joi, 11 noiembrie 2010

Postul Craciunului

Mai este putin de tot si incepe Postul Craciunului.... Tot citind randurile extraordinare scrise de  Natalia (a sintetizat asa de bine principiile cele mai importanate care  ar trebui urmarite, mai clar si mai frumos ca la ea, nu am gasit nicaieri!) si in "Lumea Monahilor" cuvintele minunate ale parintelui Teofil Paraian despre post, care mi-au mers tot asa direct la inima,  am cazut tare mult pe ganduri. "Postul, disciplina sufletului si a trupului"...
"Postul presupune si o simplificare in general, adica sa nu mananci mancaruri de post foarte substantiale - de altfel, daca se tine seama de post, asa cum e randuit de biserica, miercurea si vinerea nu se foloseste nici macar undelemnul, uleiul. Sunt insa si mancari de post foarte bune, care nu-s oprite, dar care, totusi, intr-un fel ar trebui ocolite daca sunt prea substantiale sau daca sunt prea apetisante." (Cu avva Teofil Paraian despre cele 7 patimi si virtuti de Cristian Curte)
Deci, a venit momentul sa trag concluziile personale... Eu tin, ca sa zic asa, post permanent, in ultimii ani am tinut in perioadele de post in fiecare vineri post negru, ca sa marchez cumva ca este ceva special, in postul acesta insa, asi dori sa fac mai mult. Iar simplificarea mancarii la maxim este primul punct pe care doresc neaparat sa-i indeplinesc de data aceasta. Al doilea ar fi internetul....M-am gandit sa renunt in cele 40 de zile de post complet la Internet, dar mi-e tare teama ca se va narui toata munca mea de 6 luni incoace (incredibil pentru mine, dar maine 12 noiembrie, se implineste  deja  o jumatate de an de cand am infiintat blog-ul acesta), cred ca cel mai bine ar fi o solutie de compromis, adica ma voi uita la mail-uri si voi scrie scurt pe blog doar o singura data pe saptamana (martea sau joia, inca nu m-am hotarat). Si Irina m-a atins la un punct sensibil, mare dreptate are si ea...Dar mai sunt mult mai multe puncte din viata mea, pe care imi doresc din tot sufletul sa incerc macar sa le schimb mai mult in bine, pentru mine postul a fost si va ramane mereu, o perioada a marilor schimbari, a curateniei sufletesti si trupesti, a regasirii de sine.....
Poate ca pentru multi dintre voi ar fi de mare ajutor in perioada aceasta si cartea parintelui Ghelasie despre medicina isihasta  http://www.scribd.com/doc/3589808/Medicina-Isihasta-pentru-cei-grav-bolnavi-1 .
Interesant este cu siguranta  si punctul de vedere referitor la post al unui medic, dr. Cristian Boerescu .
Mie mi-au mai dat noi impulsuri si articolele despre Minunile Sfantului Calinic de la Cernica  si despre Parintele Macarie Ionita sau vorbele  parintelui Ion Popescu de la Biserica Icoanei . In general, in Formula As sunt atatea articole nemaipomenit de frumoase si tare folositoare, veti regasi in paginile acestei reviste minunate, pe toti marii preoti romani si sfaturile lor duhovnicesti nemaipomenit de folositoare pentru perioada de post, dar si in general pentru viata, mie imi vine intotdeauna asa de greu sa ma opresc din citit.....
Si nu pot sa nu ma intreb: oare cum am putea noi sa-i multumim indeajuns bunului Dumnezeu pentru toate minunile cu care ne inconjoara pe noi toti????

7 comentarii:

  1. Te pup cu drag! Iti doresc un Post minunat, nici nu stiu daca se ureaza ceva. Am vrut doar sa spun ca nu te voi uita nici daca nu vei mai intra pe net, te voi astepta cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  2. La cat mai multe jumatati de an inainte Mimi!
    Eu o sa te astept rabdatoare fie marti, fie joi, si am sa ma staduiesc sa merg in pas cu tine cu postul. Poate ca vor fi pasi mici si sovaitori pana una alta, dar voi persevera.
    Iti doresc ca postul sa ti se para floare la ureche!
    Cu drag,
    E.

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Mimi, mie imi face foarte mare placere sa citesc randurile tale, nu renunta sa scrii, inclusiv despre trairile tale interioare...si asta face parte din "hrana vie".

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna draga Mimi,
    In doar 6 luni ai reusit sa ne inveti atatea lucruri frumoase si de folos, incat cuvintele nu pot exprima bucuria pe care ne-ai adus-o.
    Multumim pentru tot ce ai facut si faci pentru noi.
    Bunul Dumnezeu sa ne ajute pe toti sa postim, sa fim mai buni si mai darnici.
    In acest post imi propun sa citesc cat mai mult timp Biblia, sa merg des la Biserica si sa ma rog mult.
    Doamne ajuta.
    Cu drag,
    Mihaela protejata ta

    RăspundețiȘtergere
  5. Va multumesc mult de tot, declaratia de dragoste din postarea de astazi va este adresata voua tuturor! Ne "vedem" mai departe, de mine nu mai scapati asa de usor!

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga Mimi,
    Motivele de absenta sunt personale, asadar sunt importante pentru tine. Noi te asteptam cu drag de fiecare data cand vei putea sa "treci in vizita" (eu iti voi scrie mail-uri si-mi raspunzi cat si cand se poate). Iti doresc o perioada cu liniste si bucurie spirituala, relaxare si ganduri luminoase.

    RăspundețiȘtergere
  7. Să gustăm din bucuria postului, să înmulţim rugăciunea noastră şi fapta bună, să ne lăsăm atinse trupurile de foamea trupească, pentru ca apoi, deplin, "foamea" cea după Împărăţia Cerurilor să cuprindă sufletele noastre!

    Te îmbrăţişez cu drag...şi îţi mulţumesc pentru toate lucrurile minunate aflate aici, pe blog-ul tău!
    Bucurie!

    RăspundețiȘtergere