Marti am fost cu copiii (desi au vacanta, copiii au inceput deja sa-si faca un program independent de al meu, astfel incat am totusi timp si pentru blog, asa ca va scriu repede, ca sa profitati poate de sfarsitul de saptamana!!!) la padure sa adunam alune. Veveritele si celelalte animalute ale padurii au fost insa mai harnice ca noi, astfel incat nu am mai gasit decat foarte putine alune, in schimb mi-am umplut o traista cu fructe de fag, mai bine cunoscute sub numele de jir (ani de zile, eu am crezut, ca in spatele acestui nume se ascund fructele stejarului...). Toata lumea cunoaste fagul, cei mai multi dintre noi insa, ii stiu doar intrebuintarea ca lemn de foc sau ca materie prima pentru mobile si constructii, putini stiu din pacate, ca fagul este de fapt si o sursa de hrana deosebita, aflata - culmea!- la indemana oricui.
Primavara, frunzele proaspete de fag sunt de-a dreptul o nebunie, fragede si usor acrisoare, o delicatesa pentru salatale sau smoothie-urile voastre! Iar acum toamna, pamantul padurilor este acoperit pur si simplu de jir; gustul l-as descrie ca ceva intre alune de padure si seminte de floarea soarelui, deci deosebit de gustos, mai greu este pana curatim micile alunele de coaja - lucru care insa iar nu este rau deloc, deoarece consumate in cantitati mari, se pare ca ar provoca dureri de cap (http://www.formula-as.ro/2005/691/forma-maxima-19/silvoterapie-fagul-6473 - eu mananc mereu destul de multe, caci imi plac mult, nu am avut insa niciodata dureri de cap, se pare ca am ramas totusi intodeauna in limitele bunului simt....).
Foto Wikipedia |
Daca gandul sa stati chirciti pe vine, cel putin o ora, nu va sperie (eu mi-am cautat un loc cu soare, vantul imi mangaia parul si chipul, si facea padurea sa-si cante cantecul ei de o frumusete inegalabila, pasarelele ciripeau vesel, bucurandu-se de ultimele zile frumose si calduroase, iar in jurul meu "picura", parca in tactul muzicii padurii, cu frunze ruginii si jir - am plecat de acolo atat de linistita si cu sufletul atat de plin de pace si de impacare), luati-va atunci cu drag pe sus copiii, partenerii, prietenii, parintii, cateii, s.a.m.d. si faceti neparat o iesire la padure, nu veti avea decat de castigat!
habar nu aveam...sunt tare curioasa...numai ca nu am de unde !
RăspundețiȘtergereMare pacat, dar unde stai de nu sunt si fagi pe acolo (daca sunt prea indiscreta, ignora te rog intrebarea si nu te supara pe mine, sunt numai curioasa!)????
RăspundețiȘtergereVai Mimi ce frumos povestesti tu.
RăspundețiȘtergereEu m-as tot duce la padure, dar e asa departe de mine...
Wow! Mi-ai amintit de copilarie, cand mergeam cu tata in padure dupa ciuperci si daca nu gaseam prea multe, jir gaseam si tare ne mai placea!!! De cand nu am mai mancat......
RăspundețiȘtergereInteresant, nu am mancat niciodata jir, chiar nu stiam ca e comestibil. Adica stiu ca-l mananca animalele dar ca e bun pentru oameni habar nu am avut! Uite, vezi? Mereu invat ceva nou de la tine! O sa caut un fag cu fructe in week-end, sper sa gasesc unul! Aveam de gand sa plecam la cules macese din care vreau sa fac pasta si gem dar acum nu ma las pana nu imi satisfac si curiozitatea asta cu jirul.
RăspundețiȘtergereMimi, esti o povestitoare cu har.
RăspundețiȘtergerePana acum nu dadeam atentie acestor fructe decat din punct de vedere ornamental...
La noi este o toamna frumoasa, care sper sa mai tina cateva saptamani, pana vom avea si noi timp sa ajungem la padure.
Ma bucur ca tu si copiii aveti o vacanta atat de frumoasa.
Weekend minunat va doresc.
E.
Draga Sakura,
RăspundețiȘtergereStiu ca e greu la Bucuresti, dar cine mai are ca tine smochine in spatele blocului???? Cand eram eu mica, ieseam mereu cu ai mei si cu unchiul, matusa si verisoara la padure la Romanesti, nu pot sa-ti spun cum pastrez vremurile alcelea in amintire...
Draga Delia,
Si pe FB au scris mai mutle fete cum mancau jir in copilarie, multumesc ca ai confirmat si tu aici. Ce comori ne-au lasat parintii nostri, dar noi in vartejul nebun al lumii moderne, care ne ameteste de tot, am uitat atat de multe.... Eu nu ma bag la ciuperci, ca le-am invatat de-abia acum si inca mi-e teama, in vara insa, la Viscri ne-au plimbat Gheorghita, Dorina si cu Mina prin padure cu caruta, intr-o plimbare faina de tot, cu bureti, urechiuse si plante salbatice, probabil la fel de frumoasa, ca cele din copilaria ta (si asa vedem cat de important este sa le dam si noi copiilor nostri astfel de amintiri).
Draga Marilena,
Si eu am crezut mult timp ca jirul este ceva numai pt. animale, mama stia ca se mananca, dar dupa o viata la Bucuresti, a uitat saraca multe din copilaria ei minunata de la tara.
Tin pumnii si-ti doresc sa gasesti cat mai multe "bucate" la padure! Am scris candva, ca ar fi mai usor sa enumar ce NU se mananca din flora spontana, suntem cu adevarat inconjurati de cele mai bune si sanatoase alimente, pe care noi oamenii insa le desconsideram si nici nu le bagam in seama, numai taranul roman cu sufletul curat, mai stie sa le foloseasca si sa le valorifice potentialul fantastic. Ai citit deja despre mama Ana: http://www.formula-as.ro/2010/946/mica-enciclopedie-as-27/reportaj-pe-urmele-unui-reportaj-mama-ana-din-sabasa-13150, cred ca te-ar interesa??
Draga mea E.,
Iti multumesc, esti o buna! Intr-adevar am tot mai des sentimentul ca mi-am gasit, dupa ani de rataciri si cautari, chemarea...
Ah Mimi, chiar n-am de ce sa ma plang. nimic nu e prea greu si nimic nu e prea usor :)
RăspundețiȘtergereSa sti ca chiar aseara am avut asa o seara de multumire ptr tot anul asta, ptr schimbarile din viata mea, ptr alegerile facute si provocarile avute. Ptr darurile primite, haine si jucarii, ptr smochinul si nucul din spatele blocului care in fiecare zi mi-au dat din rodul lor. Ptr vita de vie care e chiar la geamul meu si ptr prietenii care mi-au oferit invataminte faine in vacanta asta.
chiar de-i noiembrie, inca am mai avut noroc de ceva jir:). e drept ca fagul respectiv e langa un teren de tenis!fructele sunt de-li-cioa-se! atat cat am apucat sa adun!daca ai rabdare sa-n laturi si pielita maronie -cea mai subtire-au gust si mai bun. asa dulceag...ce-i mai important, desigur, e ca si copilul le-a apreciat foarte mult.asa ca,cu ceva noroc poate mai culeg un pumn-doua de jir.de nu, la anu!
RăspundețiȘtergereps: nu are legatura cu subiectul, da daca tot veni vorba de fructe salbatice, pe-aici gasesc si mosmoane.bune si ele, mai ales dupa ce stau o perioada asa in casa si se-nmoaie.devin si mai dulci la gust.
numai bine!
daniela
Foarte folositoare aceste articole!
RăspundețiȘtergereAcum cand citisem despre jir,si pe titlu scrie:fagul,mi a venit in minte ca acum 20 de ani,cand eram baiat tanar,de 18 ani,cunoscusem un yoghin subtire la trup dar atletic cu trupul ca otelul,si era vegetarian.Si eu in netrebnicia si prostia mea pe atunci radeam mult de el urand vegetarienii,nascocind povesti hazlii sa imi umplu timpul cu ceva,si am zis de el o intamplare:"odata sa ramana singur in casa si sa i se blocheze usa de sa nu poata iesi afara si sa i se termine hrana,ma oare ce ar manca atunci si sigur ar manca piciorul de la scaun razalit..",si acum mi am amitit ca de citeam eu acest titlu "fagul"radeam ca prostu atunci ca "uite ca aici ne recomanda rumegus..".Si culmea ca atunci imi placeau alunele mult si vroiam sa mananc jir dar nu gasisem desi de copil umplu codrii salbatici.Acum eu stau mai aproape de padure,si zilnic ies acolo si nu imi imaginez viata fara padure.Insa desi mai sre inaltimi de deal cresc si fagi eu inca nu am gasit jir,dar e drept nici nu am cautat ceva insistent..la nor de cluj este cuynoscuta padure Hoia baciului si pe urma baciului.Langa raul Somes se intinde un deal cu padurea Hoia baciului si la marginea padurii sunt mici paduri de alun ,dar acolo chiar nu au fost roade..si imi plac mult alunele de padure.Poate ca este vreme cand sunt roade,dar cand am fost eu nu erau.
Mai uit si plante sa stiu cat mai mult din tainele padurii.
Draga Daniela,
RăspundețiȘtergereAsa este, fara pielita sunt si mai gustoase, daca ai apucat sa aduni, cand sunt uscate, se decojejte fff usor (de la sine)!
Draga Dizident,
Sa nu ratezi la primavara frunzele fagului, sunt nemaipomenit de gustoase!!!
Multumesc din suflet.Dar cum se prepara?se poate fidelutze un fel de crema?
RăspundețiȘtergereSe mananca asa pur si simplu, bagi cate o frunza in gura, cand sunt fragede, se topesc de-a dreptul...
RăspundețiȘtergereSi eu am aflat anul trecut despre faptul ca jirul e comestibil, dar la fel ca Dizident, desi fagi sunt in zona nu prea au fructificat. Dar se apropie primavara si am sa incerc la frunze, frunzele erau cam batrane anul trecut cand am aflat eu de ele. Atentie la cantitati, am inteles ca au si ceva care face rau in cantitati mai mari, cel putin asa am citit despre jir.
RăspundețiȘtergereLa jir trebuie atentie (am scris si eu mai sus), la frunze nu este problema, oricum poti manca numai o anumita cantitate moderata o data!
ȘtergereMultumesc, m-am conformat, am folosit cantitati moderate :). Ioan
Ștergereprin urmare, acu-s cu ochii pe fag sa mananc frunze! oare mugurii se pot culege si usca ptr ceai. oricum nu culeg mult, prefer sa faca fructe.
RăspundețiȘtergerecitisem nu stiu unde, nu stiu de-i adevarat, ca frunzele fagului sunt bune de pus toamna pe pamantul din gradina, il ajuta, il ingrasa.uite ca n-am facut, c-a tot plouat...
pan una alta pandesc alunii sa gust frunzulitele:)si sa dau o fuga la fag sa vad ce mai face:)
daniela
Toti mugurii sunt buni si mie imi place cel mai mult (e meditatie curata!) sa recunosc pomul dupa gustul mugurilor. Sa incerci cu mugurii pomilor fructiferi, sa vezi cum poti spune de la ce pom provin.
ȘtergereUite cum a fost duminca la Bruxelles: http://elena-nita-ibrian.blogspot.be/2013/03/potluck-in-belgia.html
de la pomii fructiferi pana acu n-am mancat decat flori de mar, gustoase, surprinzator de gustoase. o sa-ncerc si mugurii.
RăspundețiȘtergerefagii de langa mine au inmugurit.pandesc frunzele:)
daniela
Samburii de jir ii savuram si noi , insa frunze nu am indraznit inca , dar abia astept primavara sa le incerc si eu !!
RăspundețiȘtergeresi eu vreau sa incerc de toate,...muguri ,frunze,jir.cred in natura unde ,de fapt, se afla toate raspunsurile la toate problemele .tocmai acu vine primavara.
RăspundețiȘtergereMultumesc.
RăspundețiȘtergereAm citit si am inteles ca fructele fagului dar si ale stejarului apar in noiembrie insa eu am vazut astazi 29 mai cateva ghinde cazute pe jos dar si in copac! Nu stiu daca sa culeg!
RăspundețiȘtergereInainte de 89, aveam norma sa ducem la scoala sticle, borcane, maculatura, textile si......jir.Ce ne mai inghetau mainile sa culegem toamna tarziu, 3 kg de jir..
RăspundețiȘtergereDesigur, prajeam pe soba si mamcam..ff bun..
RăspundețiȘtergere