sensibilizarea
lor foarte puternică. Fără ajutorul omului, aceste plante nu mai sunt
capabile să supravieţuiască şi să se perpetueze! În consecinţă este
foarte logic, că nu ne putem aştepta la o sănătate de fier de la nişte
plante aşa de slăbite şi bolnave. Plantele din flora spontană însă,
trebuie să se descurce în natură singure, nu este nimeni care să le
plivească, să le ude, să le îngrijească sau să le asigure hrana
necesară, corespunzătoare speciei respective. Şi probabil că acesta
este motivul pentru care plantele din flora spontană au un conţinut
mult mai mare de vitamine, minerale şi alte substanţe vitale faţă de
plantele de cultură.”
Pentru
exemplificare, urmează un tabel care conţine valorile principaliilor
nutrienţi pentru câteva plante din flora spontană şi pentru anumite
plante de cultură (observați cu mare atenție diferențele enorme!):
100g plante
conţin
|
Vit.A
µg
|
ß-Ca-
rotin
µg
|
B1
µg
|
B2
µg
|
C
mg
|
E
mg
|
K
mg
|
P
mg
|
Mg
mg
|
Ca
mg
|
Fe
mg
|
Pr.
g
|
H.
g
|
G.
g
|
Broccoli
|
143
|
864
|
90
|
170
|
115
|
0,62
|
373
|
82
|
24
|
105
|
1,30
|
3,30
|
2,51
|
0,20
|
Urzica
|
400
|
2400
|
200
|
150
|
175
|
0,80
|
400
|
120
|
40
|
200
|
3,14
|
5,50
|
4,80
|
0,70
|
Gulie
|
33
|
200
|
48
|
46
|
64
|
0,40
|
380
|
50
|
43
|
68
|
0,90
|
2,00
|
3,70
|
0,10
|
Creson
|
692
|
4150
|
90
|
170
|
51
|
1,00
|
276
|
64
|
34
|
180
|
3,14
|
1,60
|
2,03
|
0,30
|
Salata verde
|
240
|
1437
|
62
|
80
|
13
|
0,60
|
224
|
33
|
11
|
37
|
1,00
|
1,25
|
1,06
|
0,22
|
Păpădie
|
1317
|
7900
|
190
|
170
|
30
|
2,50
|
440
|
70
|
36
|
158
|
3,10
|
2,60
|
9,13
|
0,62
|
Cartof
|
1
|
5
|
110
|
47
|
17
|
0,05
|
411
|
50
|
20
|
6
|
0,40
|
2,04
|
14,81
|
0,11
|
Loboda
|
600
|
3600
|
90
|
160
|
35
|
1,50
|
400
|
35
|
65
|
100
|
2,70
|
2,20
|
3,00
|
0,30
|
Morcov
|
1574
|
7794
|
69
|
53
|
7
|
0,46
|
290
|
35
|
18
|
41
|
2,10
|
0,98
|
4,80
|
0,20
|
Catină
|
250
|
1500
|
30
|
210
|
450
|
0,50
|
133
|
9
|
30
|
42
|
0,44
|
1,40
|
5,20
|
7,10
|
Spanac
|
781
|
4687
|
110
|
230
|
52
|
1,37
|
633
|
55
|
58
|
126
|
4,10
|
2,52
|
0,55
|
0,30
|
Măcris
|
833
|
5000
|
65
|
160
|
47
|
1,90
|
362
|
71
|
41
|
54
|
8,50
|
2,30
|
2,00
|
0,40
|
Varza albă
|
12
|
72
|
40
|
30
|
46
|
1,70
|
208
|
28
|
23
|
46
|
0,50
|
1,37
|
4,16
|
0,20
|
Sursa: Reteaua germana de informare si consiliere nutritionala
A,B1,B2,C,E=vitamine, Ka=Potasiu,P=Fosfor, Mg=Magneziu,Ca=Calciu,Fe=Fier;Pr=proteine, H.=glucide,G=lipide
Aceste date vorbesc de la sine, este clar că trecem în fiecare zi pe lângă nişte alimente deosebit de valoroase, fără a le da nici o atenţie!
Alimentele
fabricate industrial sunt prelucrate prin tot felul de metode şi
procedee fizice şi chimice, scăzându-li-se astfel drastic valoarea
nutritivă, devenind de fapt prin toate aceste manipulari chiar foarte
dăunatoare sănătăţii!
Plantele
din flora spontană au apărut cu mult înaintea oamenilor şi a
animalelor si ne-au demonstrat mereu ca sunt practic imposibil de
nimicit, reuşind să se perpetueze, fără probleme, pe o perioadă atât de
îndelungată de timp.
Şi
tocmai în zilele noastre, când oamenii sunt aşa de nemulţumiţi, de
bolnavi şi de sărăciţi, de ce să căutăm mereu în depărtare tot felul de
medicamente exotice miraculoase, în loc să ne recâştigăm pe gratis
sănătatea în natura înconjurătoare, cu ajutorul acestor plante
extraordinare, aflate la îndemâna oricui?
Mai jos, câteva din fotografiile făcute de mine în vara 2011 la Viscri, pajiști atât de bogate și de frumoase ca în România, nu am văzut nici măcar în Alpi.....
In fata mesei intinse, putini mai stiu insa acest lucru.... |
Multumim Mimi pentru reamintirea adevaratelor valori! Subsriu pentru toate aceste constatari. Am copiat si printat tabelul ca sa-l am sub ochi in fiecare zi atat eu, familia mea cat si colegii de servici care asteapta pilula magica pentru orice afectiune.
RăspundețiȘtergereCici
Draga Cici, iti multumesc, mi-ai transmis un zambet mucalit.....
ȘtergereDraga Mimi, chiar vroiam sa iti scriu ca natura s-a trezit la viata in Romania. Deja stevia din gradina bunicii mi-a vizitat farfuria.Intr-o saptamana ma duc la ea si sper ca papadia si alte plantute sa fii iesit.
RăspundețiȘtergereCrezi ca ai putea face o lista mai exhaustiva si recapitulativa, cu toate plantele din flora spontana ce pot fii consumate?
Anda
Draga Anda, am scris: http://hrana-vie.blogspot.com/2012/03/plantele-comestibile-din-flora-spontana_29.html. Numai bine si multa sanatate, speranta este la voi, asa ca nu uita sa o intrebi pe bunica tot ce stie despre plante!
ȘtergereEu am incercat anul asta, pentru prima data, seva de carpen. Am citit cate ceva pe internet despre ea, dar pentru ca mi-a fost putin frica de ea am folosit foarte putina.
RăspundețiȘtergereIoan
Draga Mimi,
RăspundețiȘtergerestii cumva cum se numeste floarea galbena din poza ta? Imi place extraordinar de mult - nu pot sa explic.
Am fost cam absenta in ultimul timp, dar acum ma imbat cu informatiile ultimelor tale postari.
Te pup
E.
Draga mea,
ȘtergereBarba caprei se numeste planta si e tare gustoasa http://hrana-vie.blogspot.com/2010/07/cea-mai-dulce-planta-din-flora-spontana.html. Daca ne intalnim la vara in Ro (asa cum sper eu) poate pot sa ti-o arat, caci si plantele au in Ro cel mai bun gust din lume.....
Te imbratisez cu drag si ma bucur tare de "revenirea" ta!
mimi
Buna Mimi,
RăspundețiȘtergereFF interesant tabelul cu valorile plantelor din flora spontana!!
Ar fi ff bine daca l-ai putea "largi", in sensul adaugarii(asta daca ai datele respective)si leurdei, untisorului - de care acum piata romaneasca este plina !!
Multumesc frumos.
Carmen
Excelent articol ca mai toate!
RăspundețiȘtergereFelicitari pentru blog,
alex(Norvegia)
P.S. Traiesc deja de 4 ani aici si vad cel mai bine diferentele in diversitate a plantelor, animalelor, insectelor. Dar asta nu inseamna ca aici nu e frumos, ba chiar e emotionat peisajul. Fiecare loc de pe planeta are frumusetile ei!
Nu as vrea sa par critic dar din toti anii mei de calatorie de multe ori pe jos am vazut aceeasi natura in Bulgaria, Rep. Moldova, Ucraina si nu doar. Asa ca va rog nu mai limitati totul la delimitarea perfecta a granitelor Romaniei.
Doar in spiritul acesta incercati sa ganditi holistic global.