marți, 6 septembrie 2011

Viata mea cu hrana vie - un mic bilant dupa aproape 5 ani

Mi s-a atras de nenumarate ori atentia, in special in ultimele doua saptamani, ca am scris mult prea putin si mult prea vag despre experienta mea personala. Este tare adevarat, tema este insa foarte ampla si foarte delicata, mi-as fi dorit de aceea ceva mai mult timp, pentru a-mi putea aranja cu multa grija gandurile.... Nu pentru ca as dori sa scriu aici altceva decat "adevarul adevarat", ci pentru ca imi este putin teama de unele posibile interpretari eronate, care ar lasa numai sa cada o lumina nefavorabila asupra hranei vii. Lucru care m-ar durea foarte tare, deoarece ar fi mare pacat, sa contribui si eu,  chiar daca numai involuntar, la crearea unei imagini negative despre hrana vie, asa cum este ea de cele mai mult ori propagata in presa sau in cercurile medicinei alopate! 
Pentru mine a fost intotdeauna foarte important, sa pun mereu hrana vie pe primul loc si nu propria mea persoana, asa cum m-a invatat cu bunatate doamna Elena Nita Ibrian. Si aceasta nu dintr-o falsa modestie, ci pentru ca hrana vie va dainui si va salva milioane de vieti si cand Mihaela Walter va fi numai un pumn de tarana.... Experienta mea este numai o mica bucatica a unui puzzel imens, intins peste intregul pamantul si peste toate timpurile. Caci hrana vie este cu mult mai mult decat un mod de alimentatie, este un adevarat mod de viata, pentru mine a fost cea mai profunda si mai insemnata dezvaluire a vietii mele. Am inceput sa integrez mancarea nepreparata termic in alimentatia mea, doar din motive stricte de sanatate, dar abia asa, am  ajuns si eu sa descopar, numai datorita hranei vii,  cu adevarat lumea si viata, dintr-o data s-a deschis parca in fata mea o noua dimensiune! M-am simtit pentru prima data in viata mea, ca fiind parte integranta a acestui tot, m-am simtit dintr-o data protejata si in siguranta, am descoperit cat este de minunat, sa te trezesti de dimineata si sa fii fericit si plin de multumire, aparent fara motiv, doar asa, pentru ca existi si pentru ca esti in mijlocul atator minuni. Astazi, mi se pare absolut normal, sa ma bucur ca pot vedea si eu, tot mai des,  "mana" lui Dumnezeu, in tot ceea ce ma inconjoara. Reusesc sa constientizez acum din ce in ce mai mult, valoarea, perfectiunea si frumusetea fiecarei pietricele, a fiecarei flori si inteleg tot mai bine unicitatea si importanta fiecarui suflet. Si in cele din urma, am acum curajul sa-mi pun deschis intrebarile, pe care ani de zile le-am ignorat sau le-am alungat, ca pe niste muste care ma deranjau teribil, intrebari privind rolul meu pe acest pamant si sensul vietii mele.
 Dar sa las  totusi literatura si filosofia la o parte si sa trec mai degraba la datele concrete. Cum am mai spus de nenumarate ori, eu mi-am rezolvat, exclusiv cu hrana vie, absolut TOATE problemele de sanatate  (singurul "medicament" pe care l-am luat a fost argila, iar la inceput mi-am cumparat si Chlorella, deoarece am avut peste 25 de ani plombe de amalgam in gura!). Sigur ca nu se intampla marea schimbare de pe o zi pe alta, rabdarea si increderea sunt pietre de incercare grele puse in calea calatorului, care a apucat-o pe acest drum. La inceput am mancat si eu, ca si multi altii inaintea mea, foarte prost combinat si foarte mult cantitativ, deoarece este nevoie de ceva timp (diferit de la om la om, in definitiv, fiecare este altfel, fiecare vine cu povestea sa personala de sanatate si deci fiecare porneste de la un alt punct!) pana se obisnuieste corpul cu noua senzatie de saturatie, care se instaleza bineinteles si dupa o masa de hrana vie, dar care este total diferita de senzatia de a fi satul dupa o friptura cu cartofi prajiti (pentru ca nu te simti nici plin pana la refuz, nici umflat si nici greu dupa hrana cruda, cum te simti adesea dupa o masa "normala", te poti gandi de aceea usor, ca nu ai mancat destul si esti tentat sa mananci mult mai mult decat este necesar)! Pielea mea reactioneaza insa in continuare foarte prompt la orice factor negativ (de exemplu daca mananc fructe sau legume tratate cu chimicale sau chiar la numai cateva curmale in plus), acum insa, nu o sa trag concluzia pripita si falsa, ca hrana vie oricum nu ajuta la nimic..... Din nefericire, am adunat si cam multe riduri, deoarece, tocmai din cauza problemelor pe care le-am avut o viata intreaga cu pielea, mi-am dat cu toate prostiile (si am cheltuit si niste sume considerabile!!) pe fata, acum iar nu pot astepta, sa se stearga totul instantaneu, precum tabla cu buretele! Prietenele mele, care au in general si cateva kilograme in plus fata de greutatea ideala (eu sunt poate putin cam prea slaba, dar cantaresc de la 20 de ani 50kg si asa ma simt eu foarte bine), au bineinteles si fata ceva mai intainsa ca mine, dar pe de alta parte, au TOATE par alb (chiar si cele mai tinere ca mine), eu sunt singura care nu se vopseste. Absolut toate rudele si cunostintele mele sunt dependente de medicamente, eu sunt singura care nu trebuie sa ia nimic si nu trebuie sa faca niciun tratament. Sunt in continuare fizic foarte mobila si flexibila, pot face aproape tot ce pot face si copiii mei (si ceea ce multi prieteni de-ai lor nu mai pot deja face - de exemplu roata, suit in copaci, etc.), fac fata la aproape orice program fizic sau intelectual, fie el si foarte epuizant, rezist fara probleme fara mancare ore in sir.
Dupa ce am avut o viata intreaga nervii "in pioneze", mi-am regasit acum echilibrul psihic si linistea sufleteasca, de multe ori ma minunez chiar de nervii mei, care parca ar fi devenit de "otel"!
In ciuda celor doua sarcini, corpul meu are in continuare dimensiunile din tinerete, acasa la mama ma imbrac cu hainele pe care mi le-am cusut eu in liceu (si aici trebuie sa amintesc neaparat gluma pe care o spuneam noi mereu, cu rautatea si infatuarea tineretii, cand vedeam o doamna mai trecuta, dar care se tinea inca bine: "Din spate - liceu; din fata - muzeu!" Si zambesc pe sub mustata, gandindu-ma cat de bine mi se potrivesc mie acum vorbele acestea...). Si as putea continua tot asa, dar mi-e teama ca devin de-a dreptul plictisitoare.
Atunci.....
Si acum, dupa 20 de ani, inconjurata mereu de oameni minunati.......
 Sigur ca din pacate, diferenta dintre hrana vie in proportie de 99% si hrana vie in proportie de 100% este imensa, exact asa cum ne atentioneaza de nenumarate ori si Viktoria Boutenko si Franz Konz si Brigitte Rondholz si multi alti raw-food-isti consacrati. 
Sigur ca intre mancarea raw preparata in fel si chip si mancarea cruda simpla, asa cum ne-a lasat-o Dumnezeu, este o diferenta aproape la fel de mare, ca cea dintre dintre zi si noapte.
Sigur ca diferenta dintre hrana nepreparata termic cu sare si cea fara sare, fie ea cat de putina, este cateodata hotaratoare intre sanatate si boala.
Totusi, nu mi se pare important sa subliniez aceste lucruri, nu consider ca este bine, nu as face asa decat sa-i sperii poate pe cei mai multi dintre voi. Dupa parerea mea, mult mai important este sa va incurajez sa va informati in primul rand cat mai temeinic posibil. Cititi, studiati, vizionati cat mai multe materiale! Puneti-va intrebari! Cautati raspunsuri! Niciun om nu este atotstiutor pe lumea asta, si nimeni nu se afla in posesia adevarului absolut!! Unul spune asa, altul spune exact invers, aflati singuri cine are dreptate! De aceea, consider ca este mult mai bine sa incerc sa va conving sa mancati cat mai mult crud, cat de mult este posibil pentru fiecare dintre voi. Indiferent cat de tare preparati mancarea cruda, ea este totusi mult mai buna decat mancarea gatita.
Tot asa, conteaza pentru mine foarte mult, sa va reamintesc sa inchideti tot mai des televizoarele, calculatoarele si telefoanele mobile. Bineinteles ca nu trebuie sa uit,  sa va fac pofta sa iesiti tot mai mult in natura si sa va atrag atentia sa ascultati cu mare atentie, ce are ea sa va spuna.
Regasiti-va sufletul de copil, jucandu-va tot mai des si mai mult cu copiii vostri; timpul zboara fantastic de repede, profitati de fiecare clipa a celei mai frumoase varste.
 Cateodata ma simt ca un papagal, dar trebuie neaparat sa repet pentru a "n"-a oara, ca mancarea nu este totul, daca nu va regasiti linistea sufleteasca si daca nu aveti grija sa faceti macar un minimum de miscare zilnica (macar cativa kilometri de mers pe jos de exemplu, sau cateva exercitii simple de gimnastica, gradinarit - orice este mai bine decat NIMIC!!!!), nu o sa poata sa va ajute din pacate nici hrana vie. Nu uitati rugaciunea, faceti-o parte integranta a vietii voastre! Nu uitati sa cantati, indiferent daca aveti voce sau nu, intre timp eu am ajuns la niste performante vocale, pe care in urma cu cativa ani le consideram ca fiind imposibil de atins pentru mine! Incepeti cel mai bine tot impreuna cu copilasii vostri:

http://www.youtube.com/watch?v=RNW5L_akOmY 
Nu pot termina inainte de a incerca sa va mai rog inca o data, sa nu va mai bateti atata capul cu analize chimice si medicale minutioase, cu tabelele referitoare la necesarul zilnic de vitamine, minerale, s.a.m.d. Aveti incredere deplina, ca Dumnezeu nu a dat tuturor fiintelor din lumea aceasta hrana necesara pentru a le asigura supravietuirea si perpetuarea speciei (nu uitati ca fiecare animal este perfect adaptata la mediul sau de viata!) si a lasat tocmai omul fara hrana potrivita! Nicio fiinta nu are nevoie de suplimente alimentare, doar omul nu mai poate astazi fara.... Nicio fiinta nu are nevoie sa-si spele, sa-si curete, sa-si taie, sa-si fiarba, sa-si prajeasca s.a.m.d. hrana, omul este singur fiinta care nu mai reuseste sa supravietuiasca altfel....
Nu va mai lasati influentati si derutati de sloganurile medicilor alopati (care la drept vorbind, nu au avut probabil niciodata ocazia in toata cariera lor, sa studieze un om cu adevarat sanatos) si ale industriei farmaceutice (care este una din cele mai infloritoare industrii din lume, ce interes ar avea ea sa fie oamenii sanatosi?!); opriti-va si trageti-va sufletul, ganditi-va logic si cu bun-simt si o sa stiti si singuri ce  tot incerc eu sa va spun aici.
Dupa ce ati aprofundat teoria, faceti cel mai bine singuri experimentul care poate va va schimba viata: incercati sa mancati pentru o perioada prestabilita dinainte de timp numai hrana vie; incercati sa va rupeti din iuresul vietii, pentru a va regasi linistea sufleteasca; incercati sa regasiti omul pe care Dumnezeu l-a creat la nasterea voastra si pe care parintii, societatea, conditiile moderne de viata, lumea, etc. l-au prefacut si l-au schimonosit. Viata de la Dumnezeu este cea mai mare minune, nu este un pacat grav sa irosim un astfel de dar?

49 de comentarii:

  1. Multumim Mihaela ca ne impartasesti din experienta ta cu atat dragoste,caldura si bun simt.Un articol minunat ,felicitari .

    RăspundețiȘtergere
  2. Mimi ai mare, mare dreptate si iti multumesc ca imi amintesti ca trebuie sa mai si traiesc!
    Sunt confuza total, cand ma uit la datoriile zilnice si la ceea ce spui tu, imi dau seama ca nu se pot realiza in acelasi timp. Singura solutie pe care o am acum este rugaciunea.
    Sa ne ajute Domnul pe toti sa gasim solutia optima pentru viata noastra!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mimi tot ce descrii to aici cu privire la starea ta fizica si morala nu dovedesc ca mancad doar hrana vie este cheia spre sanatate.eu mananc hrana preparata termic si n-am ,multumesc lui Dumnezeu ,nici o problema de sanatate,am energie cat sa dau si in dar si la o inaltime de 1.69 am 50 de kilograme.tot ce tu consideri "minunile" raw sunt lucruri normale pentru mine.consum cafea si sunt fumatoare,mananc orice mai putin carne de porc si nu consum alcool.nu fac abuzuri de nici un fel,consum zilnic fructe si legume crude dar nu sunt,nu voi fi niciodata raw pentru ca nu consider ca este calea cea dreapta spre echilibru.si inca ceva,am observat pe mai multe blog-uri raw trimiteri la Dumnezeu,mai oameni buni,in Bibile scrie pana si cum si unde trebuie sa urinezi (scuze pentru exprimarea din topor),oare nu ar fi invatat Dumnezeu omul si sa nu manance gatit termic.sau folositi conceptul de "Dumnezeu" doar pe post de filosifie,asa ca sa sune bine?nu a fost Dumnezeu Cel care a trimis poporului lui Moise pasari pentru a le manca cand rataceau prin pustiu?nu El a dat instructiuni stricte cu privire la Paste ...taiati miel,PRAJITI carnea pe jar si mancati-o pana la rasaritul soarelui.pai ori nu prea stia Dumnezeu ce zice,ori voi nu prea aveti habar de ce scrie in Biblie si il bagati in hora pe Dumnezeu doar asa,pe post de cliseu spre inimile oamenilor.nu am absolut nimic cu hrana vie,cu adeptii ei dar prea rau aruncati cu bulgari de noroi incei care "au nesimtirea" sa consume hrana preparata termic.daca esti unul dintre ei si ai o inima mai sensibila un astfel de articol te face sa te simti mort si ingropat.va deranjeaza cand presa si medicii spun ca sunteti extremisti si ca modul vostru de viata este gresi dar la randul vostru strigati cat va tin coardele vocale ca noi cei ce consumam hrana gatita suntem cu un picior in groapa.oare asta o fi mai nou spiritul de corectitudine?cred ca ar fi minunat sa incercati sa nu mai faceti comparatii intre hrana raw si hrana preparata termic,sa nu mai cosiderati ca ati inventat medicamentul minune bun la toate si fiecare dintre noi sa decidem ce si cum ni se potriveste mai bine.cer scuze daca am fost un pic mai directa,totusi banuiesc ca asta e motivul pentru care exista rubrica de comentarii.nu mi-am dorit sa jignesc pe nimeni si sper ca acest mesaj sa fie inteles corect.
    iti doresc o zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  4. inca ceva,rog pe toti cei care vor sa raspuna,sa urle sau sa ma caracterizeze in urma comentariului anterior sa isi spuna parerea cu bun simt.oricarea ar fi acea parere.multumesc

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga Mircea,
    Iti multumesc mult!
    Draga Anonim,
    Cu ajutorul lui Dumneze, vei gasi sigur calea!
    Draga Sarah,
    Comentariul tau anterior l-am primit pe mail, dar nu stiu de ce aici nu apare, asa ca daca vrei mai scrie-l o data, gandeste-te insa mai inainte, ca tu nu ai varsta mea, deci nu ne putem compara deloc. Trebuie sa te atentionez ca nu ai intels articolul (exact interpretarile eronate de care ma temeam), poate il recitesti. Si as dori sa-ti mai spun ca si eu fumam la varsta ta si acum regret teribil, e poate ingrozitor de babesc, dar trebuie sa mai spun si ca peste 20 de ani vei vedea totul altfel.... Iar daca comentariul tau e scris cu bun simt, ti se va raspunde cu siguranta tot civilizat.
    Mimi

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga Sarah,
    Nu am sters niciun comentar, ramane scris daca se sterge ceva, pt. ca nu am activata moderarea comentariilor. Iar agresivitatea ta nu face decat sa demonstreze corectitudinea teoriilor mele. Iti multumesc!
    Mimi

    RăspundețiȘtergere
  8. ok ,aparent comentariul se postase dupa care a disparut drept pentru care m-am gandit ca l-ai sters.daca alta este situatia imi cer mii de scuze.in alta oridine de idei,nu am obiceiul sa citesc profilul blogarilor,imi pare rau chiar n-am intentionat sa ma exprim neadecvat pentru raportul de varsta.in ceea ce priveste fumatul,stiu si iti dau dreptate.cunosc efectele negative ale tutunului.comentariile cred ca nu au fost scrise vulgar,erau doar opinii .uneori parerile contradictorii pot parea scrise fara bun simt,dar te asigur ca n-am avut nicio intentie de a jigni pe nimeni.nu am sa rescriu primul comentariu,daca ai amabilitatea te rog pune-l tu cu copy-paste de pe mail pe blog.e doar o rugaminte.
    in rest,numai bine iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  9. Draga Sarah,
    Am primit ultimul comentar care iar nu apare aici, acum imi pica fisa ca ar trebui sa ma uit probabil la spam. Le copiez pe amnadoua si le bag, iti multumesc si eu, totul este relativ in viata, nu-i asa?
    Iti doresc numai bine,
    Mimi

    RăspundețiȘtergere
  10. ops.chiar ca s-a distrat blogger pe seama noastra.important este ca tu sa intelegi ce-am vrut sa spun defapt.voi urma sfatul tau si voi reciti articolul.posibil sa fi inteles eu aiure ca-s blonda.am mai scris pe un blog ceva referitor la Dumnezeu dar n-am capatat raspuns.si da,in viata totul este relativ.merci mult

    RăspundețiȘtergere
  11. Draga Sarah...si eu am trait pana la 50 ani neluind seama la nimic si bucurindu-ma de o rezistenta si sanatate de fier...timpul raului e inainte, combateam cu putere si entuziasm, consideram ca sunt mai puternica decat tot ce ma inconjoara, timpul raului e inainte, ...acum la 55, in pragul ruinarii fizice si psihice produse brusc, cand mi-era lumea mai draga, am descoperit sistemul Raw, si in loc imbatrinesc acrindu-ma si clocindu-mi kilogramele, pe care te asigur, vor veni, l-am descoperit, si mi-e mai bine decat la 20 ani...sanatatea perfecta, minus 12 kg , daca nu crezi in minuni...nu citi, doar taci...si gandeste-te... ca timpul raului e inainte...

    RăspundețiȘtergere
  12. Anonim depinde foarte mult de modul de viata al fiecarei persoane,de metabolism ,de starea morala si de multi,foarte multi alti factori.ma bucur ca v-ati regasit echilibrul .asta cred ca e important pana la urma.nu exclud raul care probabil ca va venit.incerc doar sa nu pic in extreme.o zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  13. Draga Sarah,
    Totul e bine cand se termina cu bine (All´s well that ends well)- varianta moderna de blog!
    Am fost teribil de derutata (daca te-ai simtit cumva lezata, imi cer scuze!) pt. ca eu nu stersesem nimic si tocmai comentariile negative sa-mi dispara asa si eu sa fiu invinovatita pe nedrept (asta mi se pare mie ca doare rau de tot!)! In general, suport de altfel destul de bine critica, mai ales daca e constructiva!
    Draga Anonim,
    Sambata a avut loc intalnirea de 20 de ani de la terminarea facultatii si prietenele mele tocmai mi-au trimis poze. Dintre toate colegele noastre (am fost cca. 180 de studenti, cam jumatate erau fete) nu stiu daca mai sunt 4 slabe (e adevarat ca unele fete au lipsit, inclusiv eu), cu 20 de ani in urma erau poate 4 prea grase in tot anul.... Iar in ceea ce priveste ridurile, am constatat cu stupoare ca nu sunt deloc singura mai sifonata, din contra, asta e media.
    Ma bucur ca te simti bine, de asta imi pare mie cel mai rau, ca multi nici macar nu incearca macar 2-3 saptamani de hrana vie, pt. ca daca ar incerca.....ei, altfel s-ar scrie istoria, nu-i asa?

    RăspundețiȘtergere
  14. Off, asa imi doream doar sa iti multumesc Mimi pentru articol, insa citind ceea ce a comentat Sarah, nu ma pot abtine sa nu ma intreb de ce uneori ne grabim sa manifestam niste reactii nepotrivite si nereflectate suficient... Eu nu am vazut nicaieri pe blogurile raw pe care le citesc pe cineva care sa infiereze alimentatia obisnuita sau pe cei care mananca preparat termic, cu carne si toate cele! Chiar nu am vazut vreodata pe acest blog vehiculate cuvinte precum: nesimtit. Agresivitatea nu-si are rostul si in plus, fiecare om are dreptul sa-si publice pe propriul site experientele de viata, chiar daca ele promoveaza un anumit curent sau un gen diferit de alimentatie. Draga Sarah, referirile lui Mimi la Dumnezeu nu au legatura neaparat cu alimentatia ei decat daca cunoastem, intelegem si respectam randuiala postului. Relatarile tale din Biblie apartin exclusiv Vechiului Testament, insa postul este prevazut atat in VT cat mai cu seama in Noul Testament unde este reglementat ca norma de viata pentru crestini. Si da, din perspectiva postului, alimentatia (cu atat mai mult raw) are puternice caracteristici tamaduitoare, marturii sunt destule in acest sens (vezi cam care este rata de mortalitate si media pe varsta de deces la monahii postitori din toate timpurile). In rest, fiecare face ce vrea.
    Mimi, o sa incep si eu sa mananc preponderent crud, in ultima vreme am inceput sa mananc mult mai putina carne (toata familia) si mai multe fructe. O sa reiau minunatul obicei al salatelor (de pe vremea cand aveam 50 kg!)si poate depasesc un 65 % din hrana de zi cu zi, cu cruditati. Cel mai greu va fi cu fie-mea, dar poate cu ajutorul lui Dumnezeu...vom reusi ceva.

    RăspundețiȘtergere
  15. Draga Marilena,
    Iti multumesc mult, cred ca ai banuit ca m-am gandit mult la tine cand am scris.
    Cu copiii e cel mai greu, si ai mei sunt deosebit de refractari. Poate daca tatal lor ar trage la "rame" in acelasi sens cu mine si nu in sensul contrar (nu pt. ca el considera ca e gresit ce fac eu, din contra, e convins ca am dreptate, cand e bolnav se lasa tratat numai de mine, dar este ingrozitor de comod si atarna rau de tot de obiceiurile sale vechi!), dar asa e greu, duc o lupta zilnica masiva, incepand cu mancarea si terminand cu calculatorul, televizorul, jucariile, s.a.m.d., stii si tu probabil la fel de bine.
    Sarah este foarte tanara si eu o inteleg, deoarece am constatat de mult ori, chiar la mine personal, ca valul de informatii care ne inunda in fiecare zi din toate partile, este mult prea mare si de multe ori suntem depasiti de acest volum imens de informatii si nu mai filtram corect. Si poate si alegerea cuvintelor mele nu a fost in toate frazele cea mai fericita alegere...
    Eu iti doresc mult succes, salatele sunt deosebit de importante si daca ai gasi la voi si un om batran care sa-ti arate plantele comestibile din flora spontana, ti-ar veni cred mai usor. La Viscri fiecare pajiste era o minunatie, la bunica la Husi la fel, la Bucureti este mai problematic. Iar daca iti faci acum din nou gradina la casa noua, poti sa-ti plantezi direct si plantele salbatice gustoase(cum ar fi usturoiul salbatic, leurda, papadia, urzica, macrisul).
    Multa sanatate si numai bine, si vorba bunicii mele: "Cu Dumnezeu inainte!"
    Mimi

    RăspundețiȘtergere
  16. Draga mea Mimi,
    Multumim din suflet pentru asemenea marturisiri din experienta proprie. Este tare incurajator pentru noi cei mai slabi de inger. Ne ajuti tare mult sa trecem mai usor peste tentatii care sunt la fiecare pas. Este tare important sa vezi ca cineva a reusit, este inspirant si incurajator.
    Am cantat Cucule pasare sura si m-am gandit la tine cu mare drag si admiratie.
    Esti tare buna cu noi si tare frumoasa!
    Te imbratisez cu drag,
    Mihaela ta

    RăspundețiȘtergere
  17. Mimi, sincer, multe dintre articole mi-au mers la inima, chiar daca nu au fost scrise special pentru mine. De data asta recunosc, imi faceam probleme sa nu te supar devenind prea insistenta si cerand prea multe informatii personale (pentru ca deh, motivatia personala are de fiecare data o poveste in spate!). Ceea ce spui tu despre familie mi se intampla si mie, chiar daca mi-am tratat sotul cu sucuri de legume si fructe care au facut intr-un moment dificil adevarate minuni. Si al meu stie ca asa e bine si sper sa admita ceva schimbari inclusiv in alimentatia lui, practic stilul nostru eronat de a ne hrani se reflecta si in alimentatia copilului si ma simt foarte vinovata pentru asta. In timp sper sa am rezultate si cu Anna. Eu am avut-o pe bunica-mea (care nu mai e printre noi), extrem de priceputa la plante, inclusiv dintre cele foarte rar folosite in fitoterapie, de la ea cunosc tot ceea ce stiu si eu. Din pacate insa multe dintre plante le-am uitat (pentru ca in ultimii ani nu m-a mai preocupat la fel ca inainte), sau nu le-am mai vazut prin preajma. O sa incep sa ma informez din nou. Iar tie iti multumesc pentru sustinere si pentru sfaturi, sunt foarte pretioase pentru mine! Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna Mihaela, acum te-am gasit si eu. :)
    As vrea sa te rog sa-mi recomanzi 3-4 carti pentru inceput ca sa ma informez si eu despre raw food. Stiu ca sunt o gramada, tocmai de aceea habar n-am de unde si cu ce sa incep. Eventual si niste filmuletedaca cunosti, orice folositor pentru un "foarte" incepator.
    Se pare ca mi-a venit si mie vremea sa aflu mai multe despre acest stil de viata. :)

    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  19. Draga mea ai vorbit pt.sufletul meu!Am 33 de ani si doi copii de 6 si 3 ani!Noi suntem la inceput:am introdus sucuri de fructe si legume zilnic,lapte de capra crud,carnea nu am eliminat-o in totalitate,mai mancam de 3 ori pe saptamana!Porc nu dar avem pui de casa si le dau la copii!Am renuntat total la laptele de vaca,acum bem de migdale,alune de padure,diferite seminte;pt.mine e o incurajare postarea ta si sa stii ca nu ma las;vreau sa le ofer copiilor o alimentatie sanatoasa,mai ales ca cel mic sufera de o colita de fermentatie de la cateva luni;
    Astept cu drag sa mai scrii si te pup!

    RăspundețiȘtergere
  20. Draga mea draga,

    Multumesc din inima pentru daruire si sufletul larg deschis....Cei ce au urechi sa auda, vor auzi,tu stii asta...
    Poate ca ar fi oportun sa scrii si despre ´hopurile´ spre drumul raw...ar fi cumva incurajator ptr incepatori de-al de mine:)
    Te iubesc,om frumos!

    RăspundețiȘtergere
  21. Draga Mia,
    Tu esti blanda si intelegatoare si buuuuna ca de obicei, mi-as dori fff mult sa te intalnesc intr-o buna zi si fata-n fata (si cantam Cucule pasare sura in duet, da?), am invatat tare multe de la tine!
    Draga Marilena,
    Asa este, noi mamele suntem in primul rand raspunzatoare pt. sanatatea familiior noastre, din pacate multe dintre noi nu suntem constiente de acest lucru. De aceea si am eu multe regrete, in special pt. ca atunci cand a fost baiatul meu mic (implineste in nici 2 saptamani 12 ani), nu am stiut mai bine si i-am dat sa manance toate minunile (inclusiv borcanele!!!)....
    Draga Alexa,
    Ma bucur mult ca te-ai hotarat sa afli mai multe, sunt sigura ca nu vei regreta.
    La rubrica "Carti, articole si filme" http://hrana-vie.blogspot.com/p/carti-si-articole-despre-hrana-vie-si.html gasesti o multitudine de carti si de filme, eu as incepe cu doamna Ibrian, pt. ca a fost un om cu totul deosebit....
    Draga Teodora,
    Iti doresc mult succes, documenteaza-te bine de tot, le suntem datori copiilor nostri! Colita de fermentatie se rezolva f. bine prin regim alimentar, poate ar fi bine sa mergi cu copilasul la un medic care aplica tratamentele naturale, aici gasesti o lista (cam sumara din pacate, sunt cu siguranta si alti medici):
    http://hrana-vie.blogspot.com/2010/08/centrele-medicale-si-medicii-care.html.
    Draga Irina,
    Iti multumesc mult, iti dai seama cat m-am bucurat... Iti tin pumnii, hopurile nu sunt putine, dar nici de netrecut nu sunt! Din comentarii am remarcat cat mai este de fapt de scris pe aceasta tema, voi completa.

    RăspundețiȘtergere
  22. Draga Mimi,
    pentru mine, faptul ca impartasesti din experienta ta, este de mare ajutor si ma bucur ca pot profita de ea. Toti cei care, intr-nu fel sau altul, afla despre stilul de viata crud vegan, nu mai pot sa spuna ca nu au stiut, ci pot doar sa ia decizii in cunostinta de cauza. Ceea ce este mare lucru.
    Felicitari!
    Cu drag,
    Luciana

    RăspundețiȘtergere
  23. Draga Mimi, ti-am citit postarea "cu sufletul la gura". Si eu gandesc ca tine simplist si in acord cu Dumnezeu si iti multumesc pentru ca de cand te-am "intalnit" ai devenit sursa mea de inspiratie raw.
    Sarah face ca si mine, aduce argumente pentru stilul ei de viata doar pantru ca dependentele din ea o cer. Daca a intrat pe un astfel de blog si a avut rabdarea si curiozitatea sa-ti citeasca povestirea inseamna ca sufletul ei cauta ceva. Insa mintea este pana la urma cel mai mare dusman al nostru,nu?
    Si eu cand ma gandesc sa renunt in totalitate la mancarea gatita(si reusisem vreme de cateva luni sa fac lucrul asta), deja mintea mea aduce argumente impotriva acestui lucru. Nu mi s-a intamplat la fel cu alimentele de origine animala.
    Tu ma incurajezi foarte mult insa si sper ca intr-un viitor apropiat sa trec si de ultimul hop (mancarea vegana gatita).
    De aceea te rog sa ne mai tii la curent cu viata ta raw, caci pentru cei ce au urechi de auzit esti ca un medicament si cum am mai spus o foarte draga sursa de inspiratie.
    Te iubesc!

    RăspundețiȘtergere
  24. Draga Mimi,
    Frumos ai scris. Eu vreau sa iti multumesc din inima pentru linkul melodiei "Cucule pasare sura", aproape mi-au dat lacrimile la auzirea lui, si am descoperit apoi si celelalte cantece ale copilariei. Mi-ai inseninat ziua :)

    Toate cele bune,
    Beatris

    RăspundețiȘtergere
  25. Mă alătur și eu pentru a-ți mulțumi pentru ceea ce faci.

    Chiar dacă nu am trecut (și probabil nici nu voi trece vreodată) pe o alimentație exclusiv raw vegan, am făcut și eu câțiva pași în această direcție.

    Tocmai mi-am comandat un deshidrator și o carte de bucate raw... deocamdată ținta mea este să mâncăm crud o dată pe zi.

    Un alt pas decisiv l-am făcut în urmă cu 7 ani când am eliminat în totalitate produsele lactate din alimentație, iar cum efectele au fost mai mult decât benefice nu voi mai reveni niciodată asupra acestei hotărâri.

    RăspundețiȘtergere
  26. Am citit, pe nerasuflate.Stii prea bine cata dreptate ai! Nu numai ca devii mai sanatos,cu un asa mod de viata, dar spirtiual, energetic, esti mult mai liber.Orice boala ai avea, poti lua tot felul de pilule, mai ieftine, mai scumpe, fara un regim alimentar, bazat pe cruditati si mai ales sucuri din legume, fructe si frunze,seminte, degeaba! Cine intelege, bine, cine nu, poate sta o viata in pilule magice pe care sa si le schimbe, in functie de reactiile adverse ale primelor pe care le-a luat!
    Te iubim mult, mult de tot, pentru tot ceea ce faci,dar o stii deja!

    RăspundețiȘtergere
  27. mai, nici eu n-am nici un fir de par alb, desi am prietene care au albit, cu toate ca sunt mai tinere ca mine. Asta nu tine de hrana, ci de genetica, si de stres.Parintii si bunicii mei au albit dupa 45-50 de ani. Bunica mea, la 80 de ani, mai avea fire negre de par.
    apreciez foarte mult experienta ta, draga Mimi, ma bucur ca te simti bine si esti sanatoasa consumand numai cruditati, dar multe din ceea ce consideri beneficiile dietei raw le au multi altii care se hranesc echilibrat, duc o viata fara stres si fac sport.
    Sunt de acord cu Sarah, din punct de vedere crestin ortodox Dumnezeu nu a considerat carnea si hrana gatita ca facand rau omului, ci El insusi i-a randuit dupa cadere acest fel de alimentatie. Iar Biserica a stabilit patru posturi in care nu se consuma carne, iar in rest e ingaduita- din cauza slabiciunii firii cazute. Chiar si in manastiri, unde este interzisa carnea, se consuma peste, lapte, oua, etc. Doar crestinii foarte imbunatatiti, eliberati de patimi si cu rugaciune puternica au ajuns sa consume doar legume, fructe, sau numai radacini si ierburi, dar asta fiindca ii tinea rugaciunea, si erau deja desprinsi partial de lumea aceasta.
    Avand in vedere aceste lucruri am indoieli ca unui om obisnuit, care nu duce o viata duhovniceasca inalta, ii face bine, pe termen lung, o astfel de alimentatie.
    vedem ca nicaieri Sf. Parinti nu au socotit carnea sau mancarea gatita un rau, ci au vorbit contra lacomiei si a desfatarii gustului.Ei recomanda, referitor la alimentatie, mancarea cat mai simpla, respectarea posturilor, si sa ne ridicam de la masa un pic flamanzi, sa nu ne imbuibam, sa nu mancam peste masura.
    cred ca orice om care merge la Biserica, se roaga,se caieste de pacate si se spovedeste, se impartaseste si tine posturile are sanse sa traiasca mult si sanatos , daca e voia lui Dumnezeu.
    Multi raw-vegani ajung sa-si faca din mancare un idol- nadejdea lor e in ce mananca, hrana le va da sanatate, viata lunga, etc..Din cauza asta unii au ajuns chiar la boala psihica (orthoreia nervosa), si chiar moarte, fiind obsedati sa manance sanatos, fara chimicale, etc., incat au murit de foame.
    recomand acest filmulet pt. a vedea unde putem ajunge fara sa vrem

    http://www.youtube.com/watch?v=D-RinnfW52c&feature=related

    RăspundețiȘtergere
  28. Buna Mimi,
    Mie mi se pare ca arati extraorinar de bine..i-am aratat poza sotului meu ..si s spus ca ai cam 33-35 de ani...frumos, nu?FELICITARI!!
    As vrea sa va impartasesc si eu un pic din ceea ce am trait eu in ultimul an..despre hrana vie am citit intamplator, anul trecut de pe site-ul naturaplant...nu intampl citeam acest site ci pt ca mi-am pierdut mama anul trecut de cancer pulmonar.Asa am ajuns sa vad ca sunt multi oameni bolnavi de cancer..este cumplit, si numai cei care au trecut prin greutati de astea isi dau seama ca fara sanatate nu ai nimic, ajungi sa nu-ti mai doresti nimic pe lumea asta..sarac sa fii da sanatos..Acum nu zic ca numai alimentatia e de vina, dar cred ca e ff imp in mentinerea unei imunitati puternice.Asa am ajuns sa beu smoothie verde, si acum incerc 3 zile pe sapt sa maninc raw..deocamdata..sper sa reusesc mai mult..si voi reusi cu ajutorul unor oameni minunati ca Mimi, Andreea , Ligia.Starea mea de sanatate s-a imbunatatit enorm de mult, felul cum ma simt ...e minunat, si nu voi renunta la ceva ce imi face bine.Acum toata familia bea cate un smoothie seara!Sanatate va doresc la toata lumea!
    Diana

    RăspundețiȘtergere
  29. Draga mea, Mimi
    lumina din ochii tai, caldura si bunatatea pe care le raspandesti pe o raza de mii de kilometri (nu glumesc si nu exagerez deloc- cand te citesc vine dinspre tine un val de iubire si intelepciune cum rar mi-a fost dat sa simt) anihileaza orice ridulet! La intalnirea cu tine eram absorbita de ce spui tu. N-am vazut nimic! cat despre parul tau natural, asta e fabulos, ca la varsta noastra sa ai parul din tinerete. Eu sunt albita de la o varsta frageda si din cochetarie feminina , dar presata si de lumea in care ma misc , am ales sa il vopsesc...cred ca nu pentru prea multa vreme de aici incolo nu se va mai intampla asta!
    Te imbratisez si te rog sa te uiti asta-seara la www.b1tv.ro la ora 19.30 ! se difuzeaza live prima editie a emisiunii mele numita Doctor B1!

    RăspundețiȘtergere
  30. Draga Luciana,
    Ca de obicei, punct ochit-punct lovit in comentariile tale. Iti multumesc si te imbratisez cu drag!
    Draga Anonim,
    Te rog sa-mi spui care este experienta TA cu veganismul, link-uri pot sa-ti trimit si eu o mie....

    RăspundețiȘtergere
  31. Draga Angy,
    Iti multumesc mult, esti tu o buna, exact asa cum tocmai am citit ieri la Anthony de Mello: "Noi nu-i vedem pe oameni de fapt asa cum sunt ei, ci asa cum suntem noi!"
    Si eu ma bucur mereu tare mult ca ne-am gasit!
    Draga Beatris,
    Si eu iti multumesc! Exact la fel de tare m-am bucurat si eu cu ceva ani in urma, cand datorita copiilor am regasit catecele copilariei mele. Iar muzica este la randul ei sanatate curata pentru trup, suflet si minte!
    Draga Mihaela,
    Iti multumesc mult si tie, marturiile venite direct din practica sunt dupa parerea mea cele mai valoroase! Va doresc mai departe multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  32. Draga mea Gospodinuta,
    Te strang tare de tot in brate, si tu stii despre ce vorbesc, pentru ca si tu ai trecut, dupa studierea temeinica a teoriei, deja la partea practica, ceeea ce face o maaaare diferenta!

    RăspundețiȘtergere
  33. Draga Irina,
    Despre gene a trebuit sa scriu neaparat mai pe larg in postarea de astazi, chiar era ceva despre care uitasem sa scriu, iti multumesc ca mi-ai reamintit!
    Sigur ca ai dreptate, daca mancarea devine centrul vietii este o mare greseala. Si iar nu vreau sa ascund, ca si eu la randul meu sunt convinsa de faptul ca traim atat cat ne este scris de la Dumnezeu, intrebarea este insa cum traim.
    Intr-o polemica teologica nu vreau in niciu caz sa ma implic, mi s-au interpretat cumva foarte tare vorbele, de aceea am si renuntat de ex. in postarea de astazi sa mai mentionez macar o data numele lui Dumnezeu....
    Iti doresc multa sanatate, chiar ma intreb, oare ce-ai spune daca ai manca consecvent macar 2 saptamani hrana vie????

    RăspundețiȘtergere
  34. Draga Diana,
    Esti tare draguta si-ti multumesc mult, eu sunt la varsta la care te bucuri si mai mult de complimente, deoarece devin din ce in ce mai rare, ei, dar nu-i asta cel mai important lucru in viata, nu-i asa?
    Nu pot decat sa te incurajez sa duci un regim de viata cat mai sanatos este posibil pt. tine, daca mama ta a fost asa de bolnava, trebuie automat atentie multa, in special in ceea ce priveste sanatatea copiilor.

    RăspundețiȘtergere
  35. Draga mea Daniela,
    Cum pot eu sa-ti descriu aici, cat m-am bucurat de vorbele tale???? Iti multumesc mult de tot si-ti tin pumnii cu mare emotie, iti doresc sa aiba emisiunea ta mare succes si sper sa fie apreciata la adevarata ei valoare. Multa sanatate si putere de munca, abia astept sa-ti citesc cartea!!

    RăspundețiȘtergere
  36. Draga mea draga.ti-am urmarit postarile si de la munte si de aici.
    E un mare curaj sa-ti pui viata pe tava in fata tuturor. asa devi vulnerabil si tinta sigura dar tu sti deja asta.
    Intr-adevar este o maaare diferenta intre senzatia de saturatie, care se instaleza dupa o masa de hrana vie, fata de senzatia de a fi satul dupa o mancare gatita. cred ca asta se datoreaza felelui in care organismul nostru recepteaza semnalele de saturatie venite din cele 2 surse.
    Eu ma bucur ca te-am "gasit". esti si usor de gasit :) - si am invatat multe de la tine. faptul ca esti mamica si tu ma face sa am incredere in tine. stiu ca iti iubesti copii si vrei ca-i mai bine ptr ei. si contrar altor pareri nu te consider o fanatica.
    Am incercat cateva dintre retetele tale si imi dau seama ca un bloger astepta mai mult decat raspunsuri de genul> ce frumos.. ai dreptate.. imi place..; ci se asteapta la un feedback mai ..concret :) Am facut dupa reteta ta mustarul, maioneza din seminte, zacusca, sarmalutele + multe informatii care imi folosesc mie si familiei mele.
    La inceput e greu de acceptat ca se poate manca si altfel decat traditinal, dar uite, pana nu ai o motivatie mai mare decat tine nu reusesti sa faci schimbarea. Eu de-abia cand am devenit mama am cautat sa-mi schimb si obiceiurile alimentare si stilul de viata. Din dragoste si din dorinta de a da mai departe altceva decat eu am primit. Iar informatia are un rol foarte mare.
    Alt factor care contribuie la schimbare e suferinta sau nevoia. Sincer, in ultimul timp pe mine nevoia m-a invatat. Am inceput sa adaptez hrana si stilul de viata la bugetul disponibil si sa tai de pe lista chestiile care nu numai ca nu-mi erau de niciun folos dar erau si nesanatoase. Acuma chiar stau si ma gandesc care-i rostul atator lucruri care ne aglomereaza viata, si a unor alimente care de fapt nu ne alimenteaza cu nimic. e de fapt o intreaga industrie aici care trebuie sa-si scoata banii de undeva. (zic doar atat dar de fapt e mai mult de atat)
    Cred ca conteaza ce mananci insa mancarea nu e totul. Cred ca adevaratele probleme ale omului sunt invidia, nemultumirea, neiertarea si mandria. Ce are omul inauntru, aia da si-n afara. De-aia ne cocmportam asa unii cu altii. Ptr ca s-a facut referiri la Biblie in comentariile de mai sus as vrea sa adaug ca Mantuitorul nostru Isus Cristos a zis "Este scris: "Omul nu traieste numai cu paine, ci cu orice cuvant care iese din gura lui Dumnezeu."

    RăspundețiȘtergere
  37. Draga mea Sakura,
    Sa stii ca mi-ai lipsit, chiar tot ma mai intreb, daca ai reusit sa te muti.... Sunt perfect de acord, mancarea nu este totul (am scris chiar si in aceasta postare, direct sub poza cu ruina), incerc sa nu uit sa repet acest lucru mereu, pe mine insa mancarea m-a ajutat enorm sa ma regasesc si sa-l regasesc pe Dumnezeu. Iti tin pumnii mai departe, tocmai ti-am admirat pozele din vacanta, si nu pot sa nu sesizez numitorul nostru comun....

    RăspundețiȘtergere
  38. Aoleu,dar asta e chiar culmea. Dar cum credeti mai ca ati trait pana la aceasta varsta? doamnelor. vad ca toate sunteti frumoase in poze si aveti si copii.. cum credeti ca au trait generatii de oameni pana acum? o intreaga planeta.. au trait cu mancare gatita si cu carne si cu tot ce ati mancat si voi pana acum. daca nu se putea trai din asa ceva, omenirea se stingea si nu ati mai fi fost nici voi.
    Ca posesoarea blogului a fost bolnava si a recurs la metoda asta , inteleg, dar voi care sunteti sanatosi? ce aveti?
    mai dati si citate din biblie.. off si Isus si apostolii au mancat peste si alte carnuri si au mancat mancare gatita, si uite ca a ramas in urma lor ceva unic. Ioan Botezatorul manca miere si lacuste si Isus a spus ca nu e altul mai mare ca Ioan. deci.. nu manca raw...
    Vreau sa vad cine si ce imi raspunde. Lamuriti-ma ca sa inteleg si eu.

    RăspundețiȘtergere
  39. Draga Coman,
    Iti inteleg mirarea, si mie daca mi-ar fi povestit cineva lucrurile astea cu ani in urma as fi reactionat probabil asemanator.
    Daca chiar te intereseaza tema, citeste sau vizioneaza macar o parte din materialele de aici http://hrana-vie.blogspot.com/p/carti-si-articole-despre-hrana-vie-si.html si o sa gasesti raspunsul singur, altfel este mult prea mult de explicat, nu se poate face intr-un simplu comentariu....
    Iti doresc multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  40. Salutare la toata lumea. Am dat intimplator peste acest blog, cautind sa-mi reamintesc modul de hrana vie pe care l-am avut acum mai bine de zece ani, si sa ascult si parerea altora. La acea vreme am facut mai mult in joaca un "experiment" pe mine insumi (citisem recent cartea lui Ernst Gunter) cu rezultate care m-au surprins placut. Toata mincarea era naturala fara nici o prelucrare termica sau chimica si pot spune cu mina pe inima ca in viata mea nu m-am simtit mai "in forma". Imi disparusera chiar si durerile de picioare (inainte daca stateam mai mult de 15min. in picioare ma dureau rau de tot).
    Actualmente locuiesc in strainatate si aici mincarea este in marea majoritate prelucrata, chimizata, etc. In urma stilului de viata si mincare occidental a inceput sa mi se deterioreze vizibil starea de sanatate pina ce am ajuns la probleme digestive. Cred ca este momentul sa trec inapoi la mincarea nemodificata termic sau chimic cu toate ca aici asa ceva este un deziderat greu de realizat.
    Sanatate tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  41. Draga Radu,

    Stiu ca tu intelegi exact ce vreau eu sa spun, experienta personala este la urma urmei argumentul suprem pt. un alt mod de viata, iar tu ai trait acest mod de viata... Pacat ca nu ai continuat, si eu stau in Germania si aici se poate perfect duce un astfel de mod de viata, in SUA nu sunt la fel probleme, de fapt nici in restul Europei nu ar trebui sa fie prea complicat... Unde stai tu? Daca vrei, aici gasesti poate adrese ale raw food-istilor din zona ta www.worldgoesraw.com
    Multa sanatate si toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  42. Draga Mimi,

    De catva timp caut sa trec in intregime la hrana vie si am inca reveniri si ocolisuri. De doua saptamani am rusit sa elimin complet carnea si acum incerc usor usor sa elimin lactatele. Hrana gatita la mine se reduce la unele legume fierte la abur sau oua preparate in diferite feluri. Oare trebuie luate suplimente?
    eu nu reusesc sa consum iarba d egrau iar seminte germinate mai rar si doar ce nu mucegaieste - semintele de busuioc si creson la mine fac mucegai chiar daca le spal d emai multe ori pe zi
    De cate ori ma lasa curajul vin aici si citecs articolele de pe blogul tau. Vin deseori, chiar si o data pe zi. Ma fac sa ma simt atta de bine si imi dau speranta ca exista si o sanatate perfecta (a mea fiind vai de capul ei). Daca poti mai da-ne din cand in cand cate un sfat... ce detergent sa folosim, ce sapun sau sampon sau deodorante naturale. Eu cu asta am mari probleme deoarece miroase transpiratia ingrozitor desi ma spal de cate ori pot si mi-am luat niste tricouri albe ca sa ma schimb mereu si des si sa arat "ca noua". Pun argila alba la subbrat insa am senzatia ca uneori transpiratia este chiar galben inchis. Parul mi se ingrasa foarte rapid si e f subtire firul.
    Vopseaua de par henna rosie o fi buna si ca sampon?
    Cum se poate face un detergent de vase natural/netoxic? Sau un sapun de rufe?
    Iti multumesc mult pentru comentariile despre argila, am inceput sa iau si eu argila din Romania si ma simt mult mai bine.
    Oare post doar cu apa/ceai ai tinut? Eu am incercat si incerc mereu insa am niste migrene groaznice la iesirea din post. Cat il tin totul este sublim si parca plutesc sunt fericita si voioasa insa la final am stari de rau greata si voma cand reincep sa mananc, chiar daca mananc varza sau morcovi (in ideea ca fibrele vor matura cumva toxinele eliminate in intestin)
    Am atat d emulte intrebari... ma simt ca o profitoare.
    O imbratisare din tot sufletul !!!!
    Nici nu iti inchipui ce bine fac articolele scrise de tine si raspunsurile practice de aici. Le citesc si recitesc des, mai ales cand am necazuri, pentru ca ele ma ajuta sa cred ca exista un mai bine si sa am incredere ca voi ajunge si eu la el. E mare lucru sa stii cum arata si se simte o persoana care mananaca 100% raw - este un tel, o lumina la capatul tunelului. Mai ales cand esti singur.
    Multe multe multumiri!!! Din suflet.

    RăspundețiȘtergere
  43. Draga GH,

    Iarta-ma, iarta-ma si inca o data iarta-ma ca nu ti-am raspuns mai repede, dupa cum poti citi in postarea de astazi tocmai terc printr-o perioada de mari schimbari, care imi mananca timpul...
    Eu nu recomand suplimentele, dar poate la inceput, pana se adapteaza organismul la noul regim, nu ar fi tocmai rele.
    Ca detergent si praf de curatat eu folosesc adesoeri cenusa de la soba.
    Este f. normal sa ai probleme cu transpiratia, parul, pielea etc, esti clar de tot, in plina perioada de detoxifiere.
    Cu henne se poate spala f. bine parul, eu folosesc argila Ghassoul.
    Postul doar cu apa si argila este f. recomandat, mie mi-a lipsit insa mereu linistea, de aceea nu am reusit sa tin mai mult de 2 zile si jumatate (citeste neaparat cartea lui Bragg despre posthttp://www.scribd.com/doc/53696835/POSTUL-Un-Miracol).
    Te imbratisez cu drag si promnit sa raspund mai departe si la celelalte comentarii!!
    Cu drag,
    A ta Mimi

    RăspundețiȘtergere
  44. Deosebit, profund, incantator. Eu Mimi draga la 2 ani de hrana vie in proportie de 70-80% inteleg tot ce spuit tu in acest articol. Inteleg si vaslitul in contra rame, si ca mancarea nu-i totul, chiar si povestea cu copilasii nostri dragi-suflete trimise noua spre indreptare!. Experienta noastra a tuturor (ne-a adunat Dumnezeu si suntem in crestere), ii va incuraja si pe altii ii mod cert si mai ales i va sustine moral! (multe-s luptele cu stihile mancarii si societatii de consum!!!!).
    M-am hotarat sa-mi pun si eu povestea celor 2 ani pe hartie, voi vedea cat de repe imi si iese. Sunt in urma cu multe povestioare.
    Imi doresc tare mult sa ne cunoaste, colega mea Ramona la fel, ea a fost asa dezamagita ca nu au mai fost locuri la Viscri! Poate ne vedem la targul din Bucuresti de pe 7 octombrie?!altminteri poate la vara tot in Viscri!
    Imbratisari calduroase din tot sufletul
    Fii asa cum esti tu!
    Cu mult, mult drag
    Marina

    RăspundețiȘtergere
  45. Draga mea Mimi,

    Ma bucur sa citesc un astfel de articol...desi nu am implinit inca nici 22 de ani, am simtit pe propria piele multe din schimbarile benefice pe care le mentionezi aici. Din fericire, nu am fumat niciodata, nu am baut decat de vreo cateva ori putin vin (dar cand am vazut cum ma simteam dupa un singur pahar, am decis ca niciodata sa nu ma mai ating de niciun fel de alcool), insa am avut alte probleme de sanatate care mi-au ruinat marii parte din frumosii ani ai adolecentei. Descoperind hrana vie, am descoperit totodata ca imi pot retrai copilaria si adolescenta, mai ales launtric, din tot sufletul, invatand sa ma bucur de ceea ce niciodata nu am stiut sa apreciez cu adevarat.
    Eu te-am vazut pe viu, asa ca pot da marturie de sanatatea si energia de care debordezi :)
    Sigur ca in orice domeniu, in tot ceea ce facem exista posibilitatea de a exagera si de a cadea in extreme. Totusi, un om normal, echilibrat, va sti sa se mentina pe linia de plutire, va sti care ii sunt prioritatile s.a.m.d.Cineva mai sus a postat un video legat de ortorexia nervoasa. Da, cu siguranta exista si oameni atat de obsedati de ceea ce mananca incat fiecare greseala li se pare catastrofala, ii infricoseaza, ii conduce catre atacuri de panica si catre boli mintale.Si asta pt ca astfel de oameni ajung sa faca din hrana un alt stres coplesitor, iar stresul stim bine ce efecte are.
    In ceea ce priveste ce ti s-a reprosat legat de credinta si de faptul ca Il mentionezi des pe Dumnezeu, subscriu la majoritatea lucrurilor pe care le-a scris Irina, insa cu mici diferente si adaugiri. Hrana vegana cruda este de fapt hrana pe care Dumnezeu a creat-o pt om,iar asta nu trebuie sa citim in Sf Scriptura, e suficient sa studiem anatomia si fiziologia umana. La fel de bine as putea mentiona ca apa pe care omul o consuma la inceput, in rai, era nici mai mult nici mai putin decat apa sfintita de astazi - aghiasma - acea apa in care moleculele sunt lipsite de miscarea browniana, haotica. Dupa cadere insa intreaga natura, toate animalele si mai ales omul, toate s-au schimbat, toate s-au intors pe dos, mai pe scurt.Mancarea de carne, de lactate, de oua a fost doar INGADUITA dupa cadere omului din cauza slabiciunii sale. Inainte, in rai, omul era intr-o astfel de relatie cu animalele incat a le omori era o idee ce niciodata nu ar fi putut traversa mintea umana. Omul era stapan peste animale, da, acestea ii stateau la picioare, blande, pasnice, iubitoare, insa si omul le IUBEA, nu le facea niciun rau, nici macar cu gandul. PT cine vrea sa citeasca o carte minunata referitoare la puterea gandurilor, cititi Cum iti sunt gandurile, asa iti este si viata, de staretul Tadei de la Vitovnita. Veti intelege astfel si de unde ne vin mare parte din suferintele launtrice.

    RăspundețiȘtergere
  46. Nu este pacat a consuma carne, lactate sau a gati mancarea, dar la fel de adevarat este ca hrana pe care Dumnezeu dintru inceput a creat-o pt om aduce cele mai mari beneficii pt fiinta umana, restabileste un anumit echilibru psihic, biologic, sufletesc, aducandu-ne mai aproape de natura, de bucuriile simple ale vietii, si implicit de Dumnezeu. Si cu atat mai mult in ziua de astazi avem nevoie de asa ceva, avand in vedere ca traim intr-o societate desacralizata, in era tehnologiei, intr-o lume in care anormalul a devenit normal.Pt cine inca mai crede ca eu vorbesc de Dumnezeu ca si cand ar fi o idee sau o filosofie, mentionez ca El este o Persoana,cea mai importanta din viata mea, ca am o relatie vie cu Biserica (Sf Liturghie, spovedanie, impartasanie) si ca tot ceea ce fac in viata trece mai intai prin filtrul constiintei mele si al credintei.

    Cat despre manastiri...oamenii cunosc ce se vede in prezent, sau ce s-a intamplat in ultimele sute de ani. Dar, daca veti citi mai mult din scrierile patristice, dar mai ales din cele istorice, veti descoperi cu stupoare (sau nu prea) ca in primele secole in manastiri nu se consuma ABSOLUT NICIUN PRODUS DE ORIGINE ANIMALA! Se consumau doar fructe, verdeturi, seminte, si uneori legume si cereale, depinzand de ceea ce se putea gasi in regiunea respectiva. Citeam undeva ca in manastirile de femei se postea cel mai aspru, uneori neconsumandu-se decat verdeturi si hrisca inmuiata.Evident nimic nu se gatea, decat extrem de rar, atunci cand existau pelerini eventual. Faptul ca ulterior au fost ingaduite produse animale in vietuirea monastica se datoreaza conditiilor exterioare de clima. Monahii si monahiile, depunand votul saraciei si traind ei insisi in mare saracie, nu isi permiteau sa consume decat putinele alimente ieftine pe care le gaseau in regiunea in care traiau. Ganditi-va numai la manastirile din Siberia sau din alte regiuni f reci.
    Exista si in ziua de astazi, spre exemplu in Tara Sfanta, manastiri in care nu exista niciun produs de origine animala si in care calugarii nu mananca despre fructe, verdeturi, seminte, nuci.

    Spunea cineva de Sf Ioan Botezatorul si de hrana sa constand in miere si lăcuste. El este pe buna dreptate numit cel mai mare om nascut din femeie, si evident nu pt ceea ce manca:) NU intru aici in subiecte de teologie, dar vreau sa mentionez ca mierea pe care o manca era miere salbatica, un produs mult diferit de ceea ce cunoastem noi a fi miere (adica era f amara), iar asa zisele lăcuste erau de fapt LACUSTE (fara ă), adica...niste plante, niste buruieni comestibile. Greseala de traducere, dragii mei :)
    La fel ca si in urmatorul verset, unde Hristos spune ca mai usor va intra cămila prin urechile acului decat un bogat in Imparatia lui Dumnezeu. Daca imi spuneti ce legatura poate fi intre CĂMILA si urechile acului, va dau premiul Nobel... Nu e vorba de nicio cămila, ci de CAMILA, adica acea franghie groasa folosita de marinari.

    Draga Mimi,
    Inca o data vreau sa-ti spun ca te admir mult si ca intalnirea noastra de asta vara s-a concretizat in niste decizii si hotarari suplimentare pe care le-am luat in ceea ce priveste alimentatia mea (adica renuntarea la sare,ulei si otet si incercarea de a nu mai prelucra nici macar mecanic alimentele vii, decat cu putine exceptii). In plus, tu m-ai ajutat prin simpla ta prezenta, fiindca e destul de greu sa intalnesti oameni, in carne si oase, care SA FACA, nu numai sa vorbeasca si care sa stea departe de comercialitate/comercializare (a se vedea David Wolfe si altii, cu tonele lor de prafuri si suplimente)

    Iti urez multa sanatate, tie si familiei, si sa te bucuri de fiecare clipa din viata!

    Cu drag,
    Laura

    RăspundețiȘtergere
  47. Aratati extraordinar .Felicitari!

    RăspundețiȘtergere