marți, 16 noiembrie 2010

Ganduri....

De multa vreme tot doream sa va povestesc despre Anthony de Mello. Probabil multi il cunoasteti deja, eu am am ajuns intamplator, pe cai tare intortocheate si minunate la el. O doamna nemaipomenita de la grupa mea de sanatate mi-a imprumutat in urma cu 2-3 ani o carte scrisa de Elisabeth Lukas, psiholog de profesie. Dupa ce am citit aceasta  prima carte, am imprumutat  sau chiar mi-am cumparat toate cartile scrise de ea pe care le-am gasit. A fost eleva  domnului Viktor E. Frankl, psihiatru si neurolog, intemeietorul celei de-a treia scoli vieneze de psihoterapie: logoterapia, terapia sensului - gasiti informatii nemaipomenite despre  aceasta tema (dar nu numai) pe site-ul doamnei Viorica Juncan, pe care il recomand cu mare caldura  (Frankl este deja tradus in romaneste, cartile doamnei Lukas din pacate inca nu). Am gasit  multe raspunsuri in cartile lor, teoria vacuumului existential m-a fascinat din prima clipa si sunt absolut convinsa de corectitudinea ei. Marele merit al doamnei Lukas, il reprezinta faptul ca a "tradus" cartile domnului Frankl pe intelesul tuturor, reusind astfel sa faca accesibila logoterapia si  oricarui om simplu (recomand de asemenea cu mana pe inima cunoscatorilor de limba germana TOATE cartile ei). Si doamna Lukas il citeaza  foarte des pe Anthony de Mello, un  calugar iezuit, nascut in India care a trait multi ani in America (tocmai am descoperit ca Viorica a scris si despre Anthony de Mello!), fapt care m-a determinat sa imprumut de la o biblioteca si o carte de-a lui, care  bineinteles ca m-a vrajit pe loc. Cartile parintelui Anthony de Mello sunt scrise intr-un context multi-religios si sunt adevarate "manuale de viata" pentru toti oamenii, indiferent de apartenenta lor religioasa, nu sunt in nici un caz scrise numai pentru credinciosii catolici. Va redau aici  una din povestirile mele preferate, care poarta titlul "Schimba-te pe tine, pentru a a schimba lumea!":
"Maestrul sufit Bayazid spunea mereu urmatoare poveste:
In tinerete eram un mare revolutionar si ma rugam asa: "Da-mi Doamne puterea sa schimb lumea!". Mai tarziu, cand am ajuns la jumatatea vietii si am constatat ca nu reusisem sa schimb nici macar un suflet, mi-am schimbat rugaciunea: "Doamne, ajuta-ma sa-i schimb pe cei apropiati mie, numai pe rudele si pe prietenii mei si sunt multumit!". Acum, la batranete, cand zilele imi sunt numarate, incep sa inteleg cat  am fost de natang. Singura mea rugaciune astazi suna asa: "Doamne, indura-te de mine sa ma pot schimba pe mine insumi!" Daca m-as fi rugat pentru acest lucru de la inceput, nu ar fi fost viata mea irosita!"
Desi vroiam sa raman in fata calculatorului numai foarte putin timp, am gasit la Natalia   si in Apostolat in Tara Fagarasului (trebuie neaparat citit, este cu adevarat o publicatie de exceptie), articolele scrise de parintele Marius Demeter, un preot plin de har, tanar si tare sufletist, articole care  nu mi-au dat pace pana nu le-am citit pe toate, gasind in ele si  cea mai buna incheiere, anume cuvintele parintelui Cleopa: "Pacatul cel mai mare e pacatul tau!"

3 comentarii:

  1. descopar cu placere ca avem multe iubiri in comun:)...taize, de mello....si cine mai stie care altele......

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce frumos, nu-i asa? Chiar ma intreb daca nu cumva ne-am si intalnit de fapt deja undeva-candva...

    RăspundețiȘtergere
  3. În legătură cu psihoterapia: există niște cărți despre Psihoterapia ortodoxă (poate le știți) - cu sensul de vindecarea sufletului, în care autorul (Hierotheos Vlachos) numește Ortodoxia - „știință psihoterapeutică” și arată că acesta este esența creștinătății ortodoxe: tămăduirea sufletului omului.

    Aici autorul prezintă logoterapia și o compară cu psihoterapia ortodoxă: http://www.librariasophia.ro/carti-Psihologia-existentialista-si-psihoterapia-ortodoxa-Hierotheos-Vlachos-mitrop-so-7019.html

    http://www.librariasophia.ro/carti-Psihoterapia-ortodoxa-Stiinta-Sfintilor-Parinti-Hierotheos-Vlachos-mitrop-so-1114.html

    Sănătate, Doamne ajută!

    RăspundețiȘtergere