miercuri, 3 noiembrie 2010

RAW FOOD - BORS RUSESC

Cea mai buna vecina pe care am avut-o eu vreodata in Germania (si  m-am mutat deja de 4 ori de cand am ajuns pe meleagurile nemtesti!!!), a fost Lena, o ucrainianca tare cumsecade, asa de buna la suflet si primitoare, cum rar am intalnit, imi aminteste tare mult de Romania cu 30-40 de ani in urma, de mentalitatea  oamenilor din copilaria mea, pentru care musafirii erau o binecuvantare si nu o pacoste., lor li se dadea ce se gasea mai bun in casa....
La Lena am mancat foarte des, si ori de cate ori facea ceva, imi aducea si mie mereu,  ca si vecina noastra draga din Bucuresti doamna Ghetu, o farfurie plina, sa gustam si noi. La Lena puteam sa merg fara jena sa-i cer ceva, daca uitasem sa cumpar, la Lena puteam sa las linistita copiii si sa-mi fac si eu niste treburi, pe Lena stiam ca pot sa contez in fiecare situatie. Exact cum putea mama sa conteze pe doamna Ghetu!Si cred ca va imaginati, cine m-a ajutat ca o mama, gatind, facand curat si cumparaturi, ocupandu-se de copii,  cand cu 7 ani in urma, m-am imbolnavit  eu rau de tot, exact cand eram singura acasa cu copiii, sotul fiind intr-o delegatie peste mari si tari,  iar eu  alaptam, fetita avea  numai o luna si eu facusem 41°C si nu vroiam sa iau nimic (nici n-am luat, am rezistat cu bravura)......Intre timp, drumurile noastre s-au departit, Lena locuieste la Berlin, mai vorbim cand si cand la telefon si eu plang dupa ea tare des, ce bine este sa ai astfel de vecini, lucru rar in Germania, dar din pacate se raresc vecinii  buni  si in Romania....
Cel mai mult din tot ce gatea Lena (care am uitat sa va spun ca stia romaneste!!!), mi-a placut mie borsul rusesc cu sfecla rosie. Si pentru ca mi-era  adesea dor de el, m-am gandit sa-l incerc si in varianta raw, poate o iesi ceva. Si ce-a iesit!!! O minune nu altceva, care se prepara foarte repede, cu bani putini, contine numai produse autohtone si care garantat o sa va placa, l-am servit si rudelor mele germane (care sunt foarte dificile in ale mancarii, in special in ceea ce priveste hrana vie) si au fost foarte  incantate!!!
Bors rusesc crud cu sfecla rosie
Ingrediente:
-o sfecla rosie;
-un morcov;
-telina, radacina si frunze;
-patrunjel, radacina si frunze;
-o ceapa si niste usturoi;
-o mana de varza murata taiata fideluta;
-leustean si cimbru;
-o lingura de ulei de masline presat la rece;
-cui ii place ardei iute, piper si bors;
-apa plata sau de izvor.
Se taie mai intai radacinoasele, se pun intr-un vas si se acopera cu apa. Se lasa putin sa se traga, se taie apoi mai departe si celelalte ingrediente maruntite si ele, se amesteca totul si gata borsul! Se poate incalzi usor pana la 40°C, asa l-am servit eu soacrei si cumnatei mele, au scurs si ultima picatura in lingura!
Borsul poate arata asa:

Sau asa:


Mai de aproape:
 Doamna Elena Nita Ibrian isi facea supele sau ciorbele pentru mai multe zile, la mine va spun sincer ca nu rezista niciodata de pe o zi pe alta, oricum borsul poate fi  luat de asemenea  foarte bine la birou intr-un borcan cu capac! Se mai poate adauga si hrisca incoltita, pe post de crutoane, devenind astfel o mancare foarte satioasa! Eu imi fac acum aproape in fiecare zi acest bors, profit de ultimele frunze de leustean din gradina......
Pofta nemaipomenit de mare, e o idee buna poate si pentru postul Craciunului, care se apropie cu pasi repezi!

34 de comentarii:

  1. Multumim, Mimi! O ciorba in genul asta mai fac si eu, numai ca nu pun bors pt ca nu consum cereale sau derivatele lor (cu gluten). Inlocuiesc cu zeama de lamaie sau zeama de muraturi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. buna seara doamna Gabriela,va rog spuneti-mi zeama de la muraturi ,adica si de la varza murata?Nici eu nu pot face bors cu tarate ca nu pot manca grau....e bun ?cu gluten nici eu nu pot manca,dar zicea ca varza murata nu este bun?

      Ștergere
  2. Cu mare placere! Da, ai dreptate, varza sau zeama de muraturi inlocuiesc foarte bine borsul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mimi, esti o comoara!!! sunt de-a dreptul entuziasmata de reteta asta, mai ales ca am invatat anul trecut sa fac bors.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna Mimi,
    superba reteta, o sa incerc si eu in seara asta sa fac pentru maine, si o sa fac si chiftelutele cu ciuperci.
    Multumim din suflet pentru asa frumoase lucruri ce ne inveti!
    Te imbratisez,
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
  5. revin ca sa-ti spun nu numai ca am facut supa dar am si mancat-o deja... la micul dejun. eu si baietelul meu :) care m-a rugat sa-ti multumesc si din partea lui :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Mimi, lasand la o parte cat de buna este supa, pozele tale sunt atat de frumoase ca devii competitie serioasa pentru Cosmin si Ioana....
    E.

    RăspundețiȘtergere
  7. Va multumesc tuturor (in special micutului care a mancat asa de frumos - le voi povesti si eu copiilor mei, ei nici nu au gustat macar o data!!!), asa ma incalzesc vorbele voastre bune!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunt sigura ca ciorba este foarte buna ,si vroiam sa adaug ca sfecla rosie este foarte buna pentru cresterea numarului de globule rosii in cazul in care acestea scad .! Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  9. cu riscul sa devin prea insistenta mai adaug ca baietelul meu a mancat supa si la micul dejun si la pranz!!! aproape aproape sa-mi para rau ca am facut o cantitate prea mare :)))

    RăspundețiȘtergere
  10. Draga Mihaela,
    Ce minune de copilas ai!!! Sa-l pupi din partea mea cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  11. Mimi, tu cum prepari borsul? Ma refer la reteta "de baza", din tarate. In "borsul rusesc" am vazut ca ai ca ingredient si bors

    RăspundețiȘtergere
  12. Draga Simona,
    Eu de fapt, nici nu mai prepar bors si nici nu-l mai consum din cauza graului pe care-l evit, dar l-am bagat la ingrediente facultative, gandindu-ma ca multora le-ar placea (originalul gatit era cu mult bors). Si pt. ca nu-mi mai aduceam aminte insa exact cum se face borsul (sunt ani de cand nu mai fac - culmea, aici in Germania, se gaseste de cumparat la orice drogherie!), m-am uitat la Sanda Marin si acum imi dau seama ca borsul nu mai e de fapt raw, deoarece peste taratele amestecate cu o mana de malai se toarna apa clocotita!!! Se amesteca bine, dupa care se adauga o hustele si se lasa la loc cald. Hmmmm, o merge oare si fara apa clocotita? Cred ca se merita sa incercam....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Mimi,
      eu folosesc rejuvelac in loc de bors. Il folosesc chiar si in green smoothies impreuna cu o rosie si un ardei alaturi de verzaturi (otional sare si ceapa deshidratata) iese ca o ciorba f. buna.
      Uite si reteta de rejuvelac http://corneliamarin.ro/?p=1912
      O sa incerc si eu reteta ta de bors rusesc dar voi folosi rejuvelac. - Ella

      Ștergere
  13. Draga Mimi,
    In cartea dnei Ibrian, am gasit urmatoarea reteta de bors:
    Ingrediente: 450 g tarate de grau, 150 g faina de porumb, 250 g orz si ovaz macinate, 25 g drojdie de bere, 10-12 l apa, cateva ramurele de visin, 1 ramurica de busuioc si 1 de leustean.
    Mod de preparare: taratele, malaiul si faina de orz si ovaz se pun in tr-un borcan de 2 l cu apa, se lasa la macerat timp de 3 ore. Apoi se toarna peste el 4 l de apa fierbinte (42 grade) si se amesteca cu o lingura de lemn. Cand amestecul e caldut, se adauga drojdia, se completeaza cu apa fiarta si racita (37 grade), se acopera vasul cu tifon si se lasa langa o sursa de caldura timp de 48 ore, amestecand de 3-4 ori pe zi. Se strecoara si se pastreaza in sticle inchise ermetic, la loc rece.

    Maine ma duc in piata si incerc si eu "borsul rusesc" :) Nu mai am timp sa prepar si reteta de bors de baza, a dnei Ibrian, insa am sa o incerc zilele viitoare, dar pe o cantitate mai mica

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumesc mult de tot pentru reteta, draga mea Simona! Sa ne spui neaparat si noua cum iese borsul dupa reteta doamnei Ibrian, preparat asa, e intr-adevar un produs crud.

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna seara!Pana la inceputul postului eram ovolactovegetariana(devenita asa din postul craciunului 2009)Acest post mi-a adus dorinta de mai mult si de cateva zile incerc sa mananc numai crud.Prima reteta incercata au fost sarmalutele in foi de varza de pe blogul Inei dar nu au fost chiar pe gustul meu pt ca nu mi-a placut gustul hriscai.Am folosit din cea maronie si poate de aceea.Dar acum 2 zile am incerct cest bors de pe blogul Andreei Lazarescu de aceasta data.Am pus ardei si nu am pus varza dar rezultatul mi-a incantat papilele gustative intr-un mod in care nu au facut-o niciodata borsurile fierte.Si am pus bors facut dupa reteta Elenei Nita Ibrian cre este la gust exact ca cel obtinut prin oparire,chiar cu o aroma mai fina.Am povestit azi si altor persoane despre el(borsul de sfecla).As fi vrut sa-l mai incerce cineva din familia mea(am doi copii de 3 si respectiv 7 ani,si un sot care iubeste alt gen de mancare).Oricum cred ca voi deveni un raw vegan foarte convins.Acum am o nelamurire cu painea raw:atunci cand sta la deshidratat sufera transformari care o fac usor de asimilat?Stiam ca amidonul este nedigerabil,si se transforma doar prin coacere in dextroza usor asimilata de corp.Sau painea raw devine painea harica din reteta Doamnei Elena Nita Ibriam?Va multumesc si o seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  16. Ma bucur mult ca ti-a placut borsul si-ti multumesc mult pentru comentar, ma bucur mult cand primesc reactii de la cititori, deoarece de multe ori mi-au fost de mare ajutor!
    Painea raw se face din cereale incoltite si este in principiu acelasi lucru cu painea harica de la doamna Ibrian (de fapt toate retele de pe blogurile raw romanesti sunt mai mult sau mai putin inspirate de retele bunei doamne Ibrian, de aceea daca ai cartile scrise de dansa e tare bine).
    Hrisca maro e fiarta, trebuie cumparata cea galben/verzuie, care este cruda si care incolteste. Poate fi insa inlocuita si cu grau incoltit in sarmalutele raw. Eu folosesc si mult alac, e un fel de grau, foarte popular aici in Germania si care e mai sanatos ca graul.
    Nici sotul meu nu mananca crud, asa ca.... bine ai venit in club!

    RăspundețiȘtergere
  17. Nou convinsa sa trec la raw veganism!!!
    Super blogul, ma bucur enorm ca l-am gasit! Saptamina trecuta am facut acest bors, dar in varianta cu foc. As vrea sa incerc si reteta ta, dar nu inteleg ce inseamna cind spui in instructiuni ca pui radacinoasele in apa si le lasi sa se traga. Help?
    Multumesc frumose

    RăspundețiȘtergere
  18. Felicitarile mele, nu pot decat sa te incurajez sa incerci macar pt. o perioada de timp cum este, dupa care iti garantez ca o sa stii singura, care e decizia corecta pe care trebuie sa o iei!
    Cu "trasul" ai dreptate, e o exprimare cam alambicata, vroiam sa spun ca le las sa stea putin taiate in apa, sa iasa culoarea si gustul fiecarei radacini in apa....Pofta mare!

    RăspundețiȘtergere
  19. Draga Mimi,(desi ai putea sa-mi fii mama eu am sa-ti spun tot pe nume, daca nu te superi, ca asa te simt mai aproape) te urmaresc de mai mult de un an de zile, dar nu stiu daca am comentat vre-odata pe blogul tau.Imi place absolut tot ce scrii aici, si mai ales bunatatea ta de a impartasi cu noi experiente, cunostinte, etc. Ieri am facut si eu acest minunat bors, si l-am savurat pe nerasuflate. Am facut o oala mare, de 5 litri (la 3 persoane), si acum mai am doar o portie in frigider. E o bomba de vitamine si are un gust nemapoimenit. Mi-a placut ca simti gustul concentrat al legumelor si verdeturilor, ce mai, ADEVARAT BORS.
    Stii oare cate zile se poate pastra la frigider o astfel de bunatate?
    Sarbatori cu bucurii alaturi de cei dragi.
    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  20. Draga Viorica,

    Sigur ca poti sa-mi spui pe nume si "tu", sigur ca nu ma supar, ma bucur grozav cand oamenii tineri imi scriu ca le-a folosit ce am scris, asa ca-ti mutlumesc mult de tot pt. mesaj!!!
    Mai mult de 3 zile eu nu as tine nimic (cel mai bine faci atat cat mananci o data, dar stiu ca e greu cu timpul), enzimele si multe vitamine sunt foarte sensibile la contactul cu aerul si se pierd!
    Sarbatori fericite si tie si numai bine si astept cu drag sa mai imi scrii!
    Mimi

    RăspundețiȘtergere
  21. I-am dat si copilului meu, de 1 an si 4 luni, si a papat pe nerasuflate cred ca jumate de litru de bors. I=a placut foarte mult.
    Da, nici eu nu tin mai mult de 3 zile, dar ma gandeam daca nu se altereaza de pe o zi pe alta, de aia am intrebat. Ca eu fac de cu seara papa pentru ca sa-i dau in dimineata urmatoare sotului la serviu. E si el innebunit de acest bors.Multumim

    RăspundețiȘtergere
  22. Buna Mimi, cu toate ca urmaresc de mult blogul tau, iti scriu doar acum. Te apreciez foarte mult si ma inspir din retetele tale cu toate ca am putin timp pt gatit.
    De mai bine de un an ponderea in alimentatie a fost raw, de doua luni, mananc exclusiv raw. Am un fibrom uterin mare si vreau sa ma vindec. Spune-mi ca voi reusi.
    Iti multumesc din suflet.
    Si ca sa fiu la subiect, am o sfecla rosie in frigi si as vrea sa fac un "bors" dar nu am bors. oare merge numai cu zeama de lamaie?

    RăspundețiȘtergere
  23. hmm.. din descrierea a fostei tale vecine poti sa jur ca am impresia ca ar fi vb de o doamna cu un site culinar lalena.ro :D o fi doar o asemanare :D scz ca m-am bagat ca musca in laptele raw :D

    RăspundețiȘtergere
  24. Am preparat si eu acest bors e delicios dar am vrut o aroma mai intensa si nu am avut timp sa las infuzeze bine legumele asa ca am ras radacinoasele si am blenduit cu apa o parte din ele, am strecurat si in sucul rezultat am pus restul de legume rase , am adaugat putina pasta de ardei facuta in casa, patrunjel, leustean . Borsul l-am facut din agrese blenduite cu apa am strecurat si l-am adaugat supei care a devenit un minunat bors , multumesc pentru inspiratie, multa sanatate !

    RăspundețiȘtergere
  25. Draga Mimi,
    As dori sa te intreb daca se mai pot folosi legumele congelate cu un an in urma, cam care ar fi termenul limita pentru a nu deveni "balat" pentru organism
    Multumiri!
    Deasemenea, multumiri tie , Cristelei si celor ca voi!
    Otilia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu folosesc legume si fructe congelate numai in mod exceptional, explicatia pe scurt: "La o leguma tinuta in frigider cateva zile, se consemneaza pierderi masive de biofotoni. Toate produsele congelate, nu mai emit decat foarte putini biofotoni (si raspunde asa si la intrebarea: De ce nu este congelarea buna, desi se pastreaza doar toate vitaminele?)". Mai multe info aici: http://hrana-vie.blogspot.be/2015/06/lumina-vietii-biofotonii.html

      Ștergere
  26. Greu de crezut ca poate fi asa gustos- borsul l-am acrit si cu corcoduse
    As dori sa te mai intreb: daca fac o cantitate mai mare de bors, sa ajunga pentru doua mese, ce se intampla cu ceapa si usturoiul care oxideaza in cateva ore, stiam eu?
    Iar , in cazul copiilor, in special, ce facem cu pepenele rosu, alegem samburii sau ii eliminam?
    Multumiri,
    Otilia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Otilia,

      Eu mananc si o parte din samburii de pepene, ii mestec insa, nu-i inghit intregi. Iti este teama de samburi din cauza apendicelui?
      Eu nu as face cantitati prea mari de mancare raw, caci toate legumele/fructele se oxideaza, iar valoarea nutritiva scade rapid. Dar daca ramane ceva, si eu pastrez si mananc mai tarziu, ca-mi pare rau sa arunc. Am incetat sa mai incerc sa fac totul perfect cu mult timp in urma, imi permit acum sa fac si "greseli".... Totusi, cel mai bine se fac numai cantitati mici. Lucru valabil si pt. mancarea gatita, Dr. Schatalova sublinia de fiecare data sa se incerce sa se manance numai (sau cat mai multa) mancare proaspat preparata!
      Numai bine si multa sanatate,
      Mimi

      Ștergere
    2. Multumesc, draga doamna. D
      Da, la apendice ma gandeam in cazul semintelor de pepene, seminte pe care pustiul nici gand sa le rontaie, dar le elimina:), cel putin partial.
      Apoi, gatesc putin cantitativ si , inca,des iar usturoiul si ceapa le folosim zilnic in alimentatie, in crakersii tai ( apropos, despre mei stiu de la Cristela ca nu trebuie folosit decat pregatit termic- voi doua sunteti reperul meu in stilul de alimentatie si viata), tocmai ca-s buni la drum,motiv pentru care am intrebat cum e cu oxidarea lor.
      Multumiri~

      Ștergere
  27. Buna Mimi,
    Pe blogul Munei am gasit un comentariu semnat "Mihaela", zicand ca a gasit cum sa faca varza murata...fara sare! M-am gandit ca tu esti acea Mihaela. Deci, intrebarea mea e: cum faci tu varza murata fara sare?
    Multumesc!
    Oana

    RăspundețiȘtergere