vineri, 11 martie 2011

Un mare medic, un mare om, o viaţǎ întreagǎ împotriva curentului - Dr. med. dent. Johann Georg Schnitzer (*1930)

Johann Georg Schnitzer s-a nǎscut pe 1 iunie 1930 în orasul Freiburg din  Germania, ca fiu al unui medic stomatolg. A început din 1950 sǎ studieze la rândul sǎu medicina, secţia de stomatologie, iar din 1958 a lucrat alǎturi de tatǎl sǎu la cabinetul acestuia din oraşul St.Georg din Pǎdurea Neagrǎ. Din 1962 îşi deschide propriul cabinet în oraşul Mönchweiler, unde descoperǎ cu mare îngrijorare, situaţia absolut dezastroasǎ a danturii oamenilor din localitate, în special  a copiilor, având nenumǎraţi  pacienti, chiar şi de numai 18 luni, care prezentau deja carii dentare. Datoritǎ acestei stǎri alarmante de fapte, dr. Schnitzer s-a hotǎrât imediat sǎ facǎ tot posibilul pentru a descoperi cauza apariţiei cariilor dentare, precum şi a unei modalitǎţi effective şi eficiente de prevenire a apariţiei lor. Dr. Schnitzer studiase deja lucrarea”Valoarea integralǎ a hranei” a profesorului Werner Kollath (1892 – 1970), iar pe baza acesteia, dar şi ca urmare a propriilor studii practice, a emis teoria, conform cǎreia, toate bolile cu rǎspândirea cea mai mare în epoca modernǎ (de exemplu infarctul miocardic, diabetul, reumatismul, cancerul, cariile dentare, etc.) s-ar datora în primul rând alimentaţiei denaturate adoptate de oameni în ultimele sute de ani, în special dupǎ industrializarea puternicǎ ce avut loc în ultimul secol. Dr. Schnitzer a gǎsit în literatura de specialitate o multitudine de studii care îi confirmau teoria, cum ar fi de exemplu rezultatele experimentale obţinute de medicul stomatolog american Dr. Weston A. Price (1870-1948), care efectuase între 1924 si 1936 mai multe cǎlǎtorii de studii pe întregul glob. În cadrul acestor cǎlǎtorii, dr. Price studiase situaţia aparatului dentar la membrii a 14 popoare primitive, care trǎiau complet izolat şi care nu luaserǎ încǎ contact cu “lumea civilizatǎ” (eschimoşi, indieni din nordul extrem al Statelor Unite ale Americii, locuitori ai Africii Centrale şi aborigeni din Australia), constatând cu stupoare cu aceastǎ ocazie, cǎ aceşti oameni erau foarte sǎnǎtoşi din toate punctele de vedere, nu prezentau nici carii dentare, nici alte boli specifice civilizaţiei, posedând de asemenea şi o fire deosebit de plǎcutǎ şi de prietenoasǎ. Însǎ, de îndatǎ ce aceşti oameni intrau în contact cu produsele civilizaţiei moderne (zahǎr rafinat, fainǎ albǎ, conserve, etc.), le apǎreau la scurt timp cariile dentare, dantura fiind de fapt întotdeauna primul organ care semnalizeazǎ deteriorarea sǎnǎtaţii.
Influenţa masivǎ pe care o are alimentaţia asupra sǎnǎtaţii danturii fusese de altfel demonstratǎ şi de dr. Schnitzer însuşi, în cadrul unei campanii profilactice de informare a populaţiei iniţiate de el în Mönchweiler, campanie numitǎ sugestiv “Sǎnǎtate pentru tineretul nostru”. În cei 6 ani pe parcursul cǎrora se desfaşurase campania, dr. Schnitzer consemnase o reducere drasticǎ a cariilor dentare, în special în rândurile tinerilor şi copiilor. Dar nu numai atât! Acest program fusese elaborat iniţial de dr.Schnitzer doar pentru profilaxia cariilor dentare, dar numeroase familii care îi urmaserǎ programul, au început sǎ-i raporteze  din ce in ce mai des, vindecarea parţialǎ sau chiar totalǎ a multor altor boli cronice de care sufereau membrii familiilor lor. Celebru rǎmâne cazul unui diabetic, care pǎrǎsise spitalul deoarece medicii vroiau sa-i amputeze  un picior, ca ultimǎ soluţie de tratament în cazul cangrenei grave de care suferea. Pacientul nefiind de acord cu aceastǎ intervenţie, se  decide sǎ urmeze dieta cu hranǎ vie a dr. Schnitzer. Dupǎ câteva sǎptǎmâni, cangrena era vindecatǎ, iar dupǎ câteva luni, pacientul se vindecase chiar şi de diabetul zaharat de care suferea de mulţi ani de zile!! Dr. Schnitzer a studiat cu multǎ atenţie toate aceste mii de cazuri, demonstrând mai departe, cǎ tratamentul sǎu vindecǎ o multitudine de boli, inclusive boli cronice foarte grave!  În legaturǎ cu aceastǎ campanie efectuatǎ în Mönchweiler, mai trebuie însǎ neapǎrat menţionat un fapt deosebit de important: la numai 4 sǎptǎmâni de la începerea campaniei, Camera Medicilor Stomatologi din Germania îi intentatese dr. Schnitzer deja primul primul proces, încercând sǎ stopeze aşa desfǎşurarea campaniei!!
Prin atitudinea sa mereu corecta, dr. Schnitzer “a deranjat” însa multe firme, care îşi obţin practic profitul din bolile oamenilor. Şi din pǎcate, proprii colegi de breaslǎ i-au devenit cei mai înverşunaţi duşmani. Dr. Schnitzer a început încǎ din 1958 sǎ-şi informeze pacienţii şi colegii, iar din 1963 chiar şi opinia publicǎ despre adevǎratele cauze ale distrugerii aparatului dentar, precum şi despre nocivitatea amalgamului. Toate acestea, i-au adus nenumarate atacuri la persoanǎ şi ameninţǎri, nenumǎrate procese şi încercǎri de denigrare şi de defǎimare, de multe ori  adversarii sǎi folosind în acest scop chiar şi mijloace nu tocmai legale. Dr. Schnitzer spunea în acest context: ” Ce am trǎit eu, ar ajunge nu numai pentru un film poliţist, ci pentru un serial întreg!”
Ca urmare a studiilor sale emipirice şi dupǎ studierea teoriilor emise şi de alţi oameni de ştiinţǎ, în special teoria anatomiei comparate elaborate de Richard Lehne,  dr.Schnitzer a ajuns la concluzia, cǎ alimentaţia la origine a fiinţei umane este o alimentaţie frugivora, care cuprinde legume şi fructe crude,  rǎdǎcini, seminţe, cereale şi frunze.
Dr. Schnitzer a fost şi este un medic, pentru care pacientul trece înaintea oricǎrui interes pecuniar, de aceea el nu a pǎstrat descoperile sale pentru sine, ci le-a transmis mai departe, încercând sǎ dezvǎluie şi sǎ prezinte “adevǎrul adevǎrat” despre sǎnǎtate  cât mai multor oameni, şi de aceea a şi scris în acest scop nenumarate carţi şi articole, a organizat seminare şi seri informative, a participat la conferinţe şi congrese prezentând zeci de referate pe aceastǎ temǎ.
Pentru a veni şi mai mult în ajutorul pacienţilor sǎi, dr. Schnitzer a creat douǎ programe  de alimentaţie: primul,  numit “Schnitzer – Intensivkost (hrana intensivǎ)”, special conceput pentru oamenii bolnavi, cuprinde numai seminţe, cereale, legume şi fructe netratate chimic sau termic (hrana vie), totul pregǎtit FǍRǍ SARE, iar al doilea program,  numit “Schnitzer – Normalkost (hrana normalǎ)” pentru oamenii sǎnǎtoşi,  cuprinde pe lângǎ toate alimentele din cadrul primului program şi  cantitǎţi mici de produse de panificaţie din fainǎ integralǎ (pâine, cozonac cu stafide, tǎiţei, etc), de cartofi fierţi, de orez nedecorticat, precum şi în cantitǎţi extreme de reduse şi produse lactate din lapte NEPASTEURIZAT sau fiert şi ouǎ.
Metoda sa de tratament este astfel extreme de simplǎ şi la îndemâna oicǎrui bolnav, dr. Schnitzer devenind astfel unul dintre puţinii medici care aplicǎ o terapie cauzalǎ a bolilor, spre deosebire de medicina alopatǎ, care aplicǎ aproape în totalitate numai o terapie simptomaticǎ, prin care bolile nu pot fi în nici un caz vindecate.
Dr. Schnitzer nu uita sǎ sublinieze de fiecare datǎ, cu mult umor, interesele finaciare uriaşe, legate de bolile oamenilor: “Ar fi cea mai mare catastrofǎ economicǎ care ar putea lovi Europa, dacǎ dintr-o datǎ ar izbucni o stare generalǎ de sǎnǎtate!”
Prin mersul sǎu drept, prin vitalitatea sa fizicǎ şi prin prospeţimea minţii la cei peste 80 de ani ai sǎi, dr. Schnitzer demonstreaza de altfel şi astǎzi cel mai bine corectitudinea teoriilor sale. Chiar şi acum, la vârsta senectuţii, la care cei mai mulţi contemporani ai sǎi vegeteaza într-un azil de bǎtrâni, dr.Schnitzer are propria sa pagina de internet, prin intermediul cǎreia se strǎduie în continuare sǎ ajute  cât mai multor bolnavi,  încercând  neobosit sǎ rǎspundǎ tuturor bolnavilor, din întreaga lume, care continuǎ sǎ i se adreseze, de multe ori în disperarea unei boli deosebit de grave.

7 comentarii:

  1. Adevarul este chiar in fata noastra. Sta in puterea noastra sa fim sanatori, limpezi la minte,pe cai simple, ieftine si deloc sofisticate. Sper din tot sufletul ca tot mai multa lume va auzi de acesti oameni minunati si vor aplica invataturile lor!

    RăspundețiȘtergere
  2. de ce să apelăm la ceva simplu și fără efecte secundare când putem apela la ceva complicat, traumatizant și cu numeroase efecte secundare? Noi oamenii reușim câteodată să fim exagerat de obtuzi și absurzi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Va pup cu drag, aveti mare dreptate, ne ramane totusi marea speranta......

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu stiu de ce, dar am primit un comentar nemaipomenit, care insa nu apare aici, de aceea il introduc eu asa:

    Draga Mimi,

    Multumim frumos pentru toate informatiile extraordinare pe care le postezi aici, sunt de un real folos.
    Am descoperit pe site-ul Eugeniei Voda o emisiune cu Ovidiu Bojor,pe care am urmarit-o cu mare placere. http://www.eugeniavoda.ro/ro/emisiuni/diverse/ovidiu-bojor
    La sectiunea Medici sunt invitati oameni absolut extraordinari, cu suflet mare, o recomand calduros!
    Sinziana

    Eu iti multumesc mult, mult de tot, draga mea Sinziana, mi-ai facut o mare, mare bucurie!

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna Mimi,
    foarte interesant acest articol, o sa imi procur si eu din cartile domnului Schnitzer, caci abordeaza subiecte care ma intereseaza. Si mare dreptate are dansul, cand zice ca daca am manca toti cereale integrale nu ar mai fi nici un om care sa nu aiba ce sa manance.
    Sinziana, multumim frumos pentru interviul cu domul Ovidiu Bujor - foarte multe de invatat.
    Va imbratisez cu drag,
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ! M-ar interesa si pe mine sa achizitionez cartile dr. Schnitzer, mai ales Tratamentul biologic al diabetului zaharat. Este tradusa in lb. romana? Multumesc.

      Ștergere
    2. In romana nu, in engleza insa: http://www.dr-schnitzer-buecher-neu.de/epages/62587505.sf/en_GB/?ViewObjectID=15707098

      Ștergere