luni, 28 noiembrie 2022

Meniu raw vegan pentru sarbatorile de iarna

Timpul alearga mai ceva ca un campion mondial, iar vremurile se schimba cu o rapiditate nemaiPOMENITA in toata istoria cunoscuta a omenirii. Si cu cat devenim mai “civilizati”, mai moderni, mai emancipati, mai cosmopoliti, cu atat se uita si se pierde tot mai mult adevarata insemnatate a Craciunului. De la o sarbatoare a iubirii, pacii, linistii, reculegerii si introspectiei, Craciunul a devenit astazi, pentru cei mai multi dintre noi, doar inca un prilej de a consuma si mai mult ca de obicei, de a ne imbuiba, de a ne imbata, de a ne etala bogatiile – pe scurt, o ocazie de a fugi de Dumnezeu si de noi insine...

 Eu fac parte dintr-o generatie care a mai prins vremurile in care sarbatorile crestine, in ciuda regimului aflat pe-atunci la guvernare, aveau inca o importanta deosebita. De Craciun si de Pasti era pur si simplu o ALTA ATMOSFERA, pe care eu astazi nu o mai simt in exterior decat foarte rar. Se mergea la biserica, se facea CURATENIE INTERIOARA (post, spovedit, impartasit samd.) SI EXTERIOARA (spalat, frecat, curatat, ordonat, aranjat, afumat samd.). Se faceau PREGATIRI la toate nivelurile: fizic, mental, sufletesc.

 Pentru mine, Craciunul insemna in primul rand ca parintii, care lucrau altfel 6 zile din saptamana, cate 8 ore pe zi, la servicii aflate in alte colturi ale Bucurestiului, astfel incat lipseau cel putin 10 ore de acasa, erau un pic mai mult timp prezenti acasa (pentru ca in acele vremuri, zilele libere erau foarte putine, aveau o valoare imensa). Si profitam cu totii cat puteam de timpul acela: se canta, se spuneau povesti, se petrecea mult timp IMPREUNA in bucatarie, se incerca din rasputeri sa avem, macar in acel scurt interval de timp, o viata armonioasa de familie. Craciunul mai insemna ca primeam de la bunica din Moldova un pachet cu afumaturi, oua, branzeturi si alte minunatii facute de ea, toate impachetate bine in ziare, caci si hartia de impachetat era un lux in acele vremuri. Insemna si ca venea in apartament, prin bradul de Craciun, toata padurea dupa care eu, copil crescut la bloc, tanjeam cu toata fiinta mea. Si mai insemna pentru mine, ca reuseam si eu sa cred ca dorintele chiar pot deveni realitate....... 

Am refacut (actualizat si extins) in acest an colectia de retete raw vegan pentru sarbatorile de iarna si am transformat-o intr-o carticica electronica. Acest e-book poate fi primit contra unei donatii de 50lei sau 10€. Cartea are 32 de pagini si contine 20 de retete raw vegan (bauturi, gustari si retete de baza din bucataria fara foc, o supa, mai multe feluri principale si desert). Toate sunt retete de mare succes la public si au fost servite de mine de multe ori, pe o durata de peste 15 ani, atat la petreceri de familie sau cu prieteni, cat si la ateliere si la renumitele raw vegan potlucks. Ce este un raw food potluck? Un eveniment simplu, dar foarte fain: fiecare participant aduce un  fel vegan de mancare pregatit dupa regulile bucatariei fara foc (poate sa fie si o simpla salata sau pur si simplu legume, fructe, nuci, seminte, frunze verzi samd.), care sa ajunga pentru cel putin 2-3 persoane. Mancam impreuna, schimbam retete, stam la taifas si punem putin tara la cale.


 

Daca doriti cartea, accesati link-ul urmator, ca de obicei, Rodica, ingerul meu pazitor in carne si oase, preia comenzile si trimite cartile (click aici): http://bit.ly/3XPfmts.

Participantii la atelierul de duminica (mai multe detalii despre atelier AICI), 04.12.2022 in Haßmersheim, vor primi cartea in mod automat, caci este inclusa in costul atelierului.



 

 

Un comentariu: