luni, 6 iunie 2011

Copiii nostri - despre ecografiile fetale

Astazi,  ajung  cumva  cu gandul la  o alta tema care nu-mi da mie deloc pace in ultimul timp: ecografiile fetale - ecografiile din timpul sarcinii. In Germania exista intre timp destul de multi medici, care NU le mai recomanda, deoarece prezinta totusi un anumit risc real pentru fat si pentru evolutia normala a sarcinii. De aceea, nu mai lasati sa vi se arunce cu nisip in ochi, NU EXISTA studii CU ADEVARAT DE LUNGA DURATA, nebunia asta cu ecografiile a inceput de numai  cca. 25-30 de ani (deci nu exista nici un copil ecografiat, care sa fi ajuns cu adevarat la o varsta inaintatata - exact asa a fost si cu Röntgen, de abia dupa 75 de ani a recunoscut si medicina alopata faptul, ca razele Röntgen sunt extrem de daunatoare sanatatii, asa a fost si cu amalgamul, s.a.m.d.). 
Dupa parerea mea,  ecografiile alunga in primul si in primul rand, linistea sufleteasca a viitoarei mame, ii strecoara in suflet indoiala si teama, si de aceea ele sunt de cele mai multe ori, direct raspunzatoare pentru moartea unor prunci nevinovati, copiii sacrificati de propriile mame, care nu-si pot concepe viata alturi de un copil bolnav! De ce trebuie sa avem toti numai copiii perfecti, frumosi, destepti, fara nici un "defect"? Suntem noi astfel de parinti fara nici o "pata"??? De ce nu putem primi un copil, asa cum ni-l trimite bunul Dumnezeu?? 
La primul copil nu mi-am facut din pacate nici un fel de astfel de ganduri, m-am dus, in prostia mea de atunci, la toate controalele de rutina, am facut toate investigatiile "necesare" (pentru cine sunt ele de fapt necesare?), am lasat pe altii sa hotarasca ce se intampla cu mine si cu copilul meu. Si asa am ajuns la o cezariana (cu toate neajunsurile si complicatiile ei), care mi-a lasat o cicatrice adanca nu numai pe burta, ci mai ales pe suflet..... La al doilea copil, capatasem deja cat de cat mai multa minte, medicul a incercat fara succes sa ma convinga sa-mi fac tot felul de investigatii, eu avand deja 35 de ani. Imi amintesc si acum mirarea din ochii sai, cand i-am spus ca eu sunt pregatita sa primesc copilul, exact asa cum este el, asa cum hotaraste Dumnezeu ca trebuie sa fie copilul meu...  De fapt, eu nu m-as fi dus la nici un doctor, mi-as fi cautat o moasa cu experienta care sa ma ajute la nastere si gata! Dar avand in vedere povestea anterioara cu cezariana, nu am gasit pe nimeni dispus sa-si asume riscul de a naste cu mine acasa, iar pe vremea aceea, nu m-as fi incumetat nici eu singura la asa ceva. 
Toate mamele care au facut o ecografie, stiu cat de nelinistit devine copilasul in burta, eu aveam senzatia ca daca baietelul meu ar fi putut fugi din burta mea, ar fi facut-o! Pentru mai multe amanunte referitoare la  posibilul efect daunator al ecografiilor, cititi in limba romana AICI, in germana AICI.
Il citez pe domnul profesor Ioan Vladuca: "Vreme de 2000 de ani, neamul nostru a avut prunci sanatosi si cuminti. Si nu a folosit nici ecografia fetala, nici alte investigatii. Numarul pierderilor de sarcina si al copiilor cu malformatii a crescut abia acum, in epoca necredintei, a ecografiei, a surselor de radiatii, a medicamentelor nocive, a alimentelor artificiale si a stresului. Bine ar fi sa ne intoarcem la vietuirea simpla, linistita, curata si evlavioasa, a inaintasilor nostri dreptcredinciosi, ca sa redobandim sanatatea trupeasca si sufleteasca a acestui neam!"
In ultimii ani, am inceput sa vad lumea dintr-un cu totul alt unghi de vedere. Am inceput sa simt iar bucuria de a ma trezi dis de dimineata si de a fi fericita ca m-am mai desteptat inca o data (dar inca nu am invatat sa fiu suficient de recunoscatoare pentru acest lucru), ca mai am o noua zi de viata in fata mea. Am invatat ca  NIMIC nu este de la sine inteles si ca nu avem nicio garantie. Si un copil perfect sanatos poate suferi un accident, care-l poate transforma intr-un copil grav bolnav. Si-atunci ce vom face ???
Zilele trecute, am citit urmatorul citat, care mi-a placut mult: "Fericirea incepe atunci cand intelegi, ca viata este un DAR si nu un DREPT, de la sine-inteles!". Si sa ne intrebam poate mai des, nu "De ce eu?", ci "De ce NU eu?".
De citit si urmarit  neaparat:
 http://www.youtube.com/watch?v=wIMPjHGrEdw
http://bbmic.ro/echografie.php

12 comentarii:

  1. Draga mea, foarte frumos si bine ai scris. mi-au dat lacrimile. Un articol de nota 10+
    Ma bucur ca te "cunosc".
    Viata este un dar si noi ne jucam cu ea, de parca noi am inventat-o. Toti vrem drepturi dar fara obligatii... Bun e Dumnezeu ca ne mai indura.

    RăspundețiȘtergere
  2. Simt si eu aceleasi lucruri ca tine si ca Sakura.
    Imi doresc din toata inima ca "trezirea" mea si a cat mai multor oameni(si femei ,referitor la cele zise de tine) sa aiba loc cat mai curand pentru fiecare dintre noi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumos! Bravo, gand la gand cu bucurie! Pe vremea fiicel mele , care are acum 23 nici nu exista vreo vorba despre ecografii. La cea de-a doua (14 ani) , n-am vrut nici sa ma ia cineva in evidenta, nici sa fac investigatii..pentru ce investigatii? Ca doar nu eram bolnava, starea de graviditate este cea mai naturala stare posibila. Cum imi daduse Dumnezeu o copila , asa avea sa imi mai dea una , chiar daca la mare distanta de prima. Pentru mine era simplu ca buna ziua. Pentru cei de pe langa mine era "inconstienta crasa". No, "inconstienta" mi-a adus o fetita dragalasa si mamoasa si care-mi seamana leit. Ecografiile ca ecografiile, dar gandeste-te cate mame se taie , fac cezariene aiurea in tramvai determinate chiar de medicii lor !!! Asta e cea mai mare oroare inventata de medicina. Sa fie bine inteles , cand copilul vine in prezentare pelvina, dau starea de sanatate a mamei nu permite nasterea naturala sunt de acord cu cezariana. Dar daca totul e bine..de ce? Copilul acela ne-nascut are deja anestezic in sange! Suntem noi sigure ca nu-l va afecta vreodata?

    RăspundețiȘtergere
  4. Dragelor, va multumesc si va imbratisez cu drag! Sa spunem Doamne ajuta, ca din pacate, mare lucru nu prea putem face! Speranta moare insa ultima, nu-i asa?

    RăspundețiȘtergere
  5. Mimi scumpo, ai un premiu la mine pe blog

    RăspundețiȘtergere
  6. Articolul asta merge urgent la mine pe blog. Nu ca celelalte ar fi mai prejos.
    Bravo Mimi, bine-ar fi sa se trezeasca femeile din manipularea asta grosolana cu tehnica si stiinta care le-ar face chipurile invincibile cand in realitate raman nefericite si ignorante.

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga mea Mimi,
    Cat de multa drepatate mai ai. Tare bine ar fi de am ajunge sa nu mai fim asa de fricosi si sa ne analizam din pantece caci cu toate analizele sofisticate boala de-i sa vina, tot vine. Dar credinta e cea mai usoara cruce de purtat si totusi cea mai nepurtata.
    Te imbratisez cu mare drag,
    Multa incredre si tarie ne mai dai
    Mihaela ta

    RăspundețiȘtergere
  8. câtă dreptate ai Mimi... cu toate ecografiile pe care mi le-au făcut am avut o surpriză la naștere. Băiețelul meu avea cordonul ombilical înfășurat în jurul gâtului și numai o minune l-a salvat de sechelele care ar fi putut apărea. Cum s-ar zice toate ecografiile pe care le-am acceptat (din ignoranță) n-au folosit la nimic.

    RăspundețiȘtergere
  9. Inseamna ca nu ai intrat inca pe adresa.
    Asta chiar nu stiam! Cum ar fi sa spun asta unei mame? Nici nu vreau sa ma gandesc!

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua! ma minunez cum de in anl 2011 mai exista asa mentalitati de anii '50...1. ecografiile folosesc ultrasunete care nu sunt daunatoare pentru nimeni. Roentgen este cu totul altceva, acelea POT sa fie nocive, dar repet, su nt 2 lucruri diferite. Si sa va spun ceva: exista femei care la ecografii( evolutie a medicinei) vad ca au un copil cu o malformatie si il pot opera sau trata. Oare Dumnezeu vrea sa apara pe lume copii handicapati sau care sa sufere toata viata din cauza ca mama lor a fost atat de ignoranta incat nu s-a dus la o simpla ecografie care ii putea oferi copilului o viata mai buna? DE ce acum 100 de ani mureau copiii atat de mult si acum nu? Sa va spun? Acum exista medicamente, vaccinuri( am vaga senzatie ca si aici sunteti contra), ecografii, analize, teste si asa mai departe. Va dau un sfat: daca aveti o afectiune care va supara, nu pierdeti timpul medicilor in spitlae, faceti niste shoppin la Plafar si Doamne ajuta!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Am vrut sa va mai scriu niste informatii medicale, dar mai bine va las in ale dvs, sa nasteti cum vreti , sa faceti ceaiuri si sa va tratati cu iarba verde...sper doar sa nu faceti mult prozeliti. Noroculo celorlalti e ca evolutia e mai puternica. Si am o intrebare: Daca va tot erijati de Dumnezeu, de unde stiti ca toata astea cu care voi nu sunteti de acord( ecografii si cezariene...etc, etc..) nu sunt cu voia Lui? V-a zis voua ceva??? Poate tot ce se descopera acum e lasat de Dumnezeu....pentru cei mai evoluati.....Bravo doamnelor!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Bineinteles iar un anonim plin de "curaj si demnitate", care are "curajul" sa-si spuna aici parerea, chiar daca e falsa, Internetul e rabdator, saracul...
    Bravos natiune!! Nu inteleg de ce trebuie sa comenteze atatia oameni neaparat articolele care le depasesc evident nivelul de intelegere????? Nu observati ca in afara de faptul ca nu ati inteles mai nimic, nici nu v-ati documentat, nici nu ati ascultat macar ce are de spus dl.prof Vladuca si ca imprastiati "informatii" difuzate la stirile de la ora 19.00???? Va rog mult sa scrieti de acum inainte numai in cunostinta de cauza si nu numai ca sa va aflati in treaba!
    Iar sfaturile le puteti in liniste pastra pt. dvs., eu nu ma nevoie de ele, spre deosebire de dvs., EU sunt f. bine informata!!
    Va doresc multa sanatate si sa va ajute Dumnezeu, o sa aveti mare nevoie, cat de curand.....

    RăspundețiȘtergere